Всі категорії новин
Олександр Кобець – зіркова надія Черкас

Олександр Кобець – зіркова надія Черкас

Складно повірити, що 21-річний баскетболіст дебютував за основу «Мавп» в далекому сезоні-2011/12. Шість років тому. Нині Сашко вже не просто перспективний молодий гравець, а виконавець, від якого багато, що залежить у грі. Останнє літо – найуспішніше в його кар’єрі. Бронза ЄвроБаскета 3х3 принесла черкасцю звання майстра спорту міжнародного класу. Але на цьому Олександр не зупиняється, баскетболіст прагне якомога краще провести цей чемпіонат і здобути з «Черкаськими Мавпам» медалі Суперліги.

Від дитячого до дорослого баскетболу
У Черкасах Олександр Кобець вже близько 10-ти років. За цей час пройшов горнило всіх юнацьких команд та збірних. Планомірно перспективного гравця почали залучати до основної команди. Відповідно зростала і роль Кобця в головній команді Черкас. Нині він один із ключових гравців «Мавп». Баскетболіст-професіонал пригадує як приїхав до Черкас, і запевняє, що за цей час наше місто стало рідним для нього:
– Знаєте як кажуть, коли приїздиш додому, у тебе виникає ностальгія. Так і в мене, коли приїжджаю до Черкас звідкись, відчуваю ностальгію, ніби я вдома.  Я вже 10 років живу тут. Мені все рідне, все знайоме. В Черкасах я зростав, сформувався як особистість.

– Чи здійснилися твої дитячі мрії, які мав, коли тільки потрапив у «Черкаські Мавпи»?
– Звісно. Ще до того як я в Черкаси приїхав, мій брат потрапив до збірної U16. І він привіз тоді додому ігрові майки із прізвищем Кобець. Я тоді про це почав мріяти, була перша мрія – потрапити до збірної. Із тих пір, як я приїхав у Черкаси, пройшло кілька років і мене викликали туди. І з того часу я вже у шести збірних був.

Ривок у 3х3 та спортивне підвищення

У збірних усіх вікових категорій Кобець був серед лідерів. Так, став срібним призером чемпіонату Європи U18 і кращим форвардом турніру, з’їздив на кілька престижних європейських кемпів. А цього літа досягнув поки що головного результату в кар’єрі. У складі збірної України 3х3 став бронзовим призером ЄвроБаскета й виконав норматив майстра спорту міжнародного класу. Результатом задоволений, але в першу чергу прагне потрапити до національної команди.

«Баскетбол 3х3 це дещо інший спорт. Кожна людина, яка пізнає нову сферу, стає більш різносторонньою. Це добре для саморозвитку. 3х3 – жорсткіший вид спорту, правила трохи інші, дозволено набагато більше, можна більш жорстко захищатися. Деякі фоли не свистять. Це закаляє характер. І коли граєш на майданчику у звичний баскетбол, десь ці дрібні фоли не помічаєш.


У збірну 3х3 влітку буде відбір. Туди потраплять найсильніші. Я сподіваюся, що і мені це вдасться. Але баскетбол 3х3 це дещо новий вид спорту. Звісно, у пріоритеті в мене великий баскетбол, намагаюся розвиватися в цьому напряму. Але зараз час допомогти країні у баскетболі 3х3, я із задоволенням це зроблю».

Баззер Кобця у матчі України проти Катару на чемпіонаті світу 3х3 (56 тисяч переглядів):


Неабиякий внесок в успіх Олександра зробили й тренери – Максим Міхельсон та Ігор Кобець. За це їм присвоїли звання заслуженого тренера України. Перші кроки Сашка на майданчику спостерігав саме батько. Він і прищепив йому любов до баскетболу. Відтоді став його головним критиком та прихильником.

«Я цілком задоволений, що свого часу Олександр продовжив удосконалювати свою майстерність в одній з найкращих баскетбольних шкіл країни, клубі-родині «Черкаських Мавпах», під орудою кваліфікованих тренерів-вихователів. Окрема подяка Максиму Міхельсону, який окрім безпосередньо баскетбольної науки, давав Сашкові, та його товаришам по юнацькій команді, різноманітні життєві уроки.  Коли дитина, переїжджаючи в інше місто, в юному віці, виходить з- під батьківської опіки, це стає дуже важливим. Зараз я задоволений, як склався початок професійної кар’єри сина», – зазначає Ігор Кобець.


Лідерське завзяття, як запорука любові фанів

В останні роки Олександр Кобець є вкрай важливим гравцем «Черкаських Мавп». Так, виходячи з лави запасних, Кобець запалює своїм ігровим завязяттям всю команду. За кілька хвилин молодий гравець може принести чимало очок й допомогти здійснити гарний ривок у потрібний момент. Звідси, й любов до Олександра Кобця фан-сектору «Мавп»:

 

«Дуже гарно пам’ятаю, як вперше побачив команду «Черкаські Мавпи-96» на майданчику СК «Фотоприлад». Самовіддача, з якою грали хлопці, одразу зробила мене палким вболівальником цієї команди. І звичайно, що Сашко був одним із найяскравіших гравців. Було помітно, що від природи він лідер, який може завести емоційно команду, не боїться самотужки вирішити складний момент. Ця команда була дуже яскравою, не тільки по персоналіям, але вирізнялася своїм міцним командним духом, якому могли позаздрити навіть команди Суперліги. У результаті цієї важкої праці, команди і тренера Максима Міхельсона, багато хто з хлопців перейшов у дорослий баскетбол, ставши гравцями найвищого ґатунку. Тому не дивно, що Саша Кобець наразі один з ключових гравців вже основної команди. Кожен вихід Сашка на майданчик завжди розглядається як підсилення гри.

 

Розвинувши свої найкращі якості, Олександр зараз може бути небезпечний як у кидках з далекої відстані, так і у силових проходах. А те, з яким настроєм грає Кобець – не може не надихати нас, вболівальників. Не дивно, що Сашко був членом усіх збірних України – від кадетської до молодіжної. Не сумніваюсь, що з часом побачу його і у складі основної національної команди», – відзначає Віктор Лихолай, один із лідерів фан-клубу «Черкаських Мавп».

Ігрова співпраця

Цього року у Черкасах зібралася достатньо потужна команда. Керівництво клубу, тренери та гравці – всі ставлять перед собою максимальні завдання. Баскетболісти прагнуть здобути перші в історії «Черкаських Мавп» медалі Суперліги. Для досягнення цього результату в команду прийшло чимало якісних гравців. Що неабияк стимулює молодого баскетболіста. Саме конкуренція змушує Олександра постійно удосконалюватися та переймати деякі вміння у більш досвідчених гравців. На тренуваннях Сашко постійно працює з капітаном, Олександром Кольченком. Й завдячує йому чималим ігровим багажем.

 

– Для сильних молодих гравців це дуже добре. Є куди прагнути. І коли влітку підписували гравців, то тренер сказав мені, що буде дуже сильна конкуренція. І я дуже зрадів. Ось, наприклад, Саша Кольченко – досвідчений гравець, відіграв більше 10-ти років на найвищому рівні. Він постійно підказує на тренуваннях, як потрібно діяти в тій чи тій ситуації. На кожному тренуванні я граю проти нього в захисті і він демонструє як краще діяти в нападі чи обороні. Підкреслює низку тактично важливих для мене моментів. Це все дуже допомагає. Тому що в баскетболі важливо знати всі дрібниці. Той, хто знає дрібниці – розвивається швидше. І добре, коли ти працюєш на максимум, аби отримати свій ігровий час. У нас тренер зайняв таку позицію, що не важливо хто скільки отримує, кому скільки років, грати буде той, хто викладається на тренуваннях, доводить свою спроможність.

– Зараз багато вихованців клубу працюють в основній команді. Ткаченко, Скапінцев, Руслов, Нагорний. На підході й інші молоді гравці.  З огляду на це, як оціниш роботу баскетбольої школи «Черкаських Мавп» в останні роки?
–  У нас дуже хороша школа. В Україні, вважаю, що в нас краща школа. Тому що та робота, яку здійснили за цей час, вона помітна. Клубу вже 12 років. За цей період у нас вибудувався цілий механізм. Працює багато тренерів, функціональні, тренери різних вікових категорій, які ретельно виконують свою роботу. Є люди, які слідкують за цим. Тобто, все працює як єдиний механізм. В Україні це зробити було дуже складно. Багато ми маємо подякувати людям, які допоомагали це робити, яким це було цікаво. У свій час це був Сергій Одарич і Михайло Бродський. Зараз Михайло Юрійович очолює Федерацію і намагається підняти весь український баскетбол, але за свою школу не забуває і скільки вікових категорій, як у Черкасах, напевно немає ніде в Україні. Звичайно, хотілося б мати свою залу для баскетбольної школи, бо це дуже важливо. Я думаю, найближчим часом це все буде і «Черкаські Мавпи»  ставатимуть  все сильнішими.

Свої плани і завдання на сезон Олександр Кобець пов’язує виключно із результатом команди. Для баскетболіста головне – вигравати з «Мавпами» кожну гру, аби в кінці сезону здобути нагороди. 

Новини по темі
Київ-Баскет перемiг Черкаськi Мавпи в захоплюючому протистояннi бронзової серiї: вiдео коментарiв
Лев Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Лев Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Молодий захисник Київ-Баскета продемонстрував чудову гру
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
Кияни вийшли вперед в бронзовій серії плей-оф з Черкаськими Мавпами
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Наставник Старого Луцька розповів про підсумки сезону команди Суперліги
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Лідер Київ-Баскету прокоментував бронзову серію проти Черкаських Мавп, яка розпочнеться вже 19 квітня.
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
10 кращих гравців та тренер за підсумком сезону отримають індивідуальні нагороди
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Фінальні серії плей-оф Суперліги Favbet розпочнуться 19 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дивіться яскраві моменти третього матчу півфінальної серії Дніпро – Черкаські Мавпи.
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Гравці та тренери команд — про матч, який виграла команда з Днiпра
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Команда з Дніпра вдома обіграла Черкаські Мавпи, закривши серію - 2:1
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Пригадуємо, коли клубам доводилось грати ключові матчі серій за вихід в наступний раунд
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Дивіться яскраві моменти матчу Київ-Баскет – Рівне-ОШВСМ
Favbet