Всі категорії новин
Топ-10 подій українського баскетболу в 2019 році

Топ-10 подій українського баскетболу в 2019 році

Заявка на проведення Євробаскету-2021 (квітень)

Важливою організаційною історією у роціі, що минає, стала заявка на проведення жіночого чемпіонату Європи-2021. Федерація баскетболу України боролася за те, щоб Київ та Запоріжжя вперше в історії країни прийняли фінальну частину дорослої континентальної першості. Заявку України також активно підтримала шведська федерація баскетболу, частину групового турніру малы зіграти у Стокгольмі.  

Для подачі заявки ФБУ залучилася підтримкою муніципальних органів управління як у Києві так і Запоріжжі, а також дев'яти міністерств, які були готові посприяти проведенню великого турніра. На жаль, виграти цю боротьбу не вдалося — ФІБА віддала перевагу наддосвідченим в організації великих міжнародних змагань Франції та Іспанії. 

Борис Рижик відпрацював у фіналі Євроліги (травень)

Український арбітр Борис Рижик залишається у когорті топових рефері світу. Підтвердженням цього факту є восьме призначення нашого судді на Фінал чотирьох найпрестижнішого клубного турніру Європи — Євроліги. Більш того Рижик вп’яте в кар’єрі працював саме на фіналі Євроліги. Відзначимо, що також у послужному списку українця робота на фінальних матчах Олімпіади-2016, чемпіонату світу-2014, а також робота на багатьох чемпіонатах Європи.

8 місце збірної України на ЧС 3х3 та срібло на ЧС U-20 (червень, жовтень)

Чоловіча збірна України у складі Олександра Сизова, Антона Давидюка, Станіслава Тимофеєнка та Максима Закурдаєва потрапила до топ-8 команд світової першості з баскетболу 3х3, яка проходила в Амстердамі, Нідерланди.

Перемігши команди Пуерто-Ріко, Естонії та Монголії та поступившись збірній Росії команда Олега Юшкіна подолала груповий раунд, вийшовши у плей-оф чемпіонату світу. На жаль, подолати перший раунд – 1/4 фіналу – нашій команді не вдалося, українська збірна поступилась Латвії (7:21).

Тим не менш потрапляння до топ-8 на світовій першості з баскетболу 3х3, який розвивається від року в рік, стало успішним результатом для української збірної, яка була посіяна на турнірі під 12-м номером.

Ще одним не менш важливим досягненням у баскетболі 3х3 стало срібло нашої молодіжної команди на світовій першості у Ланьчжоу, Китай. Українська збірна у складі Євгена Балабана, Антона Мусієнка, Івана Ткаченка та Нікіти Руслова посіла друге місце на ЧС, подолавши груповий раунд зі 100% результатом - 4 перемоги у 4 матчах. Потім були перемоги у плей-оф над Аргентиною та Нідерландами та прикра поразка від росіян у фіналі. Тим не менш, Команда Тимура Арабаджи показала дуже високий результат, завершивши молодіжну світову першість на другому місці.

Вадим Miller Поддубченко — чемпіон світу з данків (червень)

Українець знову найкращий данкер світу. На світовій першості 3х3 в Амстердамі наш спортсмен Вадим Miller Поддубченко посів перше місце у контесті, вирвавши ефектну перемогу в додатковій спробі у поляка Пьотра Ґрабовскі після того, як обидва професіонали набрали по 87 очок після трьох спроб. Давайте пригадаємо, як це було:

Домашній етап кваліфікації 3х3 (червень)

Ще однією великою подією в українському баскетболі 3х3 став домашній етап кваліфікації чемпіонату Європи. Матчі проходили в Києві на Троїцькій площі, що біля НСК Олімпійський. Івент зібрав чимало вболівальників, які заповнили трибуни на домашньому для наших команд турнірі. 

Це були перші в історії України змагання з баскетболу 3х3 за участі національних команд. За місце у фінальній частині чемпіонату Європи боролись 10 чоловічих команд та 9 жіночих. Українські команди автоматично отримали місце на ЧЄ, тож на домашньому турнірі прагнули показати найкращі результати, щоб потішити своїх вболівальників. Враженнями від організації після турніру поділився і головний тренер жіночої збірної України Володимир Холопов: 

“Хочу сказати, що змагання були проведені на найвищому рівні. Хороша локація, комфортні умови для проживання, зручні тренувальні та ігровий корти. В плані зручності для гравців — це змагання найвищого рівня. Навіть, порівнюючи з чемпіонатом світу, де був трансфер, гравців возили на майданчик, а тут все було поруч — дві хвилини і ти вже на корті тренуєшся або граєш. Для гравців та тренерів це була одна із ключвих складових. Нормально все було і з харчуванням — впевнений, всі були задоволені”. 

Національні збірні отримали нових головних тренерів (липень) 

Після завершення кваліфікації чемпіонату світу-2019 посаду головного тренера чоловічої збірної України залишив Євген Мурзін. ФБУ дійшла згоди про підписання контракту з авторитетним латвійським фахівцем Айнарсом Багатскісом, який працюватиме з головною чоловічою командою країни у відборі на чемпіонат Європи-2021.

Цього року Айнарс дебютувати на чолі керманича української збірної не зумів, адже перші відбіркові матчі наша команда зіграє лише у лютому 2020 року. А ось жіноча збірна України стартувала у відборі на Євробаскет-2021 на чолі із Срджаном Радуловичем, який після невдалого виступу нашої команди на континентальній першості 2019 року змінив на посаді головного тренера Горана Бошковича. Чорногорський фахівець взяв курс на омолодження ростеру української команди, яка після першого відбіркового вікна має в активі одну перемогу.

Читайте: Віталій Степановський про молодiжку, чемпіонство Хіміка, Універсіаду і найемоційніші моменти року що минає (Чaстина I)

Друге місце збірної України на Універсіаді-2019 (липень)

Чоловіча збірна України вдруге в історії завоювала срібло на Універсіаді. Сталося це на змаганнях 2019 року в Неаполі, де колектив Віталія Степановського дійшов до фіналу і лише в чемпіонському матчі поступився збірній США – єдиній команді, яка зуміла перемогти нашу команду в Неаполі – у груповому раунді та у фіналі.

В усіх інших матчах – проти Китаю, Фінляндії, Канади та Австралії – українська збірна перемогла, повторивши досягнення нашої команди 14-річної давнини. Тож успіх Віталія Степановського та його підопічних став одним із найяскравіших та найбільш пам’ятних досягнень для нашого баскетболу у році, що минає.

Читайте: Віталій Степановський про молодіжку, Чемпіонство Хіміка, Універсіаду та найемоційніші моменти року що минає (Частина ІІ)

Перфоманс Аліни Ягупової проти Португалії (листопад)

Капітан національної збіної України Аліна Ягупова в 2019 році подарувала вболівальникам черговий яскравий індивідуальний виступ. У першому домашньому матчі кваліфікації Євробаскета-2021 лідерка нашої збірної, вийшовши на матч з травмою, на характері і майже "на одній нозі" набрала 29 очок, зробила 7 підбирань, 5 передач та 4 перехоплення. Наша команда після виїзної поразки від топової Бельгії вдома зуміла переграти португалок, а після матчу у Харкові трибуни просто не відпускали з майданчика головну зірку українського жіночого баскетболу Аліну Ягупову. До речі, Харків вперше в історії приймав матч національної баскетбольної збірної.

Київ-Баскет — у другому етапі Кубка Європи (листопад)

Клубний український баскетбол набирає обертів, про що свідчить не тільки збільшення команд та зростання конкуренції у внутрішній першості, а й виступ українських команд на євроарені. Віце-чемпіон України Київ-Баскет та володар національного Кубку Дніпро стали учасниками Кубку Європи ФІБА у сезоні 2019/2020.

На жаль, перший раунд євротурніра зуміла подолати лише одна команда: колектив Айнарса Багатскіса вийшов з групи з першого місця і продовжує боротьбу за вихід у плей-оф вже у другому груповому раунді. Український клуб в другому етапі стартував з двох перемог і має непогані шанси продовжити боротьбу за Кубок вже у чвертьфінальному раунді. 

Другий українець закріпився в НБА

Святослав Михайлюк нарешті почав отримувати стабільний ігровий час у складі клубу НБА Детройт Пістонс. Після трейду з Лейкерс в сезоні 18/19 українець майже не мав можливості показати себе у складі Пістонс, але, вже в цьому сезоні грає дедалі більше. Українець проводить в середньому майже 18 хвилин за гру, реалізовує 42.7% дальніх кидків і вже шість разів виходив на майданчик з перших хвилин. Символічним завершенням року для нашого захисника став домашній матч проти Юти, в якому Свят отримав 32 хвилини та набрав рекордні в кар'єрі 15 очок.

Читайте: Михайлюк та Лень провели сильні матчі в НБА напередодні нового року

Ще один українець в НБА – більш досвідчений Олексій Лень, після не дуже впевненого старту сезону, зумів знайти свою гру, виходячи з лави. Наш бігмен додав у роботі на щитах, покращив кидкові показники після проблем з атакою на початку регулярки і, здається, налагодив взаємопорозуміння з лідером команди розігруючим Треєм Янгом. Справи у Атланти пока що йдуть не найркщим чином — команда посідає останнє 15 місце на Сході — однак, українець має стабільний ігровий час (18 хвилин), приносячи команді 8.4 очка та 5.2 підбирання.

Новини по темі
Визначились фіналісти Студентської ліги
Визначились фіналісти Студентської ліги
Зіграно матчі вирішальної стадії турніру
Топ-10 подій українського баскетболу в 2019 році
Топ-10 подій українського баскетболу в 2019 році
Підбиваємо підсумки насиченого року, що минає
Віталій Степановський про молодіжку, Чемпіонство Хіміка, Універсіаду та найемоційніші моменти року що минає (Частина ІІ)
Віталій Степановський про молодіжку, Чемпіонство Хіміка, Універсіаду та найемоційніші моменти року що минає (Частина ІІ)
Чемпіонство у Суперлізі, срібло Універсіади, призначення тренером «молодіжки» і асистентом у національну команду достатньо тем, для того щоб підбити певні підсумки 2019 року
Українські збірні прибули у Доху на Всесвітні пляжні ігри
Українські збірні прибули у Доху на Всесвітні пляжні ігри
Цього тижня 2 українські збірні стартують на Всесвітніх пляжних іграх, що організовані Міжнародним олімпійським комітетом
Артем Ковальов прокоментував срібло Універсіади: відео
Відео15.07.2019
Артем Ковальов прокоментував срібло Універсіади: відео
Гравець Хіміка - про складові успіху у Неаполі
Віталій Степановський: ми показали, що у українського баскетболу є майбутнє
Віталій Степановський: ми показали, що у українського баскетболу є майбутнє
Головний тренер української збірної — про виступ на Універсіаді в Неаполі
Герої Універсіади - 2019 повернулися на Батьківщину
Герої Універсіади - 2019 повернулися на Батьківщину
Сьогодні з Неаполя до Києва прибули чоловіча і жіноча збірні України з баскетболу на Універсіаді
Випуск Overtime. Повністю присв'ячений успіху українців на Універсіаді
Випуск Overtime. Повністю присв'ячений успіху українців на Універсіаді
Дмитро Корабльов і Євген Подорваний згадують, події 14-річної давнини і перше баскетбольне срібло Універсіади
Іван Ткаченко: Відчувалося що цей успіх потрібен був не лише нам!
Іван Ткаченко: Відчувалося що цей успіх потрібен був не лише нам!
Сьогодні в Україну повертаються герої Всесвітньої Універсіади в Неаполі
Сьогодні у OverTime вiціе-чемпіони Універсіади - 2005. Про спільне і відмінності двох срібних нагород
Сьогодні у OverTime вiціе-чемпіони Універсіади - 2005. Про спільне і відмінності двох срібних нагород
Євген Подорваний і Дмитро Корабльов пригадають, як здобували свої медалі на Універсіаді - 2005 і проаналізують виступ нашої збірної цього року
Україна виборола срібло Універсіади: відео топ-моментів фіналу та нагородження
Відео12.07.2019
Україна виборола срібло Універсіади: відео топ-моментів фіналу та нагородження
Чоловіча збірна України дійшла до фіналу баскетбольного турніру Універсіади
Зустрічайте срібних призерів Універсіади
Зустрічайте срібних призерів Універсіади
Чоловіча збірна України виборола срібні нагороди баскетбольного турніру Універсіади
Україна виграла срібло Універсіади
Україна виграла срібло Універсіади
Національна студентська збірна України з баскетболу завоювала срібло Універсіади
Favbet