Всі категорії новин
Суперліга Windrose. Всеволод Кевлич: Баскетбол нині видовищніший за український футбол

Суперліга Windrose. Всеволод Кевлич: Баскетбол нині видовищніший за український футбол

"5 місяців, як я активно стежу за українською баскетбольною Суперлігою. Можна сказати, "присів". Вже очевидно для мене, що вона видовищніша за футбол... " "Баскетбольний" пост у facebook, який розпочався цими словами, привертає до себе увагу тим, що його написала людина із величезним досвідом праці у тенісній сфері (зокрема, віце-президентом Федерації цього виду спорту, директором матчів національних збірних і менеджером першої "ракетки" України Еліни Світоліної, суддею на вишці) Всеволод Кевлич. Про причини такої оцінки змагань з іншого виду спорту, принади для уболівальників та перспективи - у розмові із автором згаданого "меседжу"...

- В одному зі своїх дописів у соцмережі Ви відзначили, що баскетбольна Суперліга цікавіша за футбольну УПЛ…

- Баскетбол нині видовищніший за український футбол: цьому сприяють темп і постійні зміни лідерів у матчах. Але, насамперед, це динаміка. Вона в українському варіанті хоч помітно поступається НБА, проте поєдинки Національної баскетбольної Асоціації можна подивитися лише по телебаченню. Якщо переглядати матч наживо у Палаці спорту, то бачимо досить видовищну гру, і це захоплює. У футболі темп менший, і рівень майстерності, якщо порівнювати з тими ж командами англійської Прем’єр-ліги, набагато нижчий.

- А ще була фраза «це видовище – найкраще сьогодні в українському спорті»…

- Це моє спостереження: воно мене захоплює. Не я один розумію, як мають відбуватися спортивні видовища, але особисто мене влаштовує. Тож регулярно дивлюся матчі, і мені сумно, коли через коронавірус почали переносити поєдинки, і я не побачу улюблену команду в очікуваний день.

Топ-10 моментів 14 тижня Суперліги Windrose: відео

- Але чи є інший вихід через covid-19?

- Іншого виходу, крім перенесення, немає. Треба грати нормальними складами: якщо одна команда боротиметься усімох, а суперник може розраховувати на десятьох – дванадцятьох, то це буде нечесно. Має бути «феір-плей».

- Наскільки часто результати Суперліги Вас дивують: як оціните інтригу на турнірі?

- Те, що вдалося зробити баскетбольній Суперлізі – це рівні можливості для учасників, за винятком Прометея. Вони дозволяють більш укомплектованим командам мати проблеми із тими, у кого таких складів немає. Тому інтрига, якою вона є, зокрема, у тому ж поєдинку Будівельник – Тернопіль, на футбольному рівні недосяжна: там «Динамо», «Шахтар» і все. Решта – статисти. У баскетболі такого немає, і це дозволяє мати інтригу та непердбачувані результати. Сідаєш дивитися такі матчі і не можеш спрогнозувати, що буде. Ваші передбачення можуть не співпадати із тим, що відбуватиметься, і це інтрига для людини, яка вболіває за спорт, хоче мати щось неочікуване.   

- Чи є конкуренти у Прометея? Чи в уяві він вже бере нове своє «золото»?

- Важко сказати достеменно, адже не можу назвати себе баскетбольним фахівцем. Бачив декілька матчів Прометея: зокрема, два проти Харківських Соколів. Якщо в одному, який був на майданчику Соколів, у господарів не було жодного шансу, то в іншому була рівна гра. Хіба дещо вищий рівень майстерності дозволив якісніше відпрацювати Прометею у вирішальну мить. У конкуренції середній рівень команд зростатиме, і він буде мати проблеми.

- Які команди Суперліги імпонують нині своїм баскетболом?

- Я живу у Харкові, тому, передусім, це Соколи. Мені симпатична ця команда, бо дуже нагадує хокейний київський Сокіл. Ситуація, коли є досить лімітований склад гравців, але за рахунок взаємодії, грамотного тренувального процесу та ідей тренера вони перемогли той же Будівельник, Київ-Баскет і команди, які якісніші за комплектацією. Бачив досить цікаві поєдинки Дніпра. Дивно, що інколи він не може налаштуватися на матчі проти аутсайдерів, тому, хоч зараз четвертий, але був і нижчий за Соколів у турнірній таблиці. При тому, що, на мій погляд, має сильніший склад, ніж у них. Бачив матчі Будівельника, Київ-Баскета, Одеси, Миколаєва, Запоріжжя, Кривбасу… Вони усі мають досить суттєві свої «родзинки», які відчутно відрізняють команди одну від одної.

Той же Миколаїв – це взаємодія, за рахунок якої він чудово зіграв проти Соколів,  хоча він і останній зараз. В Одеси є цікаві гравці, але командна гра не дуже упевнена, як на мене. Кривбас має свої характер і захист: за рахунок оборони колектив не надто видовищний, але може обіграти більш сильні клуби. Будівельник – команда, в якій немає слабких місць за складом. Нещодавно узяв ще одного гравця, Гудвіна, тож одразу закрили «прогалину», яка утворилася перед цим. Це потужний колектив. Київ-Баскет – тренерська команда, і це досить помітно, але і укомплектована теж досить солідно.

В'ячеслав Кравцов: На Матчі Зірок очікую аншлаг

- Тобто комплектація не усіх команд влаштовує для загального рівня?

- Звичайно, хочеться її ще кращої. Як на мене, для тих же Соколів потрібно мати кремезнішого центрового, бо Зечевіч – чудовий гравець, але він, швидше, важкий форвард, ніж центровий у класичному розумінні цього слова. Дрю Гордон із Будівельник його «протискає» у 9-ти випадках із 10-ти. Як на мене, нині у Соколах якісних 7 – 8 гравців: якщо два випали, то одразу є проблеми у команді. Різні колективи із різними складами. Знову ж таки, той же Будівельник укомплектований дуже добре та різноманітно: є як потужні баскетболісти, так і більш скоординовані та легкі, які один одного доповнюють. Тому у команди доволі надійна гра: коли вона у Харкові поступалася з різницею у 21-не очко, то потім досить швидко наздогнала господарів. Так: хочеться якісніших гравців, але треба потерпіти, мати час, щоб люди зростали. Якщо є конкуренція, це буде.

- Ви самі маєте чималий досвід праці тенісним суддею на вишці. Що скажете про роботу колег у баскетболі?

- Є упевненість, що немає елементу створення тиску від арбітрів на команди: суддівство нейтральне. Наскільки якісне, не знаю. Але коли перебуваю на матчах Соколів, то бачу інколи, як президент команди, а він сам колишній суддя, іноді не задоволений діями арбітрів, тож навіть може щось вигукнути. Я не настільки глибоко знаю правила баскетболу: користуюся своїм розумінням гри, проте ніколи не бачив упередженості. Чи є помилки? Важко сказати, але суттєвих я не зауважував.    

- Як Ви як людина, у тому числі, із великим досвідом праці у тенісному менеджменті, організації поєдинків збірних тощо оцінюєте якість  «картинки» Суперліги?

- У баскетболі є певні стандарти. Наприклад, вони високі у харківському Палаці спорту «Локомотив»: це чудова сучасна та зручна зала. З будь-якого місця якої видно, що відбувається на майданчику, а сама команда не має наміру економити на якихось елементах шоу, як той же маскот і група підтримки. Знаю кожний клаптик цього майданчика, на який свого часу завозили пісок для поєдинку тенісного Кубка Федерації: для мене особисто це доволі знаковий Палац. При цьому на одному з матчів Будівельника, на якому побував, не було маскота та групи підтримки: лише музичне оформлення перерв. Натомість вони з’явилася на його поєдинку із Київ-Баскетом, що додало видовищності та фарб самій події. Звичайно, хотілося б, щоб інші колективи грали у таких Палацах, як у Харкові. Бо є такі, в яких хочеться дивитися баскетбол, а є ті, щодо яких потрібно зачекати кращих умов.

- Як навіть при цьому можна було б збільшити кількість прихильників баскетболу, якщо говорити про його популяризацію?

- Що мене вражає вже зараз – це статистика, якою забезпечують команди упродовж матчів. Вона досить глибока, і завдяки їй можна аналізувати поєдинки, краще розуміти баскетбол. Що ще зробити? Покращити умови у Палацах. Будівельник грає у залі на 600 місць – цього замало. Зробити б так, щоб він грав у столичному Палаці спорту… Тут треба розуміти, скільки це коштує, і хто буде вкладати у це гроші. Саме по собі видовище досить солідне, воно захоплює, бо знову ж таки інтриги та динаміки суттєво більше, ніж у футболі.

Почув  висловлювання: у нас думають про тих, кому спорт цікавий, але не про тих, кому він через певні причини не цікавий. Але ж їх і потрібно залучати: наприклад, влаштувати «фудкорти», щоб було, що поїсти, де посидіти та обговорити матчі із друзями, інші зручності у залі, які не усюди є, щоб люди не просто дивилися поєдинки завдяки «картинці», а відвідували трибуни. Але хочеться, щоб ще більше висвітлювався баскетбол, адже можливостей багато. Мені подобається, що завдяки адекватний зйомці на 4-5 камер можна подивитися будь-який матч в YouTube. Не обов’язково мати великий телеканал, щоб транслювати поєдинки, щоб вони були доступні. Нехай все це розвивається. Як на мене, рівні можливості нададуть лізі набагато більше потенційних спонсорів і рекламодавців, фінансових надбань. Поки що, як на мене, все розвивається так, як і треба.

Матч зірок Суперліги Windrose: лідери голосування на 27 січня        

- Наскільки Матч Зірок, який у середині лютого пройде в Києві, важливий для популяризації баскетболу?

- Безперечно, це знакова подія. Виставковий матч, де гравці можуть продемонструвати свої найкращі якості та здібності. Такі поєдинки часто надрезультативні, бо команди грають, передусім, на створення, а не заважають одна одній. У чемпіонаті є якісні баскетболісти, тож можемо побачити те, чого немає в офіційних матчах. Це і є популяризація, і це потрібно робити. Чи оптимальний формат «українці проти легіонерів» - це непросте питання. Бо, на мій погляд, легіонери нині у чемпіонаті на голову сильніші, і як українці протистоятимуть їм, - подивимося. Не упевнений, що можу коментувати це рішення. Але, наприклад, можна було б зробити «Київ проти всіх» або ще щось: формати можуть бути різними. Головне, щоб вони були конкурентоспроможними та цікавими.     

- Існує певна дискусія: одним подобається ідея боротьби за результат у такій грі зі самого початку, а не наприкінці, а іншим – передусім, краса і шоу…

- Багато залежить від того, як заведуться гравці: це їхні вистава та театр. Якщо хтось одразу зачепиться і матиме намір змагатися за результат, - це одна справа. Мені здається, особливо цікаво перемогти буде українським гравцям, бо їх не вважають фаворитами цього Матчу. Чого б хотів я? Не знаю: мені цікаво буде дивитися те, на що я не очікую, навіть ті ж «трюки», адже у таких іграх майже немає комбінацій. Коли той же Майкл Девіс видає шедеври у поєдинках регулярного сезону, що ж тоді від нього можна отримати у «зірковому» поєдинку? Усе, що завгодно. Можливості майже без меж. Сприйму будь-яке видовище: це буде якісний спортивний театр.

- Чи можна сказати, що Ви вже настільки «підсіли» на Суперлігу, що дивитиметесь її не лише нинішнього, але і наступних сезонів теж?                 

- Побачимо, що буде далі. Баскетбол знаю ще із радянських часів, коли у київському Будівельнику виступали Ткаченко, Білостінний і Подковиров, а Сальников, Бережний грали за столичний СКА та інші. Суперлігу почав дивитися нинішнього сезону. Поки що мені усе подобається. 

Новини по темі
Брентлі Байнум — найкращий скорер сезону в Суперлізі Favbet
Брентлі Байнум — найкращий скорер сезону в Суперлізі Favbet
Американський форвард Київ-Баскета став найрезультативнішим гравцем ліги
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Захисник Київ-Баскета отримав відзнаку за підсумком чемпіонату
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Данки, влучання та блок-шоти — все найкраще з останніх матчів сезону
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Учасники фінальної серії підбили пісдумки битви за золото Суперліги
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Головний тренер Дніпра привів команду до чемпіонського звання.
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Один з лідерів Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Бігмен Дніпра отримав головну індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Відео24.04.2024
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Гравці та тренери учасників битви за золото — про останню гру сезону Суперліги Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Команда Володимира Коваля виграла фінальну серію у БК Рівне
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Американський захисник Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Команда Володимира Коваля виграла чемпіонську серію Суперліги Favbet
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Відео24.04.2024
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Дивіться другу гру протистояння за перше місце
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Захисник Дніпра дав коментар перед другим матчем фінальної серії
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Кияни повторили рекорд за очками в половині матчу і встановили новий рекорд за кількістю триочкових.
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Столична команда завоювала медалі за підсумком сезону 2023/24
Favbet