Всі категорії новин
Володимир Холопов: Виграти Кубок України - завдання номер один

Володимир Холопов: Виграти Кубок України - завдання номер один

Сьогодні у двох київськиїх залах відбудуться чвертьфінальні поєдинки Фіналу восьми жіночого Кубка України. Про те, якою на фоні від'їзду легіонерок із деяких команд буде вирішальна стадія розіграшу трофею нинішнього сезону - у розмові із наставником Київ-Баскета Володимиром Холоповим. 

- Київ-Баскет відповідно до жеребкування потрапив до тієї частини сітки турніру, де до фіналу немає двох інших представників першої трійки Суперліги – Прометея та Будівельника…

- Безперечно, це один із гарних можливих результатів жеребкування для нас. Утім, якщо гратимемо добре, то потрапимо на них згодом.

- Яка ситуація перед Фіналом восьми із легіонерками клубу?

- Троє із наших гравчинь відлетіли додому. На цю мить одна легіонерка залишається – це Тайлер Дір. Але що буде наступного дня, я не знаю. Ситуація незрозуміла. Коли, наприклад, легіонерка їде за обопільної згоди сторін або за певних умов, то вона приходить і домовляється: «Відпустіть, і, якщо все нормально, то приїду за тиждень.» У нас подібного не було: людина просто розвернулася та відлетіла, написавши, умовно, лист до клубу, тренера, що, мовляв, вибачте, і що вона поїхала, бо боїться. Я відповів, що добре: поїхала – то поїхала, але якщо все буде нормально, то я очікую на неї. Я написав подібне кожній легіонерці, яка залишила клуб. Чи повернуться вони? Не знаю. Чи захочемо ми або керівництво повернути таких людей, - теж не знаю. Поки що це запитання не обговорювалося, оскільки все відбулося у дуже стислі терміни.

- Що з іншими дівчатами перед Фіналом восьми?

- Слава Богу, живі – здорові. Тренуємося, готуємося до турніру. Приєднали до нас усіх гравчинь із команди вищої ліги з тих, яких могли задіяти. Навіть можемо відтак зіграти на тренуваннях 5 на 5: у нас є для цього 12 дівчат.

Жіночій Кубок України. Усі переможці попередніх розіграшів трофею

- Відліт легіонерок додає їм ентузіазму, бо у них більше шансів себе проявити, чи навпаки – вони теж відчувають певний тиск?

- Під тиском усі – це однозначно. Тренер вибудовує гру команди, орієнтуючись на певний склад. На цій основі обирається тактика та усе інше. Нині ж після втрати основних легіонерок повністю змінити тактику неможливо. Як увійдуть до схем команди молоді гравчині, які не грали раніше, сказати важко. Але я точно знаю, що вони ті, хто мають бажання грати, які самовіданно боротимуться за кожний м’яч. Цього сезону, як ніколи, був хороший мікроклімат у команді: спілкування з легіонерками теж було хорошим, у тому числі, у молодих українських гравчинь. Сподіваюся, що такі гарні настрій та ставлення в колективі допоможуть нам вдало виступити у Кубку України.  

- У чвертьфіналі суперницями Київ-Баскета будуть Вінницькі Блискавки…  

- Як на мене, ми точно сильніші за цю команду. Зокрема, нині вони мають ряд проблем, травмованих гравчинь. Тому вони будуть заявлені на матч не тим оптимальним складом, який у них міг би бути зараз.

- В іншому чвертьфіналі у «Венето – Спорт» зустрінуться Динамо та Чайка…

- У попередніх матчах, які відбулися між ними у чемпіонаті, Динамо впевнено перемогло. Наскільки я знаю, воно змогло залишити легіонерок, тому склад із часу тих поєдинків у нього не змінився. Зважаючи на це, Динамо можна вважати фаворитом у цій парі. Але кубкові матчі мають свою специфіку: це один матч, у ньому є одна перемога, і хтось один йде далі. Результат може бути будь-яким.

Кубок України: визначено місце та розклад вирішальних матчів у жінок

- Динамо або Будівельник: чи є певна принциповість у протистояннях із ними як іншими київськими командами?  

- Ні, абсолютно жодної. Не бачу різниці, хто наш суперник. Тим більше, це кубкові матчі. Взагалі не розумію моментів, як-от «дербі». Київ наш або Київ – не наш, - до чого це? Треба вийти і перемогти, та й усе.

- До речі, нещодавні два матчі у чемпіонаті з Динамо, з яким Київ-Баскет може зустрітися у півфіналі, були непростими…

- Якщо ми з ними зустрінемося у Кубку, то, безперечно, ніхто не очікуватиме на легку гру. Ми розуміємо, що потрібно виграти один матч. І вони це усвідомлюють. Ніхто не розподілятиме свої сили, не економитиме їх для наступого поєдинку. Все вирішується в одному матчі, тож треба просто вийти і зіграти на 150% своїх можливостей. Перемогти в одному поєдинку може будь-яка команда із будь-ким. У такий день у когось може «полетіти», хтось може бути більш вдалим у чомусь: може статися усе, що завгодно. Ще потрібно дожити до п’ятниці: як-от люди деінколи «пачками» випадають через ковід або з інших причин. Сьогоднішня ситуація в українському баскетболі стала абсолютно не прогнозована, як на мене. Команди, які були аутсайдерами, зараз можуть стати фаворитами саме тому, що триває відтік легіонерок, а відтак щодо складів гравчинь усе суттєво змінилося.

Срджан Радулович про жеребкування Кубку України: З позитивом дивимося на майбутнє протистояння

- В іншій частині сітки Фіналу восьми Прометей, Будівельник…

- Гадаю, Прометей гратиме у четвер, тобто що він приїде. Принаймні, у медіа не було інформації, що він не вийде на чвертьфінал. І тоді Будівельник не буде фаворитом у цій парі, як, при цьому, і Прометей: усе тут буде неперебучуваним. Київська команда підсилила свій склад Олесею Малашенко: вона – хороша, досвідчена гравчиня, яка, на мою думку, безболісно замінить Келлі Кейн. Будівельник був міцним горішком, а став не менш міцним.

- Зважаючи усі обставини, Кубок України залишається важливим турніром?

- Виграти цей трофей – завдання номер один: для команди і для мене як тренера. Інших задач на сьогодні немає. Цього тижня маємо «лягти кістьми», але виграти цей турнір. Буде закінчення чемпіонату, плей-оф – ставитимемо інші завдання.

- Наскільки важливо для Київ-Баскета, що він гратиме чвертьфінал, а, якщо пройде далі, то і одну другу, у своєму рідному залі з домашніми кільцями та трибунами?

- На 99% не матиме значення зала, де потрібно грати, та інші подібні моменти. Головною буде психологія: як ви підготувалися, налаштувалися. Фізично команди «плюс – мінус» готові однаково, а от  як психологічно – це має величезне значення.

- До речі, паузи у чемпіонаті дають більше тренувань, чи все ж ігровий тонус більш бажаний?

- Хорошого точно у подібному немає. Стверджую на основі команди Київ-Баскет: як нас хитає вліво та вправо і, фактично, «штормить». Ми у листопаді набрали нормальні кондиції, добре «пішли» у сезоні, але потім тривала пауза без ігор із відльотом на Різдво легіонерок, і це спричинило провалля у матчах з Будівельником, та і з Динамо виглядали не дуже добре. Далі знову тритижнева перерва, і з Рівним щойно грали: гравчині знову випали з ігрового ритму. Не вважаю, що це добре. Подібні тритижневі паузи – це дуже багато. Вони не на користь команді і гравчиням.

Визначено пари чвертьфіналу Кубку України серед жінок

- Що робити у нинішній ситуації із легіонерками?

- Ми точно не повинні зупиняти чемпіонат, а маємо грати. У нас чемпіонат не легіонерок, а України. І місцеві баскетболістки мають унікальну можливість отримати власний ігровий досвід, який вони могли б не отримати, якби була інакшою ситуація. Як можна зупинити турнір, якщо ми живемо та працюємо для українських гравчинь та уболівальників?!

- Тобто без легіонерок шансів для розвитку та прогресу українок більше?

- Вважаю ідеальною ситуацію, якою вона була на початку сезону. Хороші легіонерки, поруч із якими прогресують і українські гравчині. Я бачу приклади користі подібного у Київ-Баскеті: щодо тих – таки Анжеліки Ляшко, Наталії Цюбик і Дар’ї Дубнюк. Маючи постійну конкуренцію в особі американок хорошого рівня, вони стабільно прогресують як у захисті, так і у нападі. Це абсолютно так і є. Хто дивиться поєдинки, гадаю, не може не відзначити те, що вони стали грати набагато упевненіше, результативніше та якісніше, загалом.  

Новини по темі
Фінал Кубку України: підсумкове відео
Відео14.03.2024
Фінал Кубку України: підсумкове відео
Дивіться відео хайлайтів фінального матчу Кубку України
Дмитро Клебан: Постiйно працюю та вдосконалююсь як гравець
Дмитро Клебан: Постiйно працюю та вдосконалююсь як гравець
Найкращий центровий Фіналу чотирьох про вирішальні матчі Кубка України, виступи Прометея у Вищій лізі та найближчі кар'єрні плани.
Глядачі створили неймовірну баскетбольну атмосферу: фотогалерея вболівальників Фіналу чотирьох Кубку України
Глядачі створили неймовірну баскетбольну атмосферу: фотогалерея вболівальників Фіналу чотирьох Кубку України
Дивіться яскраві фото трибун ПС Венето під час матчів Фіналу чотирьох Кубку України
Фінал чотирьох Кубку України-2024: топ-10 моментів
Фінал чотирьох Кубку України-2024: топ-10 моментів
Відзначаємо головні хайлайти вирішальної стадії турніру
Максим Закурдаєв: Кубок їде у Дніпро і це найголовніше
Максим Закурдаєв: Кубок їде у Дніпро і це найголовніше
Кращий гравець Фіналу чотирьох Кубку України прокоментував перемогу команди
Дніпро зрівнявся з Будівельником за кількістю перемог в Кубку України
Дніпро зрівнявся з Будівельником за кількістю перемог в Кубку України
Дніпро став чотириразовим володарем Кубка України з баскетболу
Дніпро в яскравому фіналі проти Прометея виграв Кубок України: хайлайти матчу
Дніпро в яскравому фіналі проти Прометея виграв Кубок України: хайлайти матчу
Дивіться яскраві моменти фінального матчу Кубку України 2024
Дніпро — володар Кубку України-2024!
Дніпро — володар Кубку України-2024!
У запеклому фіналі команда Володимира Коваля здолала Прометей
Максим Закурдаєв — MVP Фіналу чотирьох Кубку України
Максим Закурдаєв — MVP Фіналу чотирьох Кубку України
Захисник Дніпра набрав 22 очки у вирішальному матчі турніру
Дніпро виграв Кубок України, здолавши у фіналі Прометей: відео коментарів
Відео10.03.2024
Дніпро виграв Кубок України, здолавши у фіналі Прометей: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою клубу Суперліги
Битва Дніпра та Прометея у фіналі Кубка України: фотогалерея
Битва Дніпра та Прометея у фіналі Кубка України: фотогалерея
Команда Володимира Коваля завоювала перший трофей у сезоні
Прометей проти Дніпра: відео фіналу Кубку України
Відео10.03.2024
Прометей проти Дніпра: відео фіналу Кубку України
Лідери Вищої ліги та Суперліги проведуть вирішальний матч за трофей
Напередодні фіналу Кубку України: історія протистояння Дніпра та Прометея
Напередодні фіналу Кубку України: історія протистояння Дніпра та Прометея
Прометей має перевагу над Дніпром в історичному розрізі
Дніпро склав компанію Прометею у фіналі Кубку України: коментарі після матчу зі Старим Луцьком
Дніпро склав компанію Прометею у фіналі Кубку України: коментарі після матчу зі Старим Луцьком
Тренери та гравці команд після півфінального матчу Кубку України Старий Луцьк – Дніпро
Дніпро пробився у фінал Кубку України, обігравши Старий Луцьк: фотогалерея
Дніпро пробився у фінал Кубку України, обігравши Старий Луцьк: фотогалерея
Дивіться фотогалерею півфінального матчу Кубку України Дніпро – Старий Луцьк
Дніпро обіграв Старий Луцьк на шляху до фіналу Кубку України
Дніпро обіграв Старий Луцьк на шляху до фіналу Кубку України
Старий Луцьк достойно протистояв фавориту, але поступився
Favbet