Всі категорії новин
Перемога над Францією, заявка на Євробаскет та звитяги Прометея: головні події 2021 року

Перемога над Францією, заявка на Євробаскет та звитяги Прометея: головні події 2021 року

2021 рік був багатим на яскраві баскетбольні моменти, які ми будемо згадувати у майбутньому. Це і перемоги збірних України, перші внутрішні та єврокубкові успіхи чоловічого та жіночого Прометея, перший трофей Будівельника після повернення та багато іншого.

Традиційно в кінці року пригадуємо головні події українського баскетболу протягом останніх 12 місяців.

- Аліна Ягупова – вдруге MVP Євроліги

Лідерка та капітан збірної України Аліна Ягупова в цьому році вдруге поспіль буда визнана MVP сезону-2020/21 у жіночій Євролізі.

Уперше визнання найкращої гравчині баскетболістка турецького Фенербахче отримала в 2020 році. Після цього Ягупова встигла покинути клуб, стати форвардом турецької Чукурови і повернутися до Фенербахче у якості орендованої гравчині.

У складі Фенербахче Ягупова в середньому набирала 20.6 очок у матчах Євроліги-2020/21, а також робила 7.6 підбирань та 4.4 передачі.

Читайте: Аліна Ягупова — серед статистичних лідерок в Євролізі

Крім перемоги у номінації MVP сезону, Аліна Ягупова також потрапила до п'ятірки символічної збірної стартової п'ятірки.

- Перемога жіночої збірної над Францією

Жіноча збірна України з баскетболу розпочала відбір на Євробаскет-2023 з перемоги над Францією - головним фаворитом своєї групи.

Українки не змагалися на останньому чемпіонаті Європи, тоді як француженки - чинні віцечемпіонки Європи та медалістки Олімпіади-2020.

Утім, у матчі в Києві домінували менш титуловані українки. З першої чверті Україна повела в рахунку і не віддавала свою перевагу до кінця матчу. Загалом українки набрали 90 очок, розгромивши суперниць з рахунком 90:71.

Читайте: Збірну України визнали головним відкриттям старту кваліфікації ЄвроБаскета-2023

Лідер нашої збірної капітан Аліна Ягупова набрала 33 очки, зробила 6 підбирань, 5 передач та 3 перехоплення. Рейтинг ефективності – 29. ФІБА включила гру Ягупової проти Францію – у топ-6 кращих перфамансів у Європі у цьому році.

- Чоловіча збірна U-17 – віце-чемпіон Європи

Збірні України вдало виступили на чемпіонаті Європи U-17 з баскетболу 3х3, що проходив у португальському Лісабоні 17-19 вересня.

Наша країна стала єдиною, що була представлена у півфіналі змагань жіночою та чоловічою командами. В результаті хлопці стали срібними призерами чемпіонату Європи, а дівчата зупинились за крок від нагород, посівши четверте місце.

Ростислав Кабанов, Владислав Семерич, Марк Черногрицький і Олександр Орєшин провели на турнірі п`ять поєдинків, у яких здобули чотири перемоги. На груповій стадії наша збірна здолала потужних суперників з Сербії (18:15) та Росії (21:9), далі в яскравому матчі завдала поразки бронзовим призерам чемпіонату світу U-18 з Білорусі (18:17), взявши реванш за поразку на тому ЧМ у четвертьфіналі.

Читайте: Чемпіонат Європи 3х3: підсумки виступу збірних України U-17

У півфіналі українці здолали Угорщину (14:12) і там теж не обійшлось без драми. Вже після завершення основних десяти хвилин угорці мали шанс зрівняти рахунок, але не змогли реалізувати два штрафних кидки.

У фіналі наші хлопці, нажаль, не втримали перевагу над Словенією. Українці впевнено та агресивно розпочали матч, мали чотири очки запасу за підсумками двох ігрових хвилин, але на другу половину зустрічі українцям сил забракло. Суперник додав агресії, переломив хід гри та виграв 19:14.

Варто додати, що достойно виступили на чемпіонаті Європи і національні збірні, яки пробились до вісімки кращих. У чвертьфіналі жіночій та чоловічій команді забракло сил в боротьбі проти потужних Іспанії та Литви відповідно. У підсумку жіноча збірна України фінішувала сьомою, а чоловіча – восьмою у відповідних категоріях.

- Створення команди Кельти

У жовтні Федерацією баскетболу України була створена перша професійна чоловіча команда з баскетболу 3х3, яка отримала назву "Кельти". Базується команда в Івано-Франківську. В планах - участь у Челенджерах і Мастерсах з баскетболу 3х3 вже в наступному році.

Президент ФБУ Михайло Бродський під час презентації команди озвучив амбіційні цілі, зазначивши, що зі свого боку Федерація зробить все для їх досягнення.

"Ми стоїмо на порозі нової історії. Пройдуть роки і саме цих хлопців будуть згадувати, як першопрохідців.

Завдання - максимальні. Хочеться бачити українських баскетболістів на п'єдесталі, з медалями, на Олімпійських іграх", - зазначив Михайло Бродський.

Лідерами створеної команди стали екс-гравці збірної Евгеній Балабан, Нікіта Руслов та Антон Мусієнко. Головним тренером команди став Дмитро Липовцев.

На днях Кельти провели дебютний турнір, здобувши перемогу на Кубку України з баскетболу 3х3, що пройшов у Києві.

- Дебютні трофеї Прометея

Цей рік в українському клубному баскетболі проходив під диктовку Прометеїв.

Чоловіча команд весною вперше зіграла у плей-оф і одразу здобула золото. Стати чемпіоном Суперліги Прометей зміг менш, ніж за три роки з моменту заснування. З того часу команда змогла здобути перемогу у Вищій лізі після чого - виграти у Суперлізі у другий сезон виступів. До цього найкращим результатом команди було третє місце у сезоні 2019/20 - тоді чемпіонат було достроково призупинено.

Успіх уже в вересні був підкріплений дебютним Суперкубком України.

Жіноча команда виграла титул Суперліги одразу в своєму дебютному сезоні. Під керівництвом Вікторії Большакової команда пройшла сезон без поразок, вигравши 33 матчі з 33.

- Українські клуби в єврокубках

Успішні внутрішні результати Прометея підкріплюються виступами на міжнародній арені.

Чоловіча команда вперше в історії вітчизняного баскетболу пройшла кваліфікацію Ліги чемпіонів, але на цьому не зупинилась, здобула 3 перемоги у 6 іграх та вийшла до плей-ін. Знову таки вперше в історії українського баскетболу.

Звичайно, треба враховувати, що в історії українського баскетболу була участь Будівельника у Євролізі, гра у фіналі Єврокубку Азовмаша, але у Лізі чемпіонів Прометей вже здобув краще досягнення для нашої країни.

Читайте: Прометей пробився в плей-ін Ліги чемпіонів: що далі?

Знову ж таки історично у сезонах 1999/00 та 2000/01 у Кубку Ронкетті (аналог нинішнього Єврокубку) запоріжська Козачка-ЗАЛК грала у "фіналі чотирьох", але останні 10 років український клубний баскетбол не був представлений у еврокубках.

А тепер жіноча команда Прометея в минулому сезоні дійшла до матчу за третє місце у Європейській жіночій баскетбольній лізі, а цього сезону вже пробилась до 1/8 фіналу Єврокубку.

І лиш Прометеєм успіхи українського баскетболу не обмежуються – Київ-Баскет втретє поспіль пробився до топ-16 Кубку Європи ФІБА.

- Розширення учасників чемпіонату України

Продовжується розширення баскетбольних чемпіонатів на всіх рівнях. Чоловіча Суперліга додала до участі Кривбас, розширившись до 12 команд, у жіночій Суперлізі з'явився Будівельник-НУФВС, у Першій чоловічій лізі у цьому сезоні грають 37 команд замість 27 у минулому, а до участі у Всеукраїнській юнацькій баскетбольній лізі в цьому сезоні заявилися 255 команд. У юнаків зареєструвалися 183 команди та 72 у дівчат.

- Успіх дефлімпійської збірної

Дефлімпійська чоловіча збірна України у жовтня здобула перемогу на чемпіонаті Європи, який пройшов у Пескарі, Італія.

Наша команда у фінальному матчі турніру, в якому брали участь 10 команд, перемогла збірну Росії з рахунком 60:44.

Читайте: Станіслав Каковкін: На чемпіонаті Європи ми звісно розраховували на перемогу

Українці не лише привезли додому золоті нагороди, але й вибороли необхідні ліцензії на літні Дефлімпійські ігри, які з 1 до 15 травня 2022 року відбуватимуться у Бразилії.

- Досягнення українців в НБА

Черговий успішний рік провели наші представники у НБА – Святослав Михайлюк та Олексій Лень.

Для Святослава Михайлюка сезон 2020/21 став найуспішнішим у кар'єрі за кількістю набраних очок. Він набрав більше 500 очок, завдяки чому вийшов на четверте місце у списку найрезультативніших українців в історії НБА. Вже в цьому сезоні він піднявся на третю сходинку і наразі має в активі 1409 очок. Влітку українець підписав контракт на два роки із Торонто Репторс.

Олексій Лень в минулому сезоні вперше зіграв у плей-оф НБА. Він був автором найдовшої "безплейофної" серії серед чинних баскетболістів у НБА. Однак, подолавши з Вашингтоном у плей-ін "Індіану Пейсерс", Лень зміг перервати цю серію. Плюс Лень видав рекордну для українських баскетболістів серію у 39 поєдинків поспіль, коли з'являвся у старті.

Влітку Олексій підписав дворічний контракт із Сакраменто Кінгз.

- Заявка на проведення Євробаскету

У вересні Федерація баскетболу України подала заявку на проведення чоловічого Євробаскету-2025.

На початку липня президент України Володимир Зеленський ініціював таку ідею, яку ФБУ підтримала.

"Мені було доручено ініціювати заявку у Європейську федерацію баскетболу, що ми і зробили. Встигли в останній день. 21 вересня ФІБА підтвердила, що ми будемо брати участь у конкурсі", відмітив президент федерації баскетболу України Михайло Бродський.

Претендентами на проведення Євробаскету-2025 в Україні є два міста - Київ та Львів. Київ розглядається як потенційний господар матчів фінальної стадії турніру.

"Зобов'язані побудувати два зали - на 15 та 10 тисяч. Пропонували два міста - Київ (15-тисячник), це обов'язково, як варіант для 10-тисячника - Львів. Є ще Дніпро, Одеса, Харків. Рішення прийматимуть президент України, а також президент ФІБА", - додав на пресс-конференції після подачі заявки Бродський.

Читайте: Кирило Тимошенко: будівництво арен для Євробаскету починаємо вже на початку наступного року

Крім України, на проведення турніру претендують ще п'ять країн - Кіпр, Фінляндія, Угорщина, Латвія, Росія. Право отримають чотири країни, причому одна з них прийматиме як матчі групової стадії, так і фінальну.

Новини по темі
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
28.03.2024
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
Центровий Черкаських Мавп Олександр Тищенко прокоментував вихід команди до півфіналу Суперліги Favbet.
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
28.03.2024
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
Наставник Дніпра розповів про проблеми, з якими зіткнулась команда перед матчами плей-оф з Політехнікою-Галичиною.
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
28.03.2024
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
Головний тренер Рівного прокоментував перемогу команди в першому матчі плей-оф проти Старого Луцька.
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Відео27.03.2024
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Відео27.03.2024
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою дніпрян
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
27.03.2024
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Тренери та гравці команд про матч Черкаські Мавпи – Запоріжжя
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
27.03.2024
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Черкаський клуб вдома впевнено виграв серію у Запоріжжя
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
27.03.2024
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Господарі впевнено виграли стартову гру чвертьфіналу
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
27.03.2024
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Переможці регулярки виграли стартову гру 1/4 фіналу плей-оф
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
27.03.2024
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Тренери та гравці команд про матч Київ-Баскет – Прикарпаття-Говерла
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
27.03.2024
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Представляємо ще одну пару першого раунду
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
27.03.2024
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Дивіться кращі моменти перших матчів чвертьфіналів плей-оф Суперліги Favbet
Київ-Баскет повів у серії плей-оф проти Прикарпаття-Говерли
26.03.2024
Київ-Баскет повів у серії плей-оф проти Прикарпаття-Говерли
Кияни виграли перший матч чвертьфіналу плей-оф Суперліги Favbet
Підсумки Суперліги Favbet очами тренерів: версія Володимира Коваля та Ярослава Зубрицького
26.03.2024
Підсумки Суперліги Favbet очами тренерів: версія Володимира Коваля та Ярослава Зубрицького
Тренери команд Суперліги Favbet назвали своє бачення кращих гравців і команд сезону.
Favbet