Всі категорії новин
Володимир Драбіковський: ФБУ потрібен порядок у системі змагань

Володимир Драбіковський: ФБУ потрібен порядок у системі змагань

Останні рішення ФБУ стосовно певних обмежень для арбітрів та створення реєстру спортсменів-аматорів викликали чималий резонанс. Генеральний секретар Федерації Володимир Драбіковський роз’яснив у інтерв’ю basket.com.ua суть цих нововведень.

- Насправді ситуація така, що ФБУ нічого не забороняє. Ми хочемо лише впорядкувати систему змагань у всій країні, в тому числі це стосується і аматорських ліг. Для чого це потрібно? Наразі Федерація працює над створенням реєстру всіх спортстменів. Від нас це вимагає міністерство, від нас цього вимагають спонсори, від нас цього вимагають партнери і вони всі абсолютно мають слушність. Зараз ми можемо лише припускати, що баскетбол, наприклад, є спортом номер два в країні, поступаючись лише футболу. Однак доводячи це, ми полегшуємо життя нашого виду спорту на всіх рівнях. Більше того, в перспективі це спростить життя і тим самим аматорам, яким подібна інформація зможе допомогти в переговорах з потенційними рекламодавцями.

- А для чого ця інформація міністерству?
- Там намагаються навести порядок в спорті в цілому, а зараз немає інформації про те, де, хто, скільки і чим займається. З цими цифрами можна планувати розвиток того, чи іншого напрямку, виділяти на нього гроші, орієнтуватися в тому, які суми потрібні. Все те ж саме стосується ФБУ та обласних федерацій, які зможуть керуватися не теорією, а фактами.

Як сьогодні розвивати наш улюблений вид спорту? Без фінансів нікуди. Без чиїх фінансів? Якогось багатого дядька? Так. Держави і місцевого бюджету? Теж так. Але і ми з вами можемо цьому посприяти. Тому цей членський внесок на реєстрацію - це внесок в розвиток баскетболу в країні. Обурені цими внесками? Чи не хочемо заплатити за квиток на гру... Ви подивіться що твориться біля службового входу до Палацу спорту перед матчами. Люди всіма силами намагаються пройти безкоштовно. Цей менталітет потрібно міняти. Ну, ми не станемо номером один в країні, якщо не почнемо змінюватися, але ж добиваємося цього.

- Куди підуть зібрані кошти?
- На баскетбол, куди ж ще?! Ми плануємо забезпечити аматорів можливістю ведення повноцінної статистики, відео з фінальних стадій викладати на офіційному сайті ФБУ, сприяти з нагородною продукцією, навчати арбітрів ... Ніхто не планує заробляти на аматорському баскетболі. Це все можливість перейти на інший рівень для всіх нас і повірте, це дуже значимо для тих, хто готовий допомагати фінансово. До того ж, подібним кроком, ми підвищуємо рівень відповідальності обласних федерацій, з яких можна буде спитати за виконану роботу не тільки нам, а й представникам громадськості.

- Як буде проходити реєстрація?
- На сайті ФБУ. Зараз розробляється механізм того, як це буде виглядати, але не буде нічого нового. Платформа 3х3 від ФІБА наочно продемонструвала, як все це працює і не створює проблем.

- Чи не вийде так, що обласні і міські федерації отримають занадто багато влади?
- Потрібно налагоджувати контакт. Є регіони, де конфлікт інтересів перетинаються. Хтось когось вважає конкурентом, хтось до когось ревнує, хтось боїться надмірного впливу з боку "конкурента"... Але це не закономірність, а лише епізоди. Та ж ФБУ завжди допоможе вирішити подібне непорозуміння.

- А як поясните ситуацію з арбітрами?
- Мені довелося і почути і прочитати, що молоді арбітри ростуть в аматорських змаганнях. Відповідально заявляю, що я не знаю жодного арбітра, який би виріс на аматорських змаганнях. Те, що акти насильства відбуваються по відношенню до суддів в цих лігах, про це знаю. Те, що подібне відбувається і між гравцями - теж знаю. І як це контролювати, як карати винних, як запобігати? Тільки в Києві ми знаємо купу епізодів, які не є прикрасою баскетболу, а що відбувається на периферії?! Нам потрібен порядок і ми для нього дозріли. Чи має право Федерація наполягати на тому, щоб арбітри, яких вона вирощує, виховує і забезпечує роботою, були до неї лояльні? Так має. Наприклад, особисто мене не влаштовує, коли арбітр ФБУ, в одній з аматорських ліг обслуговує п'ять поєдинків поспіль. Максимум, що допустимо - дві гри, але якісно відпрацювати вийде лише на одній. Це можна назвати навчанням? Не можна. Більш того, це дискредитація самого звання судді ФБУ.

- Вас називають узурпаторами, згодні?
- Ми не узурпатори, просто намагаємося навести порядок у своєму господарстві. Якщо хтось не згоден з тим, як це робиться, йому ніхто не заважає організувати своє господарство, пройти той шлях, який вже пройшла ФБУ і рухатися паралельними з нею курсами, тим більше Україна знайома з подібними прикладами. Жодна з аматорських ліг, які існують в країні, не платить податки, хоча практично всі мають справу з грошима. Може бути хтось має статути і реєстрацію в державних органах? Можливо, але мені такі невідомі. Пориньте в це, почніть нести відповідальність і ви зрозумієте, як все непросто.

- Коли варто очікувати помітних результатів озвучених вище кроків ФБУ?
- Багато чого буде залежати від активної позиції самої громадськості. Якщо ми об'єднаємо зусилля, то вже до наступного літа можна буде підбити проміжні підсумки.

 

Favbet