Всі категорії новин
Звіт Президента ФБУ. Інфографіка

Звіт Президента ФБУ. Інфографіка

   Сьогодні відбулася позачергова конференція Федерації баскетболу України. Це був другий етап у процесі реорганізації ФБУ шляхом перетворення в громадську спілку "Федерация баскетболу Україні", як того вимагає чинне законодавство України. На конференції Михайла Бродського було переобрано президентом ФБУ. Окрім того президент ФБУ підсумував 2.5 роки, які він провів на цій посаді.

Промова Михайла Бродського:

Національні збірні

Попри складну економіко-політичну ситуацію в Державі, за цей час нам вдалося зробити немало для розвитку українського баскетболу.

Національні збірні України (чоловіча та жіноча) у 2017 році успішно кваліфікувалися на чемпіонаті Європи. В результаті, чоловіча збірна зуміла подолати бар’єр групового чемпіонату Європи та посіла загальне 15-те місце, поступившись у плей-оф майбутньому чемпіону Європи – збірній Словенії. Жіноча збірна України теж вийшла з групи, але не зуміла подолати перший бар’єр плей-оф та посіла 10-те місце на чемпіонаті Європи у Чехії. Нагадаємо, що у 2015-му році чоловіча та жіноча збірні України не змогли вийти з групи, відтак результати 2017-го можемо назвати кроком вперед, який потрібно розвивати у майбутньому.

 

Збірні України 3х3

Хочу відзначити наші успіхи у баскетболі 3х3. За ці три роки наші національні збірні гучно заявили про себе на міжнародній арені. Жіноча збірна України стабільно демонструвала високі результати, а чоловіча команда взагалі вперше серед українських збірних різних видів спорту здобула для України нагороди у командному олімпійському виді спорту. Сталося це у 2017-му, році коли наші хлопці здобули бронзу чемпіонату Європи в Амстердамі. Про наші досягнення у баскетболі 3х3 красномовно говорять результати міжнародних турнірів.

          -   у 2015 році жіноча збірна України виграла срібло Європейських ігор у Баку;

  • у 2016 році жіноча збірна України стала срібним призером чемпіонату світу з баскетболу 3х3 у Китаї;
  • у 2017 році жіноча збірна України виграла бронзу на чемпіонаті світу у Франції, а чоловіча національна збірна України з баскетболу 3х3 стала бронзовим призером чемпіонату Європи у Нідерландах та посіла 5-те місце на чемпіонаті Світу.

           

             Юнацький баскетбол

Одним із пріоритетних завдань ФБУ є розвиток юнацького баскетболу. За останній два роки були сформовані збірні України U14 та U15, які уже невдовзі сформують кістяк національних команд (U16 та U18), котрі візьмуть участь у перших офіційних міжнародних турнірах. Задля прогресу цих дівчат та юнаків наймолодшої вікової групи ми заявили збірні у юнацьку Євролігу. Це стратегічний крок, який, переконаний, через кілька років дасть свій результат у кадровому потенціалі кадетських та молодіжних збірних України, а в перспективі і національних команд. Лише восени 2017-го наші збірні U-14 та  U-15 зіграли п’ять турів, а це 25 міжнародних матчів у Польщі, Естонії, Білорусії та Австрії.

Ще одним кроком у розвитку дитячого баскетболу є заохочення гравців та тренерів. Так, з вересня поточного року запроваджено 112 стипендій ФБУ для кращих гравців збірних України U-14 і U-15 та їх тренерів щомісячно.

   Приємна тенденція у кількості команд та матчів. Ми поставили за мету збільшити їх. Так у сезоні 2014/2015 у чемпіонаті ВЮБЛ виступало лише 131 команда. З кожним сезоном ми збільшували кількість команд. Уже через рік, у сезоні 2016/2017 – у нас було 166 команди а у цьому сезоні (2017/2018) їх стало рекордні 297 команди.

 Для прогресу у юнацькому віці потрібні ігри. Прошу переглянути графік і зрозуміти, наскільки збільшилася кількість цих матчів. До прикладу візьмемо змагання юнаків (ВЮБЛ) дивізіон “А”. У сезоні 2014/2015 у всіх лігах було зіграно лише 644 матчі. У сезоні 2015/2016 було зіграно 1058 матчів, у сезоні 2016/2017 їх було уже 1932, а в сезоні 2017/2018 ми очікуємо уже 2640 матчів – це красномовні цифри!

 

Чемпіонати України

Кожен рік відбувається відчутне збільшення кількості змагань та матчів. Кількість офіційних чемпіонатів України збільшилась з 15-ти 2015-го до 28-ми 2017-го, збільшується також кількість команд, що беруть участь в цих змаганнях. Мова, насамперед, не про елітний дивізіон, а про Вищі та Перші ліги. На сьогодні ми маємо повноцінні чемпіонати у першому дивізіоні, де у 27 клубах грає чимало молоді. Коли ми лише починали, у Першій лізі грало 5 команд. Думаю, ви прекрасно розумієте, що нижчі дивізіони – це фундамент розвитку баскетболу загалом. У минулому сезоні Вищої ліги зіграно 290 матчів, а ми починали у 2015-му з 104. Тоді, до речі у Вищій лізі виступало лише 8 клубів, у сезоні 2017/2018 їх 15.

   Кількість команд у жіночому чемпіонаті України не є стабільною. Насамперед, це залежить від фінансової спроможності команд. Проте  кількість жіночих команд також зросла з 14 (2015) до 22 (2017).

   Останній сезон команди грали в Суперлізі та Вищій лізі, вдвічі збільшилась кількість ігор. Нам спільними зусиллями вдалося отримати позитивний результат: команд стало більше, жіночий баскетбол пожвавився, на сайті ФБУ з’явилися статистичні звіти та відео-трансляції матчів жіночих команд.

    Після тривалої перерви 2016-го ми відродили Кубок України серед жіночих команд. До цього цей турнір проходив ще у сезоні-2008/09. Останнього року за Кубок змагалися 16 жіночих команд.

   2017-го за Кубок України змагалися 31 чоловіча команда, враховуючи і аматорські колективи. Цей турнір має великий інтерес і серед уболівальників. На останній фінал Кубка України серед чоловічих команд нам вдалося залучити рекордну кількість уболівальників. У столичний Палац спорту прийшло 7 тисяч глядачів. Це рекорд відвідуваності баскетболу в України.

   У 2017-му, вперше за п’ять останніх років, був проведений Матч Зірок Суперліги, який прийняв Дніпро.

  Зважаючи на збільшення кількості матчів виросла потреба у кількісному збільшенні суддівського корпусу. Так, на сьогодні зареєстровано 146 суддів, а 2015-го їх було 86. У нас було 9 арбітрів ФІБА – зараз 11. Ми збільшили кількість переглядів та аналізів матчів усіх рівнів. Раніше розглядалося лише 45% таких матчів, зараз їх 75%. Суттєво збільшилась кількість семінарів для суддів та комісарів, а також семінарів для тренерів щодо правил баскетболу.

Статистика онлайн

Про збільшення матчів та покращення супроводження ігор говорить кількість статистичних он-лайнів, які збільшуються з кожним сезоном. Так, у сезоні 2015-2016 у нас було 60 статистів, які провели в он-лайні 629 матчів різного рівня. У сезоні 2016-2017 – 70 статистів, які провели 1200 матчів он-лайн, а в сезоні 2017-2018 – 85 статистів мають видати в он-лайн 1700 матчів.

Студентська ліга

Сезони 2015/16 та 2016/2017 стали сезонами відродження для Студентської баскетбольної ліги України. На ігрові майданчики у вісімнадцяти областях в різні періоди часу виходили 111 чоловічих та 38 жіночих команд, а вже в 2016/2017 рр. у Студентській лізі взяли участь рекордні 182 чоловічих та 78 жіночих команд. Загальна кількість учасників наблизилась до позначки 3,5 тис. студентів з усіх куточків України.

Безумовно за досягненням результатів наших спортсменів, їх гідним  забезпеченням та відчутним збільшенням змагань та кількості збірних стоять чималі людські та фінансові ресурси.

Аудиторія

Два роки тому був створений новий сайт Федерації баскетболу України. Перед стартом сезону-2017/18 ми ще раз модернізували сайт FBU.UA, який наразі відповідає усім сучасним інформаційним потребам користувача. Середня відвідуваність ресурсу складає близько 5 тисяч унікальних користувачів. Кожного дня на сайті з’являється 15 власних новин. Група у facebook налічує понад 13 тисяч користувачів, розвиваються й інші соціальні мережі ФБУ.

Зазначимо, що останні телевізійні рейтинги матчів збірної України підкреслили найвищий глядацький інтерес впродовж останніх двох років. Так, матч України проти Туреччини у кваліфікації до Кубку Світу невідривно в Інтернеті та ефірі ХSport дивилися близько 95 тисяч уболівальників. Хоча б на 15 секунд до трансляції долучалося 350 тисяч глядачів.

Робота з уболівальниками

ФБУ доклала чимало зусиль, аби збільшити відвідуваність матчів чемпіонату України, Кубку України та матчів національних збірних України. Переконливі цифри пов’язані з кількома центральними подіями минулого сезону. Уперше за багато років на баскетбольний матч прийшло 6 тисяч уболівальників. Сталося це під час домашнього матчу кваліфікації чемпіонату Європи між збірними України та Словенії 17 вересня 2016 року. Після цього у чоловічій Суперлізі системно на київські ігри приходило 4 тисячі глядачів. На Фінал чоловічого Кубка України прийшли рекордні 7 тисяч уболівальників! Десять днів тому матч Україна – Туреччина у київському Палаці Спорту відвідало 6 300 глядачів.

Можемо переглянути на екрані динаміку росту уболівальницького інтересу на фоні матчів чемпіонату України. Загалом по Україні нам вдалося збільшити середню відвідуваність з 450 глядачів у 2015-му до 1200 уже у 2017-му. Зрозуміло, що відвідуваність у залах різниться. Відчувається активність уболівальників у Миколаєві, Одесі, Києві, Черкасах та Дніпрі.

 

Відчувається і динаміка у продажі квитків. У 2017 році було реалізовано квитків на матчі на суму 718 500 грн., що втричі більше, ніж у 2016 році (369 975 тис. грн.).

Зупинимось більш детально на фінансовому аспекті.

За ці роки нам вдалося знайти партнерів-спонсорів, які мають значний потенціал у сприянні розвитку баскетболу.

На сьогодні у нас є чітко вибудувана піраміда спонсорів.

ФБУ та чоловіча збірна України має преміум-спонсора – “Укргазбанк”, який є і титульним спонсором Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги.

Титульним спонсором чоловічої Суперліги впродовж уже другого сезону є - “Парі-Матч”, який водночас є партнером чоловічої та жіночої збірної України.

Офіційним партнером ФБУ є компанія “Авангард”.

Титульним спонсором чемпіонату України серед студентських команд виступає – “ТАСКОМБАНК”. Технічні спонсори «Errea» та «Wilson».

Партнери – “Брокбізнес”, “Венето”, “Дарниця” та “Альтком”.

Крім того, в серпні місяці 2015 року Федерація уклала договір з Міністерством.

В рамках цього договору Федерація бере на себе обов’язки організації змагань (з частковим залученням власних фінансових ресурсів), а Міністерство щорічно виділяє Федерації бюджетні кошти на організацію і проведення таких змагань.

Нам вдалося збільшити фінансування також завдяки бюджетним коштам. В той же час поступово зросли і власні витрати Федерації.

Так, у 2015 році проведено 123 спортивні заходи. 

У 2016 році проведено 228 спортивних заходів (140 всеукраїнських змагань, 62 навчально-тренувальні збори, 56 міжнародних турнірів, 17 офіційних міжнародних змагань).

В 2017 році проведено 358 спортивних заходів (180 всеукраїнських змагань, 83 навчально-тренувальні збори, 90 офіційних міжнародних змагань за кордоном, 5 міжнародних змагань на території України).

         Особливої уваги заслуговує питання ЗМІ, медіа, трансляцій та оновлення Інтернет ресурсу.

Зважаючи на економічне становище та неможливість українських каналів викуповувати дорогі спортивні трансляції, ФБУ взяла цю функцію на себе. Український глядач зумів побачити матчі національної жіночої та чоловічої збірних України на чемпіонатах Європи в ефірі українського телебачення (Перший національний, ХSport, Тоніс).

Для залучення уболівальників та з метою популяризації баскетболу було запроваджено на матчах виграшні грошові призи «Влучний кидок», в 2016 – 2017 роках на призовий фонд було витрачено 98 тис. грн.

 

Підтримка клубів та обласних федерацій

         З метою фінансової підтримки обласних федерації та Клубів було виділено коштів в 2016 році – 2,8 млн. грн.; в 2017 році – 3,3 млн. грн.

         Федерація з сезону 2017/2018 розпочала компанію реєстрації аматорських змагань ФБУ, реєстраційні внески яких розподіляються так: 50% в обласні федерації та 50% до ФБУ. На сьогодні зареєстровано 7 ліг.

         Крім того, на Президії було прийнято рішення щодо аналогічного перерахування 50%  до областей від внесків за ліцензії гравців.

Вже на сьогодні розпочато перерахування коштів в обласні федерації.

ФБУ всіляко сприяє у виділені коштів з обласних та місцевих бюджетів, а також стимулює надходження від спонсорі до обласних федерацій в регіонах.         

         Програма «Баскетбол у кожний двір». Федерація власними силами та коштами партнерів започаткувала і реалізує власну програму по встановленню баскетбольного обладнання по всій території України. У 2016 році на зазначену програму було витрачено 2 860 000 грн., а в 2017 – 2 900 000 грн.

Федерацією з 2015 року по теперішній час погашено заборгованість перед:

  •  ДП «Палац спорту» за попередні роки (загальний борг 3 млн, виплачено 2 млн. грн., залишився борг – 1 млн. грн.).
  • Одеському припортовому заводу (виплачений борг 515 тис. грн за проведення навчально тренувальних зборів збірної команди України в сезоні 2013/2014).
Новини по темі
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Фіналом восьми у Києві завершився сезон Вищої ліги 2023/24.
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Дивіться яскраві фото вирішального матчу Вищої ліги на церемонії нагородження
Прометей – переможець Вищої ліги
Прометей – переможець Вищої ліги
Команда зі Слобожанського завершила сезон без поразок
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Відео21.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Дивіться трансляцію вирішальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Ніко-Баскет - Харківські Соколи
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Завершились матчі за 5-8 місця Фіналу восьми Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
У видовищному матчі за бронзу Ніко-Баскет переграв Харківські Соколи
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей боротиметься за чемпіонський титул із Самбором
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Відбулись матчі втішного міні-турніру Фіналу восьми Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір здолав в півфіналі Ніко-Баскет і тепер побореться за трофей
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Відео20.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Дивіться трансляцію півфінальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Стартував Фінал восьми у чоловічій Вищій лізі
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Відео19.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Вищої ліги
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Прометей – ДіДіБао
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
На цьому тижні пройдуть вирішальні матчі сезону у Вищій лізі
Вища ліга: лідери за потрапляннями до збірних туру та MVP тижня
Вища ліга: лідери за потрапляннями до збірних туру та MVP тижня
Окрім медалей, кращі гравці сезону отримають індивідуальні нагороди
Favbet