Всі категорії новин
Олексій Лень: починав з шахів, ходив на гімнастику – остаточно все вирішив зріст

Олексій Лень: починав з шахів, ходив на гімнастику – остаточно все вирішив зріст

Він поїхав до Америки сім років тому і до цього моменту жодного разу не повертався. Останніми роками був єдиним, хто представляв нашу країну в найпрестижнішій баскетбольній лізі світу – НБА. Хлопець з робочої сім'ї в Луганській області ерудований: цитує римського імператора і готується до нового етапу свого життя. Олексій Лень – герой чергового випуску авторського спецпроекту Максима Шиліна "Спорт.Інтерв'ю.112"

Максим Шилін: Олексію, ти приїхав до України вперше за сім років. Уже близько тижня тут. Твої перші враження: як протягом цього періоду змінилася країна?

Олексій Лень: Думаю, що змінилася в кращий бік. Я Київ пам'ятаю мало, тому що практично весь час був у Дніпрі. Бачив столицю, коли на змагання приїжджав. Багато різних магазинів, ресторанів, торгових центрів відкрито, але перше враження – це люди. Вони дуже приємні, ніхто тебе не турбує. В Америці постійно підходять, щось запитують. Наприклад, який у тебе зріст.    

- Ні для кого не секрет, що американці є доволі відкритими. Українці в цьому плані просунулися вперед?

- Особисто мені подобається те, як у нас сьогодні. Кожен йде своїм шляхом, нікого не чіпає. А ще люди в нас гостинні.

- Приїжджаючи до України, багато хто каже, що в людей сірі обличчя, всі в телефонах, у собі. Звертав на це увагу?

- Було декілька моментів, чесно сказати: пішов до магазину купити води, дівчина на касі дала мені пляшку, кинула чек на стіл і відвернулася. Ну, це "ласкаво просимо" додому. 

- Життя за океаном: які риси американців ти вже перейняв, а які ніколи не приймеш?    

- Мені важко судити, оскільки в собі не помічаєш особливих змін, але ось що відчутно – це всі сни мені тепер сняться англійською. Але тут я вже десять днів, і мені нещодавно наснилося, що мене бабця сварить. Це був перший сон російською. Я аж прокинувся. Давно такого не було. 

112.ua

- Вчитися до Мерілендського університету ти поїхав у 18 років. Тоді ще не було багатомільйонного контракту. Яким був спочатку твій побут?

- Було багато важкої роботи: вранці тренування, потім одразу до університету, там уроки з англійської, потім звичайні предмети, потім назад на тренування. І ще з 7 до 10 вечора ходив на додаткові заняття з англійської, тому що мені треба було наздоганяти (я погано тоді розмовляв).  

- Геть не всі українські спортсмени надають значення англійській. Знаю, що ти також був серед них. Розкажи, як швидко опанував мову?

- Мені знадобилося півтора року, щоб я комфортно почувався в суспільстві. До цього трохи соромився. Іноді навіть замість того, щоб піти замовити їжу, оформляв замовлення через телефон, щоб було менше спілкування. Потім мову вже підучив, і, знаєш, далі пішло легко.

- Яку спеціальність вивчав в університеті?

- Була в мене спеціальність Family in Science. Навіть не знаю, як точно перекласти, – "Наука сім'ї" типу. Були психологія та інші подібні предмети. Ця освіта передбачає роботу з дітьми, але я, якщо чесно, взяв цю спеціальність тільки через те, що там були найлегші предмети, і з моєю англійською того рівня їх було простіше за все вчити. І до коледжу я вступав чисто через баскетбол, а не через навчання, тож мені було все одно, які предмети.   

- Чув, що тобі подобається читати. Назви книгу, яку востаннє тримав у руках?

- У мене весь час одна книга із собою – це "Медитації" Марка Аврелія. Це книга з психології. Я ще в школі прочитав її і тепер ношу як Біблію із собою. Там дуже цікаві думки.  

- Чому ця книга для тебе стала настільною?   

- Марк Аврелій був найвидатнішим римським імператором. Усе своє життя він описав у щоденнику, після його смерті щоденник прочитали. Він там повністю розписав те, як треба правильно поводитися в суспільстві, спілкуватися з людьми. І я вважаю, що він правильно все робив.

112.ua

- Гучним творінням Майкла Волффа про Трампа цікавився?

- Я в політику сильно не занурююся, тому не чув про таку книгу.

- Насправді в нас у країні теж доволі активне політичне життя: Революція гідності, потім конфлікт із Росією, незабаром знову вибори. Чи була в США можливість стежити за всім тим, що відбувалося в Україні та відбувається донині?

- Намагався стежити якомога частіше, але це важко. В Америці мало говорять про це в новинах. Дивишся українські канали, російські та американські – усі говорять різні речі. Здалеку складно судити. Я дивився документальні фільми, слухав, що родичі розповідали.   

- Я чому запитую... ми в новинах постійно чуємо: Америка дала нам зброю, Штати допомогли грошима тощо. Живучи там, ти можеш сказати, що про Україну не сходить з язиків або що про нас узагалі знають?

- Це, напевно, вирішують усе нагорі, а так у новинах ніколи не побачиш нічого про Україну.

- Твої вже екс-партнери по "Фініксу" і загалом люди з оточення запитували про справи в Україні?

- Люди, які розпитували, десь про це читали або бачили, і я намагався пояснити, наскільки я знаю, що там війна. Але мені було самому складно, тому я намагався закрити цю тему, адже я сам багато чого не знаю.

112.ua

- Ти народився і жив в Антрациті, деякий час тренувався в Луганську, правильно?

- Я там був буквально півроку, і потім, коли ми поїхали на змагання до Дніпра, мене помітили і запросили до місцевого училища, де була набагато краща школа. Я туди одразу переїхав.

- Тепер це окуповані міста. Якими ти їх запам'ятав? Антрацит передусім.  

- В Антрациті пам'ятаю тільки шахти і терикони, а в Луганську – переважно спортивний інтернат, бо практично постійно там був.

- Мама і сестра, як я зрозумів, живуть у США. Чи є в тебе там рідні або друзі?

- Друзі залишилися там, родичі є, але бабусю і дідуся ми перевезли до Дніпра. Стосунки підтримуємо, спілкуємося.

- У Луганській області, крім хіба що футболу та волейболу, все інше було в жалюгідному стані. Хто мотивував тебе займатися баскетболом?

- Мій зріст! (сміється) Я грав узагалі в шахи, ходив на гімнастику, коли був маленьким, бойові мистецтва, а потім почав швидко зростати, і мій тренер сказав: "Чого ти фігньою займаєшся, пішли до баскетбольного залу". Так почав потихеньку тренуватися, і воно все пішло.

- Батьки тобі щось говорили, якось підштовхували займатися спортом?

- Були аргументи. Якось батько відвів мене до шахти і сказав: "Не будеш старатися - залишишся тут працювати". Для мене це була мотивація, щоб звідти звалити.

- Просто взяв і відвів до шахти? (батько Олексія Леня працював шахтарем, – прим. автора)

- Так-так. Ми спустилися вниз, він відвів мене до вибою. Мені там не дуже сподобалося (сміється).

112.ua

- В одному з нещодавніх інтерв'ю ти сказав: "Моя робота — грати в баскетбол, а бути публічним не до душі". Тому в США ти майже не давав інтерв'ю. Що конкретно тебе сковує в цьому питанні?

- Я вважаю, що це нереально весь час давати інтерв'ю. Знаєш, я приходжу, займаюся своєю роботою, і потім я хочу просто йти і спілкуватися зі своєю сім'єю або зі своїми близькими.

- Успішний спортсмен на Заході – це ще й хороший бізнес-проект із солідними рекламними контрактами, а наші часто думають, мовляв, ай, так я ж маю мільйон, і не особливо піклуються про розкрутку. Вся справа в менталітеті?

- Тут комплекс причин: і виховання, і психологія, головне – має бути бажання. Якщо тобі це нецікаво, то ти цим займатися не будеш. Може, у тебе інтерес в іншому бізнесі й ти не хочеш фокусуватися на собі.

- Ти вже рік не ведеш свій обліковий запис в Instagram. Чому, адже люди хочуть знати, чим ти дихаєш і живеш (після дебюту за збірну України Лень не втримався і таки виклав три публікації в соцмережу, - прим. автора)?

- На це треба чимало часу. Особливо перед сном. Як залізеш туди, так на декілька годин. Дивишся на годинник, а вже за опівніч. Тож я видалив додаток і повертатися до цього не думаю.

Відкриті джерела

-  У відомому баскетбольному симуляторі опублікували картки гравців NBA. Твій загальний рейтинг – 77 зі 100. Чи задоволений оцінкою, може, бувало і краще? 

- Не знаю. Багато хто люблять, але я не граю в баскетбол на приставці. У мене і без того 24 години на добу. Мені подобаються більше стрілялки: Call Of Duty, наприклад.  

- Наразі ти дебютуєш за дорослу збірну. Раніше казав, що це станеться, тільки-но отримаєш другий контракт. У чому його особливість?

 - Я хотів, так би мовити, відбутися. Так вийшло, що протягом першого року мене переслідували травми, і я почувався некомфортно. Тепер я, можна сказати, готовий. Я хотів приїхати сюди, коли відчую це. 

112.ua

- Наскільки Україна має реальні шанси потрапити на чемпіонат світу? Сьогодні ми на передостанньому місці в групі з шести команд.

- Шанси незначні. У нас там особливе становище з Латвією. Треба вигравати на один матч більше, ніж вони, але ми будемо намагатися і прагнути від гри до гри.

- Ти перейшов з "Фінікса" до "Атланти". Як тебе зустріли в новій команді та чи був якийсь обряд посвячення?        

- Жодних обрядів посвячення не було. Усі мої посвячення були ще в перший рік в НБА. Тепер я всіх хлопців знаю. З кимось грав ще з юнацьких ліг і збірної.

112.ua

- А як усе ж посвячували в 2013-му?

- Правило таке: якщо ти новачок, то за тобою закріплюють ветерана, і ти маєш робити те, що він тобі говорить. У мене був Джеральд Грін. Перед кожним тренуванням мені треба було привозити йому дві пляшки з Fanta. Це було золотим правилом. Ще - носити сумки. Потім давали такі рожеві портфельчики, треба було з ними лазити.

- Чому рожеві? Це стьоб?

- Ага, ось такий прикол.   

- Коли погоджувався на перехід до "Атланти", тебе не бентежило, що в останньому сезоні клуб опинився буквально на дні турнірної таблиці?

- Будемо піднімати! Коли я дивився, для мене це був найкращий варіант: більше ігрового часу і можливість себе проявити. Перейшов туди через це. 

- Була пропозиція від "Торонто", лідерів НБА, чому не зрослося?

- Звичайно, "Торонто" - це грати в команді, яка практично точно вийде до плей-оф, і заявити про себе на такій великій сцені було б круто. Я мав реальний вибір: або "Атланта", або "Торонто". Але я все зважив і вирішив, що для майбутньої кар'єри "Атланта" - розумне рішення. До того ж в "Атланті" запропонували більш вигідні фінансові умови.  

- Штат Джорджія, місто Атланта. Ти вже купив там будинок. Розкажи детальніше: скільки поверхів, як хочеш облаштувати, який район?

- Триповерховий будинок взяв собі. План у мене такий: підвал перебудувати, зробити таку кімнату чисто для пацанів. Будуть приїжджати хлопці, щоб ми могли зависати. А в іншому - затишний будиночок. Недалеко від залу, аби скрізь встигати.

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі
Favbet