Всі категорії новин
Володимир Холопов: «Київ-Баскет» створений для перемог

Володимир Холопов: «Київ-Баскет» створений для перемог

Головний тренер новачка Жіночої Суперліги команди Київ-Баскет Володимир Холопов розповідає про плани на сезон, комплектацію команди і базові речі для створення сприятливого мікроклімату.

- Команда «Київ-Баскет» створена для того, щоб перемагати. До неї запрошено найбільш сильних виконавиць, що сьогодні виступають в Україні. Є ряд гравців молодіжних збірних. Кістяк команди – це гравці, що є чинними чемпіонками України у складі ТІМ СКУФА ( Горобець, Скорбатюк, Ольховик, Краєвська – ред.), з Авангарду запросив Оксану Афанасьєву, також підписали гравців з Вінницьких Блискавок (Катерина Демченко – ред.), з Казахстану (Оксана Степанюк – ред.).

- Поєднання досвіду і молодості дасть ефект на Вашу думку?

- Ми ще не повністю доукомплектувалися. У планах є підписати двох досвічених гравців. Молоді дуже добре влилися у колектив,  виглядають дуже непогано, це однозначно. Вони стараються, прагнуть, не дають розслаблятися досвіченим гравцям. Поєднання молодості і досвіду буде корисно і першим і другим. Молоді тягнутимуться за дорослими, а ті відчуватимуть конкуренцію і теж працюватимуть на повну. 

- Не секрет, що у жіночому баскетболі багато хто ставить собі за мету вирватися грати за кордон. У вас у команді гравці відчувають, що це теж гідний рівень?

- Умови, які ми запропонували досвіченим гравцям – це гідні умови. Я б навіть сказав, європейського рівня. Зарплати спів мірні з тими, що б вони отримували у Литві чи, скажімо, Казахстані. Молоді прагнуть працювати, вони ще не такі майстрині, щоб претендувати на солідні гонорари, але у будь-якому разі вони вже мають перші дорослі контракти. Для них це перший крок у професійний баскетбол. Я думаю, що цей досвід, який вони отримають у цій команді, безумовно знагодиться їм у подальшій спортивній кар’єрі.

- Хочеться сподіватися, що команди створюються не на один сезон, як це було у Вас минулого сезону з Авангардом? Вам теж цікавіша довгострокова перспектива?

- Безумовно. Я підстави сподіватися, що «Київ – Баскет» - довгостроковий проект. Як мені відомо, тут у спорткомплексі «Меридіан» буде створена академія баскетбола, а при ній кілька команд – жіноча гратиме і у Суперлізі і у Вищій Лізі. Чоловіча у Вищій лізі. Тобто, можна сказати, це буде команда повного циклу – у якій будуть і дитячі команди, і команди, складені з гравців середнього і старшого шкільного віку. А нагорі піраміди – дорослі команди, укомплектовані досвіченими гравцями для досягнення поставлених цілей.

- Якщо кинути погляд на орієнтовний список учасників Жіночої Суперліги, вже нема команд, що до останнього вели запеклу боротьбу за титул минулого сезону. У вас залишилися сильні суперники?

- За фактом, припинили існування дві команди – це ТІМ СКУФ і Авангард. Замість двох сильних команд маємо одну сильну (Київ-Баскет – ред.), усі решта залишилися. Однозначно гідний суперник – це Одеса (ІнтерХім-СДЮСШОР – ред.), переконаний, що і Динамо буде гідним суперником. Команда Бердянська теж сильний конкурент. У її складі є основні гравці зі збірної U-18, U-16 – це Космач і Топчій. Бердянський баскетбол – це баскетбол з традиціями, і команди з цього приморського міста завжди складали гідну. Нажаль, припинила існування жіноча команда у Дніпрі, там теж є дуже гарна школа, але так склалося. Команда з Рівного (Сузір’я – ред.) – гарна команда зі своєю школою. Минулого року вони грали дуже непогано і пристойно. Команда з Харкова теж. Вісім команд у Лізі. Я б не сказав, що відбулося глобальне погіршення – ні в якому разі. Але на одну команду поменшало.

- До початку чемпіонату залишилося трохи більше двох тижнів. Дівчатам під Вашим керівництвом вже вдалося зігратися?

- Безумовно, ви знаєте, коли створюється нова команда, зробити її за один місяць дуже складно. Торік приблизно так само було з Авангардом. Ми потрапили у жернова єврокубків, у Східно-Європейській Лізі, де нас просто «винесли», ми реально не були готові. Але потім за місяць-два-три команда вже сформувалася. Почала працювати і тактика, і взаємопорозуміння між гравцями збільшилося. Але скажу відверто, щоб команда запрацювала, як команда, потрібно мінімум 2-3 місяці. Сьогодні це команда, яка робить перші кроки. Молоді гравці – для них багато чого нового. Вони ще мають пробіли і щодо тактики, і техніки. Але ми працюємо, засукавши рукава. Щоб ця команда стала лідером чемпіонату України.

- Ви згадали про Єврокубки, «Київ-Баскет» зосередиться на внутрішніх справах чи міжнародна арена є у планах?

- Поки що боротимемося у внутрішньо українських змаганнях – чемпіонаті і Кубку України. Була одна з ідей заявитися у Балтійську Лігу, але її реалізацію відклали. Безумовно, команда має перспективу участі у єврокубках. Усе залежатиме від стабільного фінансування, від гравців врешті-решт. Щоб змагатися у євро кубках, треба мати гідний склад, повноцінний. Це не може бути так – 5-6 досвічених, а решта молоді. Принаймні треба 9-10 досвічених і кілька молодих. Думаю, ми ще доукомплектуємося, побачимо. Головне, щоб «Київ-Баскет» був довготривалим проектом.

- Мікроклімат у команді – запорука успішних виступів. Як дівчата спілкуються одна з одною?

- Тренер не займається напряму створенням мікроклімату. Я думаю, якщо вони тут зібралися – вони задоволені тим, що у них є робота, зарплата, перспективи поборотися за медалі чемпіонату України. Я вважаю, що дівчата мають цікаву роботу, це не торгувати помідорами на базарі. Займатися улюбленою справою завжди набагато приємніше. У команді вони нормально спілкуються, попри те, що різниця у віці сягає і 10-12 років. Але це не про що не говорить. Вони – одна команда, у якій гравці зібрані, щоб у першу чергу давати результат і прогресувати.

Favbet