Всі категорії новин
Олег Юшкін: передбачити чемпіона Суперліги Парі-Матч цього сезону неможливо

Олег Юшкін: передбачити чемпіона Суперліги Парі-Матч цього сезону неможливо

Початок року - час озирнутися назад і підбити підсумки. Яким видався 2018 й рік для БК Одеса, і чого варто очікувати від 2019 року, розповів спортивний директор і головний тренер клубу Олег Олександрович Юшкін.

- Олеже Олександровичу, перша половина минулого року ознаменувалася перемогою Динамо-Одеса в Вищій лізі. Що для вас означав той успіх?
- Перемога показала, що Динамо знаходиться на правильному шляху. По ходу вже 2018 року керівництву клубу доводилося приймати непрості рішення, але, як показав результат, вони виявилися вірними. Звичайно, золото Вищої ліги - це пам'ятна віха в історії Динамо-Одеса.

- Багато хто вважає, що Динамо виграло Вищу лігу, як то кажуть, на класі.
- Абсолютно не згоден. Я був переконаний в цьому і по ходу чемпіонату, і зараз готовий повторити, що за складом ми були лише одним з чотирьох, можливо, навіть п'яти претендентів на перемогу минулого сезону. Хіба можна було наш склад порівняти, наприклад, з нинішнім складом Прометея, який є очевидним фаворитом Вищої ліги в цього сезону? Крім того, на початку фінальної серії ми втратили одного з лідерів команди Сергія Алфьорова. Проте, ми зуміли витягнути серію після домашньої поразки в першій грі, за що я вдячний всім гравцям. Але я намагаюся не озиратися назад. Це був важливий етап становлення колективу. Тепер же у нас нова команда, новий рівень, нові завдання. І рухатися потрібно тільки вперед.

- Ви підтримуєте зв'язок з гравцями Динамо, які виграли чемпіонат Вищої ліги, які зараз виступають в інших командах?
- Так, безумовно. З усіма хлопцями у нас збереглися хороші стосунки. Я стежу за їхніми виступами, радію їхнім перемогам. Для нас всі динамівці - частина великої родини.

- Сезон у Суперлізі Парі-Матч команда почала успішно. Що ж сталося потім? Був якийсь переломний момент?
- Думаю, що, можливо, ми підійшли до початку сезону трохи в кращій формі, ніж суперники. У нас дійсно багато що виходило. Але потім інші команди почали міняти свої склади, підсилюватись легіонерами. Проте, я хотів би звернути увагу на те, що за винятком однієї гри - домашнього матчу з харківським Політехніком - у всіх інших випадках ми якщо і програвали, то в боротьбі і буквально на останніх хвилинах або секундах. Це не скасовує самого факту поразок. Але все ж я не можу дорікнути своїм гравцям в тому, що вони не боролися або не хотіли виграти.

- На одній з прес-конференцій минулого року ви сказали, що не вірите в везіння в баскетболі. Але хіба цей фактор не має значення - особливо, коли мова йде про напружені матчах, доля яких вирішується в кінцівках?
- Безумовно, в баскетболі присутній фактор везіння і удачі. І навіть грає істотну роль - заперечувати це безглуздо. М'яч може вилетіти з кільця в стовідсотковому моменті, а може потрапити в ціль після важкого і непідготовленого кидка через руки. Але справа в тому, що везіння або невезіння не може бути виправданням. Якщо будь-яка поразка з різницею в кілька очок виправдовувати таким чином - це буде шлях в нікуди. Програш завжди є результатом того, що команда допустила більше помилок, ніж суперник. Нехай на одну помилку, але більше.

- Чи є якийсь універсальний рецепт, як вигравати в клатч-таймі?
- Універсальний? Так є. Потрібно помилятися менше, ніж твій суперник. В цьому плані баскетбол - досить проста гра. Звичайно, ми розбираємо всі матчі. І я повинен сказати, що в останніх наших іграх я побачив невеликий прогрес в ряді моментів, які вимагали поліпшення. Але нам ще належить багато роботи. Один хороший матч не повинен вганяти нас в ейфорію, так само, як і один невдалий - в депресію.

- В кінці року Одеса видала, можливо, найкращий матч цього сезону, обігравши в Кубку України МБК Миколаїв. Та гра показала, що команда здатна на багато що?
- Ми і так знаємо, що здатні на багато що. У нас хороший, дружний колектив. І в тій грі дійсно все склалося таким чином, що ми змогли показати свій баскетбол. Але навіть з таких матчів потрібно вміти зробити правильні висновки.

- Ви згадували про те, що по ходу нинішнього сезону гравцям потрібно змінюватися і вдосконалюватися. А вам особисто довелося щось змінювати в собі?
- Звичайно, це стосується і тренерів. Мабуть, тренерам навіть в першу чергу потрібно змінюватися. Підлаштовуватися під гравців, вивчати можливості кожного. Якщо говорити конкретно про цей сезон, то я кілька разів вносив серйозні корективи в тренувальний процес. Десь доводилося повністю переглядати свої початкові наміри. У будь-якого, навіть самого талановитого баскетболіста є сильні і слабкі сторони. Моє головне завдання - зробити так, щоб всі мої гравці могли показати свої сильні якості, а їх слабкості як можна меншою мірою позначалися на результаті. Тому доводиться постійно лавірувати, шукати варіанти. Тренер повинен бути в постійному русі. Якщо зупинишся - можна йти з професії.

- Позаду два кола чемпіонату Суперліги Парі-Матч. Чи ризикнете зробити прогноз, хто стане чемпіоном цього року?
- Ні, не ризикну. Тому що передбачити що-небудь цього сезону, на мій погляд, абсолютно неможливо. Єдине, що можу сказати, що торішні фіналісти зроблять все, щоб знову опинитися в фіналі. Дніпро володіє дуже сильним складом і, до того ж, повернув Дмитра Глєбова. Черкаські Мавпи напевно підійдуть до плей-оф в статусі набагато більш сильного і небезпечного суперника для всіх. Крім того, є дуже хороші команди в Запоріжжі і Южному. Напевно ще додасть Миколаїв - в цій команді працює досвідчений тренер, який має в своєму розпорядженні цікавий молодий склад. Харків'яни набрали пристойний хід. Київ-Баскет провів зміни в складі і, звичайно, є претендентом на медалі. Зрозуміло, для мене на першому місці стоїть своя команда, в яку я вірю. Так що вибачте, давайте обійдемося без прогнозів. Нехай всіх розсудить гра.

- Є думка, що в НБА справжній баскетбол починається тільки в плей-оф. А регулярний чемпіонат гравці проводять «на знижених оборотах». Проводячи паралелі, як ви думаєте: той факт, що в цьому сезоні всі команди Суперліги «потрапили» в плей-оф ще до початку турніру, на ваш погляд, не розслаблює баскетболістів?
- Я можу судити тільки про свою команду. Про яку розслабленість можна говорити, якщо ми б'ємося в кожній грі, а результати матчів визначаються на останніх секундах. Так що відповідь, по-моєму, однозначний. Тим більше, паралелі з НБА не цілком коректні. Провести 82 матчі, викладаючись на сто відсотків в кожному - це справді складне і навіть травмонебезпечне завдання. У нас же дистанція значно коротша, а значить цінність кожної гри набагато вища. І в кожній грі ми ставимо завдання перемагати.

- Наскільки важливий для вас, як для тренера, фактор повного залу в домашніх матчах?
- Відповідь на це питання очевидна. Мені навіть здається, що вболівальники часом недооцінюють, яку важливу роль вони відіграють в баскетболі. Я розумію, що для уболівальників важливо бачити, як їх команда виграє. Але тут є і зворотний зв'язок. Взяти хоча б наш перший матч сезону з Хіміком. Гра вийшла вкрай непростою. Але нам вдалося виграти багато в чому завдяки нашим фанатам, які створили такий емоційний фон, який допомагав нам бігти вперед і забивати важливі кидки. А супернику, безумовно, було вкрай важко робити те ж саме під величезним тиском наших трибун. У ці святкові дні я хочу побажати всім нашим уболівальникам, нашим друзям, всім, хто за нас переживає, міцного здоров'я, благополуччя і миру. Нехай 2019 й рік приносить всім тільки хороше. І від імені всієї команди, всього нашого клубу я хочу сказати, що ми будемо раді бачити всіх на наших матчах. І зробимо все, що в наших силах, щоб баскетбол доставляв вам тільки позитивні емоції.

Новини по темі
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Дивіться кращі моменти першого матчу фінальної серії Дніпро - Рівне-ОШВСМ
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Відео20.04.2024
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро переміг Рівне в першому матчі фіналу Суперліги Favbet
Дніпро переміг Рівне в першому матчі фіналу Суперліги Favbet
Команда Володимира Коваля вийшла вперед у чемпіонській серії
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Відео20.04.2024
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Дивіться першу гру чемпіонської серії
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Воїни відвідали гру між Київ-Баскетом та Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Дивіться яскраві моменти першого матчу бронзової серії Суперліги Favbet
Київ-Баскет перемiг Черкаськi Мавпи в захоплюючому протистояннi бронзової серiї: вiдео коментарiв
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Молодий захисник Київ-Баскета продемонстрував чудову гру
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
Кияни вийшли вперед в бронзовій серії плей-оф з Черкаськими Мавпами
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Наставник Старого Луцька розповів про підсумки сезону команди Суперліги
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Лідер Київ-Баскету прокоментував бронзову серію проти Черкаських Мавп, яка розпочнеться вже 19 квітня.
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
10 кращих гравців та тренер за підсумком сезону отримають індивідуальні нагороди
Favbet