Всі категорії новин
Тимур Арабаджи: для збірної України U-23, турнір 3х3 цими вихідними - це підготовчий етап до Ліги націй

Тимур Арабаджи: для збірної України U-23, турнір 3х3 цими вихідними - це підготовчий етап до Ліги націй

Для наставника збірної України U23 3х3 та асистента головного тренера дорослої національної команди 3x3 Тимура Арабаджи, цей тиждень дуже насичений. Вчора він проводив майстерклас для зростаючого покоління, а вже в суботу та неділю, його підопічні з U23 візьмуть участь в чемпіонаті України 3х3 в рамках Atlas Weekend. 

Тимур Арабаджи дав розгорнутий коментар пресслужбі ФБУ про те, як йому працювати з дітьми порівнявши цей процес з дорослими, розповів про участь збірної U23 на чемпіонаті України 3х3, підготовку команди до Ліги націй, а також згадав олімпійський та європейський відбори дорослої команди 3х3.

Читайте: Олексій Адедиран: якщо на Atlas Weekend гратиме гучно музика, це нам лише допомагатиме

- Вчора, ви разом з Дмитром Липовцевим провели майстерклас для дітей. Як вам було працювати з юними спортсменами?

- Такі заходи проводити дуже правильно, потрібно залучати дітей до спорту. За великим рахунком не важливо до якого, але в даному випадку – це баскетбол 3х3. Були ті хто не займається, були ті хто займається іншим видом спорту. Їм було цікаво пізнати новий вид, 3х3, вони були налаштовані на цей майстерклас, на це тренування. Дійсно, вийшло чудове свято і для дітей і для розвитку нашого виду спорту в цілому. Ну і звичайно видно роботу федерації, що постійно шукають шляхи для розвитку.

- Що легче, працювати з дітьми, чи з дорослими? 

- Скажімо так, якщо брати мене, для мене працювати з дітьми - це не нове. Адже починаючи з 17 років, окрім того, що граю в професійний баскетбол, також я є тренером. З усіма віковими групами я в принципі працював раніше і зараз проводжую працювати з маленькими дітьми у себе в Харкові. Тому, це скажімо так, різні речі. Сказати, з ким краще працювати досить важко, бо усюди різні направлення, цілі, задачі та підхід. Діти – це наше майбутнє, з ними потрібно працювати з ще більшою самовіддачею. Тобі за короткий проміжок часу потрібно вкласти в дитину багато інформації, адже розвиток в дитини дуже стрімкий.

З дорослими трохи інакше все, там вже усі сформовані особистості, з якими потрібно працювати конкретно на результат, на задачу. Тому будується зовсім інше відношення і тренувальний процес. В цілому, подобається працювати і з дітьми і з збірною. Я гадаю, що будь-який тренер повинен для себе розуміти всі шляхи розвитку та професійного становлення. Адже, знаючи, як тренуються діти, як вони роблять перші кроки в баскетболі, тренер буде знати з низу і до верху, як весь цей процес становлення проходить.

Ваші підопічні, хлопці збірної України U23, цими вихідними візьмуть участь в чемпіонаті України 3х3 в рамках Atlas Weekend. Цей турнір піде їм на користь?

- Для збірної U23, турнір цими вихідними дуже важливий підготовчий етап до подальших змагань, а саме Ліги Націй, яка пройде вже на наступному тижні. Адже хлопці, які у складі збірної U23, в основному, прийшли з 5х5 і дуже давно не грали в 3х3. Тому, наше завдання зараз, це за короткий проміжок часу ввести їх в цей вид спорту, аби вони скоріше пройнялися ним і влилися в гру. В нас така ситуація, що вийде зробити дві команди на цьому чемпіонаті України – U23 (1) та U23 (2). Ми розбили хлопців по чотири людини і вони спробують свої сили на турнірі.

Я знаю, що змагання вийдуть досить незвичайно конкурентними, багато команд дуже заявилося. Тож, буде добре побачити, як хлопці виступлять на своїх перших змаганнях, для них це буде перший сумісний старт, як покажуть себе проти хороших команд, як проявлять характер і виконають все що ми натренували. Ми гратимемо як в суботу, так і в неділю. По складам ближче до турніру ділитимемо хлопців. З інтересом слідкуватимемо за матчами і спробуємо знайти оптимальний склад для поїздки на Лігу Націй.

- Що скажете про тенденції розвитку баскетболу 3х3? Це вже олімпійський вид спорту.

- Скажімо так, за темпом зростання популярності – в 3х3 він більший. Але це якщо говорити про темпи зростання. Адже якщо брати 5х5, він давно вже є, потроху набирає оберти, у нього велика та довга історія – це нормально.  3х3 з’явився і розвився більш широкими кроками і зараз ще більше зробив стрибок, тому що став олімпійським видом спорту. З цього моменту ще більше країн увімкнулися в цей вид спорту і ще більш серйозно увімкнулися ті країни, які вже були у ньому. Тому, помітно, що рівень гри зріс, стала більшою конкуренція.

Багато баскетболістів, які грають в класичний баскетбол і не бачать подальших перспектив, переходять в баскетбол 3х3. Через це збільшилася масовість, піднялася конкуренція, якість та рівень матчів, стало більше країн брати участь в цьому напрямку. Зараз такі великі швидкості, така важка фізична боротьба, такі влучні кидки за важких умов – вітер, високий пульс.  Тобто, багато факторів, які сповіщають, що 3х3 розвивається шаленими темпами.

Для того щоб триматися, наздоганяти, йти у ногу з цим розвиток, Україні також потрібно вмикатися з ще більшою старанністю, робити ще більше внутрішніх турнірів. Потрібно створювати професійні команди 3х3, спочатку можна на базі клубів 5х5, потім як самостійні одиниці. Тобто, чудово видно, що потрібно зробити, аби піднятися до вершин успіху 3х3. Ще багато роботи, але думаю, що Федерація на правильному шляху, в тому плані, що вони це бачать, розуміють і прикладають всі зусилля, аби йти вперед у цьому напрямку.

- Чому дорослій збірній 3х3 не вдалося потрапити на Олімпійські ігри? Можливо, через те, що про участь у кваліфікації стало відомо в останній момент?

- Коли ти перебуваєш в режимі очікування, не знаючи, як поведе себе гравець чи команда – це дуже важко. Адже ти не розумієш, до чого ти готуєшся і яка є вірогідність цієї участі. Звичайно, це вплинуло на результат кваліфікації. Але це одна з ситуацій. Також, в основному, ми дійсно не були досвідченими в участі у міжнародних турнірах. Тобто, якщо б хлопці дійсно були в режимі, зігравши на якомусь турнірі, навіть не знаючи, потраплять вони у підсумку на кваліфікацію чи ні, вони б виступили все одно краще. Так склалися обставини, ми не могли підібрати оптимальний склад, тому що чекали на завершення сезону 5х5, а терміни наближалися. Все склалося як склалося. Не хочеться шукати причини, хочеться шукати шляхи рішення проблем які в нас є.

- Невдала олімпійська кваліфікація надихнула на хорошу гру в євровідборі?

Хлопці – молодці. Після невдалої олімпійської кваліфікації, вони все ж пробилися на чемпіонат Європи. Це чудовий результат. Поїздка у Францію, сама кваліфікація – це вже декілька турнірів, які дали хороший поштовх. Ми самі бачимо, що коли команда грає, то вона піднімається в класі.  


Нагадаємо, зважаючи на масовість заходу та великий ажіотаж серед команд, у рамках фестивалю відбудеться відразу два етапи чемпіонату України серед дорослих та один юнацький етап. 

10 липня на Atlas Weekend пройде другий етап чемпіонату України серед дорослих - реєстрація тут.

А 11 липня ФБУ та Паріматч організовує для команд третій етап - реєстрація тут.

Важлива інформація:

- Реєстрація на турнір 10 липня завершується 8-го липня о 20:00.

- Реєстрація на турнір 11 липня завершується 9-го липня о 20:00.

- Початок змагань рівно о 9:00.

- Реєстраційний внесок, для тих, хто його не сплачував раніше, складає 120 гривень.

- На територію змагань буде допущено лише учасників турніру.

- Команди, які не вийдуть з групи, змушені будуть залишити зону фестивалю.

Ну і ще один важливий та приємний бонус для учасників турнірів: фіналісти у чоловічій та жіночій категоріях отримають квитки на фестиваль Atlas Weekend! 

Новини по темі
Україна закріпилась в топ-10 рейтингу жіночих збірних 3х3
Україна закріпилась в топ-10 рейтингу жіночих збірних 3х3
Ця позиція дає можливість в наступному році зіграти на чемпіонаті світу
Жіноча збірна України U-23 програла Угорщині на ЧС-2024 3х3
Жіноча збірна України U-23 програла Угорщині на ЧС-2024 3х3
Українки з поразки розпочали третій день в Улан-Баторі
Збірні України U-23 на чемпіонаті світу 3х3: розклад матчів та відеотрансляція 13 вересня
Відео12.09.2024
Збірні України U-23 на чемпіонаті світу 3х3: розклад матчів та відеотрансляція 13 вересня
Українці зіграють завершальні зустрічі групового етапу в Монголії
Чемпіонат світу 3х3: жіноча збірна України U-23 – друга в групі після першого ігрового дня
Чемпіонат світу 3х3: жіноча збірна України U-23 – друга в групі після першого ігрового дня
Поточне турнірне становище чоловічої та жіночої молодіжних команд
Чоловіча збірна України U-23 програла Іспанії на старті чемпіонату світу 3х3
Чоловіча збірна України U-23 програла Іспанії на старті чемпіонату світу 3х3
Українці розпочали виступ на світовій першості в Улан-Баторі
Жіноча збірна України U-23 виграла в Австрії у стартовому матчі ЧС-2024 3х3
Жіноча збірна України U-23 виграла в Австрії у стартовому матчі ЧС-2024 3х3
Українки з перемоги розпочали виступ в Улан-Баторі
Збірні України U-23 на чемпіонаті світу 3х3: розклад матчів та відеотрансляція
Відео10.09.2024
Збірні України U-23 на чемпіонаті світу 3х3: розклад матчів та відеотрансляція
Жіноча і чоловіча команди проведуть ігри першого дня ЧС-2024 3х3
Визначились склади збірних України U-23 на чемпіонат світу 3x3
Визначились склади збірних України U-23 на чемпіонат світу 3x3
Чоловіча і жіноча команди зіграють у вересні в монгольському Улан-Баторі
Переможне влучання Сушкіна — в топ-10 моментів чемпіонату світу 3х3
Переможне влучання Сушкіна — в топ-10 моментів чемпіонату світу 3х3
Гравець збірної України посів третє місце в хіт-параді
Фінальний етап Кубку України 3х3: символічні збірні
Фінальний етап Кубку України 3х3: символічні збірні
На столичній Контрактовій площі відбулись останні в літньому сезоні змагання з баскетболу 3х3
Відео вирішального матчу фінального етапу Кубку України 3х3
Відео вирішального матчу фінального етапу Кубку України 3х3
Доля переможця фінального етапу вирішилась лише в овертаймі
Ярослав Ковальов: Хлопці реально заслуговували на медалі чемпіонату світу
Ярослав Ковальов: Хлопці реально заслуговували на медалі чемпіонату світу
Тренер чоловічої збірної U-18 з баскетболу 3х3 Ярослав Ковальов прокоментував виступ своїх підопічних на світовій першості.
Владислав Лукінський: Обіцяв влучити дальній кидок — і я це зробив
Владислав Лукінський: Обіцяв влучити дальній кидок — і я це зробив
MVP Кубку України з баскетболу 3х3 розповів за фінальний тур та літні змагання
Favbet
voda ua