Всі категорії новин
У Києві стартував другий щорічний турнір Кубок Друзів Великого Тренера, присвячений 85-річчю Володимира Заморського ВІДЕО

У Києві стартував другий щорічний турнір Кубок Друзів Великого Тренера, присвячений 85-річчю Володимира Заморського ВІДЕО

http://www.youtube.com/watch?v=25sdlXr3WQI

У Києві стартував другий щорічний турнір Кубок Друзів Великого Тренера, присвячений 85-річчю Заслуженого тренера України Володимира Заморського. У змаганнях беруть участь збірні міст: Києва, Хмельницького, Мукачева і команда Київського спортивного ліцею-інтернату.

Володимир Степанович Заморський відомий насамперед тим, що  вже одразу після закінчення Київського інституту фізкультури, 1952 року, успадкувавши найкращі якості свого вихователя Володимира Шаблінського, став першим тренером з баскетболу в Київській раді ДСТ «Спартак», де його учнями були легендарні гравці СКІФ, згодом «Будівельника» Вадим Гладун та Леонід Поплавський.

Працюючи вчителем фізкультури у середній школі, займаючи новаторську позицію у пропаганді спортивних ігор серед учнівської молоді, став «Відмінником народної освіти СРСР». 

45 років свого життя, як сам вважає, віддав роботі з юним резервом, працюючи переважно з дівчатами у Республіканському, згодом Київському ліцеї- інтернаті спортивного профілю. З ними він шість разів ставав чемпіоном СРСР, двічі переможцем Всесоюзної Спартакіади школярів, безліч разів  – переможцем республіканських змагань серед юні. Через його дбайливі руки і чуйне  серце пройшли тисячі підлітків – дівчат і хлопців.

Володимир Степанович плідно працював наставником дублерок провідної баскетбольної команди України «Динамо» (Київ). Він був другим тренером збірної України, яка 1971 року вперше у своїй історії стала бронзовим призером V Спартакіади народів СРСР.

Володимир Заморський відкрив баскетбольному світові таку унікальну особистість, як Наталія Климова (Назембло), яка стала чемпіонкою Олімпійських ігор, двічі чемпіонкою світу, тричі чемпіонкою Європи. Серед його вихованок – чемпіонки Європи Галина Мельниченко, Олена Вергун та інші видатні баскетболістки.

 

Вихованка Володимира Заморського, чемпіонка Європи Галина Мельниченко:

«Приємно, що сьогодні приїхали багато вихованок Володимира Заморського: і з Сімферополя, і з Москви… Володимир Степанович – це тренер душі, інтелігентна людина, котра ніколи не підвищувала голосу на учениць. Він - і вихователь, і тренер, і батько. Коли ми навчалися в нього в інтернаті, ми були ніби вдома. Дуже приємно, що він дожив до такого моменту, що йому виповнилося 85 років і він в стані прийти сюди та прийняти вітання від усіх його улюблених вихованок. Ідея турніру належить команді «Ледіс-Легіон». Торік вони організували турнір на 70-річчя Феодори Григорівни Кочергіної. Цього року турнір присвячено Заслуженому тренеру України Володимиру Заморському. Приїхало чимало команд, приємно, що їм не стала на заваді навіть така несприятлива погода. Це велике задоволення для всіх поціновувачів баскетболу, для всіх, хто пам’ятає, які команди були».

Заслужений тренер України Володимир Заморський:

«Майже всі мої випускниці телефонують, вітають мене з днем народження, запрошують на турнір. Я відійшов від баскетболу, 2000-го року завершив тренерську роботу, мав тоді операцію, після якої уже не повернувся до баскетболу. Тренером працювати дуже складно, дівчат зараз більше цікавлять зустрічі з хлопцями, багато часу вони також проводять біля комп’ютера. Я був вимогливим тренером. Вважаю, за кожну серйозну провину має бути покарання. Однак я також завжди вибачав, учениці мене любили, це багато про що свідчить». 
Favbet