Всі категорії новин
Робоча група тренерської комісії: чому потрібна друга збірна

Робоча група тренерської комісії: чому потрібна друга збірна

28 листопада в офісі ФБУ відбулося засідання робочої групи тренерської комісії ФБУ з питань формування збірних, складів збірних. Зокрема у нараді взяли участь головні тренери національних збірних - чоловічої Євген Мурзін і жіночої Володимир Холопов, куратор юнацьких збірних Андрій Подковиров, державний тренер України з баскетболу, менеджер збірних команд України Наталя Жержерунова. Які питання обговорювали – розповів голова тренерської комісії ФБУ Дмитро Базелевський.

- Потрібно було надати до Міністерства спорту розширені списки збірних України, вони ще коригуватимуться, бо до змагань ще далеко, але такі правила формування штатних збірних. Ми обговорили склади, але найголовніше – проаналізували ситуацію у збірних. Пройшлися по всіх командах, обговорили проблемні моменти.

- Наприклад?
- Наприклад, візьмемо збірну U-16 дівчата, що нею опікується Валерій Жартун. Ми бачимо, що не найсильніший вік – 2001 рік, ці дівчата мають наступного літа грати на Чемпіонаті Європи U-16. Усі представники тренерської комісії мають усвідомлювати, у якому стані збірні. Так, у збірній U-16 явно сильнішими є дівчата 2002 р.н. 15-тирічні, на думку тренера сильніші. То ж більша частина команди складатиметься саме з них. Також говорили про те, що за гравців юнацьких збірних треба боротися, щоб вони не прийняли громадянства інших країн. У збірній U-18 у дівчат є інша проблемна ситуація. Ці дівчата закінчили грати у ВЮБЛ. Якщо вони перебувають у командах вищої чи суперліги, часто буває, що вони ще не доросли до віку гравців, хто здатний вирішувати питання. У ВЮБЛ вже не можуть грати, а у командах професійних вони здебільшого сидять на лаві запасних. І у цьому теж є складність. Які є варіанти, щоб виводити їх на ігровий рівень. Це можливо. Один з варіантів – знайти турніри, які відбуваються протягом сезону. Наразі головний тренер U-18(дівчата) Сергій Петренко займається пошуком таких турнірів, щоб постаратися навіть в тій ситуації, коли гравці не отримують часу, таки знайти його. Тренер займається пошуками оптималльного складу, потім гравці зібралия потренувалися, поїхали на турнір. Це важливо. Щодо 20-річних – у нас було відкладене питання щодо визначнення тренера U-20. Раніше це були кандидатури Кочубей і Огороднікової, але Кочубей бере участь у підготовці національної збірної. Вона не може розриватися. І ми пропонуватиме на затвердження Президії кандидатуру Огороднікової. І у помічники їй одразу ж пропонуємо Олексія Давидова і Олену Вергун. Ці люди вже працювали з цим віком раніше. Гадаю, Варіант з Огородніковою цілком гідний. Вона і у США працювала, у літних таборах, зараз вона допомагає Холопову в Авангарді, думаю, це оптимальний варіант враховуючи підтримку Давидова і Вергун.

- Чим була викликана присутність на засідання Холопова і Мурзіна?
- Вони є повноправними членами тренерської комісії і як наставники національних команд мають бути обізнаними у тому, що відбувається на "нижчих поверхах". Щодо юнацької збірної U-16 (тренер Андрій Подковиров), обговорили момент, що молодші збірні U-15, U-16 зберуться на початку грудня у Пущі Водиці, люди перебуватимуть під контролем, вони розумітимуть, що на них звертають увагу, тренуватимуться тиждень, з 18 гравців залишаться 12. Потім найменші поїдуть додому, на їхньому місці тренуватиметься збірна U-16. У тих самих тренерів Шаламова і Подковирова. Теж буде проведено збори. Потім усі ці команди поєдуть на турнір до Прибалтики.

- Також ви обговорювали питання створення другої збірної?
- Така збірна має бути, буває, людина вже готова грати у професійній команді і національній збірній. Друга збірна найімовірніше складатиметься з молодих гравців. І как варіант, для кращої обкатки друга збірна може грати, наприклад, на Універсіаді. Зіграли, хтось потрапив-непотрапив до розширеного списку, спільно з головним тренером національної збірної вирішують – хтось залишається у національній команді, когось добирають зі студентів і вже працюють як з другою збірною. Різні ситуації можуть бути. Може хтось буде старший за 25 років (верхня межа студентського віку – ред.). Тоді працюватиме гравець, буде завжди під контролем, його буде видно. І найголовніше – деяких гравців головному тренеру національної збірної хотілося б особисто продивитися у бойових умовах і друга збірна, на мій погляд, гарний варіант і перегляду і залучення гравців, які можуть отримати досвід виступів на таких серйозних змаганнях, як Універсіада.
 

Favbet