Всі категорії новин
Роман Потєєв: Бажаю грати за збірну України та представляти країну на міжнародній арені

Роман Потєєв: Бажаю грати за збірну України та представляти країну на міжнародній арені

Багаторазовий МVP і чемпіон ВЮБЛ, капітан кропивницького PUSH-ЦДУ Роман Потєєв у березні 2024 року оновив рекорд результативності Вищої ліги сезону-2023/24, набравши 46 очок. Цьогоріч у ВЮБЛ серед юнаків 2007 року народження він допоміг команді вибороти медалі та отримав чергове індивідуальне визнання – був обраний до символічної п’ятірки.

17-річний Роман є стабільним шутером, який багато виконує триочкових кидків із гарним відсотком влучань, небезпечний у проходах, володіє добрим веденням м’яча та розумінням гри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У Вищій лізі у середньому за матч (усього провів 30) здобував 20.7 очка (другий у лізі), 4.2 підбирання, 1.6 передачі, його рейтинг ефективності (РЕ) складав 14.3. У ВЮБЛ в 10 іграх за PUSH-TEAM-КДЮСШ-4-07 до активу в середньому за гру записав 27.8 очка, 13 підбирань, 2.5 перехоплення, 2.3 передачі, РЕ – 28.5.

Торік він був лідером кадетської збірної України на чемпіонаті Європи U-16 Дивізіону В. Грав зі стартових хвилин на позиції легкого форварда. З 14 років захищає синьо-жовті кольори збірних країни на різних турнірах.

Роман Потєєв у інтерв’ю прес-службі ФБУ розповів про виступи за збірні України, клубний сезон, а також поділився думками, де збирається продовжити кар’єру.

– Зі скількох років розпочав грати в баскетбол? Хто був першим тренером?

– Почав займатися баскетболом з 9 років у 2017-му. Все розпочалося зі школи, де зробили гурток з баскетболу. Мій вчитель фізкультури Сергій Вікторович Козлов направив на цей шлях. Він сказав, що в мене є хист до баскетболу та запропонував перейти до спортивної школи. Там я почав тренуватися під керівництвом мого першого наставника Андрія Леонідовича Бабенка. Всі наступні роки працював із ним.

– Порадь батькам, коли треба дітей відводити на секцію баскетболу, зі скількох років?

– На мою думку, потрібно віддавати дітей із малечку, щоб вони як найшвидше опановували арсенал, техніку та робили кращими свої ігрові навички.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

– У тебе є порівняно багатий досвід виступів за дитячі та кадетські збірні України, як для твого віку. Що це значить для тебе? Будь ласка, розкажи про готовність грати за збірну в майбутньому.

– Грав за збірні України U-14 та U-16. Дуже ціную цей досвід, завжди все подобалося. Це той випадок, коли ми з хлопцями й тренерами стаємо однією сім'єю на деякий час. Один одного підбадьорюємо як на майданчику, так і поза ним. Бажаю грати за збірну України та представляти країну на міжнародній арені. Це дуже важливо в такий складний для нашої держави час.

Можливо, якось особливо налаштовуєшся перед матчами збірної, маєш якийсь ритуал?

Торік у нас був командний ритуал. Перед розминкою збиралися у центрі майданчика, налаштовували друг друга «стрибками» та обіймами. Потім або ми обирали, або добровольці 3-4 людини в колі танцювали. Далі брали м'яча та наш капітан Григорій Леськів виконував передачу на аллей-уп, який реалізовували Владислав Сіннік або Данило Колесниченко. Перед виходом на майданчик стартової п'ятірки у нас була гарна мотиваційна промова: завжди брав слово капітан Леськів та інші охочі гравці, говорили слова підтримки тренери.

Чого не вистачило минулого літа, щоб збірна U-16 продемонструвала кращий результат?

Вважаю, що всього вистачало, може десь не розуміли один одного на паркеті, а так було все: комбінації, різні види захисту та нападу.

– Ти – майстер із реалізації триочкових кидків. Розкажи секрет своєї підготовки. Порадь юним українським баскетболістам, як розвивати цю навичку.

– Кидок мені поставив тренер Андрій Бабенко. Багато виконував спроб, з’явилася необхідна впевненість. Молоді раджу просто працювати на тренуваннях над кидком. Головне не здаватися та вірити у себе. Треба багато та правильно кидати. Аналізувати свій кидок і покращувати його.

– Відкритий триочковий реалізувати – це одна справа. Але ти добре кидаєш з супротивом. Як це виходить?

– Особисто мені навіть краще, коли зі мною захисник, а не сам на «дузі». Навіть не знаю чому це так. Подобається, коли зі мною щільно грають, це додаткова мотивація влучити.

– Як оціниш власну гру в захисті?

– Це не найулюбленіший компонент гри для мене. Але намагаюся відпрацьовувати, бо це в баскетболі найважливіше. Мені перший тренер Андрій Бабенко завжди казав: «Напад виграє матчі, а захист – турніри».

Згадай і розкажи про свою або напарника травму, яку найбільше запам'ятав у житті?

Приїхали на важливі ігри або Фінал чотирьох. Так відразу й не згадаю коли, можливо, роки три тому. Грали проти южненського Хіміка. Вкидання на перших секундах матчу, м'яч потрапляє до партнера й він робить передачу на мене. Неправильно ловлю м'яча і, як здалося, травмував палець. Після турніру поїхав до травмпункту. Мені сказали, що зламана кисть руки. Всі три гри провів із переломом.

Скільки очок вдалося набрати з переломом?

Набирав у середньому за гру десь по 25 очок.

– Як провів уже минулий клубний сезон? Яких результатів досягнув особисто й твої команди?

– У цьому році грав у двох лігах: Вищій лізі та ВЮБЛ. У «вишці» це був мій перший сезон, в якому ми, на жаль, нічого не досягнули в плані підсумкового результату. Але це дуже важливий досвід і пам’ятні перемоги. Особисто мені до дискваліфікації клубу (за регламентом через неявку на ігри – ред.) вдавалося утримувати перші місця за набраними очкам у середньому за гру та загалом за очками сезону. Зумів забити 46 очок у грі проти ДіДіБао, був певний період часу рекордсменом сезону Вищої ліги, але потім це моє досягнення «побили».

У ВЮБЛ серед юнаків 2007 року народження ми посіли 3 місце з 16 команд. Став другим за набраними очками у середньому за гру, а якщо рахувати всього – то першим. Якщо рахувати кількість підбирань у середньому за гру, то посів другу позицію. Також набрав 43 очка в одній з ігор та встановив рекорд сезону.

– Як ти уже згадав, до завершального «баблу» рекорд по набраним очкам за гру сезону Вищої ліги був твоїм. За такий виступ ти «отримав» окремий Reels у Instagram від журналістів інформаційного порталу Еurobasket.com. У підсумку рекорд побив Вадим Довідний із клубу Селф Мейд Баскет. Розкажи про це своє досягнення детальніше.

– Бувають такі дні, коли «не летить» нічого, влучати не виходить. А бувають, коли навпаки від слова «все». Проти ДіДІБао мої одноклубники багато не влучали. Мені потрібно було взяти гру на себе, тому я більше, ніж завжди виконував кидків. Хоча у кожному матчі в мене й так було спроб більше за інших одноклубників. У той день у мене все виходило: триочкові, проходи, штрафні. Все «залітало», коли у партнерів «не летіло».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

– Як оціниш свій дебютний сезон у Вищій лізі?

– Звісно я «виріс» у плані гри. Стартові тури пам’ятаю, було складно. У першій же грі вийшов на майданчик проти Прометея. Мені було дуже важко. Але чим більше отримував ігрового досвіду, тим сильнішою ставала моя впевненість у власних силах. ВЮБЛ привчила до швидкої гри, схожих темпу та захисту, тому все виходило у «вишці».

– Як зазначив, тобі доводилося минулого сезону грати проти дублю слобожанського Прометею. Що розповіси про цю команду, кого з гравців виокремиш?

– Дуже сильна команда. Мені було дуже важко грати саме проти них. З іншими було не так складно. А Прометей дуже гарно грає в захисті. Всі гравці рівноцінні.

– Які шанси слобожанців у Суперлізі?

– Високі шанси у Прометея показати гарний результат. Думаю, що вони можуть посісти друге місце. Напевно, перше не зможуть – першим стане БК Дніпро.

– У ВЮБЛ цьогоріч, як ти раніше згадав, кропивничани посіли 3 сходинку, хоча до цього вигравали все за своїм віком. Будь ласка, розкажи чого не вистачило для перемоги?

– У нас минулого сезону не було резерву. Грали 5-6 людей. Виступали без замін. У суперників не було подібного «кадрового голоду», а нам не вистачало сил на всі 40 хвилин. Ми дуже хотіли виграти та першу половину матчу проти київських «Акул» грали вдало, але в підсумку їм програли. У матчі за 3 місце перемогли команду зі Світловодська з різницею +15. Сильнішими були «акули», але проти Світловодська також було нелегко.

Якби ми виграли в цьому сезоні, то стали б рекордсменами, які поспіль перемогли у всіх ВЮБЛ, а також завоювали Кубок цієї ліги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

– Згадаєш скільки разів тебе обирали МVP ВЮБЛ?

– Десь чотири рази.

– Кого з гравців ви втратили перед сезоном, або по ходу баскетбольного року?

– Остап Пашолок перейшов до львівського клубу Політехніка-Галичина. Він був моїм найкращим другом. Останні 6 років ми разом із ним грали, були двома лідерами команди. Мені дуже не вистачало його на майданчику. А його молодший брат Марк поповнив склад академії Черкаських Мавп. Він міг би виходами з лавки також нам допомогти.

Отримав складну травму та пропустив Фінал чотирьох Микола Алмазов. Йому на нозі провели 5 операцій. Уже почав ходити й навіть трішки бігати. Бажаю йому здоров’я та щоб якнайшвидше відновився. Користуючись нагодою, передаю Миколі свої вітання.

– Кого індивідуально виокремиш у командах згаданих суперників по Фіналу чотирьох ВЮБЛ?

– У «Акул» сильний гравець Єгор Рижков, якого визнали MVP. Демонструє гарний рівень гри, володіє кидками з різних дистанцій, має зріст, добре йде в прохід. Ще Лев Манець теж дуже гарно грає. Він також скорер, який уміло захищається. У Світловодська лідер Іван Власюк демонструє добру гру на позиціях «один» і «два».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 

– Чому залишаєшся в кропивницькому клубі? Не бажаєш випробувати власні сили у Суперлізі, як згаданий Остап Пашолок, або за кордоном?

– Чесно скажу, через місяць або два все вирішиться буду грати в Україні чи за кордоном. Але поки що не буду це коментувати.

– Чи слідкуєш за матчами української Суперліги? Можливо, вболіваєш за якусь команду з найсильнішої української ліги?

– Суперлігу не дуже дивлюсь, але слідкую за НБА та європейським баскетболом. Особливо ні за кого не вболіваю у Суперлізі. Дніпро подобається. У них гарна командна «хімія».

– Є в НБА гравець, який найбільше подобається? Якому клубу симпатизуєш?

– Найулюбленіший баскетболіст – Кевін Дюрант. Улюблена команда – Голден Стейт Стефена Каррі. Раніше там грав важкий форвард Дюрант і тоді були кращі результати.

– Під керівництвом якого тренера Суперліги хотів би виступити в майбутньому?

– З усіма не відмовився б попрацювати. У нас гарні тренери. Мені вже доводилося готуватися до ігор під керівництвом наставника Кривбаса Олександра Ворони у збірній України U-14.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Нещодавно Олександр Ворона в інтерв'ю назвав декілька перспективних українських проспектів, серед яких згадав і тебе. А також твого напарника по збірній U-16 минулого скликання В'ячеслава Окунського, який цього літа може стати одним із лідерів кадетської збірної. Розкажи про В'ячеслава: яка це людина і що за спортсмен?

Слава Окунський добра людина, завжди готовий прийти на допомогу. Мені дуже подобаються його людські якості. Він уже великого розміру, як для свого віку: і зріст присутній, і вага. Вважаю, що йому вдасться побудувати вдалу кар'єру.

Новини по темі
Роман Потєєв: Бажаю грати за збірну України та представляти країну на міжнародній арені
Роман Потєєв: Бажаю грати за збірну України та представляти країну на міжнародній арені
Роман Потєєв, багаторазовий МVP і чемпіон ВЮБЛ, капітан кропивницького PUSH-ЦДУ, в інтерв’ю прес-службі ФБУ розповів про виступи за збірні України, клубний сезон, а також поділився думками, де збирається продовжити кар’єру.
Черкаські Мавпи-96: шлях до успіху
Черкаські Мавпи-96: шлях до успіху
Історія команди, яка подарувала українському баскетболу відразу декілька гравців національної збірної
Роман Мануйлик: Якщо поїду на чемпіонат Європи, то готовий залишати на майданчику всі сили заради досягнення перемог
Роман Мануйлик: Якщо поїду на чемпіонат Європи, то готовий залишати на майданчику всі сили заради досягнення перемог
MVP ВЮБЛ серед юнаків 2008 р.н. розповів про особливості свого сезону та бажання потрапити до складу кадетської збірної.
Олексiй Лев: Усі юнаки СДЮСШОР-5 мають чудовий стимул заграти у Дніпрі
Олексiй Лев: Усі юнаки СДЮСШОР-5 мають чудовий стимул заграти у Дніпрі
Головний тренер днiпровської команди Олексiй Лев пiдбив пiдсумки чемпiонського сезону.
ВЮБЛ серед юнаків: кращі індивідуальні перфоманси сезону 2023/24
ВЮБЛ серед юнаків: кращі індивідуальні перфоманси сезону 2023/24
Підбиваючи загальні підсумки сезону ВЮБЛ сайт ФБУ виділяє кращі індивідуальні перфоманси.
Владислав Янакі: Хотіли принести перемогу у ВЮБЛ нашій школі імені Литвака та загалом Одесі
Владислав Янакі: Хотіли принести перемогу у ВЮБЛ нашій школі імені Литвака та загалом Одесі
Головний тренер одеської команди розповів про чемпiонський сезон своїх пiдопiчних
ВЮБЛ юнаки 2009 року: відеотрансляція Фіналу чотирьох
Відео25.05.2024
ВЮБЛ юнаки 2009 року: відеотрансляція Фіналу чотирьох
Дивіться вирішальні матчі турніру
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: представлення СДЮСШОР-5-ДФКС
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: представлення СДЮСШОР-5-ДФКС
Головний тренер Олексій Лев напередодні Фіналу чотирьох розповів про дніпровську команду.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2011 року: представлення команди СДЮСШОР ім. Літвака Б.Д.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2011 року: представлення команди СДЮСШОР ім. Літвака Б.Д.
Владислав Янакі розповів про гру команди, її лідерів та ціль стати чемпіоном
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: представлення Черкаських Мавп
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: представлення Черкаських Мавп
Наставник команди Василь Івлєв в коментарі прес-службі ФБУ розповів про команду, її лідерів та очікування від півфіналу з одеситами.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: представлення ЗОДЮСШ Ужгород
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: представлення ЗОДЮСШ Ужгород
Наставник команди Василь Товтин в коментарі прес-службі ФБУ розповів про одного з лідерів команди, якого можна переглянути лише в Ужгороді, а також про очікування від домашнього Фіналу чотирьох.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2011 року: представлення команди ДЮСШ-1 Київ
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2011 року: представлення команди ДЮСШ-1 Київ
Головний тренер команди Віра Прожогіна розповіла про команду напередодні виступу у Фіналі чотирьох.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2011 року: представлення команди ДЮСШ-1 Чернівці
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2011 року: представлення команди ДЮСШ-1 Чернівці
Наставник команди Андрій Прохніцький про готовність прийняти Фінал чотирьох та про команду
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: представлення СДЮСШОР ім.Літвака Б.Д.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: представлення СДЮСШОР ім.Літвака Б.Д.
Наставник команди Леонід Милосердний в коментарі прес-службі ФБУ розповів про гру команди
ВЮБЛ серед юнаків 2012 року народження: визначилися символічна п’ятірка та MVP
ВЮБЛ серед юнаків 2012 року народження: визначилися символічна п’ятірка та MVP
Дніпровська СДЮСШОР-5 – чемпіон України ВЮБЛ серед юнаків 2012 року
Дніпровська СДЮСШОР-5 – чемпіон України ВЮБЛ серед юнаків 2012 року
Дніпровська СДЮСШОР-5 – чемпіон України ВЮБЛ серед юнаків 2012 року
Дніпровські баскетболісти пройшли сезон без єдиної поразки
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2012 року: відеотрансляція 19 травня
Відео19.05.2024
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2012 року: відеотрансляція 19 травня
Дивіться вирішальні матчі чемпіонату ВЮБЛ серед юнаків 2012 року народження
Визначились фіналісти чемпіонату ВЮБЛ серед юнаків 2012 року
Визначились фіналісти чемпіонату ВЮБЛ серед юнаків 2012 року
Чемпіонський титул розіграють СДЮСШОР-5 та Черкаські Мавпи
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2012 року: відеотрансляція 18 травня
Відео18.05.2024
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед юнаків 2012 року: відеотрансляція 18 травня
Дивіться півфінальні матчі чемпіонату ВЮБЛ серед юнаків 2012 року народження
Favbet