Всі категорії новин
Євген Мурзін: Київ-Баскет спробує повернути єврокубки до Києва

Євген Мурзін: Київ-Баскет спробує повернути єврокубки до Києва

Головним баскетбольним клубом столиці, за відсутності Будівельника, який не може брати участь у чемпіонаті України через борги, став Київ-Баскет. Цього року команда стартувала в Суперлізі Парі-Матч і вже встигла здобути дві перемоги в трьох матчах.

Очолив Київ-Баскет Євген Мурзін, який також працює з національною збірною України з баскетболу. "Вести" поговорили з видатним українським баскетболістом, а нині тренером, про новий сезон Суперліги, нової головної столичної команди, про збірну України, а також про стан баскетболу в країні в цілому.

Потрібно привчати людей уболівати

- Переглядаючи матч проти Запоріжжя, зауважив, що практично кожен гравець Київ-Баскета вміє виконувати триочкові кидки. Це, до речі, тренд сучасного баскетболу. Коли ви формували нову команду, обов'язковою умовою було вміння атакувати з шести метрів?
- У сучасному баскетболі всі гравці повинні бути універсальними. Це не тільки мої вимоги, цього вимагає сучасний баскетбол. Повинні бути Швидкість, триочковий кидок. Тому, зараз багато тренерів відмовляються від класичного центрового. Була можливість підписати гравців, які володіють триочковим кидком, і ми це зробили.

- У вас в команді є багато молодих баскетболістів. Ви будете підсилювати склад по ходу сезону чи більше будете довіряти молодим українцям?
- Поки що однозначну відповідь дати не можу. На сьогодні комплектування завершено. Хоча у нас є проблема - це перший номер, а саме розігруючий захисник. Наш розігруючий Михайло Горобченко проводить тільки перший сезон у Суперлізі Парі-Матч. Поки йому важко адаптуватися. Теж саме можу сказати про Кирила Подковирова. На сьогоднішній день це хороші гравці, хорошого рівня, але поки що вони випадають в деяких елементах. Випадають за рахунок швидких фолів, за рахунок неагресивним захисту. Треба працювати з ними. Це хороші хлопці, хороший «матеріал» для тренера, але з ними потрібно працювати.

- Українська Суперліга Парі-Матч після того, як з українського спорту з початком війни пішли великі гроші, стала об'єктивно слабшою - стало менше сильних легіонерів. Але шанс отримало більше молодих українських баскетболістів. Для вас, як тренера збірної України, стало краще, що українці мають шанс проявити себе в чемпіонаті України?
- З одного боку, ви правильно говорите, але з іншого - послабилася конкуренція, до складу українцям стало потрапляти простіше. Не так багато висококласних гравців на сьогодні відіграє в Суперлізі Парі-Матч, які могли б грати за збірну. Тут палиця з двома кінцями. Повинна бути і конкуренція, але повинні і молоді рости, отримувати шанс. Якби був баланс, то це могло б дати результат. Найголовніше, на мою думку, потрібно мати конкурентний чемпіонат. Щоб не було прохідних ігор, щоб не було явного лідера. Зараз я бачу, що підрівнялися команди і немає явних аутсайдерів. Кожна гра - це очко в очко, гра до кінця. На мою думку - саме це правильний шлях розвитку.

- Матч проти Запоріжжя проводили в Меридіані, а ось з Черкаськими Мавпами сезон ви відкривали в Палаці спорту. Як багато матчів Київ-Баскет гратиме в Палаці спорту?
- Звичайно, потрібно проводити матчі у Палаці спорту, безумовно, потрібно грати в великих залах. Все ж на Черкаських Мавп прийшло більше двох тисяч людей. Потрібно збирати людей, привчати їх уболівати. На збірну, наприклад, прийшло понад п'ять тисяч осіб. Якщо на кожну гру в столиці ми будемо збирати Палац спорту, то це буде дійсно серйозний крок вперед в популяризації баскетболу в країні, розвитку баскетболу. Ми повинні створити таке видовище, щоб збиралися повні зали. Будемо над цим працювати.

Сподіваємося зіграти в єврокубках

- З'явилася новина, що в Лігу розвитку НБА можуть поїхати Олександр Кобець з Черкаських Мавп і Олександр Мішула з Дніпра. Це провідні гравці ваших головних конкурентів. Якщо ці гравці покинуть свої команди і відправляться за океан, то шанси Київ-Баскета на перемогу в чемпіонаті зростуть?
- Безумовно, це два лідери своїх команд. Мішула - один з основних гравців збірної. Те ж саме можна сказати про Кобця. Наскільки я знаю, за останньою інформацією, Мішула, начебто, не їде за океан. Він залишається, а Кобець летить в НБА. Ви ж розумієте, що він буде виступати не за клуб НБА, а в G-Лізі - Лізі розвитку НБА. У нього є шанс потрапити в головну світову лігу, якщо він добре себе проявить там.

- Амбіції Київ-Баскета дуже високі. Як мінімум, ви збираєтеся боротися за медалі. Якщо вдасться "зачепитися" за високі місця, тобто єврокубкова перспектива. Чи будете брати участь з наступного сезону в міжнародних змаганнях?
- Ми попередньо розмовляли з президентом. Є бажання в наступному році брати участь в єврокубках. В сучасних умовах, далекосяжні прогнози робити не варто, але, попередньо, у нас була розмова. Якщо ми вдало виступимо в поточному чемпіонаті, то будемо заявлятися в один з єврокубків.

- Це не Єврокубок і не Євроліга?
- Євроліга - це взагалі окреме питання. Це буде якийсь із єврокубків під егідою ФІБА.

- Чисто теоретично, що потрібно зробити українським командам, щоб зіграти в найсильнішому турнірі Євролізі?
- Для того, щоб потрапити в Євролігу, потрібно мати мінімальний бюджет. Також потрібно відповідати різним вимогам. Потрібно мати зал на 10-12 тисяч глядачів. Ми ж не можемо зібрати серйозний бюджет, коли країна знаходиться в стані війни. До того ж, залів в Україні просто немає. Соромно говорити, але у нас в країні немає нормальних залів для таких змагань.

- У Єврокубок потрапити легше?
- Безумовно, але до нього також є певні вимоги. При дуже хорошому збігу обставин, Київ-Баскет може претендувати хоча б на Єврокубок. Дуже на це сподіваюсь.

- Свого часу ви йшли з посади тренера столичного Будівельника зі словами, що не можна поєднувати роботу тренера збірної і клубу, це незручно і неефективно. Проте, зараз ви знову стали сумісником, хоча останнім часом подібних тренерів в Європі стає все менше.
- Однозначно не можна сказати, правильно це чи неправильно. Хтось вважає, що не потрібно поєднувати. Я можу навести приклади збірної Іспанії, яку тренує Серджіо Скаріоло, який також працює асистентом в Торонто. Сергій Базаревич зараз же працює тільки зі збірною Росії, а ось Дайнюс Адомайтіс зараз поєднує з роботою у збірній Литви роботу з Рітас. Не можна сказати, правильно чи це неправильно. Все показує результат. Якщо тренер звільнений від клубної роботи, то у нього все має бути розписано. Коли тренер займається тільки збірною, то у вільний час він стежить за гравцями, присутній на різних іграх, стажується, навчається, вивчає суперника. Працює дуже багато. Але поєднувати теж цікаво, це улюблена робота, це постійний ігровий ритм.

- Не так давно в табір збірної України приїжджали гравці з НБА, а саме Олексій Лень і Святослав Михайлюк. Люди зі світу баскетболу відзначали, що, завдяки їх приїзду, підтяглися на більш високий рівень інші гравці. Баскетболісти з НБА подавали приклад на тренуваннях, демонстрували серйозне ставлення до баскетболу. На ваш погляд, чим гравці з НБА відрізняються від наших?
- Це професіонали. Вони створили конкуренцію. У збірної України упродовж майже п'яти років склад на 80% не змінювався, останнім же час з'явилися нові імена. Це той же Володимир Герун, Михайлюк, Лень. Природно, вони внесли новий струмінь в збірну. З'явилася конкуренція за місце в складі, за ігровий час. Це сильні професіонали. Безумовно, працювати з ними було набагато легше. Хоча, у мене були деякі побоювання, що гравці з НБА приїдуть зі своєю філософією і ними буде складно керувати, але вони виявилися дуже інтелігентними, сумлінними. Гравці настільки професійні, що ніяких проблем з ними не виникло зовсім.

- Ви працюєте тренером близько 20 років. На ваш погляд, нинішній рівень баскетболу в Україні зріс останнім часом? Адже все більше наших хлопців грає в найсильніших європейських чемпіонатах, також грають в НБА.
- Раніше ми могли утримати гравців, вони всі варилися в кухні українських чемпіонатів. Дуже рідко виїжджали. Зараз же майже 80% збірної України - це гравці із зарубіжних чемпіонатів. Саме по собі це говорити багато про що. Там жорстка конкуренція, будь-який сильний гравець мріє потрапити туди, спробувати свої сили. Там дійсно дуже важко.

- Нещодавно ви говорили, що Герун - це майбутнє збірної України. У нинішньому чемпіонаті України, кого можете виділити серед найперспективніших баскетболістів.
- Є сильні хлопці в Хіміку - це Сергій Павлов, Олександр Антипов. Вони можуть вирости в дуже сильних гравців. Є багато перспективних баскетболістів, переглядав їх влітку, намагався зібрати їх працювати, в таборі збірної. Є Богдан Близнюк. Є гравці, яких збірна не бачила, але вони дуже сильні і це майбутнє нашої команди. Іссуфу Санон, що виступає в Словенії, не можна забувати. Але не можна забувати гравців в українському чемпіонаті: Тимофеєнко, Закурдаєв, Шундель, цікавий снайпер Марченко, Ковальов, Войналович. Є «матеріал», з яким треба працювати. Їм потрібно грати, обкатуватися, отримувати досвід.

- Раніше взагалі було складно викликати легіонерів. Не приїздив Артур Дроздов, Сергій Гладир не приїздив з Франції.
- Це робота Федерації баскетболу України. Ми багато провели роботи, я їздив до Гладира в Монако, спілкувався з ним, з його тренером. Безпосередньо працювали і президент Михайло Бродський. Приїзд Леня та Михайлюка - цим безпосередньо займався президент. Я літав до Геруна в Іспанію, спілкувався з ним.

- Барселона, на жаль, вперлася, і не захотіла Артема Пустового відпускати…
- У нього вибір був. Так, він завжди буде в збірній, в цій ситуації при наявності Леня, він отримав би не так багато ігрового часу. Для його майбутнього це добре, що він залишився в Барселоні. Днями він дебютував в Євролізі. Я дивився його гру. Він солідно виглядав, забив 8 очок, здобув хороший ігровий час. Виглядав дуже гідно.

- Під час наступних матчів збірної буде складно дістати гравців з-за кордону?
- Складне питання, ми цим займаємося. Однозначно, що не буде гравців з НБА: ні Леня, ні Михайлюка. Кобець поїхав в G-лігу, він теж навряд чи приїде на найближчі матчі зі Словенією в Запоріжжі і Іспанією на виїзді. Безумовно, буде зовсім інший склад, що не найсильніший. Але це буде стосуватися і наших суперників. Ми будемо знаходитися в однакових умовах.

Новини по темі
Визначились всі пари плей-оф 1/4 фіналу Суперліги Favbet
Визначились всі пари плей-оф 1/4 фіналу Суперліги Favbet
Команди достроково визначили положення в турнірній таблиці чемпіонату України
Київ-Баскет впевнено переміг Кривбас та забронював третє місце в таблиці Суперліги
Київ-Баскет впевнено переміг Кривбас та забронював третє місце в таблиці Суперліги
Команда Дмитра Забірченка виграла важливий домашній мач
Днiпро впевнено перемiг Старий Луцьк в другому матчi iгрового дня: вiдео коментарiв
Днiпро впевнено перемiг Старий Луцьк в другому матчi iгрового дня: вiдео коментарiв
Тренери та гравці команд про матч який завершився перемогою дніпрян
Суперліга Favbet: відеотрансляція матчів 18 березня
Відео18.03.2024
Суперліга Favbet: відеотрансляція матчів 18 березня
Дивіться зустрічі регулярного чемпіонату в прямому ефірі
Дніпро вчетверте у сезоні переміг Старий Луцьк
Дніпро вчетверте у сезоні переміг Старий Луцьк
Дніпряни здобули двадцять п'яту перемогу у першості
Запоріжжя поступилось Черкаським Мавпами: відео коментарів
Відео18.03.2024
Запоріжжя поступилось Черкаським Мавпами: відео коментарів
Тренери та гравці команд про матч у Києві:
Черкаські Мавпи вперше в сезоні перемогли Запоріжжя
Черкаські Мавпи вперше в сезоні перемогли Запоріжжя
Команди наблизились до зустрічі між собою в плейоф
Старий Луцьк вдруге в сезонi перемiг Кривбас: вiдео коментарiв
Старий Луцьк вдруге в сезонi перемiг Кривбас: вiдео коментарiв
Тренери та гравці команд про матч який завершився перемогою лучан
Рівне в Івано-Франківську переміг Прикарпаття-Говерлу: відео коментарів
Відео17.03.2024
Рівне в Івано-Франківську переміг Прикарпаття-Говерлу: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою рівнян
Олександр Кольченко отримав нагороду MVP лютого в Суперлізі Favbet
Олександр Кольченко отримав нагороду MVP лютого в Суперлізі Favbet
Досвідчений захисник Старого Луцька став кращим гравцем місяця
Ярослав Карпюк повторив історичний рекорд Суперліги
Ярослав Карпюк повторив історичний рекорд Суперліги
Бігмен Політехніки-Галичини зібрав 22 підбирання в матчі проти БІПИ
Київ-Баскет виграв у Запоріжжя битву за третє місце в таблиці
Київ-Баскет виграв у Запоріжжя битву за третє місце в таблиці
Кияни здобули важливу перемогу на старті останнього баблу регулярного чемпіонату
Перемога БІПИ в матчі проти Політехніки-Галичини: відео коментарів
Відео17.03.2024
Перемога БІПИ в матчі проти Політехніки-Галичини: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою одеситів
Favbet