Всі категорії новин
«У нас календар, як у клубів НБА». Непростий і дуже важливий сезон Іссуфа Санона в Олімпії

«У нас календар, як у клубів НБА». Непростий і дуже важливий сезон Іссуфа Санона в Олімпії

Читайте адаптований матеріал від колумніста офіційного сайту Ліги чемпіонів Девіда Хейна про те, як складається другий баскетбольний рік в Словенії для одного з найталановитіших українських баскетболістів Іссуфа Санона

Переклад та адаптація - FBU.ua.


Іссуф Санон не був на радарах багатьох скаутів перед ЄвроБаскетом-2017 U-18. Але його видатний виступ у складі збірної України на тому турнірі запустив ланцюг подій, в результаті яких українця було обрано на драфті НБА, а також запрошено до Олімпії - клубу, в якому вистачає талантів рівня НБА та який грає у календарі близькому до заокеанського.

Олімпія отримала на горіхи в цьому сезоні Ліги чемпіонів, хоча подекуди ця команда демонструє доволі непоганий баскетбол. Молодий колектив з Любляни в цьому сезоні грає нестабільно, а поточний "рекорд" команди у Лізі чемпіонів - це 1 перемога при 10 поразках. 

Один з молодих талантів, який чергує яскраву гру з не надто впевненою - це Іссуф Санон, 19-річний український захисник, який приєднався до словенського клубу в середені минулого сезону. Зараз в середньому українець набирає 5,4 очка, робить 2,1 підбирання, 2,1 передачі та 1,3 перехоплення у матчах Ліги чемпіонів.

«Так, у нас були проблеми на початку сезону - ніяких сумнівів. У нас було багато нових гравців, змінилася ротація, але будь-які виправдання неприпустимі. Ми грали недостатньо добре», - говорить Санон, який свої найкращі матчі провів проти Страсбурга (14 очок, 2 передачі) та Промітеаса (12 очок, 5 передач 3 підбирання).

Календарь в режимі НБА

Частково ці проблеми можна поєднати з ігровим календарем команди, який міг би вразити навіть команди НБА. Цього сезону Олімпія вже зіграла 39 матчів у Лізі чемпіонів, Адриатичній лізі та чемпіонаті Словенії. Для порівняння: більшість команд НБА на даний момент зіграли по 45 матчів. Ось що з цього приводу думаю українець:

«Особисто мені це подобаєься. Ми граємо майже в режимі команд НБА. У нас ігри кожні 2-3 дні. Це справжній тест на витривалість, ти маєш постійно слідкувати за своїм тілом, залишатися свіжим та готовим до чергового матчу. Я вважаю, що це одна з переваг виступів за цей клуб».

Ще один плюс виступів за Олімпію - це те, що Санон грає разом із хлопцями, які також рано чи пізно опиняться в НБА. 19-річні Лука Шаманич та Марко Симонович вже зараз отримують високі оцінки від скаутів з НБА, а 21-річні Блаж Месічек та Роко Бадзім мають солідний потенціал в Європі. 

«У нас безліч молодих талантів. Мені здається, що проспектів НБА у нас більше, ніж в будь-якому іншому європейському клубі. Ми усі дуже добре ладимо і намагаємося максимально допомогати один одному, а більш досвідчені гравці, в свою чергу, приділяють увагу молодим», - розповідає Санон. 

44-й номер драфту 

Пока Шаманич та Симонович мають хороші шанси бути обраними на драфті вже у найближчому майбутньому, Санон цей етап вже пройшов - на драфті-2018 під 44-м піком його обрав Вашингтон Візардс. 

«Бути задрафтованим Вашингтоном - це мрія, яка стала реальністю. Неймовірне відчуття, коли мої агенти зателефонували мені та повідомили, що Візардс обрали мене». 

Але Санон вважає, що повернутися до Європи - це правильне рішення для нього:

«Мені треба працювати над усіма ігровими навичками. Я маю впевненіше атакувати з-за дуги, краще читати гру і зростати, як розігруючий. У Вашингтоні мною були дуже задоволені і люди з команди навіть приїхали до Європи, щоб перед стартом сезону попрацювати зі мною у Словенії. Я буду продовжувати прогресувати».

Видатний виступ у Словаччині

Вперше Санон яскраво засяяв на радарах скаутів НБА на юнацькому чемпіонаті Європи-2017 у Словаччині, де він дебютував на міжнародному рівні. І цей дебют був дуже гучним.

Хлопчина з яскравою зачискою набирав 19,3 очка, робив 6,1 підбирання, 3,4 перехоплення, 2,7 передачі та 1,1 блока в середньому за гру, розбавляючи свою гру вибуховими данками та потужними блок-шотами. 

«Це був хороший турнір для мене. Я грав добре і зумів зацікавити скаутів за межами України», - розповідає Санон, який у січні 2018 року переїхав із Дніпра до Олімпії, з якою підписав 4-річний контракт.

Війна в Донецьку та переїзд до Дніпра

Переїзд до Словенії став вже другим випадком для Санона, коли йому треба було збирати речі та змінювати місце проживання. Причому цього разу обставини були куди приємнішими. А у 2014-му році Санону та його родині довелося залишати рідний Донецьк, в якому розпочалася війна. Це призвело до розставання, адже Іссуф з батьком переїхали до Дніпра, а його мати та брат - до Києва.

«Я дуже хотів грати в баскетбол і ця любов до гри допомогла мені подолати усі труднощі», - зізнається Санон.

Додатковою складінстю для молодого гравця стало розставання з братом, який взагалі став для Іссуфа причиною того, що він почав займатися баскетболом. 

«Я почав займатися баскетболом, коли мені було 8-9 років. Мій брати грав, тож я, звичайно, теж хотів», - говорить Іссуф про брата, який протягом року виступав у Донецьку на професійному рівні.

До речі, баскетбол був не єдиним видом спорту, яким займався Санон:

«Я грав у тенніс, але в 14 років змушений був припинити тренування, повінстю сконцентрувавшись на баскетболі».

Буркіна-Фасо та улюблені гравці

Темний кольор шкіри та розкішне волосся у Іссуфа від батька, який народився у Буркіна-Фасо.

«Мама та тато зустрілися у Донецьку, коли батько вчився там в університеті. Зараз він повернувся до Буркіна-Фасо та працює там. Я там був лише одного разу - зустрівся з родиною та п’ятьма своїми кузенами».

Прийшов Іссуф у баскетбол завдяки брату, але його вибуховий стиль гри має інше коріння:

«Мені допомагає Слава Медведенко з порадами та консультаціями. А зараз я обожнюю дивитися на гру Расселла Вестбрука та Джона Волла - це атлетичні та агресивні розігруючі, як і я. Але також мені дуже подобається гра Луки Дончіча, адже у нього відмінне розуміння басктеболу».

Також Санон виділяє навички розігруючого у Еммануеля Мудіая та впевненість Даніло Галлінарі, ну і звичайно виокремлює Майкла Джордана та Леброна Джеймса.

Що нетипово для молодих баскетболістів, Санон наголошує на своїй любові до захисних дій:

«Я обожнюю захищатися. Це найсильніша риса моєї гри. Я знаю, що можу набирати очки, але моя мета - це переламувати хід матчу через захист. Що я люблю у баскетболі найбільше? Дуже важко обрати щось окреме. Я просто люблю баскетбол і можу проводити час у залі день і ніч».

Дебют за збірну України

Гра Санона в поточному сезоні дозволила йому отримати перше запрошення до національної збірної України на матч відбору на ЧС-2019 проти Словенії.

«Це був надзвичайний досвід для мене. Я давно дуже хотів зіграти за дорослу збірну України, тож, так, я був щасливий».

Санон набрав 11 очок, зробив 3 перехоплення, 2 підбирання та 1 передачу за 15 хвилин в матчі проти словенської збірної, яка проходила в Запоріжжі. Окрім того, що це був домашній матч для Санона, він також грав проти своїх чинних та колишніх партнерів по Олімпії - Блажа Месічека, Грегора Хровата та Мірзи Бегіча.

«Зіграти проти Словенії та моїх партнерів було круто, але головне, що ми перемогли. Я кожен день нагадую їм про той матч».

Збірна України зберігає шанси на вихід у фінальну частину і Санон впевнений, що це буде велике досягнення для країни, якщо збірній вдасться вийти у фінальну частину:

«Це надзвичайно важливо для країни і для мене. Сподіваюсь, ми зможемо потрапити у Китай. У нас вистачає таланта і я вірю в успіх».

Гра проти топ-захисників

Виступи у Лізі чемпіонів - це хороше тренування для українця на шляху до більш важливих етапів кар’єри. Кожного тижня молодий талант грає проти топових захисників, які вистпають у групі D: Тоні Тейлора, Кевіна Пантера, Нікоса Гкікаса, Ріона Брауна, Джейсона Річа, Лоренцо Вільямса, Кайла Вівера, Майка Гріна, Марді Колінса та Кассіуса Робертсона. 

«Кожного матчу я граю проти по-справжньому талановитих гравців. Ти завжди маєш бути готовим, постійно маєш атакувати. Вони усі старші за мене, у них більше досвіду, тож я віддаю усі сили на майданчику і моя енергія впливає на гру.

Це дуже класна ліга. Тут немає легких матчів. Мені потрібно продовжувати прогресувати від гри до гри і, сподіваюсь, ми виграємо ще декілька матчів». 

Поки що у Олімпії лише одна звитяга але протягом останніх чотирьох матчів команда Санона постійно зупинялась за крок від перемоги. Олімпія відіграла 14 очок в матчі зі Страсбургом, вела 16 очок у грі з Промітеасом, 14 - у поєдинку з Віртусом та 11 - у грі Остенде. Але молода команда не зуміла дотиснути суперників і програла усі чотири матчі.

Перемоги - це довгий процес навчання і Олімпія постійно знаходиться на відстані витянутої руки від звитяг у Лізі чемпіонів. Санон вірить, що перемоги скоро прийдуть:

«Ми знаємо, що ми молода команда, але я вірю, що нам вистачає таланту для перемог. Ми демонструємо кращий баскетбол і, впевнений, скоро перемоги прийдуть».

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі
Favbet