Всі категорії новин
Володимир Драбіковський: ми будемо рухатися вперед

Володимир Драбіковський: ми будемо рухатися вперед

У чемпіонатах України з баскетболу серед чоловіків та жінок визначилися переможці та призери. Ще тривають змагання у кількох вікових групах ВЮБЛ, попереду фінал Студентської Ліги і Шкільної Ліги 3х3. Але оскільки на вершині баскетбольної піраміди України пристрасті поступово вщухають – привід для розмови з генеральним секретарем ФБУ Володимиром Драбіковським подивитися на чемпіонат з боку пройденого шляху є доречним і логічним.

- Чемпіонат у Суперлізі Фаворит Спорт видався напрочуд цікавим. Відверто кажучи, на початку сезону ми переживали. Оскільки чималих зусиль доклали до того, аби сформувати наш найвищий дивізіон. Команди довелося комплектувати і навіть створювати на ходу, оскільки об’єднання АБКУ "Суперліга" вирішила грати свій чемпіонат. Виникали певні складності зі складом учасників Чемпіонату України. Але, тим не менш, нам вдалося цей чемпіонат запустити. Змагалися 9 команд і сьогодні вже можна засвідчити, що чемпіонат був цікавим, мав інтригу і навіть перевершив наші сподівання. Була безкомпромісна боротьба, дуже цікаво і напружено пройшли ігри плей-оф. Це стосується і півфінальних серій, і фінальної, і за третє місце. 

Не було гучних скандалів у чемпіонаті, що є свідченням високого рівня організації і суддівства. Наша експертна комісія ФБУ лише одного разу працювала, коли розбирала претензії Черкаських Мавп до суддів щодо їхніх дій на останніх секундах матчу з Миколаєвом у заключному турі регулярного чемпіонату. А загалом судді працювали професійно і рівень організації змагань, вважаю, був високим. Жіночий чемпіонат? До протистояння новоспеченого чемпіона, одеського ІнтерХім-СДЮСШОР, і срібного призера, київського Динамо, ми вже звикли. А ось те, що бронзовими призерами стали Вінницькі Блискавки – це певна несподіванка. Користуючись нагодою, хочу привітати наших вінницьких колег та друзів з цим успіхом. Цікавим був чемпіонат у вищій лізі серед чоловіків. На останній стадії, коли команди було розподілено на дивізіони А та Б, також точилася безкомпромісна боротьба, дуже напружено відбувалися ігри за вихід до Фіналу чотирьох вищої ліги. До останнього ігрового дня був невідомий остаточний склад учасників Фіналу чотирьох. І дуже цікаво пройшов власне Фінал чотирьох у Харкові, який виграв тамтешній Політехнік.

І теж є нагода привітати наших харківських друзів з цим досягненням! Багато років вони грали у чемпіонаті, і завжди їм не вистачало одного кроку до золота. І нарешті вони його здійснили - підкорили свою баскетбольну вершину. Хочу привітати і ректорат Харківського політехнічного Універститету, і тренерський склад, і гравців. І, гадаю, вже прийшов час бачити харківську команду у найвищому дивізіоні нашого чемпіонату.

- Цієї теми торкався, підбиваючи підсумки виступів, і очільник Політехніка, віце-президент Харківської обласної Федерації Баскетболу Валентин Кулібаба.
- Я був присутній у Харкові на Фіналі чотирьох, спілкувався з ректором політехнічного Університету Євгеном Соколом, потенційними спонсорами. У Харкова є такі плани, але потрібен ресурс, відповідне фінансування. Потрібно вирішити питання з ареною. Нехай це буде Палац спорту, або ж Палац спорту "Локомотив". Але якщо вже у Харкові робити команду, то вона має грати у пристойному залі, куди можуть прийти глядачі. У Харкові баскетбол люблять і якщо команда гратиме у Суперлізі, на неї ходитимуть тисячі глядачів. Ось такі сподівання ми покладаємо на харківський баскетбол.

- Головний тренер Кривбасу Валерій Плеханов, підбиваючи підсумки виступів своїх підопічних, говорив, що їм непросто буде утримати бронзу, чи замахнутися на срібло чи золото, бо чемпіонат підсилять Будівельник і Дніпро. Чи можна це стверджувати?
- Я можу підтвердити на 99%, що ці клуби у наступному сезоні візьмуть участь у чемпіонаті України. І, звісно, зросте конкуренція, підсиляться і інші клуби чемпіонату України. Та ж сама БІПА, стабілізується Миколаїв, якщо з’явиться Харків, він також буде конкурентноспроможним. Чемпіонат стане сильнішим і цікавішим.

- І чемпіонська інтрига буде не менш закрученою.
- Думаю, так. Припускаю, що наші клуби заявляться на участь у Єврокубках. Можливо одне місце ми отримаємо у Лізі Чемпіонів. У кваліфікації цього турніру Хімік точно стартуватиме. То ж, новий чемпіонат обіцяє бути насиченим на події, але ще треба зачекати.

- Кількість учасників у новому чемпіонаті не зменшиться?
- Думаю, навпаки, збільшиться. Ми сподіваємься, що усі клуби збережуть свої позиції на баскетбольній мапі. Сьогодні Україна в економічному плані переживає непрості часи і можливо, хтось опуститься на дивізіон нижче. Але так відбувається в усьому світі і в усіх країнах. Трапляється, що найбагатші і найуспішніші клуби у певний момент призупиняють існування, чи падають на два-три дивізіони, а потім повертаються нагору. Це природній процес.

- Отже, сезон класичного баскетболу добігає кінця.
- У нас ще є студенський чемпіонат, попереду на нас очікує фінальний етап СБЛУ у Києві з 24 по 28 травня. Вісім найсильніших команд чоловічих і чотири жіночих з’ясовуватимуть стосунки у Палаці спорту. Це буде ще одне велике свято баскетболу. А перед цим, тижнем раніше, на головній арені України змагатимуться 128 шкільних команд у фіналі "Шкільної ліги з баскетболу 3х3". Тобто, говорити про те, що сезон завершено, не можна. Кілька вікових груп ВЮБЛ також ще виявляють найкращих.

- Тим більше з настанням теплих днів люди потягнулися на баскетбольні майданчики і це найкраща ілюстрація масовості гри у помаранчевий м’яч. Якщо говорити про масовий сегмент баскетболу, це насамперед стрітбол?
- Скажу так, раніше ми могли б з вами спілкуватися в цей час на тему завершення сезону, бо звикли до того, що граємо під дахом, у залах. Сьогодні цей термін застарів, у нас сезон триває цілий рік. Останнім часом стрімко розвивається баскетбол 3х3. Нажаль, останні пару років ФБУ не приділяла належної уваги стрітболу. Але сьогодні ми цю ситуацію виправили. І вже ФБУ проводила зимовий чемпіонат WINTER BASKET BATTLE 3х3, а на травневі свята у Запоріжжі стартував літній чемпіонат України з баскетболу 3х3. Складено календар, змагань безліч, враховуючи і головний старт – чемпіонат Європи серед 18-тирічних і дорослих у чоловіків і жінок. То ж, баскетбол 3х3 ми продовжуємо активно просувати і розвивати. І до речі, цим шляхом йдемо не ми одні. Днями на одному з баскетбольних інтернет-порталів я побачив календар змагань Української Стрітбольної Ліги. Теж дуже насичений календар змагань. УСЛ вже 10 років розвиває баскетбол 3х3 і за це їм можна щиро подякувати. ФБУ завжди йде назустріч подібним ініціативам і починанням.   Влітку 2015-го року нове керівництво ФБУ запропонувало співробітництво УСЛ в особі її очільника пана Станіслава Світлицького. Втім, через фінансові розбіжності спільної мови знайти не вдалося. Пан Світлицький оцінив річний бюджет баскетболу 3х3 в Україні в 1 млн. доларів. Країна переживає непрості часи і задовольнити цю позицію ФБУ не вважає за належне. Хочу лише звернути увагу ось на що. Так, змагання, що їх проводить УСЛ, це чудові змагання, але неофіційні. І те, що сьогодні ФІБА реєструє турніри – так, вона їх реєструє, щоб гравці мали рейтинг, щоб команди мали рейтинг. Але це неофіційні змагання. Офіційними змаганнями є чемпіонат України. Тому ті прихильники баскетболу, які хочуть брати участь у міжнародних турнірах. Чемпіонатах Європи, світу і навіть Олімпійських Іграх, вони мають змагатися у чемпіонаті України – це обов’язкова умова. За результатами виступів спортсменів у чемпіонатах України формуватимуться збірні команди для участі у міжнародних змаганнях. І я не обмовився, коли згадав про Олімпійські Ігри. На 99% вирішено питання про те, що баскетбол 3х3 буде включено до програми Олімпіади – 2020 у Токіо. Протягом поточного року це рішення буде прийнято. І, власне кажучи, його могли включити і до програми Ігор у Ріо-де-Жанейро – 2016. Але є кілька чинників, що не дозволили цього зробити. Один з них той, що не усі національні Федерації проводили чемпіонати своїх країн. І це зіграло свою роль у тому, що МОК вирішив зачекати з наданням статусу олімпійського виду спорту баскетболу 3х3. Зараз ситуація змінюється, федерації повернулися, як кажуть, обличчям до цього різновиду баскетбола і я думаю, що баскетбол 3х3 отримає новий поштовх у своєму розвитку і поступово, хочемо ми цього, чи ні, становитиметься більш професіональним. Отже, сезон не завершується і часу розслаблятися нема.

- Якщо врахувати і той факт, що влітку традиційно відбуваються збори наших національних команд.
- І чемпіонати Європи у різних вікових групах. А національна чоловіча збірна розпочне підготовку до Євробаскету у середині липня. І усі збірні усіх вікових груп готуватимуться а потім змагатимуться на своїх континентальних першостях. Робота щодо підготовки цих команд, забезпечення їхнього тренувального процесу, щодо забезпечення усім необхідним для участі у змаганнях не припиняється.

- Тренери вже не поскаржаться, що результату не досягнуто через неналежне забезпечення?
- Останні пару років нема приводу для розмов, буцім-то Федерація не забезпечила підготовку збірних команд. Ми робимо усе можливе і неможливе. У важкі для економіки України часи наші збірники фактично ні в чому собі не відмовляють. І міжнародні турніри, і збори. Кому місяць підготовки, кому 45 днів. Значний ресурс нам виділяє задля цього Міністерство спорту України, принагідно хочу подякувати пану міністру Ігорю Жданову за допомогу і підтримку. Додам, що 19 травня відбудеться засідання Президіуму ФБУ, на якому ми затвердимо склади збірних команд, плани їхньої підготовки і вже обговорюватимемо обриси 26-го чемпіонату України, систему проведення змагань, у якому вигляді ми хочемо її бачити. Будемо рухатися вперед.

Новини по темі
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Захисник Київ-Баскета отримав відзнаку за підсумком чемпіонату
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Данки, влучання та блок-шоти — все найкраще з останніх матчів сезону
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Учасники фінальної серії підбили пісдумки битви за золото Суперліги
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Головний тренер Дніпра привів команду до чемпіонського звання.
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Один з лідерів Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Бігмен Дніпра отримав головну індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Відео24.04.2024
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Гравці та тренери учасників битви за золото — про останню гру сезону Суперліги Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Команда Володимира Коваля виграла фінальну серію у БК Рівне
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Американський захисник Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Команда Володимира Коваля виграла чемпіонську серію Суперліги Favbet
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Відео24.04.2024
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Дивіться другу гру протистояння за перше місце
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Захисник Дніпра дав коментар перед другим матчем фінальної серії
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Кияни повторили рекорд за очками в половині матчу і встановили новий рекорд за кількістю триочкових.
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Столична команда завоювала медалі за підсумком сезону 2023/24
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Відео23.04.2024
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою киян
Favbet