Всі категорії новин
Олександр Чукуренко: В Полтаві намагаємось робити підхід до дитячого баскетболу на рівні Суперліги

Олександр Чукуренко: В Полтаві намагаємось робити підхід до дитячого баскетболу на рівні Суперліги

Розвивати дитячий баскетбол в регіоні потрібно на рівні професійних команд – такий підхід започаткували у Полтаві і намагаються витримувати рівень незважаючи на військовий стан в Україні. Чемпіонат Полтави серед дитячих команд проходить з відеотрансляцією матчів, електронним протоколом, на матчах працює фотограф. 

Стартував відкритий чемпіонат Полтави серед юнаків та дівчат 2009-2011 років народження

Професійний підхід стосується не лише днів матчів - полтавська баскетбольна академія Барс зробила для своїх вихованців яскраву предсезонну фотосессію на рівні команд Суперліги.

Про незвичну для дитячого баскетболу ідею та розвиток баскетболу в Полтаві пресс-служба ФБУ поспілкувалась з секретарем Федерації баскетболу Полтави та менеджером баскетбольної академії Барс Олександром Чукуренко.

- Як прийшли до ідеї зробити фотосесію для своїх дитячих команд?

- Ми у Академії Барс і у Федерації баскетболу Полтави намагаємось робити підхід до дитячого баскетболу на рівні Суперліги чи Вищої ліги, але з обмеженим бюджетом, який у нас є. Це стосується тренувального процесу, підготовки, розвитку дітей як особистостей и звичайно заохочування наших дітей.

Ми навіть товариські ігри чи змагання чемпіоната міста проводимо на рівні професійних команд з відеотрансляцією матчів, електронним протоколом, коли є можливість, то зі статистикою. Це для того, щоб батьки чи тренери могли проаналізувати гру юних баскетболістів. Сучасний світ вимагає, щоб все було в цифрі і це як приклад іншим. З часу коронавірусу і зараз у військовий час досі не можна батькам бути на іграх, тому трансляції – це як вихід з ситуації.

Що стосується фото, то в регламенті прописана фотосесія, тому ми і вирішили зробити це для наших команд. Це була професійна фотостудія. Від процесу ефект "вау" був навіть у тренерів. Для дітей це стало своєрідним екзаменом, адже був ліміт по часу, декілька поз і максимальне бажання вміститись в час. Всі поставились дуже відповідально.

Діти вражені від організації цієї фотосесії. Це по-перше на згадку їм, тому що ми розуміємо, що не всі вони заграють в баскетбол, а так у них на згадку про період заняття баскетболом будуть ці гарні фотографії. По-друге, це як мотивація іншим регіонам, що не треба посилатись лише на дорослий баскетбол, а треба починати з дітей, привчати їх до публічності, до вираження своїх думок.

Дивіться більше фото у фотогалереї

- Академія Барс лише на початку свого розвитку. Розкажіть як з'явилась академія у Полтаві?

- Академія започаткувалась в 2020 році після приїзду Артема Буцького та Олександра Рибалко в Полтаву. На той момент вже існувала Федерація баскетболу Полтави під керівництвом Олексія Жаркова та моїм Олександра Чукуренко.

Ми скооперувались і прийшли до висновку, що треба робити комбінований підхід – взяти громадську діяльність з професійним підходом екс-гравців Суперліги. І таким чином в червні зробили перший набір і почали тренувати дітей.

Взяли в аренду зали і почали працювати, створюючи конкуренцію місцевим ДЮСШ. Вони роблять свою роботу, а ми свою в розрізі професійної спортивної академії. Зараз ми вийшли на рівень гарного суперника і думаю, що на нас дивляться, нашу роботу аналізують і роблять висновки інші міста.

- Як змінилась робота Академії з початком повномасштабної війни?

- З початку повномасштабної війни в Полтаві залишились лише я та Олександр Рибалко, який є головним тренером нашої Академії. Ми відновили тренування десь в квітні 2022 року, спочатку на літніх майданчиках, реагуючи на всі сирени, але баскетболом відволікали дітей від ситуації в країні.

За цей період зробили активну діяльність з пошуку партнерів, небайдужих підприємців полтавського бізнесу, які долучились до нас. Основним партнером є Українська Зернова Торгова Компанія ( UGTC), яка є генеральним спонсором і меценатом полтавського дитячого баскетболу. Вона підтримує закупкою інвентарю і допомагає з виїздами, коли нам потрібно.

У нас приблизно 60% дітей, які тренувались в Академії, виїхали закордон і багато хто реалізувались там, як баскетболісти. З іншої сторони ми прийняли багато переселенців з Харківської, Запорізької, Херсонської, Донецької областей, Сумщини, для яких Полтава стала пунктом перебування. Всіх дітей ми приймали на безкоштовній основі і продовжуємо це роботи. Робимо їм деякі презенти – купуємо форму, кросівки, бо розуміємо, що цих дітей треба додатково забезпечувати увагою.

Є ще пару партнерів, які час від часу нам допомагають, наприклад, з закупкою м’ячів. Цього звичайно мало, тому звертаємось до міста.

Цього сезону левова частка від витрат на участь у ВЮБЛ, відсотків на 70 буде лягати на плечі батьків. В минулому сезоні нам вдалось 50% витрат взяти на себе і 50% були кошти батьків, але це був військовий чемпіонат, а зараз вже буде більш повноцінний і другий для нас у ВЮБЛ.

- Які плани у Академії?

- Спілкуючись з Олександром Рибалко, головна ідея Академії - це створення однакової системи тренування від юнаків до студентів і дорослих. Тренувальний процес, підготовка, схеми. Щоб діти 13-14 років, які зараз у нас підростають, не залишали місто, а поповнювали склад наших клубів у чемпіонатах України.

Звичайно хочеться, щоб наші вихованці долучались до молодіжних збірних України, закордонних клубів. Зараз у нас є співпраця з клубом МОБІ, з яким у вересні дівчата однією об’єднаною командою їздили грати на міжнародних турнірах. Зараз в середині листопада їдуть наші хлопці 2009 та 2011 років народження в Польщу на відкритий турнір. Для них це серйозний крок в розвитку, досвід гри проти команд з інших країн.

- Говорячи про чемпіонат Полтави, яка в цьому році структура першості?

- На даний момент чемпіонат міста розділений на чотири категорії. Команд не велика кількість – у хлопців 4 команди – три з ДЮСШ і одна з Академії БАРС.

Читайте: Стартував відкритий чемпіонат Полтави серед юнаків та дівчат

По дівчатам 2009 року народження у нас чотири команди – Леді Барс, полтавська ДЮСШ, запросили ХАІ з Харкова і команду з Миргорода. Також ми зробили дві міксовані категорії. В першій дівчата 2010 року дві команди ДЮСШ і Леді Барс грають з двома командами 2011 року юнаків, також БАРС і ДЮСШ. В другій міксованій категорії дівчата 2011 року народження команди ДЮСШ, Леді Барс, Миргорода, ХАІ і юнаки нашої Академії 2012 року народження.   

- Які у вас плани участі у ВЮБЛ і цілі на сезон?

- У ВЮБЛ від Академії ми плануємо грати трьома командами дівчат 2009, 2010 та 2011 роки народження, і трьома командами хлопців – 2009, 2011 та 2012 роки народження.

По молодшим 2012 року народження є бажання потрапити в четвірку кращих, по дівчатам 2010 року і по хлопцям 2009 року, аналізуючи склад, є бажання потрапити в Дивізіон А.

- Як в Полтаві з професійним баскетболом та баскетболом 3х3, адже ці команди є орієнтиром  для дітей і можливістю заявити про себе?

- Звичайно, наявність клубів Полтави у Вищій жіночій та у Першій чоловічій лігах – це як стимул для гравців. Наш тренер Олександр Рибалко цього сезону зібрав непогану команду для Першої ліги, з літа проводить збори, визначився з основним гравцями, взяв гравців з Полтавської політехніки і сам планує грати як граючий тренер. Структурно Олександр Рибалко підійшов професійно і як результат дві перемоги.

Віталій Лебединцев: Хочемо стати найкращою баскетбольною областю в Україні

Баскетболом 3х3 у нас в місті займається Ігор Бугаєвський. Ми також багато проводимо змагань для дітей в баскетболі 3х3, показуючи, що є і такий вид баскетболу. Загалом намагаємось культивувати любов дітей до баскетболу. За три роки ми вже десь створюємо конкуренцію футболу в місті, конкуруємо з ФК Ворскла.
Новини по темі
Чемпіонат України ВЮБЛ: зміни до Правил проведення сезону 2024/25
Чемпіонат України ВЮБЛ: зміни до Правил проведення сезону 2024/25
Всеукраїнський етап ВЮБЛ почнеться з середині жовтня 2024 р.
Роман Потєєв: Бажаю грати за збірну України та представляти країну на міжнародній арені
Роман Потєєв: Бажаю грати за збірну України та представляти країну на міжнародній арені
Роман Потєєв – про виступи за збірні України, клубний сезон, а також про майбутні плани
Іван Івашов: У змагань Пліч-о-пліч велике майбутнє
Іван Івашов: У змагань Пліч-о-пліч велике майбутнє
Захисник южненського Ліцею №3 «АШГ» Іван Івашов у коментарі прес-службі ФБУ поділився враженнями від баскетбольного турніру Пліч-о-пліч Всеукраїнської шкільної ліги сезону-2023/24.
Команди з Дніпра виграли змагання Пліч-о-пліч Всеукраїнської шкільної ліги
Команди з Дніпра виграли змагання Пліч-о-пліч Всеукраїнської шкільної ліги
Школярі з Дніпра зробили золотий дубль, вигравши змагання серед юнаків та дівчат Пліч-о-пліч Всеукраїнської шкільної ліги-2024.
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: відеотрансляція фінальних матчів 16 червня
Відео16.06.2024
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: відеотрансляція фінальних матчів 16 червня
Сьогодні визначаться переможці першого сезону Всеукраїнської шкільної ліги
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: результати матчів 15 червня
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: результати матчів 15 червня
У Пліч-о-пліч Всеукраїнській шкільній лізі серед юнаків та дівчат команди зіграли матчі третього та четвертого раундів, визначивши пари фіналістів.
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: відеотрансляція матчів 15 червня
Відео15.06.2024
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: відеотрансляція матчів 15 червня
Сьогодні визначаться фіналісти Всеукраїнської шкільної ліги
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: результати матчів 14 червня
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: результати матчів 14 червня
У Пліч-о-пліч Всеукраїнської шкільної ліги серед юнаків та дівчат 14 червня команди зіграли матчі другого раунду, відомі чвертьфінальні пари.
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: результати матчів 13 червня
Пліч-о-пліч Всеукраїнська шкільна ліга: результати матчів 13 червня
У столиці стартував фінальний етап Всеукраїнської шкільної ліги
Пліч-о-пліч: п’ять юнаків, за якими потрібно слідкувати на фінальному етапі
Пліч-о-пліч: п’ять юнаків, за якими потрібно слідкувати на фінальному етапі
П’ятеро юнаків, за виступами яких варто слідкувати на фінальному етапі змагань Пліч-о-пліч Всеукраїнської шкільної ліги з баскетболу.
Пліч-о-пліч: п’ять дівчат, за якими потрібно слідкувати на фінальному етапі
Пліч-о-пліч: п’ять дівчат, за якими потрібно слідкувати на фінальному етапі
Сайт ФБУ виділяє деякі з імен, які варто додати до свого списку спостереження перед фінальним етапом змагань, який розпочинається 13 червня.
В Бородянці відбувся відкритий чемпіонат Київської області з баскетболу 3х3
В Бородянці відбувся відкритий чемпіонат Київської області з баскетболу 3х3
Переможців було визначено в трьох вікових категоріях у хлопців та в одній — у дівчат
Олексiй Лев: Усі юнаки СДЮСШОР-5 мають чудовий стимул заграти у Дніпрі
Олексiй Лев: Усі юнаки СДЮСШОР-5 мають чудовий стимул заграти у Дніпрі
Головний тренер днiпровської команди Олексiй Лев пiдбив пiдсумки чемпiонського сезону.
ВЮБЛ серед дівчат: кращі індивідуальні перфоманси сезону 2023/24
ВЮБЛ серед дівчат: кращі індивідуальні перфоманси сезону 2023/24
Підбиваючи загальні підсумки сезону ВЮБЛ сайт ФБУ виділяє кращі індивідуальні перфоманси.
ВЮБЛ серед юнаків: кращі індивідуальні перфоманси сезону 2023/24
ВЮБЛ серед юнаків: кращі індивідуальні перфоманси сезону 2023/24
Підбиваючи загальні підсумки сезону ВЮБЛ сайт ФБУ виділяє кращі індивідуальні перфоманси.
Favbet