Всі категорії новин
Головні моменти баскетбольного 2022 року

Головні моменти баскетбольного 2022 року

2022 рік – є непростим роком для України через загарбницьку війну сусіда і це не могло не позначитись на українському баскетболі. Але ми вистояли, продовжуємо грати в улюблену гру. Нам є, що згадати – як позитивне, так і негативне, але таким вже став цей рік для нас і нашого баскетболу.

24 лютого

Цей день, який запам’ятає будь-який українець. І це в будь-якому разі – найголовніша дата року, яка поділила рік на "до" та "після". В цей день національна чоловіча збірна за календарем мала грати проти Іспанії виїзний матч відбору на чемпіонат світу 2023.

Дізнавшись про новини з України, гравці відмінили ранкове тренування – було не до того. Йшла розмова про перенос матчу, але хлопці вийшли на майданчик і гідно боролись проти однієї з найсильніших збірних світу. Це стало одним з перших проявів у світі сили характеру українського народу після початку війни.

Зупинений сезон

Одразу після початку бомбардування України і введення військового стану баскетбольний сезон був призупинений, а згодом і достроково завершений. Це вдруге в історії чемпіонати не були завершені – два роки тому на заваді став коронавірус.

Турнірні таблиці змагань у всіх лігах (в т.ч. ВЮБЛ) станом на 24.02.2022 р. було вирішено визнати остаточними, при цьому прийнято рішення, що чемпіонів та призерів змагань у всіх лігах не визначати.

Прометей в ЛЧ

Одним з позитивних моментів старту року став виступ чемпіона України Прометея в Лізі чемпіонів.

Команда Ронена Гінзбурга вперше в історії українського баскетболу вийшла з групи, пройшла плей-ін і пробилась до топ-16 турніру. Ще до початку війни Прометей встиг провести дві гри, вигравши одну з них у Унікахи, а після 24 лютого відбулась ще одна гра української команди проти Клужа. Її Прометей програв, а згодом команда знялась з розіграшу, залишивши недосказанність у своєму виступі.

Знищення залів

Починаючи від 24 лютого щодня російські терористичні війська обстрілюють територію України, в тому числі знищуючи спортивну інфраструктуру. На даний момент пошкоджено або повністю зруйновано більше 100 спортивних об’єктів, з яких є і баскетбольні майданчики.

Російські загарбники зруйнували СК Авангард

Спортивний комплекс Авангард в Києві, де грали більшість столичних баскетболістів, в тому числі майбутні зірки світового масштабу; Міжнародна тенісна академія у Пущі-Водиці, де збірні України з баскетболу різних вікових груп часто проводили свою підготовку до важливих матчів на європейській та світовій арені, Спорткомплекс НТУ ХПІ та Палац спорту Локомотив у Харкові, спортивний комплекс Азовмаш у Маріуполі, Палац спорту в Дружківці, Рубіжанський фізкультурно-спортивний комплекс – це лише найбільш відомі з пошкоджених об’єктів. А скільки залів ДЮСШ на сході та півдні знищено? Але ми впевнені, що з часом ми все це відбудуємо і зробимо лише краще.  

Аліна Ягупова в фіналі Євроліги

Капітан жіночої збірної України Аліна Ягупова вперше зіграла у фіналі Євроліги. Команда українки – турецький Фенербахче – зробив все для довгоочікуваної перемоги в турнірі, але у фіналі все ж поступився угорському Шопрону.

Аліна Ягупова зупинилася в кроці від золотих медалей жіночої Євроліги

Ягупова стала однією з найкращих у півфіналі проти чеського УСК: за 36:56 вона набрала 24 очка, 4 підбирання, 7 передач, 4 перехоплення, а у фіналі стала найрезультативнішим гравців турецької команди. Українка провела на майданчику 39 хвилин, заробивши 13 очок, зробивши 6 підбирань, 5 передач. Окрім цього Ягупова потрапила в символічну збірну сезону і топ-3 в голосуванні за MVP Євроліги.

Допомога Україні

Допомога Україні та українцям від світової баскетбольної спільноти потребує окремого матеріалу і ми безмежно вдячні кожному.

Одне з найважливіших направлень – допомога дітям, які займались баскетболом і в пошуках безпеки полишили країну. Федерація баскетболу України, разом з іншими федераціями та волонтерами з партнерських держав зуміли організувати для наших дітей кілька баскетбольних центрів у сусідніх країнах. Один із найбільших таких хабів прийняла Латвія, де координаторами проекту стали головний тренер національної збірної України Айнарс Багатскіс та його дружина – Ільзе. Фактично з перших днів війни Ільзе Багатскіс перекваліфікувалась в волонтера та координатора глобального баскетбольного українського табору в Латвії.

Ільзе Багатскіс: Ми намагаємося у Латвії створити для українських дітей умови тренувань, які у них були до війни

Багато допомагали свої, наприклад гравчиня збірної Ольга Дубровіна допомагає біженцям у Болгарії; допомагали іноземці, наприклад головний тренер чоловічої команди БК Хмельницький, Аурімас Ясіліоніс залучившись підтримкою своєї рідної федерації з баскетболу, ініціював тренувальний кемп для дітей з Хмельницька поблизу Каунаса. Багато хто допомагав і продовжує це робити без розголосу, але від цього наша подяка не менша.

Я не мала права підвести. Історія тренерки з Харкова, яка рятувала від обстрілів 12 дітей

Участь в чемпіонатах Європи та світу

Попри війну та безліч складнощів, всі збірні України різного віку цього року взяли участь у запланованих чемпіонах Європи та світу. Десь ми розраховували на більш вдалі результати, як у юнацьких та молодіжних збірних з класичного баскетболу, десь не вистачило фарту, як збірній U-18 з баскетболу 3х3, яка стала четвертою на чемпіонаті світу. Нагадаємо, у матчі за третє місце синьо-жовті програли Литві – 17:18. Вирішальний кидок суперники українців провели на останній секунді поєдинку. Все це бесцінний досвід, який буде використано в майбутньому.

Виступ чоловічої збірної на Євробаскеті

Головним змаганням для українського баскетболу став дорослий чемпіонат Європи серед чоловічих команд.

На старті Євро збірна здобула три перемоги (над Великою Британією, Естонією та Італією), що дозволило їй вийти до плей-оф. Проте наступні два матчі групи – проти Греції та Хорватії – Україна програла. Третьої поспіль поразки команда зазнала на старті плей-оф – у 1/8 фіналу проти Польщі.

Таким чином "синьо-жовті" повторили результат минулого Євробаскету-2017, де так само вийшли до плей-оф.

Дивіться хайлайти збірної України: топ-10 моментів на чемпіонаті Європи

В підсумку українці завершили турнір на 11-му місці, що стало другим з найкращих результатів команди в історії. Краще було лише в 2013 році, коли чоловіча збірна стала шостою.

Айнарс Багатскіс залишається і зберігає шанс на ЧС

Після Євробаскету-2022 залишалось відкритим питання тренера чоловічої збірної, але в жовтні вдалось досягти домовленості з Айнарсом Багатскісом щодо продовження контракту до завершення кваліфікації та чемпіонат світу-2023.

У кваліфікації на чемпіонат світу українці наразі йдуть на п'ятому місці в групі L, зберігаючи теоретичні шанси на вихід на чемпіонат світу, в тому числі завдяки перемогам над Нідерландами та Ісландією у листопаді.

У лютому команда Айнарса Багатскіса зіграє проти Італії і Нідерландів. У разі двох перемог і осічок Грузії та Ісландії на чемпіонат світу поїде саме наша збірна.

Дівчата дають шанс конкуренткам

Жіноча збірна України в листопаді програла обидва матчі кваліфікації на чемпіонат Європи-2023, подарувавши надію конкуренткам. Після двох стартових перемог ще у 2022 році збірна Срджана Радуловича цілий рік не збиралась, плюс одразу після травми і без ігрової практики приїхала Аліна Ягупова.

На початку лютого Україна проведе умовно домашні матчі проти Фінляндії та Литви, які і вирішать долю команди у відборі, хоча в будь-якому разі все в руках наших дівчат.

Старт нового сезону

З огляду на війну, яка продовжується, під питанням було відновлення чемпіонату, але ФБУ прийняла рішення розпочати новий сезон.

У чоловіків наразі проходять змагання в двох лігах, у жінок – в одній. Стартували також змагання у ВЮБЛ. Плюс Будівельник грає у Кубку Європи ФІБА, а Франківськ-Прикарпаття – у Європейській жіночій баскетбольній лізі.

Михайло Бродський залишається на чолі українського баскетболу

В листопаді президента Федерації баскетболу України Михайла Бродського було переобрано на посаду. Бродський перед виборами очільника ФБУ був єдиним кандидатом на посаду. Його кандидатуру було винесено 18 федераціями-членами Федерації баскетболу України.

Звіт Михайла Бродського про роботу ФБУ за період 2018-2022 роки

За підсумками голосування кандидатуру Бродського було підтримано усіма 33 делегатами. Жоден з них не висловився проти та не утримався.

Таким чином, Бродський продовжить перебувати на посаді президента Федерації баскетболу України, яку очолює з 2015 року. Його переобрали на наступні п'ять років.

Новини по темі
Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL
Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL
Українська команда успішно виступила на турнірі в Литві
Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження!
Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження!
Сьогодні свій День народження відзначає президент ФБУ Михайло Бродський.
Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк
Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк
Не стало засновника Пульсара та баскетбольної школи Рівненщини
Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм!
Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм!
Легендарний український баскетболіст святкує 60-річчя
Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського
Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського
Генеральний секретар ФБУ святкує 65-ювілей
Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун
Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун
Вадим Гладун пішов з життя на 87 році життя після сердцевого нападу
Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого
Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого
Юні українські баскетболісти стали жертвами озброєного нападу в Німеччині
Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги
Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги
БК Старий Луцьк-Університет та друзі клубу збирали кошти для ЗСУ
Артем Козаченко помер у лікарні
Артем Козаченко помер у лікарні
18-річний український баскетболіст став другою жертвою нападу
ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко
ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко
Федерація баскетболу України висловлює свою щиросердну подяку Марсіну Хансену та школі ART GIANTS DŨSSELDORF
Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм
Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм
Генеральний секретар Федерації баскетболу України рішення щодо жорсткого покарання гравців, які без поважної причини не прибудуть у розташування збірної.
Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода
Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода
На 77 році життя не стало легендарного українського баскетболіста.
Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону
Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону
Борис Завацький на початку 2000-х грав у Вищій лізі за харківський Політехнік, а в 1999 році ставав чемпіоном України з баскетболу 3х3, а днями повернувся з полону, в якому перебував 21 місяць.
А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні
А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні
Міністерство молоді та спорту України працює над тим, щоб якомога більше людей в Україні займалися спортом.
Баскетбольний календар 2024: головні події року
Баскетбольний календар 2024: головні події року
Розповідаємо, коли заплановані головні баскетбольні події року
Головні моменти баскетбольного 2023 року
Головні моменти баскетбольного 2023 року
Згадуємо разом, яким нам запам’ятається рік, що минає.
З Новим роком!
З Новим роком!
Сподіваємось, 2024-й подарує найголовніше - перемогу і мир.
П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись
П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись
Підбірка баскетбольних матчів в українському баскетболі за 2023 рік, які варто переглянути ще раз в очікуванні нових яскравих емоцій
Віктор Кобзистий загинув у Львові внаслідок ракетного обстрілу
Віктор Кобзистий загинув у Львові внаслідок ракетного обстрілу
Під час ракетної атаки по Львову загинув екс-гравець збірної України та відомий тренер
Favbet