Всі категорії новин
У Києві розпочалися ліцензійні курси ФБУ для здобуття тренерської категорії «PRO»

У Києві розпочалися ліцензійні курси ФБУ для здобуття тренерської категорії «PRO»

26 січня у київському Палаці спорту стартував перший модуль з підготовки баскетбольних тренерів для здобуття ними категорії "PRO".
 
Фактично цього року вперше в Україні запущено освітню програму для баскетбольних тренерів. Вона охоплює підготовку різнопланових фахівців, окремі навчальні програми будуть функціонуватимуть для дитячих тренерів, тренерів, які працюють із командами майстрів чи студентськими колективами.
 
 
Ця програма покликана підвищити загальний рівень підготовки баскетбольних фахівців в Україні, дати новий імпульс для розвитку тим хто бажає розвиватися у професії.
 
Заняття категорії  "PRO" передбачають роботу фахівців, які працюють з командами Суперліги, Вищої ліги збірними України у різних вікових категоріях. Згодом протягом найближчих півроку буде запущено перші модулі з підготовки баскетбольних тренерів категорій "А" і "В".
 
 
Першим пунктом програми ліцензійних курсів ФБУ для здобуття тренерської категорії «PRO» стала доповідь ідейного натхненника цього заходу, голови комісії з професійної підготовки тренерів Миколи Безмилова «Актуальні проблеми підготовки тренерів високого класу». 
 
Про особливості курсів розповів Микола Безмилов:
 
 
- Ліцензія PRO надає право керувати командами рівня Суперліги і національної збірної, починаючи від U-16 і завершуючи головними дорослими збірними. Тому тренери, що не пройдуть курси, вони не отримають це право. То ж підвищений інтерес до курсів цілком зрозумілий. Треба прагнути виходити на найвищий рівень. Тим більше ці курси саме і надають інформацію щодо того, як готувати команди найвищого класу. Коли ми створювали систему освіти, ми намагалися зробити таким чином, щоб кожний ліцензійний рівень мав адекватний матеріал, що відповідатиме певній категорії команд. Якщо це категорія PRO, то ми запрошуватимемо фахівців, які надаватимуть інформацію щодо того, як готувати команди високого класу, як управляти спортсменами високого класу. То ж, звичайно, якщо тренер претендує на найвищу тренерську категорію, він зобов’язаний проходити ці курси. Бо це для нього інформація. Завдання насамперед стоїть – навчання, а потім вже атестація, щоб ми знали, які  фахівці працюють у нас з командами високого рівня. 
 
- Тривалість першого модуля – два дні?
- Ви ж розумієте, що переважна більшість тренерів – діючі. І влаштувати такі курси на 4-5 днів неможливо, бо команда залишиться без тренувального процесу. Плюс ще й ігри. Тому ми поступили таким чином, щоб тренери команд Суперліги змогли по черзі приїхати і пройти навчання. Наприклад, у першому потоці приїздить головний тренер, 26-27 січня, а його асистент – у другий потік. І команда не залишається без тренувального процесу. Перший модуль розрахований на два дні. Це один поток. У нас буде щодня по дві лекції, це теорія. І два практичні заняття у залі. Другий модуль ми плануємо на кінець травня – початок червня. Там буде три повноцінних робочих дні. І третій модуль, підсумковий, запланований на серпень. Там також буде три дні. Третій день ми присвятимо письмовому тестуванню за результатами цілого циклу навчання. Отже, це повна освітня платформа, що направлена на підготовку фахівців найвищого рівня. 
 
 
- Щоб здобути ліцензію, потрібно бути присутнім на усіх трьох модулях?
- Так. Він має оволодіти матеріалом, який викладатимуть на усіх модулях. Є нюанси, що деякі тренери десь виступають, може бути поважна причина відсутності. Але все одно, якщо цей тренер буде відсутній у якийсь день викладання, він буде зобов’язаний пройти самостійно матеріал, що викладався протягом цього дня. Ми такі методичні матеріали йому надаватимемо при наявності поважної причини. Але знов-таки, якщо людина пропустить більше половини усіх занять, то, звісно, виникне питання щодо якості його підготовки, чи зможе він скласти тестування. Пропускати небажано. Ми це відслідковуватимемо – хто як відвідує, хто скільки занять пропустив. 
 
- Навчання чи то дистанційне, чи в аудиторії – результат все одно стане відомий під час тестування. 
- Так. Усі запитання будуть базуватися на тому матеріалі, який ми викладатимемо. Якщо Айнарс Багатскіс розповідатиме про особливості сучасних тенденцій нападу, таким самим чином буде поставлене питання під час підсумкового тестування. Тобто ми використовуватимемо ті питання, які слухачі вивчали протягом курсу. Сюрпризів не робитимемо. 
Favbet