Всі категорії новин
Михайло Бродський — про баскетбольну інфраструктуру, розвиток Суперліги, натуралізацію та цілі на 2020 рік

Михайло Бродський — про баскетбольну інфраструктуру, розвиток Суперліги, натуралізацію та цілі на 2020 рік

Президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський в інтерв’ю Радіо НВ розповів про розвиток баскетболу України та головні цілі та плани на найбличже майбутнє. 

Про будівництво арен

«Новий міністр почув мене і підтримує ідею створення сучасної інфраструктури. Хочеться нові зали, один такий вже є в Запоріжжі, де В'ячеслав Богуслаєв створив чудовий зал "Юність", в якому чоловіча збірна України зіграє проти Угорщини (квитки тут). Так, є Палац спорту в Києві, який трохи відремонтували, але по ньому багато питань. Великі ціни на аренду і не завжди є вільний час для проведення матчів.

Три роки тому ми почали проект, в рамках якого Держава разом із місцевою владою виділяє гроші на будівництво арен. Ми вийшли на те, щоб будувались зали на 3000 місць. Ця програма праює у Рівному, де двічі отримали по 50 мільйонів, і свої гроші вони вкладають також. Там загальний бюджет 300 мільйонів і вони наближються до завершення будівництва. Маю надію побачити десяту команду в Суперлізі саме з Рівного.

Також два рази по 50 мільйонів отримали у Хмельницькому.

На жаль, Львів 54 мільйони субвенцій отриманих у позаминулому році перетворив на "гарбуз". Ці гроші залишились у міському бюджеті, і їх там ніяк не могли поділити. Я просив мера Андрія Садового, щоб від цих грошей відмовились і їх би віддали іншим містам. Держава давала 54 мільйони і вони "померли" — залишились у Держави, але, "завдяки" Садовому, на спорт не пішли. Зараз нарешті вони провели тендер і зменшили варість будівлі з 1 мільярда до 400 мільйонів гривень.

В Тернополі отримали 30 мільйонів і почали цього року будувати арену. Також там дали 6 мільйонів на ФОК, вони додали свої місцеві гроші і відкривають нову шикарну залу для команди, яка грає у Вищій лізі.

У Житомирі, на жаль, теж "гарбуз". Я їм написав листа, щоб віддали гроші іншим містам, але вони не захотіли і залишили гроші в бюджеті. Але об’єкт є, тендер проведено і, думаю, в цьому році почнемо будівлю.

У Кам’янському ініціативні люди, вони вже відремонтували свій старий зал, який завжди переповнений. Люди там купляють квитки і мені це подабається. Також ми знайшли зал, який будували под Євробаскет-2015 в Україні, але будівництво якого завершено не було. В підсумку Міністерство спорту з урядом виділило на цю арену 60 мільйонів. Минулого року було використано 57 і цього року, думаю, за рахунок програми Держави, а також місцевого та обласного фінансування, є надія, що в листопаді ми побачимо, ще одну арену на 3000 місць. Це буде велике свято для нас, адже зараз можна грати в Южному, Києві та Запоріжжі — це все.

Дніпро, на жаль, також грає на арені на 1000 місць, ми працюємо із Маріуполем. Там арена на 3000, яку колись побудував Азовмаш, але на даний момент вона знаходиться у заставі банка ВТБ. Зараз ми порозумілись і знайшли структуру зі Словаччини, з представнками якої у мене буде зустріч. Вони готові викупити, довести його до європейського рівня і продати місту. Місто напряму викупити не може.

Я за 30 років у баскетболі зрозумів, що без інфраструктури не буде нічого. До речі, хочу сказати, що мер Черкас — це людина яка повністю зупинила наш проект по цьому місту, де, як і Рівному, стояв би вже Палац. Але він не захотів і займається тротуарною плиткою. На арені я б не дав жодної копійки вкрасти, а там можна. Ось так, на жаль».

Про створення окремої структури Суперліги

«Федерація ще не виконала до кінця свою роль кризисного менеджера і ми ще над цим працюємо, але починаємо підготовку документів. Будем розглядати варіанти, як це працює в Литві, як в Іспанії. До цього варто підійти обережно і зважено, потрібна дискусія. Щоб створити лігу, нам потрібно хоча б 10, а краще 12 клубів, має бути спортивний принцип у поєднанні з Вищою лігою. Ліга має бути окремою структурою, але в рамках Федерації. Не стати контраргументом для Федерації, а продовжувати її роботу і продовжувати підвищувати інтерес до баскетболу».

Читайте: ФБУ проведе зібрання президентів та інвесторів клубів Суперліги

Про Київ-Баскет

«Я не маю ніякого відношення до Київ-Баскета, як власник, я не є бенефіціаром. Так, я був ініціатором створення цього клубу і створив групу спонсорів. То ж наразі це громадське об’єднання, президент клубу Василь Горбаль, який на жаль, не дуже активно цим займається.

Усе це моя любов до баскетболу і я би не хотів до жодного баскетбольного клубу в Україні мати відношення. Ще й мої діти проти, вони розуміють, що спонсорувати можна, але те, скільки я грошей виношу з дому, їм не подобається. То ж відразу говорю, що Київ-Баскет — не мій клуб, тим більше, що зараз ведемо перемовини і є два-три варіанти і є люди, які хочуть взяти цей клуб.

Так, я переймаюся дитячою школою та жіночою командою Київ-Баскета і взагалі я переймаюся всіма клубами України окрім Дніпра. Там, наскільки я розумію, переймається Коломойський. Він говорить, що там грає його син і не більше — це офіційно. Але, насправді, я думаю, що він допомагає цьому клубу».

Про суддівство

«Ігор Коломойський переймається суддівством. Він вважає, що судді погано судять і він хвилюється, адже колись у футболі було таке, що судді ставили ставки. Ми з ним домовились, що знайдемо людину, яка буде слідкувати за цим всім, фіксувати аномальні ставки. У нього таке враження, але я б про це навіть не хотів би думати. Не дай боже це колись станеться, рішення у нас буде одне — пожиттєве позбавлення права займатися баскетболом і брати участь у нашому громадському об’єднанні.

За рахунок Федерації ми поставили всім клубам Суперліги систему повторів, як в Європі. Але перед плей-оф я ініціював, і я вже розіслав цю пропозицію всім президентам клубів, щоб головними арбітрами всіх матчів постсезону були іноземці. Якщо клуби погодяться, то ми звернемось до ФІБА-Європа і нам запропонують арбітрів, наприклад, з Литви, Латвії, Польщі, Румунії і вони будуть головними у нас на матчах плей-оф.

Керувати вони не будуть, керувати буде Борис Рижик — один з найповажніших суддів у Європі. Але нашим суддям цього року потрібно трохи потерпіти, нам потрібно створити довіру один до одного».

Про трансляцію на ТБ

«Зараз два телеканали транслюють українську Суперлігу — це XSPORT та Oboz TV. При цьому у нас телеканали нічого не платять, а ще й хочуть, щоб їм гроші платили і це не як у нормальному цивілізованому світі. Дякую XSPORT, що допомагає. Ми змогли показати і чемпіонати Європи, і чемпіонат світу — про це все домовляється Федерація баскетболу України. Показуємо і домашні і виїзні матчі наших команд в єврокубках».

Читайте: Визначено план підготовки чоловічої збірної України до перших матчів у відборі на Євробаскет-2021

Про чоловічу збірну України

«Зараз клуби з Євроліги не відпускають гравців у збірну. Але ми на контакті із клубами, у нас є людина, яка над цим працює, веде перемовини. До речі, вчора сказали, що турки не хочуть відпускати Мішулу, по Геруну домовились, що він приїде на одну гру, а Пустового Барселона вже не відпускає, хоча ми досі ведемо перемовини. По Липовому начебто все добре.

Також було прийняте рішення спробувати зібрати у Багатскіса в Київ-Баскеті українців, які відповідають вимогам і хочуть грати за збірну України. Ми зробили все, щоб привезти в Україну Богдана Близнюка, який мені дуже подобається. Є Сергій Павлов, якого ми повернули з Литви, залишили Петрова, зробили багато, щоб грав Крутоус, у якого була криза, а зараз він підіймається, Пустозвонов є, Коренюка привезли. Ми це зробили для того, щоб був вибір, конкуреція і якщо хтось не приїде, щоб у нас були свої гравці для збірної.

Лукашова Прометей повернув до України і це взагалі у нас єдиний плеймейкер, у збірній іншого у нас нема. Ми зараз хочемо створити спеціальний приз дитячим тренерам, які підготують хороших перших номерів. Це буде бонус від Федерації — 2-3 тисячі доларів.

Щодо натуралізованого гравця, то обирає тут лише одна людина — головний тренер. Поки що Багатскіс зупинився на кандидатурі Кейсі Шеферда, який дав згоду підписати контракт із Київ-Баскетом на наступний рік і грати в національній збірній. Є і інші конкуренти — це Мессі, Петерсон. Мені більше Мессі подобається, але Багатскіс говорить, що Шеферд кращий. Тож тренер прийняв рішення, ми готуємо документи. В усіх країнах грають американці на позиціях плеймейкерів». 

Читайте: Володимир Холопов: ми прагнемо пробитися на Олімпійські Ігри

Про плани на 2020 рік

«По-перше я хотів би, щоб збулася моя мрія, і жіноча команда 3х3 потрапила на Олімпійські ігри, де гратимуть 8 команд. Ми будемо брати участь у кваліфікаційному турнірі, в якому гратимуть ще 20 збірних — тут нам потрібно потрапити до топ-3. Ми маємо шанс і я думаю, що ми це зробимо. Маю надію.

Далі я хотів би, щоб наші молодіжні команди з Дивізіонів В перейшли до Дивізіонів А. Є надія, що у декількох вікових категоріях нам вдасться цього досягти.

Також потрібно, щоб чоловіча та жіноча національні збірні потрапили на чемпіонат Європи. Будуть і чемпіонати світу з баскетболу 3х3. Ну і, знову ж таки, зали та інфраструктура, а це не тільки для баскетболу, а й для інших видів спорту». 

Новини по темі
Київ-Баскет перемiг Черкаськi Мавпи в захоплюючому протистояннi бронзової серiї: вiдео коментарiв
Лев Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Лев Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Молодий захисник Київ-Баскета продемонстрував чудову гру
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
Кияни вийшли вперед в бронзовій серії плей-оф з Черкаськими Мавпами
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Наставник Старого Луцька розповів про підсумки сезону команди Суперліги
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Лідер Київ-Баскету прокоментував бронзову серію проти Черкаських Мавп, яка розпочнеться вже 19 квітня.
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
10 кращих гравців та тренер за підсумком сезону отримають індивідуальні нагороди
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Фінальні серії плей-оф Суперліги Favbet розпочнуться 19 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дивіться яскраві моменти третього матчу півфінальної серії Дніпро – Черкаські Мавпи.
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Гравці та тренери команд — про матч, який виграла команда з Днiпра
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Команда з Дніпра вдома обіграла Черкаські Мавпи, закривши серію - 2:1
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Пригадуємо, коли клубам доводилось грати ключові матчі серій за вихід в наступний раунд
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Дивіться яскраві моменти матчу Київ-Баскет – Рівне-ОШВСМ
Favbet