Всі категорії новин
Кирило Большаков: баскетболісти відчувають наслідки коронавірусу за місяці після хвороби

Кирило Большаков: баскетболісти відчувають наслідки коронавірусу за місяці після хвороби

Жіноча команда Прометея повернулася на батьківщину після виїзного турне, в яке ввійшли виступи в Єврокубку ФІБА та Європейській жіночій баскетбольній лізі.

В Угорщині українки поступилися в усіх трьох поєдинках групового етапу Єврокубка, а в Латвії виграли обидва матчі ЄЖБЛ.

Підсумки виїзду в коментарі клубній пресслужбі підбив спортивний директор Прометея Кирило Большаков.

Не буду приховувати: виступи в Єврокубку ФІБА виявилися провальними. Ми програли трьом сильним і досвідченим командам з різницею більше 20 очок кожній. Але при цьому я задоволений діями всіх наших гравчинь без будь-яких застережень. Вони віддавалися грі і були підготовлені настільки, наскільки були здатні в даний момент. У тактичній, фізичній та індивідуальній підготовці вони відповідали більшості гравчинь суперниць, але тільки більшості, а не всім.

Зупинимося докладніше на тому, чому ж нас розгромили. Наша команда була створена в середині липня. Збиралася вона не за принципом кого ми хотіли в ній бачити, а з тих гравчинь, якi були вільнi від контрактних зобов'язань на той момент і готовi до нас їхати. Ми провели хорошу комплектацію, помилилися тільки в одній людині, інші ж дівчата нас не підвели. Всі відпрацювали так, як належить, повністю віддавалися роботі, плакали від навантажень. Спочатку були численні травми: надриви м'язів, зв'язок, у дівчат були проблеми зi спинами, тому що до цього сезону така робота була для них незвична. Разом з тим хочеться подякувати тренерам, які їх навчали і зробили з них хороших гравчинь, готових представляти нашу країну на європейській арені, а також в складі національної збірної. У той же час ми побачили, що рівень цієї підготовки кардинально відрізняється від того, що є у суперниць. Візьмемо, наприклад, нашого першого суперника "Сексарда". Це дванадцять гравчинь, вісім з яких основні, але дев'ята, десята і одинадцята теж досвідчені, майстровиті і підготовлені, готові завжди вийти на майданчик і не зіпсувати кашу.

З першої і до останньої хвилини ці команди чинять тиск на суперника. Це величезна робота в кожній точці майданчику. Всі біжать, всi захищаються, всi боряться за позицію, при подоланні заслонів. Ця робота вимагає великих енерговитрат. Це перший момент. Другий - у всіх наших колишніх суперників на кожній позиції, крім розігруючої, гравчинi на п'ять-десять сантиметрів вище за наших і при цьому як мінімум не поступаються в швидкості, техніці і навченості, а найчастіше перевершують. На жаль, сьогодні середній зріст всіх українських команд значно нижче того показника, який був у наших європейських суперниць.

Наш чемпіонат досить непоганого рівня, але якщо ми говоримо про перемоги в єврокубкових турнірах, про те, щоб наша збірна повернулася на передові позиції в Європі і світі, то повинна бути проведена велика робота, причому не тільки Федерацією і тренерами збірної, тому що в головній команді за короткий термін її можна тільки організувати, визначити структуру гри, але в ній не можна підготувати гравчинь ні індивідуально, ні тактично. Це процес, який повинен тривати весь сезон. А наші клуби, щоправда, далеко не всі, на жаль, таку роботу не ведуть. Нам складно застосувати якісь активні форми захисту в українському чемпіонаті, якщо суперники "розсипаються". Ми ж хочемо бачити з їхнього боку жорстку протидію. Якщо ми не граємо в Україні в кожному матчі з таким напруженням і самовіддачею, які потрібні в Європі, то ми не прогресуємо і не підтягуємося до тих команд. Перше завдання українського баскетболу - створити хороші клуби, достатню їх кількість, щоб в них велася та робота, яка характеризує кращі клуби Європи. Сьогодні вони не обмежені ні в чому: ні в екіпіровці, ні в матеріальному забезпеченні, а ось ми в цьому відношенні відстаємо від них.

Є ще питання, пов'язане з коронавірусом. Всі ми ще не розуміємо його наслідки. Нашій команді не вдалося вберегтися від цієї хвороби. У нас на неї перехворіли всі, включаючи гравчинь, тренерів і персонал. Здавалося б: перехворіли 10-12 днів і вийшли на роботу, але у нас в команді, наприклад, є гравчиня, яка перехворіла чотири місяці тому, а сьогодні не витримує на майданчику більше трьох хвилин максимальної активності. Коли це відбудеться, поки незрозуміло. Лікарі кажуть, що треба почекати і до наступного сезону все буде добре. Чекаємо, сподіваємося, але це все не так просто, тому що людям, якi перехворiли, певні навантаження переносити важко. У декого болять суглоби, у інших коліна, спина, є питання легенiв, пов'язані з диханням. Це все в основному наслідки коронавiрусу. Через цю хворобу з вересня по грудень ми мали в своєму складі 9-10 гравчинь замість 12. Тому ми весь час тренувалися в форматі 3x3 або 4x4. Так, це були хороші, інтенсивні тренування, цікаві для тих, хто хоче розвиватися, але баскетбол - це гра 5x5. Ми ж в минулих матчах грали короткими парними та груповими взаємодіями, які були відпрацьовані. У форматі 5x5 у нас було в цьому сезоні всього 12 тренувань. Це вкрай мало. Є речі, до яких ми навіть не встигли дійти. Природно, в цих моментах у нас були командні проблеми.

Найголовніше - комплектація. Угорські команди укомплектовані вітчизняними баскетболiстками і трьома-чотирма легіонерками. За статистикою будь-якої гри кращими в них у суперниць були якраз легіонерки. Якщо ми говоримо про досягнення результатів в єврокубкових турнірах, в складі повинні бути якісні іноземні гравчинi, які можуть вирішувати результати матчів на євроарені. Це зовсім інші гроші, яких цілком ймовірно немає в сьогоднішньому українському жіночому баскетболі.

Звичайно ж, можна було просто не брати участь в Єврокубку і жити з хорошими результатами в Україні, бути чемпіонками країни, але цей турнір дав відповіді на всі питання всім фахівцям: над чим треба працювати українкам, як і ким доукомплектовуватись з легіонерок. Якщо у нас є бажання перемагати в Європі, нам залишається все це втілити в тренувальну роботу і в комплектацію команди на наступний рік.

Після участі в Єврокубку ми поїхали на тур Європейської жіночої баскетбольної ліги в латвійську Лієпаю. Нам протистояли місцева команда "Лієпая" і словацькі "П'єштянськi Чайки", лідер словацького чемпіонату, який вже відсунув на задній план знаменитий "Ружомберок" - ця команда довгi роки була провiдною в Європі. У поєдинку з латвійським клубом була важка боротьба, але ми виграли 17 очок і виявилися вище класом за суперниць. Були краще в транзитному нападі, транзитному захисті, у виконанні парних групових взаємодій. Були проблеми з відсотком реалізації кидків, але до гри ми не встигли як слід потренуватися в цьому залі. "П'єштянськi Чайки" були беззаперечними фаворитами групи, але після нашого з ними матчу до мене підходили організатори, колеги, журналісти і запитували: "Що це було? Що сталося? Ви ж їх не помічали до тих пір поки не випустили дівчат, які до цього мало грали, а так могло бути 30-40 очок різниці". Все дуже просто: вся тренувальна робота, яка проводилася вдома протягом кількох місяців, була втілена на майданчику. У цьому матчі ми вже відчули кільця, показали хороший відсоток влучання триочкових, штрафних кидків, грали з емоціями, з високою самовіддачею. Перемога виявилася більш ніж переконливою, що природно, нам було дуже приємно. Дівчата молодці! Вони добре виконують свою роботу!

Тепер 15 і 16 лютого ми повинні зіграти ще дві гри в своїй групі. Нашими суперниками будуть чеська Острава і словацьке Кошiце. Думаю, що наша команда пройде в плей-оф, а 2-4 квітня відбудеться Фінал чотирьох EWBL. Будемо робити все від нас залежне, щоб потрапити туди і гідно представити там Україну.

 

Новини по темі
Визначився суперник жіночого Прометея в топ-8 Єврокубку ФІБА
Визначився суперник жіночого Прометея в топ-8 Єврокубку ФІБА
Чемпіон України продовжує боротьбу на євроарені
Кирило Большаков: тренер наших суперниць підняв жіночий баскетбол Бельгії на дуже високий рівень
Кирило Большаков: тренер наших суперниць підняв жіночий баскетбол Бельгії на дуже високий рівень
Спортивний директор Прометея прокоментував майбутній поєдинок жіночої команди в 1/8 фіналу Єврокубку ФІБА
Жіночий Прометей шостий у рейтинзі сили Єврокубку ФІБА
Жіночий Прометей шостий у рейтинзі сили Єврокубку ФІБА
Чемпіон України зіграє в 1/8 фіналу турніру
Фрібург – Прометей: анонс матчу Єврокубку ФІБА
Фрібург – Прометей: анонс матчу Єврокубку ФІБА
Жіночий Прометей грає за вихід у 1/8 фіналу турніру
Айнарс Багатскіс: За здобутий результат у Кубку Європи ФІБА команда гідна похвали
Айнарс Багатскіс: За здобутий результат у Кубку Європи ФІБА команда гідна похвали
Керманич Київ-Баскета про підсумки першого групового етапу та суперників у наступному колі Кубку Європи ФІБА
Кирило Большаков: Перемоги хочуть усі і ми робитимемо все можливе для того, щоб її здобути
Кирило Большаков: Перемоги хочуть усі і ми робитимемо все можливе для того, щоб її здобути
Спортивний директор Прометея очікує перемоги команди у грі з турецьким Елязигом
Прометей – Елязіг: анонс матчу Єврокубку ФІБА
Прометей – Елязіг: анонс матчу Єврокубку ФІБА
Жіночий Прометей зіграє заключний матч групового етапу
Тетяна Юркевичус: мені подобається швидка гра жіночої команди Прометея
Тетяна Юркевичус: мені подобається швидка гра жіночої команди Прометея
Баскетболістка Прометея поділилася враженнями від виходу в плей-оф Єврокубку ФІБА
Фотогалерея матчу жіночого Єврокубку ФІБА Прометей – Дьор
Фотогалерея матчу жіночого Єврокубку ФІБА Прометей – Дьор
Чемпіон України достроково вийшов до наступного етапу Єврокубку ФІБА
Прометей обіграв Дьор та достроково вийшов до наступного раунду жіночого Єврокубку ФІБА
Прометей обіграв Дьор та достроково вийшов до наступного раунду жіночого Єврокубку ФІБА
Чемпіон України здобув четверту перемогу на груповому етапі
Прометей – Дьор: анонс матчу Єврокубку ФІБА
Прометей – Дьор: анонс матчу Єврокубку ФІБА
Жіночий Прометей грає матч 5 туру групового етапу
Прометей зазнав першої поразки в Єврокубку ФІБА
Прометей зазнав першої поразки в Єврокубку ФІБА
На виїзді українки поступилися румунській Сепсі
Прометей на порозі плей-оф: анонс матчу Єврокубку ФІБА
Прометей на порозі плей-оф: анонс матчу Єврокубку ФІБА
Жіночий Прометей грає четвертий матч групового етапу Єврокубку
Прометей здобув третю впевнену перемогу у жіночому Єврокубку
Прометей здобув третю впевнену перемогу у жіночому Єврокубку
Підопічні Вікторії Большакової перемогли у Туреччині.
Жіночий Прометей зіграє третій матч Єврокубку
Жіночий Прометей зіграє третій матч Єврокубку
Чемпіон України гратиме на виїзді в Туреччині
Українка Дубровіна ввійшла в збірну тижня Єврокубку ФІБА
Українка Дубровіна ввійшла в збірну тижня Єврокубку ФІБА
Капітан Прометея стала найкращою в матчі проти Дьора
Українка Ольга Дубровіна серед лідерів результативності Єврокубку ФІБА
Українка Ольга Дубровіна серед лідерів результативності Єврокубку ФІБА
Вона стала найкращою в матчі проти угорського Дьора
Жіночий Прометей здобув другу поспіль розгромну перемогу у Єврокубку ФІБА
Жіночий Прометей здобув другу поспіль розгромну перемогу у Єврокубку ФІБА
Підопічні Вікторії Большакової впевнено здолали угорський Уні Дьор
Favbet