Всі категорії новин
Володимир Холопов: Якби усе було так легко і просто, я не брав би американку

Володимир Холопов: Якби усе було так легко і просто, я не брав би американку

Головний тренер національної жіночої збірної України Володимир Холопов розповідає про плани на навчально-тренувальні збори команди, що відбудуться у Міжнародній тенісній академії з 20 по 30 травня.

- Травневі збори національної збірної планувалися заздалегідь. Вони матимуть відновлювальний характер для тих гравців національної збірної, які успішно відіграли у кваліфікаційних матчах ЄвроБаскета. У Міжнародній Тенісній Академії, де команда тренуватиметься і проживатиме, є усі умови для якісного відновлення гравців – є сучасний реабілітаційний центр, є басейни, тобто усе необхідне, аби гравці після важкого сезону могли відновитися. З різних причин частина гравців не зможе взяти участь у зборах. Тому я дещо скорегував програму цих зборів, запросив шістьох гравців, які не були задіяні з тих чи інших причин в іграх кваліфікації. Є гравці, яких я розглядаю, як найближчий резерв. І, фактично, за будь-якої секунди вони мають допомогти збірній. Також за сприяння президента ФБУ Михайла Бродського я переглядатиму протягом зборів американську легіонерку Д’андру Мосс. Вона має прибути до Києва вже 20 травня. Наприкінці зборів заплановані дві товариські гри на виїзді зі збірною Угорщини (27, 28 травня у Секешфехенварі – ред.) Тоді я вже зможу оцінити силу і клас легіонерки. Багато відео переглянуто, гравець дійсно гідний, але краще пересвідчитися у цьому на власні очі ніж вивчати можливості гравця по телевізору або монітору комп’ютера. До того ж у спарингах з угорками ми зможемо переглянути тих гравців, які не виходили на паркет або ж мали недостатньо часу для того, аби проявити себе у кваліфікаційних іграх. Збірна Угорщини – гарна команда, сподіваюся отримати після матчів з нею чимало об’єктивної інформації щодо психологічного і фізичного стану гравців. Чи готові вони грати на такому рівні? Бо ж в цілому це молоді гравці.

- Кому з молодих гравців пощастило не лише потрапити на олівець до Володимира Холопова, а й випала честь бути запрошеною до лав збірної?
- Це Дар’я Завидна, Настя Половинка, Ольга Яцковець. Я викликав її на матч з Люксембургом, але часу на паркеті вона провела обмаль. Оксана Кисельова, Віта Горобець. Останню я не викликав, але на мій погляд вона одна з найперспективніших гравчинь України. Але на її позиції дуже серйозна конкуренція у збірній – це Аліна Ягупова. Звісно, отримати довіру тренера за такого розкладу непросто, а ось зараз саме прийшов час подивитися на Віту.

- Ягупова не візьме участі у зборах?
- Ні, Аліна візьме участь. Але у неї була мікротравма наприкінці сезону. Не знаю, наскільки це серйозне пошкодження. Якщо їй потрібна буде реабілітація і відновлення, ми готові надати їй таку можливість. Оскільки вона капітан і безумовний лідер команди. Втім, ці умови ми готові надати будь-якому іншому гравцю збірної. Ягупова виявила бажання підтримати команду, вони приїде на збори і перебуватиме в обоймі команди.

- Віту Горобець теж спіткала травма у чемпіонаті Литви.
- У неї була мікротравма. Вона пропустила останні ігри плей-оф. Але я впевнений, що вона вже відновилася. На неї я розраховую і перегляну її ігрові якості.

- Збірна України з вашим приходом славиться чи не ідеальним мікрокліматом. Чи відбудуться якісь зміни у командній атмосфері, якщо колектив доповнить американка?
- Я не думаю, що у цьому є якась проблема. Якшо гравці професіонали, вони мають боротися за місце у складі і потрапляти до лав збірної незалежно від того, амерниканка приїхала чи ще хтось інший. Треба розраховувати на свої сили і треба бути впевненим, що ти сильніша за цю американку. А сподіватися на те, що у тебе є переваги тільки тому, що маєш український паспорт, це нісенітниця. Я не думаю, що у цьому є проблема. Я впевнений, що це не вплине на мікроклімат у команді. Наскільки мені відомо, Д’андра людина дуже позитивна і у побуті, і на майданчику. І я впевнений, що вона не може привнести своєю присутністю якийсь негатив до команди. А те, що вона посилить гру, я сподіваюся. Якби усе було так легко і просто, я не брав би американок і жодних інших легіонерок не переглядав би. Але, нажаль, жіночий спорт специфічний – хтось може закінчити, хтось може вийти заміж, хтось народить дитину, а я залишуся перед фактом, що у листопаді у мене не залишиться потрібних гравців.

- А цілі перед командою стоять високі.
- А цілі перед командою стоять дуже високі. Не просто високі. Не просто потрапити до фінальної стадії Чемпіонату Європи. А виступити у фіналі чемпіонату Європи і зійти на найвищі місця. І ми не можемо залежити від бажання окремих гравців вирішити свої сімейні питання чи щось інше. Це спорт. Спорт професійний, спорт найвищих досягнень і високих результатів.

- Ну, а високі результати – вже давно ми не бачили жіночу баскетбольну збірну на Олімпіаді.
- Треба йти по сходинках – Європа, світ, Олімпіада. Почнемо з першої. Насправді, завдання перед збірної ставить Президент ФБУ, але ніхто не ставить перед собою завдання просто взяти участь у змаганнях потім повечеряти і оглянути краєвиди. Так ніхто не ставить. Завдання ставляться найвищі – це нормально. Ми ж професійні спортсмени. Врешті решт це наша гідність, самолюбство, ми захищаємо честь країни, виступаємо під жовто-синім прапором і не можемо їхати просто аби поїхати і виступати аби-як. Завдання керівництва Федерації – це само собою зрозуміло. Але і кожен гравець перед собою ставить, кожен тренер – досягти результату. Від цього залежить і кар’єра тренера, кар’єра гравця. Коли ти виграєш Чемпіонат Європи чи стаєш призером, припустимо, ціна кожного гравця і кожного тренера зростає у рази. І кожний прагне показати якомога кращий результат. Окрім цього високе завдання, безумовно, ставить і Президент ФБУ.

- Повернемося до американки. Ви кажете, що збори будуть відновлювальні, а отже ненапряжні. А американку ж треба переглядати на повних обертах.
- Де ви почули у моїх словах, що збори будуть ненапряжні? Так, буде відновлення після важкого сезону. Інтенсивність тренувань не буде занадто високою. Буде одне тренування на день, воно буде присвячене здебільшого тактиці, взаємодії на пікенролах. Те, що мене цікавить побачити у цьому гравцеві, як вона грає на пікенролах, як вона захищається, я це побачу і не застосовуючи надмірних навантажень. Тренування будуть абсолютно повноцінними. А після обіду дівчата матимуть вільний час, коли вони зможуть відвідати відновлювальний центр, поплавати у басейні, поспілкуватися одна з одною, щоб був гарний мікроклімат, щоб була згуртована команда, позитивне спілкування за філіжанкою кави, щоб був колектив. Отже розслабленості на зборах не буде. Ми заряджені на роботу, але робота матиме специфічний характер, бо нам не треба завтра готуватися виграти, скажімо, у Німеччини (кваліфікаційний матч ЄвроБаскету-2017 Україна – Німеччина відбудеться у Києві 19 листопада 2016 року – ред). До неї ми готуватимемося пізніше. А зараз я хочу побачити те, що мене цікавить.

- Ви сказали, що дівчата можуть поспілкуватися після тренування за філіжанкою кави. Хіба баскетболістки п’ють каву?
- Якщо кава без кон’яка – це не заборонено (посміхається, ред.)

Склад збірної України на навчально-тренувальні збори  20.05 – 30.05.2016р.:

1. Євгенія Спітковська,
2. Анастасія Половинка,
3. Аліна Ягупова,
4. Віта Горобець,
5. Дар’я Завидна,
6. Катерина Добрікова,
7. Людмила Науменко,
8. Ганна Ольховик,
9. Оксана Кисельова,
10. Ольга Яцковець,
11. Олеся Малашенко,
12. Д’Андра Мосс.

Новини по темі
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Останні офіційні матчі збірна України провела у листопаді 2023 року.
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Гравчиня збірної України набрала 41 очко в матчі у Варшаві.
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Гравчиня збірної України перебралась до чемпіонату Ізраїля
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Українська захисниця допомогла команді здобути перемогу в Румунії
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Новорічна анкета: Віта Горобець
Новорічна анкета: Віта Горобець
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Гравчиня жіночої збірної змінила одного аутсайдера Серії А на іншого
Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Привітання зі святами від гравчині збірної України
Аліна Ягупова залишає Чукурову
Аліна Ягупова залишає Чукурову
Зірка збірної України продовжить кар'єру в іншому клубі
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Розігруюча нашої національної команди — про другу гру кваліфікації
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Україна - Португалія у відборі на чемпіонат Європи
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Жіноча збірна України без перемог провела два матчі першого вікна відбору
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Відео12.11.2023
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Дивіться матч жіночої національної збірної у кваліфікації на чемпіонат Європи-2025
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Придбати благодійний квиток можуть абсолютно усі охочі
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Захисниця збірної України — про матч відбору на Євробаскет-2025
Favbet