Всі категорії новин
Прес-конференція Олександра Волкова, Олександра Ларіна та Маркіяна Лубківського ВІДЕО (ЧАСТИНА 1)

Прес-конференція Олександра Волкова, Олександра Ларіна та Маркіяна Лубківського ВІДЕО (ЧАСТИНА 1)





25 березня в прес-центрі київського Палацу спорту відбулася прес-конференція за підсумками зустрічі президента Федерації баскетболу України Олександра Волкова з Радою ФІБА Європа, яка пройшла 22 березня в Мюнхені. В прес-конференції узяли участь президент Федерації баскетболу України Олександр Волков, генеральний секретар Федерації баскетболу України Олександр Ларін, директор турніру ЄвроБаскет 2015 Маркіян Лубківський.

Олександр Волков: - ЄвроБаскет 2015 буде в Україні. Це рішення було прийнято не цього, а 2011 року. Події, які  нині відбуваються в Україні, дещо злякали європейських баскетбольних чиновників. Після того, як три рази зі зрозумілих причин генеральний секретар ФІБА Європа Каміл Новак не зміг приїхати до України, чимало національних Федерацій почали піднімати питання, чи спроможна Україна організувати ЄвроБаскет 2015. Ми зробили все, щоб їх заспокоїти. Я мав коротку зустріч з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком 11 днів тому, також була зустріч з віце-прем’єром Олександром Сичом і з міністром молоді та спорту Дмитром Булатовим. Я дуже вдячний Булатову за те, що він так серйозно взявся за ЄвроБаскет 2015. Він дав коментар напередодні зустрічі з Радою ФІБА Європа в Мюнхені 22 березня. Як представник влади, представник профільного міністерства він дав зрозуміти, що держава не відмовляється від проведення ЄвроБаскету 2015. В Мюнхені була серйозна дискусія, під час якої багато хто з Ради ФІБА Європа висловився. Після нашого виступу, нас майже всі підтримали. Дуже серйозна підтримка була від Балканських країн – Боснії, Словенії - адже вони пройшли такі етапи розвитку своїх країн і більше за інших нас розуміють. Зокрема, представник Словенії зазначив, що під час підготовки ЄвроБаскету 2013 у його країні чотири рази змінювався Уряд, і за вісім місяців до турніру ще було незрозуміло, що буде далі, він зазначив, що Україна в рази більша, ніж Словенія, потужна країна, і зробить усе, щоб ЄвроБаскет 2015 попри всі нагаразди відбувся. Нарада тривала близько шести годин. Нас підтримали всі, але попросили з нашого боку зробити серйозні кроки і надати 15 травня на наступній Раді ФІБА Європа звіт про те, що зроблено і представити подальший план підготовки в нових реаліях. Гадаю, на цьому тижні ми все таки зустрінемося з Прем’єр-міністром України, створимо робочу групу, визначимо, хто безпосередньо відповідає в Уряді за цей проект. Ми зробимо все, щоб найближчим часом до України приїхали експерти ФІБА Європа. Федерація баскетболу України, місцевий оргкомітет «ЄвроБаскет 2015» робитимуть усе, щоб ЄвроБаскет 2015 був в Україні. Нині все залежить від Уряду та інвесторів. Майже всі інвестори продовжують будувати арени. Я маю інформацію, що зупинилося будівництво арени в Харкові.  Переконаний, що ці тяжкі  часи минуть і ми будемо щасливими, що всі разом витримали це, і через півтора роки проведемо ЄвроБаскет 2015, який залишиться в історії України. Дуже важливо зберегти ЄвроБаскет 2015 і престиж країни, адже на нас дивиться весь світ.

Маркіян Лубківський: - В доповнення того, що було сказано президентом, хотів би наголосити, що сьогодні ми очікуємо на стратегічне і зважене рішення від українського Уряду, який єдиний сьогодні може дати продовження цьому проекту або його зупинити. І саме цим, і переживаннями за цей проект була зумовлена моя заява, яка прозвучала нещодавно, про те, що я рекомендую провести турнір 2017-го року. Можливо, вона була надто емоційною, можливо, вона збурила інформаційний простір - український і не лише, але  я це робив щиро з турботою про турнір. Тому що, як ніхто інший, я, як операційний директор, добре розумію, що сьогодні можна зробити, а що – ні, що можна встигнути, що – ні. Я щойно був на Комітеті Верховної Ради і сказав голові  Артуру Палатному, що сьогодні ми всі залежимо від того, яким буде рішення Уряду. А вже після того буде прийнято рішення ФІБА Європа. Я живу цим турніром щодня разом з президентом і генеральним секретарем Федерації баскетболу України, я дуже хочу провести його 2015-го року, але я також розумію проблеми країни. Це ті речі, які змушують мене констатувати, що ми готуємо турнір у вкрай складних і несприятливих обставинах. Я добре знаю, скількох зусиль коштувало Олександру Волкову і Олександру Ларіну переконати ФІБА Європа не забирати турнір у України. Я хотів би вибачитися перед обома Олександрами за те, що я був занадто емоційний, але я бачу, як ми готуємо турнір – сьогодні ми відмовилися від багатьох речей емоційно-популяризаційного змісту. Як ми можемо щось популяризувати, коли нині зберігається загроза для України з боку Російської Федерації. Як сказав президент Федерації баскетболу України, рішення наш Уряд має прийняти найближчим часом.

Олександр Ларін: - У мене в руках сотні сторінок інструкції ФІБА Європа щодо організації ЄвроБаскету.  Зокрема, її другий розділ – це схема взаємодії Федерації баскетболу України та ФІБА Європа, тут прописано координацію президента Національної Федерації, президента та генерального секретаря ФІБА Європа і керівництва держави. На жаль, на сьогоднішній день саме в цьому місці є розрив. Другий момент, чому те, що тільки-но сказали Олександр Анатолійович та Маркіян Романович – це оця шкала часу – зворотний відлік до проведення чемпіонату Європи. Основна фаза підготовки чемпіонату розпочинається за 15 місяців, тобто якщо до травня 2014 року не буде підтверджено базові принципи, на яких ґрунтується наша домовленість між Національною Федерацією, підтверджена керівництвом держави, і ФІБА Європа, то проект підлягає сумніву. Тому саме сьогодні так гостро стоїть питання про зустріч керівників ФІБА Європа з керівництвом нашої країни і про зустріч ФІБА Європа та інвесторів. У другому томі перелічено вимоги до арен – від того, як має бути зроблено ганок і двері до дрібних деталей улаштування арен та сервісу спортсменів, глядачів і преси, а також терміни їхньої здачі в експлуатацію.

Маркіян Лубківський: - Ми все спланували, у нас абсолютно чітке бачення моделі турніру, сьогодні ми бачимо його в декількох можливих форматах, усе залежить від того які арени будуть готовими до турніру. Починаючи від питань безпеки, завершуючи волонтерською програмою, все готово. Іншими словами, організаційно ми не відстали від графіку. Звісно, у зв’язку з форс мажорними обставинами ми призупинили такі програми, як «Друзі ЄвроБаскету 2015» і  презентація талісману. Але гадаю, ближчим часом ці програми буде розгорнуто залежно від головного стратегічного рішення. Хочу поінформувати також про те, що місцевий організаційний комітет підписав угоди про проведення турніру з містами Дніпропетровськ, Львів, Одеса та Харків. Триває процес погодження угод з Донецькою та Київською міськими адміністраціями. Нагадаю, що протягом останнього періоду. Нагадаю, що торік нам вдалося провести найкращий за сорокарічну історію чемпіонат Європи серед кадетів. Цей турнір є і моєю особистою гордістю і гордістю місцевого організаційного комітету. Ми розробили і презентували логотип чемпіонату 2015 року, я щиро сподіваюся, що він знадобиться. Він віддзеркалює українську традицію і баскетбольне змагання. Ми сьогодні перебуваємо у фазі найвищої готовності, але чекаємо на рішення Уряду. Ми ведемо моніторинг будівництва арен, знаємо, що сьогодні відбувається на будівельних майданчиках. Сторінка ЄвроБаскету 2015 у Facebook налічує понад 95 тисяч прихильників. Уперше за свою історію ФІБА Європа пішла нам на зустріч і ми консолідували всіх прихильників попередніх чемпіонатів з тими шанувальниками баскетболу, котрі сьогодні демонструють свій інтерес до цієї прекрасної гри. Готовий до запуску офіційний сайт eurobasket2015.org. Ми є дочірньою структурою Федерації баскетболу України, ми не є державною установою, ми не витрачаємо державних коштів. Я хотів би, щоб усі це добре розуміли.

Олександр Волков: - Зрозуміло, що на засіданні в Мюнхені нам усі висловили підтримку. Рівень цієї Ради був досить високим, на ній були присутні президент ФІБА Іван Майніні і генеральний секретар ФІБА Патрік Бауманн. Зокрема, Патрік Бауманн звернувся з проханням, щоб Україну підтримали за кордоном. Проблема є в тому, що вкидання негативної інформації йде з України. Якщо під час підготовки ЄВРО 2012 ми отримували потік негативної інформації з-за кордону, то тепер навпаки. Є зіркові гравці NBA, котрі планують приїхати на ЄвроБаскет 2015, вони після отримання певної негативної інформації з преси зв’язуються зі своїми федераціями, виставляючи певні вимоги. Звісно, коли виникає таке середовище, з’являються охочі перехопити ініціативу проведення чемпіонату. Ми отримали офіційні листи від Франції та Німеччини, в яких ідеться, що у разі, якщо нам бракуватиме арен, часу на підготовку або фінансів, вони готові взяти на себе матчів двох груп, оскільки їхні зірки – Дірк Новіцкі та Тоні Паркер – востаннє офіційно гратимуть за свої збірні, крім того, вони зотіли приурочити це до 70-річня завершення другої світової війни. Жодних інших офіційних звернень ми не отримували.

Сьогодні ми намагаємося мінімізувати витрати – провести ЄвроБаскет 2015 на максимально високому рівні, витративши мінімум коштів. Ви пам’ятаєте, приміром, у плані були дві злітно-посадкові смуги в аеропортах Дніпропетровська та Одеси, зрозуміло, що вони потрібні, однак ми можемо провести чемпіонат і без цього. Ми планували побудувати в кожному місті, яке прийматиме ЄвроБаскет, побудувати тренувальну базу, яка після чемпіонату буде дитячо-юнацькою спортивною школою. Звісно, ми дуже хочемо їх побудувати, країні вони необхідні. Однак у нинішній ситуації ця знято з плану. Планувалося побудувати три мультиспортивні бази для ігрових видів спорту – на високогір’ї, на морі та в Києві – звісно, вони теж потрібні, однак ці проекти теж знято. Втім, основною ідеєю проведення ЄвроБаскету була мета підняти спортивну інфраструктуру, розширити її географію в нашій країні (адже у нас немає критих спортивних арен), то сьогодні ми розуміємо, що робитимемо все можливе, щоб за рахунок інвесторів побудувати максимально з того, що можливо в нинішніх реаліях. Однак ми маємо план-мінімум, за яким ЄвроБаскет можна провести на п’яти аренах, причому використати навіть арени, які є, приміром, київський Палац спорту. Кредити, про які говорять, які було заплановано попереднім Урядом, це не одноразовий внесок, погашення буде йти протягом п'яти років. Не забувайте, що на цих аренах працюватимуть будівельники, котрі отримуватимуть зарплати, буде вироблятися певне устаткування для арен, потім на аренах працюватимуть люди, знову ж таки отримувати зарплати. Для держави підготовка до ЄвроБаскету – невеликі витрати. Нам потрібно, по-перше, політичне рішення нашого Уряду, по-друге,  сісти в робочій групі і все підрахувати і продовжити працювати. Федерація і МОК зробили все, що від нас залежить, тепер залишилося лише виробити новий робочий план і продовжити підготовку.
Новини по темі
Favbet