Всі категорії новин
Відбувся візит до України керівників ФІБА Європа ВІДЕО

Відбувся візит до України керівників ФІБА Європа ВІДЕО



На запрошення Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка нашу країну відвідали президент ФІБА Європа  Тургай Демірель та генеральний секретар ФІБА Європа Каміл Новак. 9 червня керівники континентального баскетболу провели робочу нараду з президентом Федерації баскетболу України Олександром Волковим і генеральним секретарем ФБУ Олександром Ларіним, 10 червня відбулася їхня робоча зустріч з Арсенієм Яценюком.

JAZ_5060

Президент ФІБА Європа Тургай Демірель:

«У нас була зустріч з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Я ціную те, що він присвятив нам час, щоб обговорити ситуацію з ЄвроБаскетом 2015. Наближається перше засідання новообраного складу ФІБА Європа. Воно відбудеться вже цієї п’ятниці. Перед цим засіданням ми прагнули вивчити всі деталі, пов’язані з ЄвроБаскетом 2015 в Україні. Ми також хотіли отримати оновлену інформацію щодо ситуації в Україні і подивитися, що відбувається з будівництвом арен і чи стабілізується ситуація в країні. Ми обговорили всі ці питання на спільній нараді і були достатньо проінформовані. Зараз ми повертаємося, щоб взяти участь у засіданні Ради ФІБА Європа у п’ятницю. Ми високо цінуємо, те що зробила Федерація баскетболу України — за останні кілька років вони досягли великих успіхів — здобули право проведення ЄвроБаскету 2015, провели чемпіонат Європи U16, досить успішно виступили на ЄвроБаскеті 2013, потрапили на чемпіонат світу 2014 в Іспанії. Це основні пункти, в яких Волков та його команда досягли успіху. Ми прагнемо підтримувати український баскетбол і український народ, але, як ФІБА Європа, ми повинні зважати на рівень проведення наших топ-змагань. Є кілька моментів, які не сприяють найкращому проведенню ЄвроБаскету 2015, ми хотіли отримати найновішу інформацію з цього приводу, що і зробили в ході зустрічі з Прем’єр-міністром. Цієї п’ятниці ми повинні зробити презентацію для Ради ФІБА Європа, оскільки ЄвроБаскет означає змагання найвищого рівня в європейському баскетболі. Нам потрібні топ-гравці, зірки, фани, які підтримували б свої команди, нам потрібні медіа і спонсори. Зараз це делікатне питання, тому що деякі федерації, деякі гравці і спонсори дуже занепокоєні ситуацією в Україні, тому, щоб у підсумку виграв баскетбол, ми повинні прийняти деякі рішення. Я, як президент європейської федерації, і мої колеги повинні ставити баскетбол понад усе. Ми повинні прийняти найкраще рішення і, сподіваюся, зможемо оголосити його вам уже в суботу».



Генеральний секретар ФІБА Європа Каміл Новак:

«Головна мета нашого візиту, звісно, питання організації, будівництва, але це також і стурбованість з приводу загальної політичної ситуації в країні. Зустріч з Прем'єр-міністром України була дуже корисною, він повідомив нам про поточну політичну ситуацію в країні. Ми, звісно, цінуємо і поважаємо його позицію, але є ще інша сторона медалі — для нашої організації це подія найвищого рівня. Кожна зі сторін озвучила свої позиції.

З Олександром Волковим ми обговорили багато технічних питань. Він усе розуміє, оскільки і сам є членом Ради ФІБА Європа. Протягом останнього місяця ми підтримуємо з Сашею дуже тісний контакт. Часом мені здається, що я розмовляю з ним частіше, ніж з власною дружиною.

Ні для кого не секрет, що протягом останніх шести місяців я кілька разів намагався приїхати до України, проінспектувати обєкти, але це було неможливо. Тож я дуже радий, що нарешті, вже з новим президентом ФІБА Європа, зміг приїхати до України і обговорити ситуацію з новою владою.

 Ми прекрасно усвідомлюємо, що ситуація не з легких. Ще 6-7 місяців тому ніхто й уявити не міг такого повороту подій. Щодо ситуації з аренами, то тут ми не маємо детальної інформації, оскільки не маємо до них фізичного доступу. Ми вже кілька разів планували інспекцію з незалежними експертами, які б оцінили процес будівництва чи реконструкції, але це неможливо з політичних причин, зокрема через ситуацію на Сході України, тому це залишається болючим питанням… Зокрема, одне з приймаючих міст - Донецьк - у надзвичайно важкому становищі і це потрібно брати до уваги.

Рада ФІБА Європа два рази переносила ухвалення рішення, що демонструвало підтримку і розуміння непростої ситуації в Україні. Ми всі бачили, що було зроблено в українському баскетболі за останні роки. Федерація баскетболу України дуже важко працювала. Збірна України досягла великого успіху на ЄвроБаскеті 2013 у Словенії. Національна команда кваліфікувалася на чемпіонат світу 2014 року, тому що Федерація виконала величезну роботу. Існує велика солідарність з Федерацією баскетболу України з боку ФІБА Європа. Рада ФІБА Європа відбудеться через чотири дні, тож чекаємо, яке рішення буде нею ухвалено». 
Новини по темі
Favbet