Всі категорії новин
Станіслав Каковкін: На чемпіонаті Європи ми звісно розраховували на перемогу

Станіслав Каковкін: На чемпіонаті Європи ми звісно розраховували на перемогу

Чоловіча збірна України завоювала золото на чемпіонаті Європи з баскетболу серед спортсменів із порушенням слуху, що пройшов в італійському місті Пескара.

Наші баскетболісти з другого місця в группі на попередньому етапі вишли в четверть фінал, пройшли шлях до фіналу, де розгромили обіграли збірну Росії з рахунком 62:44.

До складу чоловічої збірної, яка завоювала золото, ввійшли Павло Бондаренко, Сергій Букін, Дмитро Василенко, Олександр Діденко, Іван Дударь, Олександр Кузнецов, Олександр Леванович, Андрій Раус, Павло Рязанцев, Юрій Стрижевський, Олександр Фоменко та Кирило Яковлєв.

За підсумком чемпіонату чоловіча збірна відібралась на літні Дефлімпійські ігри-2022, що відбудуться в травні наступного року в бразильському Кашіас-ду-Сулі.

Про успіх українських баскетболістів пресслужба ФБУ поспілкувалась з головним тренером збірної Станіславом Каковкіним.

- Відправляючись на чемпіонат Європи, яке завдання перед собою ставила збірна?

- Ми на минулому чемпіонаті Європи зайняли друге місце і на цьому ми хотіли показати результат як мінімум не гірше. Ми розраховували, звісно, ​​на перемогу. Ми розуміли, що суперниками будуть команди високого рівня, і чемпіонат Європи лише підтвердив це. Легких та прохідних ігор у нас не було. Все вирішувалося тільки наприкінці і всі ігри були нервовими та складними.

- Яка гра була найскладнішою на шляху до перемоги?

- Найважчими, мабуть, були ігри проти збірної Росії. Ми програли їм на груповій стадії 58:63, але зуміли взяти переконливий реванш у фіналі 62:44. Я виділив би ці дві гри.

- Ви з другого місця в группі вишли в плейофф, вигравши всі матчі крім одного. В чвертьфіналі вам випало грати з господарями італійцями, який ви обіграли 92:61.

- Ми переживали перед зустріччю з ними, що можуть бути рівні нюанси, проте зіграли нормально, виграли. В Італії гарна команда і виступали вони вдома, але у матчі з нами вони швидко набрали велику кількість фолів. І потім їм було з нами важко грати, бо у них не така довга лава запасних, як у нас.

- В полуфіналі з сенсаційним Ізраїлем по рахунку теж вийшло не надто складно – 82:63.

- Виступ Ізраїлю на ЧЄ – мабуть, найбільша несподіванка. Потрібно сказати, що у півфінал вийшли усі чотири команди з нашої групи. Хоча в іншій групі були дві сильні команди Туреччина та Греція. Але, мабуть, вони десь недооцінили Польщу та Ізраїль у чвертьфіналі. Тому медалі розігрувалися між командами, що грали в одній групі на попередньому етапі.

Ізраїль має трьох лідерів, хороших гравців, які тягнуть збірну на собі. Вони непоступливі, борються за кожен м'яч. З ними завжди принципові ігри, тому що у 2009 році на Дефлімпіаді ми їм програли фактично виграну гру і після цього завжди на них налаштовуємось.

- Те, що з Росією ви зустрічались на попередній стадії, стало плюсом перед фінальною зустріччю?

- Звичайно, ту гру, яку ми зіграли на попередньому етапі, ми переглянули кілька разів. Ми визначили всі сильні та слабкі сторони суперника. Хпопці виконали всі установки, які ми просили. Пропустити у фіналі 44 очки від Росії – це свідчить про надійну гру у захисті. Ми не дали лідерам команди суперника виявити свої сильні сторони. Змусили їх грати у не зовсім властивій їм манері, тому склався результат.

Але все це завдяки тяжкій роботі хлопців, які надійно зіграли у захисті та в атаці забили важливі кидки, у тому числі триочкові, пішли у відрив. За великим рахунком, будувалася гра від захисту.

- У вас досить зіграна команда, багато гравців разом виступають довгий час. Це плюс чи команді не вистачає "свіжої крові"?

- Команда дійсно у нас зіграна, але ми намагаємося знаходити нових гравців з порушенням слуху та намагаємося їх заграти в команді - тих, які погоджуються з нами грати, бо деякі можуть соромитися, що у них є порушення слуху. Ми намагаємось брати нових людей, потроху змінювати склад, шукаємо варіанти посилення команди в ігровому плані.

Ми поїхали найсильнішим складом на чемпіонат Європи. Є ще один хлопець, якого ми хотіли бачити у команді – Максим Ференець – він порвав хрестоподібні святки і зараз він відновлюється. Ми на нього дуже сподіваємось.

- Завдяки виступу на ЧЄ збірна пробилась на Дефлімпіаду. Коли будете розпочинати підготовку?

- Дефлімпіада починається вже 1 травня, тому дуже багато часу ми не маємо. Ми фактично вже розпочали підготовку. У нас будуть збори, тренування. Хочу сказати спасибі всім, хто нам допомагає у цьому процесі. Список довгий і всіх довго перераховувати. Відпочивати на лаврах і радіти ніколи. Чемпіонат Європи – це вже історія і треба йти до нових цілей.

Favbet