Всі категорії новин
Олександр Волков: такі події, як проведення ЄвроБаскету, дають сплеск популярності баскетболу

Олександр Волков: такі події, як проведення ЄвроБаскету, дають сплеск популярності баскетболу

Федерація баскетболу України подала заявку на проведення чоловічого чемпіонату Європи, який пройде в 2025 році. Наша країна вже отримувала таке право на ЄвроБаскет-2015, але тоді, на жаль, знаходячись на фінішній прямій, провести турнір не вдалося через нестабільну політичну та економічну ситуацію в країні.

Колишній президент Федерації баскетболу України, член Зали слави ФІБА, олімпійський чемпіон, а нині почесний президент ФБУ - Олександр Волков має величезний досвід підготовки до турнірів такого масштабу. Про заявку Федерації на проведення ЧЄ-2025 та розвиток баскетболу в Україні Олександр Анатолійович поговорив із пресслужбою ФБУ.

Україна спробує отримати право на проведення фінальної частини чоловічого ЄвроБаскета-2025 та уже подала відповідні папери до FIBA. Наскільки важлива ця заявка та як змінилася ситуація з 2015 року?

- Якщо країна хоче розвивати баскетбол, то Федерація робить абсолютно вірно, що подає заявку та бере на себе відповідальність у проведенні чемпіонату такого рівня. Такі події дають сплеск популярності баскетболу в країні. Якщо брати історію Греції, Іспанії, то після таких подій зазвичай йшло підвищення зацікавленності до баскетболу в країні та в цілому зростав рівень гри.

Федерація баскетболу на сьогодняшній день — одна з найкращих в Україні. Це стосується кількості та рівня змагань, які проходять, кількості збірних, які виступають. Ну і рівень чоловічої Суперліги після подій 2014-2015 років з кожним сезоном зараз явно зростає. В цьому році, будемо сподіватись, коронавірус не перешкоджатиме проведенню чемпіонату.

Я вважаю, що Федерація має повне право приймати такі змагання та продовжувати розвиток. Водночас відрадно, що ініціатором проведення чемпіонату Європи в Україні є президент – Володимир Зеленський. ФБУ та президент організації -  Михайло Бродський підтримали цю ініціативу та подали відповідну заявку до FIBA.

Читайте: Федерація баскетболу України подала заявку на проведення чоловічого Євробаскету-2025

Які важливі зміни відбулися після 2015 року?

- Після того як Україна була не в змозі провести чемпіонат Європи в 2015 році, наступний ЄвроБаскет ФІБА розподілила між декількома країнами. І цей формат виявився вдалим. Це посприяло збільшенню інтересу до матчів, адже в рамках групового раунду грають більше домашніх збірних. З усіх точок зору, інтерес до баскетболу в Європі збільшився. Показники переглядів матчів, відвідуваності відразу пішли догори. Тож Україна претендуватиме на проведення групового раунду та фінальної частини чемпіонату Європи.

У нас було завдання використати чемпіонат 2015 року для покращення інфраструктури та популярізації баскетболу. Гадаю, що наразі задачі залишаються ті ж самі. Що ж стосується інфраструктури — це питання, яке нам треба буде кардинально вирішити за 4 роки. Нам треба, як мінімум, дві сучасних мультиспортивних арени. Це змінить культуру спорту в Україні.

Тож я не бачу негативних сторін у цій заявці. І я сам братиму участь у цьому процесі і буду допомагати, чим зможу. Ми свого часу також пройшли довгий шлях підготовки до ЄвроБаскета-2015 і вийшли на фінішну пряму. Я готовий допомагати Федерації, Міністерству спорта, НОКу рухатися в цьому напрямку. Сподіваюсь, що все буде добре. На сьогодні Україна варта того, щоб отримати цей турнір.

У процесі переговорів президент ФІБА-Європа Тургай Демірель зустрічатиметься в Києві з президентом України Володимиром Зеленським, з президентом ФБУ Михайлом Бродським. Наскільки це важливо для заявки?

- Це дуже важливо і зараз проходить узгодження та організація цієї зустрічі. Вона може відбутися під час Суперкубку України, який запланований на 22 вересня у київському Палаці спорту. Ця зустріч має дати сигнал усім — розпочався відлік часу до важливого статусу - отримання Євробаскета. Всі розуміють важливість таких подій. Той шлях, який пройшла Федерація, той шлях який ми проходили під час організації ЧЄ-2015, дають впевненість у тому, що ми можемо провести такий турнір. Не думаю, що якійсь з федерацій було б легко підготуватися до такого турніру так швидко  а у нас ці можливості є. Керівництво країни це розуміє і цінить.

Які у вас враження та очікування від виступів чоловічої національної збірної України?

- Сподіваюся, що зрештою Євроліга та ФІБА домовляться і клуби зможуть відпускати гравців. Це має змінити кваліфікацію. Зараз виходить такий нонсенс — чим більше у збірної гравців НБА та Євроліги, тим більше вона втрачає у матчах відбору. У нас є гравці, які виступають в Європі, але не грають в Євролізі, що для збірної є добре. Ми, звичайно, пишалися б тим фактом, що у нас багато гравців беруть участь у цьому турнірі, але якщо відкинути сентименти, зараз ми нарешті зможемо стабільно отримати до збірної Пустового. Так, Лень і Михайлюк збірній не допомжуть, але тут всі команди в рівних умовах.

Нам зовсім трішки не вистачило, щоб вийти на ЧС-2019, тому зараз треба зробити все, щоб не повторити ці помилки. Я впевнений, що ми в змозі потрапити у фінальну частину світової першості. Команди, яких ми отримали у суперники, нам під силу. Щодо чемпіонату Європи 2022, можу сказати, що у нас дуже сильна група, але там у нас буде, сподіваюсь, найсильніший склад і приїдуть гравці НБА. Прогнозувати на більший відрізок не буду, що буде зі збірною за 4 роки, коли б ми хотіли прийняти Євробаскет, сказати важко — це дуже довгий шлях, задля того, щоб щось планувати, але сподівання є на боєздатний колектив.

Які у вас очікування від сезону чоловічої баскетбольної Суперліги?

- Чемпіонат виглядає дуже цікавим. Клубами була проведена серйозна робота з місцевими органами. У цьому величезна заслуга ентузіастів, які займаються баскетболом і, звичайно, президента федерації, який не дає нікому спокою на місцевому рівні і допомагає командам отримати хороші бюджети.

Конкуренція буде високою і ніхто не може сказати, хто на якому місці буде наприкінці сезону. Так, будуть певні фаворити, але більша частина команд будуть рівними, а ближче до кінця сезону вони стануть ще рівнішими. Так, буде певний перекіс у бік іноземних баскетболістів, але цього хочуть клуби — це їхнє право. У грандів більше можливостей підсилювати команду, але великої ролі для фанів це не відіграє, адже на сьогодні достатня кількість українських гравців високого рівня виступають у нашому чемпіонаті. Кандидати до збірної України знаходять хороші контракти в Суперлізі і на наших очах грають та, сподіваюся, прогресують.

На нас чекає цікаве дербі в Києві, нове та не менш цікаве дербі у Дніпрі, як завжди принципові матчі в Одеській області. Чекаємо на дуже цікаівий сезон і матч за Суперкубок має дати якісний старт чемпіонату. Хто фаворит у Суперкубку? Я особливо команди не бачив, мені важко щось прогнозувати. Але буду вболівати за Будівельник.

Які ващі думки щодо розвитку баскетболу 3х3?

- За мого президенства почався активний розвиток цього виду спорту, який отримав офіційний статус. Я бачив величезну перспективу в цьому — це величезний пласт баскетбольних традицій. Що можна казати, якщо це вже олімпійський вид спорту. На сьогодні це вид спорту, якому всі країни приділятимуть величезну увагу. Це новий досвід, який федерації отримують прямо зараз. Тому зараз закладається фундамент.

Ми були лідерами в цьому виді спорту, ставали призерами на дорослих та юнацьких чемпіонатах Європи, наша збірна посідала 4 місце на юнацьких олімпійських іграх, але зараз є все більш чітке розмежування між класичним баскетболом та 3х3. Визнані фаворити класичного баскетболу звернули величезну увагу на 3х3. Будуть сюрпризи і будуть цікаві команди з не дуже баскетбольних країн, але я впевнений у тому, що такі гранди, як США, Іспаіня, Сербія, Литва, робитимуть усе задля того щоб утримувати провідні позиції і в баскетболі 3х3.

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі
Favbet