Всі категорії новин
Володимир Драбіковський: ФІБА стежить за ініціативами ФБУ і йде нам на зустріч

Володимир Драбіковський: ФІБА стежить за ініціативами ФБУ і йде нам на зустріч

На останній Генеральній асамблеї ФІБА-Європа президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський досяг домовленості з керівництвом міжнародної організації про поглиблення співпраці. На основі цих домовленостей у Мюнхені відбулися переговори генерального секретаря ФІБА Каміла Новака з його українським колегою Володимиром Драбіковським.

- Які основні питання обговорювалися на цій зустрічі?
- Одне з головних – можливість проведення в Україні чемпіонату Європи, яку наша країна раніше втратила через непереборні обставини.

- Невже Україна ще матиме шанс на ЄвроБаскет? Мова йде про повний фінальний турнір, чи лише його частину?
- Про деталі ще зарано говорити. Але ФІБА висловила чітку позицію з цього питання. Коли ситуація в Україні стабілізується і вона висловить бажання провести чемпіонат Європи, ФІБА розглядатиме нас як одного з головних претендентів. Наразі мова може йти про чемпіонат Європи 2019 року серед жінок або турнір 2021 року серед чоловіків.
- За підсумками останнього Конгресу ФІБА піднімалося питання участі українських клубів у новоствореній Лізі чемпіонів ФІБА. Чи є вже якась конкретика?
- Рішення з цього питання має бути затверджено 29 червня. Зацікавлення в цьому турнірі у нас мають Хімік та Будівельник. Номінально ФІБА зарезервувала для учасника від України одне місце в кваліфікаційному раунді. Після переговорів у Мюнхені є добрі шанси, що у нас буде одне місце в основному раунді та ще одне в кваліфікації. На місце в основному раунді високі шанси в южненців. У киян є певні питання по банам. Якщо вони їх закриють, також матимуть добрі шанси на участь в кваліфікації Ліги чемпіонів ФІБА.

- Чи готова ФІБА іти назустріч прагненню ФБУ популяризувати  та розвивати баскетбол з початкового рівня?
- ФІБА готова і робить певні кроки. До вересня ми маємо отримати 1380 м’ячів. Вони будуть різні: п’ятий, шостий та сьомий розмір. Зазвичай на допомогу національним федераціям ФІБА виділяє не більше 1000 м’ячів. Ми отримали більше не в останню чергу завдяки зусиллям, які робить Федерація заради розвитку баскетболу в Україні. У ФІБА уважно стежать за нашими ініціативами. І соціальний проект зі встановлення стійок у зоні максимального доступу також не залишився без уваги. Окрім безпосередньо м’ячів ФІБА також підтримає наші ініціативи фінансовою допомогою в розмірі 80 000 євро.

- На цьому співпраця з ФІБА не вичерпується?
- Дійсно, є ще один важливий аспект. ФІБА готова посприяти з навчанням наших тренерів.  Мова йде про семінари, які проводитимуть для нас фахівці від ФІБА. Голова Тренерської комісії ФБУ Дмитро Базелевський зв’яжеться з відповідними структурами ФІБА для напрацювання конкретних кроків з реалізації цього проекту.

- Більше ніяких невідкладних питань, що потребують уваги ФІБА не залишилося?
- Є ще одна проблема, але її вирішення в першу чергу залежить від України. Мова про кваліфікаційний матч ЄвроБаскета-2017 Україна – Косово, що має відбутися в вересні у Києві. Проблема полягає в приїзді делегації Косово в Україну, оскільки наша держава не визнала Республіку Косово. Існує кілька варіантів вирішення: звернитися за допомогою до нашого уряду, зіграти наш домашній поєдинок на нейтральній території або на майданчику суперника. Останні два не хотілося б. Завжди краще грати перед своїми уболівальниками, а їм хотілося б подивитися невідому балканську команду. То ж будемо звертатися до уряду. Національні федерації Косово визнані всіма іншими федераціями та МОК. Тим більше, спорт декларує принцип відмежування від політики. 
 

Favbet