Всі категорії новин
Олександр Кольченко: український чемпіонат став значно цікавішим

Олександр Кольченко: український чемпіонат став значно цікавішим

Близько 18 години трибуни черкаського ПС "Будівельник" вибухнули: буквально за мить до того прозвучала фінальна сирена, яка засвідчила перемогу місцевих "Мавп" над чинним чемпіоном країни "Хіміком". Ще хвилину, поки баскетболісти в центрі майданчика відходили від напруги поєдинку і за спортивною традицією тисли один одному руки, їх оточували повноцінні овації і вигуки сотень голосів. Це по суті, як після ефектної прем’єри в театрі, або ж після віртуозного перфомансу оркестру в опері. Тільки замість сцени – тут баскетбольний майданчик, а замість  духових інструментів – помаранчевий м’яч.  Тоді, 18 лютого, "Черкаські мавпи" вдома в 45-хвилинному протистоянні здобули наразі найбільшу перемогу в сезоні, а гравець у білій майці із № 3 набрав 8 (із 11 командих) очок в овертаймі, ставши одним з її головних творців. 

Олександр Кольченко переїхав в Черкаси в грудні минулого року і без розкачки став однією з ключових опцій в атаці команди. Кольченко атакує з периметру, набирає очки в проходах і роздає передачі. У надпринциповому матчі проти "Хіміка", вихованцем якого він, власне, є, Олександр приніс своїй команді 25 очок. Черкаси – 5 пункт призначення для 28-річного Кольченка в Україні. Починаючи 2005 року він захищав кольори южненського "Хіміка", маріупольського "Азовмашу", "Політехніки" зі Львову і столичного "Будівельника". У 2015 Олександр подався на легіонерські хліба, але стати своїм ні в "Автодорі" із Саратова, ні в литовському "Невежисі" свінгмен не зміг. Уже в кінці 2016 Кольченко повернувся в Україну, уклавши трудову угоду із "Черкаськими Мавпами". 

– Ви народилися в Тирасполі, як сталося так, що переїхали в Україну?
– Будучи школярем, у 3-4 класі я починав займатися баскетболом. Тоді ще здавалося, що це щось несерйозне, але згодом мені все це подобалося більше і більше. Виступали ми на рівні дитячої шкільної ліги, тоді і з’явилася можливість поїхати в Миколаєв. Там в шкільній лізі я відіграв рік, після цього отримав запрошення із Южного: там відбулося моє становлення як професійного гравця. Саме в Южному я пройшов всі сходнки баскетболу: від юнацької ліги і до команди майстрів. 

– Яку із своїх команд згадуєте з найбільшим теплом? 
– Мабуть, рокам, проведеним в Южному, я вдячний найбільше. Саме там я отримав досвід, впевненість і зрозумів, що баскетбол – це моя професія. У всіх командах можна згадати теплі моменти. Звичайно, життя так влаштоване, що не можуть бути лише позитивні емоції. Нам зустрічаються різні люди: і хороші і погані, – так само відбуваються різні ситуації. Скажу так: ні про що з минулого я не шкодую, все складається непогано. 



– Яке місто сподобалося найбільше?
– У плані людських якостей, для мене найтеплішим був Львів. Це європейське місто. Люди там приємні. Коли я переїздив туди із Маріуполя, то були якісь побоювання. Все ж Маріуполь російськомовне місто, а Захід – більше україномовний регіон. Я виріс в російськомовній сім’ї і побоювався, що можуть бути якісь проблеми в плані ментальності. Але потім місто мені дуже сподобалося, жодних проблем не було. Київ був по-своєму хороший, все ж столиця. Маріуполь – не скажу що місто дуже хороше, але команда там була із серйозними завданнями і цілями. Баскетболіст-професіонал не їде в якесь конкретне місто, а їде в команду, з якою бажає перемагати. 

 – Чи не відчуваєте дискомфорту від постійних переїздів? 
– Спортивне життя – так влаштоване. Це не те, що прийшов на завод, відпрацював все життя і пішов на пенсію. Спортивне життя – непередбачуване: можна рік грати в одній команді, можна три, а можна й одинадцять, як було в Южному. – Ваші враження від статусу "легіонера"? – Що в Росії, що в Литві мені було комфортно: цікаві чемпіонати, цікавий досвід. Але скажу так: в нас в Україні не таке ставлення до своїх та іноземців, як за кордоном. За кордоном до своїх гравців ставляться більш трепетно.

– У нас не так?
– Хотілося, щоб у нас до своїх виконавців ставилися з більшою повагою. Бо в нас приїздить легіонер навіть "другого сорту", а до нього ставлення краще, ніж до наших хлопців.  

– Чому вирішили повернутися в Україну? 
– Не все так просто. Були пропозиції різні, але деякі з них не підходили по фінансовому питанню, деякі не влаштовували по критеріям чемпіонату. Пропустив старт чемпіонату, а форму треба було підтримувати. Вийшло так, що приїхав у Черкаси, і зараз не шкодую про свій вибір.  

– Коли приїхали в Черкаси? 
– 1 грудня. 

- Новий Рік в Черкасах зустрічали? 
– Ні, в нас були канікули невеликі, і я поїхав до сім’ї на кілька днів.  

– Де мешкає сім’я, якщо не секрет? 
– У Южному.  

– Плануєте перевезти в Черкаси? 
– Дружина була в гостях ось на днях. А так, то зараз напружена кінцівка в чемпіонаті, тому треба зосередитися саме на цьому питанні. 



– Як Вам взагалі Черкаси? 
– Якщо чесно, очікував, що це все буде сумніше, не думав, що все так комфортно. Місто невелике, але все дуже компактно і зручно. Тут немає пробок, і добиратися в зал швидко, а не так, як це було, наприклад, в Києві чи Саратові. У Черкасах є все необхідне для комфортного проживання. 

– Чому думали, що тут "сумно"? 
– Ну от знаєте, є така асоціація: якщо місто – мільйонник, то в ньому налагоджена інфраструктура, а в невеликих містах – по-різному. В Черкасах я був раніше, але часу роздивлятися не було. Ввечері приїхав, переночував в готелі, зранку на тренування, зіграв і поїхав. Приїжджав сюди виконувати професійні обов’язки, а не знайомитися з містом. А тепер трошки пожив, мені все показали, і склалися хороші враження. Черкаси мене приємно здивували. 

– Могли б відзначити якусь родзинку Черкас? Що перше впало у вічі?
– Мені взагалі подобається природа, а тут є велика річка. Кажуть, весною і літом тут дуже гарно. Розповідають, що парків багато. Це важлива опція в плані відпочинку. Бо в багатьох містах працювати є де, а відпочивати – ні. Я думаю, що в Черкасах є де і працювати, і відпочивати. 

– Як проходить адаптація в новій команді? Кого із партнерів можете відзначити? 
– Адаптація пройшла дуже швидко. Багатьох хлопців тут я знаю: з кимось в одній команді пограв, з кимось в збірній був. Крім того, багато молодих гравців, які "тягнуться" до старших. Мені цікаво бути якраз в ролі такого "старшого" і ділитися з молоддю досвідом. Жодних проблем немає.  

– Яка гра в складі черкащан особливо запам’яталася? 
– Кожен матч по-своєму запам’ятовується. Мені тут подобається зал: він невеликий і затишний. Подобаються вболівальники, які по-теплому підтримують команду. Останні матчі ми добре граємо, тому відчуваю зараз, що збільшилася кількість вболівальників на трибунах, зараз особливо приємно грати. Підтримка тут відчувається. 

– Була якась особлива мотивація на матч із "Хіміком"? 
– Налаштовувався як на будь-який матч, який треба виграти. Так, розумієш, що суперник серйозний, лідер, тому ти не маєш права помилятися. Але особливо налаштування немає.  

– Як загалом оцінюєте рівень чемпіонату зараз? 
– Звичайно, його не можна рівняти із тим, що було до кризи, але порівняно із попередніми роками, цей чемпіонат найсильніший. Тут стало цікавіше. 

– Як оцінюєте перспективи "Мавп" у цьому сезоні? 
– Про шанси говорити не буду, але все в наших силах. До кожного матчу варто ставитися, як до останнього. Якщо будемо грати із душею і серцем – то результат прийде. Плюс до бажання ще трошки удачі, і можна боротися за призові містя. 

– Ви в Черкасах не так давно, але вже маєте на трибунах персональних вболівальників. Що б хотіли їм передати? 
– Мені подобається, як тут підтримують команду, як тут женуть вперед. Вболівальникам – спасибі, що вони вірять у нас, ми потребуємо цієї підтримки, без неї буде важко. Побажаю, щоб інколи пробачали нам якісь поразки. Зараз вони нас підтримують, ми це відчуваємо і будемо дякувати яскравими моментами.

Новини по темі
Київ-Баскет перемiг Черкаськi Мавпи в захоплюючому протистояннi бронзової серiї: вiдео коментарiв
Лев Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Лев Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Молодий захисник Київ-Баскета продемонстрував чудову гру
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
Кияни вийшли вперед в бронзовій серії плей-оф з Черкаськими Мавпами
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Наставник Старого Луцька розповів про підсумки сезону команди Суперліги
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Лідер Київ-Баскету прокоментував бронзову серію проти Черкаських Мавп, яка розпочнеться вже 19 квітня.
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
10 кращих гравців та тренер за підсумком сезону отримають індивідуальні нагороди
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Фінальні серії плей-оф Суперліги Favbet розпочнуться 19 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дивіться яскраві моменти третього матчу півфінальної серії Дніпро – Черкаські Мавпи.
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Гравці та тренери команд — про матч, який виграла команда з Днiпра
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Команда з Дніпра вдома обіграла Черкаські Мавпи, закривши серію - 2:1
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Пригадуємо, коли клубам доводилось грати ключові матчі серій за вихід в наступний раунд
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Дивіться яскраві моменти матчу Київ-Баскет – Рівне-ОШВСМ
Favbet