Всі категорії новин
Дмитро Марков: створення СК Прометей має сприяти розвитку баскетболу в місті

Дмитро Марков: створення СК Прометей має сприяти розвитку баскетболу в місті

Відродження в Кам'янському великого баскетболу відбулося дещо несподівано і в дуже стислі терміни. При СК Прометей була створена команда, яка лише 17 вересня, фактично за два тижні до старту чемпіонату України у Вищій лізі, провела перше тренування. З того часу минуло два місяці і, напевно, вже можна підвести перші проміжні підсумки. З таким проханням прес-служба СК Прометей звернулася до головного тренера кам'янчан Дмитра Маркова.

- Отже, Дмитре Івановичу, як же все починалося?

- Починалося, як все зазвичай починається. У людей з'явилася ідея, і щоб її втілити в життя запросили мене, були поставлені певні завдання і умови. За ці два місяці реалізація нашої ідеї, мені здається, рухається в правильному напрямку, поки все виходить, намагаємося діяти в рамках виробленого плану. Можна сказати, що на даному етапі все йде без проблем.

- Ідея була в тому, щоб виграти турнір Вищої ліги і вийти в Суперлігу?

- Я б сказав по-іншому, ідея полягала в тому, щоб створити клуб, команду не на один день або рік, подібно метелику-одноденки, а команду з історією та традиціями. Про моментальні результати мова у нас не йшла, ставилося завдання розвитку баскетболу в Кам'янському, оскільки крім головної команди планується збудувати в місті всю вертикаль, притаманну баскетбольному клубу, робота ведеться саме в цьому напрямку. Якщо ж при цьому прийдуть і перемоги, то, думаю, ніхто не заперечуватиме, це всім подобається (усміхається). Розвиток баскетбольного клубу в цьому регіоні - ось така основна мета була поставлена.

- Чи легко Вам було залишати Дніпро?

- Я все життя провів в Дніпрі, вихованець його школи, віддав багато і клубу, і дніпровському баскетболу загалом, так і для мене в ньому зробили дуже багато. Можна сказати, що я - продукт школи Дніпра і дуже хочеться по аналогії з тим, що зроблено в Дніпрі, зробити тут в Кам'янському.

- Підбір гравців в Прометей було повністю віддано на Ваш розсуд, іншими словами, у Вас був карт-бланш на наповнення ростера команди?

- Так, саме так все і було, причому я думаю, що цей карт-бланш існує і досі. Була велика кількість гравців, яких ми переглядали, чиї кандидатури обмірковували і наразі в команді зібрані саме ті хлопці, які підходять під наше бачення гри, нашу концепцію і як люди, і як професіонали.

- А то, що спочатку в складі Прометея виявилося 6 гравців, вже грали в нашому місті за ДніпроАзот, а потім до них додався ще й Загреба - це теж входило в концепцію підбору баскетболістів?

- Ні, ми на це не дивилися, в першу чергу цікавили їх ігрові і людські якості, хотілося зібрати колектив, в якому будуть однодумці.

- Чи можна сказати, що за ці два місяці обриси команди вже з'явилися?

- Обриси, безумовно, з'явилися, але вони поки не дуже усталені. Говорити про те, що у команди є свій ігровий малюнок і стиль, напевно, ще зарано.

- А чи можуть вписатися в Вашу команду гравці сильні індивідуально, але не обтяжують себе командною роботою?

- Розумієте, гравці в баскетболі не виробляють по якомусь одному кліше, вони всі різні, зі своїми сильними і слабкими сторонами. Головне, як тренер знайде кожному застосування, яке у нього з гравцем буде взаєморозуміння, так він і буде діяти. Дуже багато існує прикладів, як один гравець в одній команді не може грати, у нього нічого не виходить і тренеру він не потрібен, а переходить в іншу команду до іншого тренера і розкривається по-новому. Це дуже тонкий момент і якщо гравець і тренер знаходять свою команду, у них багато чого виходить. Ми як тренери сповідуємо сучасний баскетбол в плані тактики, намагаємося працювати з великим ухилом на захист, оскільки розуміємо, що без гарного захисту важко досягти потрібного результату і якщо сильні в індивідуальному плані гравці не будуть добре захищатися - в нашому колективі їм буде важко.

- Наявність в складі американського легіонера, а тепер вже і двох, також розглядалося спочатку?

- Так, це розглядалося спочатку, оскільки хотілося грати в баскетбол високого рівня, а без американців - законодавців мод в баскетболі, це було б зробити неможливо. Ми, звичайно, прагнемо до того, щоб на провідних ролях в команді були українські гравці, але поки до цього ще далеко, тому і доводиться залучати легіонерів, щоб нашим гравцям було до чого прагнути, до чого тягнутися і досягати того результату, який ми ставимо перед собою.

- Побудову команди поки що не закінчено, але досягнуті за ці два місяці результати в турнірному плані Вас задовольняють?

- У турнірному плані - так, але ось за змістом гри у нас ще багато питань. Турнірні завдання на сезон у нас такі - закінчити регулярний чемпіонат на першому місці і якнайдалі пройти в плей-оф. Проте нинішнє становище в таблиці це одне, а для нас найголовніше - зміст тренувального процесу і, як наслідок, зміст гри.

- А кого Ви вважаєте головними конкурентами Прометея в боротьбі за високі місця?

- Якщо брати нашу групу, то ми ще не грали ні з Кривим Рогом, ні з Миколаєвом, які є досвідченими турнірними бійцями Вищої ліги і можуть надати нам серйозну конкуренцію. Криворіжці зараз показують дуже хорошу гру, не можна скидати з рахунків і команду з Миколаєва. Незважаючи на те, що вони на старті чемпіонату були трохи нестабільні, я знаю, що їх тренер завжди ставить перед своїми підопічними серйозні завдання. І майбутні ігри для нас будуть дуже непростими. Але ми більше орієнтуємося на другу групу, я вважаю, що там команди в середньому будуть сильнішими. Рівне йде без поразок, Тернопіль поступається їм зовсім небагато, та й наш суперник в Кубку України - Говерла - демонструє хороший баскетбол. І головне полягає в тому, що всі ці колективи мають великий досвід ігор у Вищій лізі, якого у нас поки немає.

- І на другому етапі все буде набагато цікавіше і більш непередбачувано?

- Безумовно. Ще хотілося б, щоб і регулярний чемпіонат проходив би по такій схемі, в якій передбачалися б поєдинки з командами із західної групи. Все-таки там команди сповідують і дещо інший стиль гри, і інші тактичні побудови. Тільки коли стикаєшся з ними на майданчику, приходить розуміння того, як потрібно з ними грати. Звичайно, ми переглядаємо відеозаписи ігор всіх команд, вивчаємо їх манеру гри, але ніщо не замінить безпосереднього протистояння в грі.

- Прометей вийшов в 1/8 фіналу Кубка і, напевно, виконав завдання-мінімум на цей турнір. Що означатимуть для Вас майбутні матчі з БК Одеса, командою Суперліги?

- Це буде гарна підмога для нас в плані набуття досвіду ігор з такими суперниками, щоб зрозуміти, чи в правильному ми напрямку рухаємося. Крім цих матчів хотілося б ще зіграти пару контрольних поєдинків з командами Суперліги - подивитися, як будуть виглядати в них наші гравці, всі ми робимо правильно в технічному і тактичному плані на тлі сильного суперника. Ми із задоволенням погодимося на спаринг з будь-якою командою Суперліги, незалежно від її місця в турнірній таблиці.

- Через реконструкцію Палацу тенісу нашій команді доводиться грати в тренувальному залі, в якому не так багато місць для вболівальників. Але їх підтримку Ви відчуваєте, задоволені нею?

- Не просто задоволений, вона для мене несподівано чудова. Дуже приємно, що у такої молодої команди така підтримка в місті з перших же матчів, гравцям вона теж дуже імпонує. Величезне спасибі всім глядачам за таку підтримку, в тому результаті, який у нас зараз є - чималий внесок наших уболівальників.

- Нещодавно Прометей поповнив новий гравець - американець Мартез Уокер. Чи будуть якісь ще зміни в складі по ходу сезону, без урахування можливих форс-мажорних обставин?

- У нас професійна команда, а в спорті, як і в житті, виживає найсильніший. Процес оновлення команди ніколи не закінчується. Щоб бути нагорі, ми повинні бути кращими в усьому - в тренуваннях, в підготовці до ігор, ставитися до своїх обов'язків професійно. Якщо поставлені завдання не виконуватимуться, люди не будуть їм відповідати, то зміни неминучі, причому вони можуть торкнутися будь-якого члена команди. Здорова конкуренція в складі - це неминучий атрибут професійного спорту.

Новини по темі
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Фіналом восьми у Києві завершився сезон Вищої ліги 2023/24.
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Дивіться яскраві фото вирішального матчу Вищої ліги на церемонії нагородження
Прометей – переможець Вищої ліги
Прометей – переможець Вищої ліги
Команда зі Слобожанського завершила сезон без поразок
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Відео21.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Дивіться трансляцію вирішальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Ніко-Баскет - Харківські Соколи
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Завершились матчі за 5-8 місця Фіналу восьми Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
У видовищному матчі за бронзу Ніко-Баскет переграв Харківські Соколи
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей боротиметься за чемпіонський титул із Самбором
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Відбулись матчі втішного міні-турніру Фіналу восьми Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір здолав в півфіналі Ніко-Баскет і тепер побореться за трофей
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Відео20.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Дивіться трансляцію півфінальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Стартував Фінал восьми у чоловічій Вищій лізі
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Відео19.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Вищої ліги
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Прометей – ДіДіБао
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
На цьому тижні пройдуть вирішальні матчі сезону у Вищій лізі
Favbet