Всі категорії новин
Томас Камусакі: бажаю реалізувати в баскетболі весь свій потенціал

Томас Камусакі: бажаю реалізувати в баскетболі весь свій потенціал

Якби в баскетболі нараховували бали за людські якості та чесноти, то Томас Камусакі був би одним з найефективніших гравців у Суперлізі Парі-Матч. 23-річний баскетболіст "Запоріжжя-ZOG" – щирий та відвертий співрозмовник, сумлінний спортсмен і вихована людина. Можливо, не найпомітніший на майданчику серед гравців свого клубу, але завжди корисний під час командних дій. Томаса Камусакі якнайкраще характеризує вислів - "боєць невидимого фронту". Прес-служба запорізької команди довідалася більше про найважливіші моменти у житті Томаса Камусакі.

- Томасе, розкажи про свою сім'ю та коли з'явилося бажання грати в баскетбол на професійному рівні?
- Я почав займатися баскетболом у 8 років. До секції мене привів дідусь, щоб я менше часу проводив на вулиці. Спробував – нібито виходило. На той час ми із сім'єю переїхали із рідного Донецька до Мелітополя. Там мешкали батьки моєї мами. Зараз моя сім'я – це також брат і вітчим. Брату – 14 років. Спочатку він захоплювався футболом, але зараз йому більше до вподоби бойові види єдиноборств. Першим кроком до професійної кар'єри в баскетболі для мене був переїзд до київського спортивного ліцею. Мені було 13, тому батьки довго думали, відпускати мене туди чи ні, але все ж таки дозволили втілювати мою мрію. Тоді у тому ліцеї навчалося багато гравців нинішньої Суперліги. Там, наприклад, познайомився із Максом Конате. Я тренувався у команді БК "Київ" гравців 93-го року народження. Для нас проводили по два тренування на день, тому часу ходити на заняття встигав не завжди. Тоді і розпочалося моє становлення як професійного баскетболіста. 

- Розкажи, як і коли почав грати у баскетбол в Запоріжжі.
- Після завершення школи мені запропонували вступити до Запорізького національного технічного університету і виступати за дубль "Ферро-ЗНТУ". Я погодився. У нас був дуже гарний тренер Олексій Рева. Ми показували непогані результати. Перемагали БК "Київ", коли там виступали Бобров та Отверченко. Було це у Миколаєві під час фінальної стадії турніру дублерів. Потім мене почали залучати в першу команду "Ферро-ЗНТУ". Мій дебют у Суперлізі відбувся приблизно три роки та припав на гру із БК "Донецьком". Я тоді зробив 8 підбирань і заробив два очки. Після цього Кирило Большаков почав надавати мені більше ігрового часу на майданчику.

- За кар'єру тобі довелося пограти на всіх позиціях, починаючи із першого номера – і до п'ятого. Як ти вважаєш, це були вимушені експерименти тренера чи твоя манера гри дозволяє закривати будь-яку позицію на майданчику?


- Можливо це пов'язано із тим, що я граю більше у захисті, чіпляюсь за м'ячі. Не все правда виходить. Мені подобається приносити користь команді не тільки в плані набраних очок, а більше на самовіддачі. Десь зробити підбирання на чужому щиті, м'яч із ауту дістати – такі моменти надихають команду і глядачів. Був сезон, коли у нас в команді катастрофічно не вистачало "високих" гравців. Тренер спробував поставити мене на позицію четвертого номеру. Я зіграв, ми перемогли вдома "Дніпроазот" і "Будівельник". І після цього відіграв майже весь чемпіонат на позиції четвертого номера. Так, я програю в зрості та фізиці майже всім 4-им номерам, але в плані бажання, захисних дій, завжди борюсь до останнього.



- Цього сезону ти незмінний гравець стартової п'ятірки. Напевно приємно бути в команді топ-чемпіонату, основним?
- Так, приємно. Єдине що тренер дає час, а я не завжди його виправдовую. Треба працювати над собою. Про це говорять і тренер, і президент, і я сам це розумію. Над захистом особливо. А те, що зі виходжу зі старту – це приємно. Я довго йшов до цього, сильно хотів і тепер приємно грати в такій команді.

- Передивляєшся ігри за участю команди,  як працюєш над власними помилками?
- Матчі переглядаю, особливо якщо у грі є провальні моменти з моєї сторони – десь пропустив гравця або програв підбирання, міг кинути, але не зробив це. Я переглядаю такі епізоди і намагаюся на тренуванні більше уваги приділяти цим компонентам.

- Чи виникають проблеми в психологічному плані після того як на майданчику провів невдалий відрізок, зробив якісь помилки?
- Особливо важко в психологічному плані було раніше. Якщо робив помилки, дуже сильно на них зациклювався. Важко було грати далі, тому що здавалося, що я там щось нереальне зробив, завдав невиправної шкоди команді. Зараз, якщо зробив якусь помилку, швидко намагаюся аналізувати, заспокоююся, і за допомогою корисних дій для своїх партнерів, повертаюся в гру. На майданчику одразу намагаюся віддати пас або зробити підбір, щоб відчути впевненість. І коли партнери це відчувають, ти теж автоматично почуваєшся переконливіше.



- Розкажи про своє особисте життя. Твоя дівчина теж спортсменка, як ви познайомились?
- Ми знайомі з Лізою вже три роки. Спочатку просто спілкувалися, а тепер вже майже рік як у нас серйозні стосунки. Зараз вже живемо разом. За рахунок того, що ми давно знаємо один одного, ніяких притирань у нас не було. Нещодавно я зробив їй пропозицію, так що навесні зіграємо весілля.

- Як робив пропозицію, це було по-особливому?
- Це було влітку. У звичайний день я пішов у ювелірку і купив обручку. Сказав, що піду до магазину та повернуся. Ліза дуже любить "кіндери", тому я зробив справжній "кіндер сюрприз". Коли знайшла обручку, розтанула і сказала - "так". Ми вирішили одружитися наприкінці квітня наступного року. Якраз сезон у Суперлізі завершиться, вона закінчить університет і відгуляємо весілля. 

- А ти приходиш підтримати її під час турнірів із художньої гімнастики?
- Ліза мені не дозволяє. Я намагався, запитував, але вона наполягає, що не треба. Хоча сама приходить на всі наші домашні матчі, виїзні поєдинки дивиться онлайн. Останнім часом дуже переживає за наш команду. Наприклад, коли я зателефонував їй після матчу з "Миколаєвом", вона була дуже сильно засмучена. Для Лізи це теж був стрес. У неї і батьки почали дивитися баскетбол, знайомі. Тому така сім'я у нас, спортивна.



- Яку останню книгу прочитав?
- Обожнюю фантастику. Наприклад, книги із серії "Сталкер". Улюблена тематика. Я поринаю в інший світ. Іще романи ??Дмитра Глуховського - "Метро 2033, 2034, 2035". Про те як люди опустилися в метро та існують там. Зараз читаю останню книгу з цієї серії. Подобається також філософія митця Ошо. Такі книги, допомагають розуміти важливі речі. Колись захоплювався психологією. Ходив з блокнотом і записував, стежив за людьми, як хто поводиться на вулиці. Якийсь час читав такі книги безперервно. У мене була дипломна робота на тему: "Психологія і мотивація в професійному спорті". Але без практики, все це втрачає сенс. Якщо ти заглиблюєшся, розумієш прочитане, то треба застосовувати це на практиці. Зараз вже кинув цю справу.

- Про що мріє Томас Камусакі?
- Зараз мої мрії пов’язані із достатком та благополуччям родини. Сім'я, близькі, робота, яка приносила б задоволення і тримала поруч із сім’єю. Ну і звісно що бажаю самоствердитися в спорті. Показати все, на що здатен. Тому, намагаюсь постійно вдосконалюватися, щоб приносити більше користі команді.



- На якому місці ти бачиш команду по завершенні сезону?
- Хотілося б зайняти якнайвище місце у турнірній таблиці. У нас  боєздатний колектив, злагоджена команда. Поза тренуваннями ми теж багато спілкуємося у повсякденному житті, допомагаємо один одному. Підтримую дружні зв’язки із Максом Конате. Ми знайомі ще із часів навчання у Києві. Ходимо в гості, радимо один одному якісь фільми. У нас в клубі дуже хороша атмосфера. Більш досвідчені  гравці – Олександр Рибалко, Станіслав Овдєєнко, Яша Змітрович, вони підказують нам, що і як потрібно робити на майданчику. Такого немає – що робиш неправильно і всі мовчать. Також хочу подякувати спонсорам і всім, хто допомагає щоб клуб існував. Величезна подяка  вболівальникам за те, що вони підтримують команду не тільки в домашніх матчах, а й на виїзді. Якщо ми всі й надалі будемо триматися на одній хвилі, то досягнемо високих результатів.

Новини по темі
Брентлі Байнум — найкращий скорер сезону в Суперлізі Favbet
Брентлі Байнум — найкращий скорер сезону в Суперлізі Favbet
Американський форвард Київ-Баскета став найрезультативнішим гравцем ліги
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Захисник Київ-Баскета отримав відзнаку за підсумком чемпіонату
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Данки, влучання та блок-шоти — все найкраще з останніх матчів сезону
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Учасники фінальної серії підбили пісдумки битви за золото Суперліги
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Головний тренер Дніпра привів команду до чемпіонського звання.
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Один з лідерів Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Бігмен Дніпра отримав головну індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Відео24.04.2024
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Гравці та тренери учасників битви за золото — про останню гру сезону Суперліги Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Команда Володимира Коваля виграла фінальну серію у БК Рівне
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Американський захисник Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Команда Володимира Коваля виграла чемпіонську серію Суперліги Favbet
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Відео24.04.2024
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Дивіться другу гру протистояння за перше місце
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Захисник Дніпра дав коментар перед другим матчем фінальної серії
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Кияни повторили рекорд за очками в половині матчу і встановили новий рекорд за кількістю триочкових.
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Столична команда завоювала медалі за підсумком сезону 2023/24
Favbet