Всі категорії новин
Як українець Михайлюк адаптується в Лейкерс

Як українець Михайлюк адаптується в Лейкерс

Захисник збірної України Святослав Михайлюк почав поточний сезон гравцем клубу НБА Лейкерс. На Драфті-2018 озеряни обрали його під 47-м номером. Згодом після успішних виступів у Літній лізі з українцем уклали угоду. Як проходить процес адаптації Михайлюка в уславленому клубі НБА інформує баскетбольний оглядач Максим Гайовий у матеріалі для sport.ua.

Перші два місяці в НБА для українського новачка Святослава Михайлюка минули саме так, як і очікувалося. Святослав здебільшого грав тоді, коли результат матчу вже був вирішений, він рідко проводив на паркеті багато часу, досить довго не міг знайти свій кидок і навіть мав недовге заслання у Лігу Розвитку.

Як це часто бувало ще у «Канзасі» - суспільна думка українців про свого співвітчизника періодично коливається від «Та наш Свят скоро стане лідером команди!» до «Михайлюк ніякий, йому треба пошвидше їхати в Європу, там його рівень».

Нижче спробуємо дещо розібратися у кількох ключових питаннях по темі.

Як в цілому справи у «Лейкерс»?

Насправді дуже і дуже непогано. «Лейкерс» ідуть на 4 сходинці на Заході і в загалом мають 9 результат серед 30 команд ліги. Жовто-пурпурні посідають дев’яту сходинку за результативністю (113.3),  десяту за підбиранням (46.2), дев’яту за перехопленням (8.5), шосту за блок-шотами (6.0) та другу за очками з трисекундної зони (55.7). Також ЛАЛ мають друге місце в НБА за очками у швидких відривах, забиваючи таких аж 20.4 за матч.

Не менш важливо, що після останнього місця у попередньому сезоні за точністю триочкових (29 %), лос-анджелесці цього року у даному компоненті додали дуже сильно і піднялися на 16 місце, кидаючи вже цілком пристойні 34.9 % дальніх. Ще б Волтону та Меджику якось пояснити молодим та гарячим Кузмі (5.6 дальніх за гру і 30.1 %) та Боллу (32.4 % при 4.4 дальніх), що мабуть таки не варто осатаніло поливати дальніми, коли не дуже вмієш цього робити, і було б взагалі чудово.

Останні тижні ЛАЛ грають без Інгрема та Рондо, тож є підстави вважати, що їх повернення як мінімум не зробить озерян слабшими. Передсезонні прогнози поки що справджуються – ЛАЛ мають впевнено виходити у плей-оф, а значить Михайлюк стане першим українцем з 2010 року, який там зіграє. Останнім нашим представником у постсезоні НБА був ще Кирило Фесенко, який тоді виступав за «Юту».

Як себе показує Михайлюк? Говорилося, що Свят – ідеальний партнер для Джеймса. І що?

З історією про Леброна і Свята все дуже просто. Так, з рівнем кидка українця та вмінням віддати американця  - вони справді є прекрасними партнерами в ідеальному світі теорій. Вся біда в тому, що в реальності рекордсмен «Канзасу» за триочковими та головна зірка «Лейкерс» одночасно проводять на паркеті у різноманітних п’ятірках лічені хвилини. Якщо буде точним – 70 хвилин за 31 гру сезону. На всяк випадок, в одному матчі НБА без овертаймів – 48 хвилин.

Михайлюк найчастіше знаходить свої кидки ситуативно, і тут історія схожа на сезони у «Джейхоукс», а передусім перші 3 роки. Під нього (та й здебільшого - під інших його партнерів теж) не розігрують комбінації. Святослав кидає куди рідше, ніж міг би, і не схоже, що якось поривається змінити ситуацію, очевидно усвідомлюючи своє місце в ієрархії гравців «озерян». Цікаво, що найчастіше Святу асистує ексцентричний Ленс Стівенсон, який по суті є одним із головних конкурентів українця за хвилини.

Після цілком очікуваного функціонального спаду восени Святослав набирає, і це дуже помітно візуально, просто по тому як він біжить та стрибає. Зокрема, декілька днів тому Свят завершив крутий алей-уп після пасу вищезгаданого Стівенсона, а ще раніше в тій же грі спробував доволі нахабно забити згори після прориву у лицеву – зупинили фолом. Без перебільшення, таких моментів в «Канзасі» за 4 роки можна було перелічити на пальцях однієї руки. Також здається, що Святослав трошки додав не лише у розкутості, але і у м’язовій масі. 

Проте головне – Михайлюк став більше кидати і влучати дальніх. Тобто робити як раз те, чим він зробив собі ім’я і завдяки чому змусив повірити у себе на драфті Меджика Джонсона. Після двох відверто поганих місяців з 28.2 % дальніх при 1.4 спробах, у грудні Святослав кидає вже 3.1 триочкових і надсилає в ціль 35.7 % з них.  Цікавий момент – вдома в «Степлс Центрі» наш баскетболіст чомусь влучає триочкові ЗНАЧНО гірше – 23.1 % проти 38.7 % на виїзді.

В цьому місяці українець має 13.9 хвилини на паркеті, що значно більше, ніж очікували скептики, проте і не так багато, як могло бути, не збери Джонсон та Пелінка у команді одразу 4 атакуючих захисники.

Скоріше за все, після повернення Рондо, і особливо Інгрема, час Святослава знову зменшиться до 5-8 хвилин за гру. Проте цілком вірогідно, що українцю пощастить і зовсім скоро якась з численних команд ліги таки підбере Колдвелла-Поупа, контракт якого на 12 мільйонів спливає влітку. Принаймні, до Кентавіуса, який цього сезону отримує від Люка Волтона у середньому 22.3 хвилини, вже мали предметний інтерес «Рокетс» та «Сіксерс». Цікаво, що кількома тижнями тому ЛАЛ намагалися виміняти Колдвелла-Поупа на Тревора Арізу, проте «Санс» в останній момент передумали…

Як там конкуренти? Хто найсильніший з атакуючих захисників у команді Святослава?

Тут хотілося б зупинитися на нещодавніх словах Люка Волтона, який після перемоги над «Мемфісом», в якій Михайлюк дав 3 з 6 триочкових  і провів у грі 22 хвилини, сказав наступне: «Передайте Святославу, щоб він менше втрачав м’яч і щоб грав у захисті – тоді він матиме ще більше хвилин».

Якщо чесно, не дуже зрозуміло, чому коуч наголошував увагу саме на втратах. Свят має лише 2.0 втрати в перерахунку на 36 хвилин. Так, це більше, ніж у Харта та Колдвелл-Поупа, але це стільки ж, скільки у Кузми. Інгрем за 36 хвилини має 2.6 в цьому показнику, а вже не раз згаданий вище Стівенсон - 3.1 за стільки ж часу. У Леброна, до речі, взагалі 3.6 за 36 хвилин. Проте йому можна, адже він все ж таки гравець, який весь час перебуває з м’ячем…

Тепер про «грав у захисті» – тут більш ніж зрозуміло, що має на увазі Волтон. Просунута статистика лише підтверджує поверхову: зі Святославом на паркеті майже всі захисні показники «Лейкерс» падають. Це просто сухий факт, якому поки що не хочеться давати широку оцінку у ситуації, коли Свят лише почав грати понад 10 хвилин за гру і часто з’являється на паркеті вже тоді, коли одна або навіть дві команди вже відверто клеять дурня.

Не новина, що Святослав поступається своїм колегам у досвіді, в антропометрії та атлетизмі. Втім, йому точно не відмовиш у старанні.  Зрештою, є і цікаві факти з позитивним відтінком. Наприклад, реальний плюс/мінус (RPM) на паркеті у Михайлюка по сезону - 2,62. Тут дуже показовим, особливо в контексті слів тренера, є саме той момент, що Сві має кращий плюс/мінус саме у захисті: - 0.92 проти - 1.70 в атаці. Власне кажучи, це дуже непоганий сигнал для гравця, ледь не єдиною сильною стороною якого вважається триочковий. І тут поспішаю одразу заспокоїти щодо від’ємного вираження показника – насправді позитивний реальний плюс/мінус в НБА мають лише 20 атакуючих захисників. Поряд зі Святославом такі відомі хлопці як Еван Тьорнер з - 2.64, Двейн Вейд з - 2.56 та Алан Кребб - 2.60.

Для порівняння - реальний плюс/мінус інших атакувальних захисників «Лейкерс»:

Ленс Стівенсон – 1.44 ( в захисті – 1.07, в нападі – 0.37)
Колдвелл-Поуп – 0.65 ( в захисті – 1.64, в нападі + 0.99)
Джош Харт + 1.27 (в захисті + 0.90, в нападі + 0.37)

Як бачимо, реальний плюс/мінус у захисті у Свята вищий, ніж у Ленса та відчутно вищий ніж у Кентавіуса. Хоча і значно менший, ніж у Джоша.

Харт взагалі зараз демонструє дуже класний та зрілий баскетбол, виглядаючи явно краще усіх своїх колег по амплуа. Буде дуже і дуже непогано, якщо наступного сезону Святослав вийде на такий же рівень. Поки можна лише порадіти за те, як все йде на даному етапі. Перші півроку у Святослава безперечно склалися, а як далі – буде залежати від низки обставин.  

Насправді щось дуже схоже вже траплялося з Михайлюком. На першому курсі «Канзасу» українець потрапив у нове для себе середовище, де і люди інші, і дуга триочкова не така, як у Європі. Тоді українець отримував від Білла Селфа по 11,2 хвилини за гру, мав у активі 2,8 очка та влучав  лише 28,8 дальніх при 2 спробах. Але всі знаємо, як було далі. Зараз після скромного Лоуренсу Свят переїхав до ЛА, отримав зарплату у понад мільйон доларів та ділить роздягальну з чотирма чемпіонами НБА, один з яких – в топ-5 найкращих гравців усіх часів. І так, триочкова дуга знову змінилася!

Святославу потрібен час, щоб звикнути до нового життя. 

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі
Favbet