Всі категорії новин
Михайло Бродський: є шанси побачити у Лізі Чемпіонів Хімік, Будівельник і Дніпро

Михайло Бродський: є шанси побачити у Лізі Чемпіонів Хімік, Будівельник і Дніпро

Із завершенням фестивалю міні-баскетболу улюблена гра мільйонів у помаранчевий м`яч у своєму класичному варіанті взяла в Україні паузу. Підсумки сезону і плани на майбутнє обговорюємо з Президентом Федерації Баскетболу України Михайлом Бродським. Оскільки Михайло Юрійович повернувся з Конгресу ФІБА, розмову з ним ми розпочали з українського інтересу порядку денного зібрання у Дубліні.

- У Конгресі взяли участь 52 президента національних Федерацій баскетболу. Ми підтримали усі прийняті рішення. Одне з них я вважаю важливим. Це те, що ФІБА має керувати баскетболом. Оскільки це вертикальна структура від дітей до збірних. Євроліга має право на один турнір. А у баскетболі має з'явитися подібний до футбольного клубний турнір на ім'я Ліга Чемпіонів. З фінансуванням. Поки що не такі гроші, як у футболі, але тим не менш. Єдине що, я виступив і звернув увагу на момент, який вважаю дискримінаційним щодо України. Нам дали тільки одне місце у кваліфікації. А до кінця незрозуміло, як формується рейтинг. 24 команди в основній сітці і 8 заходитимуть через кваліфікацію у турнір 32-х команд. Після цього я мав особисту зустріч з Генеральним Секретарем ФІБА Камілом Новаком. Там не прийнято виступати, але я виступив.

- І Каміл Новак Вас вислухав.
- Вислухали усі. Ми порушили питання, що треба розглянути варіант повної прозорості, вийти на рейтинги клубів, як у футболі. І усе має бути прозоро і зрозуміло, а не формуватися, як формувалося у футболі, що призвело до корупційних скандалів і тому подібних моментів. Більше того, і фінансування має бути максимально відкритим. Тому ми домовилися про наступну зустріч. Для цього спеціально до Мюнгена для продовження перемовин вирушить генеральний секретар ФБУ Володимир Драбіковський. Ми хочемо досягти зрозумілості у цьому питанні. І усі мають знати, що Україна повноцінний член ФІБА-Европа, ФІБА, має свій голос. У нас непроста ситуація – у нас забрали ЄвроБаскет-2015, нам потрібно допомагати. І нас почули.

- Коли орієнтовно відбудеться зустріч у Мюнгені?
- Наступний раунд перемовин відбудеться 15 червня. Я думаю, 2-3 рази, і ми вийдемо на спільне рішення. Нам би хотілося отримати два місця у кваліфікації, або ж одне додаткове місце в основній сітці турніру.

- Сезон у класичному баскетболі завершився, проведені усі чемпіонати – чоловічий, жіночий…
- Студентський, дитячі чемпіонати. Цього року вперше ми провели чемпіонат у Студентській Лізі. Скажу, мені є чим пишатися. Ми вперше це зробили, 110 чоловічих, 25 жіночих команд. Чудова розв`язка, вітаємо переможців – одеський морський Університет у дівчат і запорізький класичний приватний Університет у хлопців. Усе вдалося – маємо чотири регіональних чемпіони. Наступного року ми не будемо грати турнір восьми або ж чотирьох. Усі ігри студентів відбуватимуться у режимі попередніх зонних турнірів, і потім – стадія плей-оф. Щоб учасники обов’язково мали домашні і виїзні матчі. Університети та інститути мають грати у себе вдома, щоб приходили вболівальники. Тому що це популяризація. До того ж інститути – це той проміжок для баскетболіста, де він може, якщо не потрапив до команди майстрів, він може потрапити до інститутської команди і там розкритися і потім пробитися до команди майстрів. Плюс для наших хлопців, які потрапляють до команд майстрів, інститут – це серйозна база, куди потрібно усім вступати. І ВИШі зацікавлені у тому, щоб мати свою баскетбольну команду, тому гравцям-студентам допомагатимуть у навчанні. Ми розраховуємо на те, що ректорів ми зацікавимо, інститутську громадськість. Та й баскетбол виник, як студентський, соціальний вид спорту. І думаю, в Україні він так само має розвиватися. Щодо дитячого чемпіонату, я важаю, що кількість дитячих команд у нас замала, маю на увазі тих, хто бере участь у регулярних чемпіонатах. 170 команд – це смішно. А у 3-мільйонній Литві – 350. Тому ми прагнутимемо вийти на 500 команд. Будемо йти до мерів міст, до місцевих ДЮСШ, створювати приватні школи, працювати над цим. 2004-го року у Черкасах я запустив приватну школу. І ось вона дає плоди. У збірній України U-20 шість гравців з дванадцяти представляють Черкаські Мавпи. Щоправда двоє з них вже в Америці – Михайлюк і Антоненко.

- А решта вирушить на турнір до Тревізо в межах підготовки до Чемпіонату Європи.
- Я буду присутнім на цих змаганнях. Спеціально вирушаю для цього на Апеніни, щоб подивитися її матчі. Я розраховую на цю команду, сподіваюся, вона продемонструє гідний результат і на чемпіонаті Європи у Гельсінкі. І там я так само буду. Це наша найближча збірна, що йде за національною командою. Чимало перспективних хлопців у ній бачу. І Віталія Шибеля з Івано-Франківська, і черкащанина Діму Скопінцева. За рік він вступить до Університету у США. Думаю, з цієї команди 2-3 гравця мають потрапити до НБА. І це буде дуже важливо для України, адже потім вони підсилять збірну. А у Тревізо я зустрінуся з агентом Олексія Леня. Ми ведемо перемовини. Марина Ткаченко, наша уславлена баскетболістка, дала інтерв’ю, що усе гараз, просто треба сплатити страховку. Тут вона помиляється. До "просто страховку" справа не доходить. До речі, з приводу страховки. Я особисто зустрічався з Рінатом Ахметовим і він пообіцяв, що якщо ми звернемося до нього з проханням сплатити страховку Леня, щоб він грав за збірну України, він сплатить. Є таке його слово. Тому проблеми зі страховкою я не бачу. Її насправді нема. А ось щодо згоди і можливості Леня грати за збірну України – поки що питання відкрите і спеціально з агентом вестимо перемовини. Щодо Джерома Рендла у нас теж є проблема. Він травмований, хоче робити в Америці операцію. Ми теж з його агентом ведемо перемовини. Рендл успішно виступив за Жальгіріс, в Австралії був найкращим. Але його участь у кваліфікаційному турнірі ЄвроБаскету не дуже нам зрозуміла.

- Чого чекати у майбутньому вболівальникам від чоловічої Суперліги?
- Коли я минулого року став Президентом, у чоловічій Суперлізі залишалося 2,5 команди. Коломойський припинив фінансування своїх команд. І ми заявили, що нам потрібно дотримуватися слогану: "один власник – одна команда". Це був важкий бій, але ми його витримали. 9 команд змагалися у чемпіонаті. Він виявився цікавим. Принагідно привітаю чемпіона та призерів – Хімік, Динамо і Кривбас. Ми завжди боротимемося за непередбачуваність результату. На наступний чемпіонат у нас є варіант 8 або 10 команд. Будівельник і Дніпро, наскільки я розумію, приєднаються до учасників змагань. В усякому разі з Будівельником усе точно зрозуміло. Він точно візьме участь. А Інфіз, навпаки, ні. Також є бажаючі увійти до складу учасників Суперліги. Харківський Політехнік виграв першу лігу, він заявив про своє бажання змагатися у Суперлізі. Надіслав відповідного листа. Ще один учасник – Кремінь з Кременчуга. Ми працюємо з мером, зі спонсорами. Якщо він змагатиметься, тоді у Суперлізі будуть 10 команд. Взагалі то мрія – 12. Будемо прагнути, щоб команди були сильними і дотягували до рівня Черкаських Мавп чи Кривбасу.

- Якщо плавно перейти до жіночого баскетболу.
- З наступного сезону у нас буде Жіноча Суперліга. Обов’язково. 8 або 10 команд. Так само працюємо з мерами, з губернаторами, я особисто веду перемовини, бо, нажаль, під цей проект непросто шукати спонсорів. Але розраховуємо на місцеві ради, на місцеві бюджети. В Одесі є прекрасний приклад – ІнтерХім. У Києві Марина Ткаченко плідно працює над відновленням Тім-СКУФа. Є певні напрацювання, пошук спонсорів. Авангард планує виставити жіночу команду на чолі з Володимиром Холоповим – головним тренером національної збірної. Ми усе ж таки вирішили, що вільний тренер збірної – невірний напрям. Ми побачили це на прикладі цього року. І у чоловічому, і у жіночому баскетболі.

- Володимир Холопов переглядав американку Д’Андру Мосс. Чи гратиме вона за Україну?
- Я звернувся до Президента України з проханням посприяти в отриманні нею громадянства. Бо ж практика усіх сильних європейських збірних – в усіх наших конкурентів грає одна натуралізована американка. Це не наша забаганка, а необхідність, щоб бути конкурентними. Маючи таких лідерів, як Ягупова, Малашенко, якщо додамо до них Д’Андру Мосс – ми можемо претендувати на призове місце на чемпіонаті Європи – 2017 року. Куди, я сподіваюся, ми вже майже потрапили, обігравши чинних чемпіонок Європи збірну Сербії.

- Ми з Вами торкалися теми Ліги Чемпіонів, хто з українських клубів зможе виступити у Єврокубках у наступному сезоні?
- Розраховую, що це будуть Хімік, Будівельник і Дніпро. Як мінімум, точно це будуть Хімік і Будівельник. Нам обов’язково це потрібно, щоб на міжнародній арені змагалися кілька клубів. Потрібно набирати рейтинг, аби потім напряму виходити до основної сітки Ліги Чемпіонів.

Новини по темі
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
Центровий Черкаських Мавп Олександр Тищенко прокоментував вихід команди до півфіналу Суперліги Favbet.
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
Наставник Дніпра розповів про проблеми, з якими зіткнулась команда перед матчами плей-оф з Політехнікою-Галичиною.
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
Головний тренер Рівного прокоментував перемогу команди в першому матчі плей-оф проти Старого Луцька.
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Відео27.03.2024
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Відео27.03.2024
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою дніпрян
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Тренери та гравці команд про матч Черкаські Мавпи – Запоріжжя
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Черкаський клуб вдома впевнено виграв серію у Запоріжжя
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Господарі впевнено виграли стартову гру чвертьфіналу
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Переможці регулярки виграли стартову гру 1/4 фіналу плей-оф
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Тренери та гравці команд про матч Київ-Баскет – Прикарпаття-Говерла
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Представляємо ще одну пару першого раунду
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Дивіться кращі моменти перших матчів чвертьфіналів плей-оф Суперліги Favbet
Київ-Баскет повів у серії плей-оф проти Прикарпаття-Говерли
Київ-Баскет повів у серії плей-оф проти Прикарпаття-Говерли
Кияни виграли перший матч чвертьфіналу плей-оф Суперліги Favbet
Favbet