Всі категорії новин
Вища ліга: Ніко-Баскет двічі здолав Політехнік, Кривий Ріг встановив новий рекорд сезону

Вища ліга: Ніко-Баскет двічі здолав Політехнік, Кривий Ріг встановив новий рекорд сезону

Минулими вихідними відбулися матчі першого у 2020 році повноцінного туру регулярного чемпіонату Вищої ліги. У центральних його поєдинках Ніко-Баскет на виїзді двічі здолав харківський Політехнік, істотно змінивши ситуацію у боротьбі за підсумкове друге місце східної групи.

Останні у 2019 році зустрічі підопічні Валентина Берестнєва провели ще на початку грудня, але перерва тривалістю у повний календарний місяць не вплинула на змагальну форму хлопців з Миколаєва. Вони зуміли здивувати «студентів», зробивши те, що досі не вдавалося жодній команді у поточному сезоні – здобути максимально можливі дві перемоги у Харкові. І у першому, і у другому матчах гості додавали після великої перерви та з істотною перевагою у рахунку («+13» та «+9» відповідно) вигравали заключну чверть. Що, зокрема, дозволило Ніко-Баскету залишити за собою недільний поєдинок, у якому харків’яни дуже непогано виглядали протягом стартових 20 хвилин та були попереду за підсумками першої половини.

Найпомітнішим гравцем обох поєдинків у Харкові став захисник Ніко-Баскета Марк Боднар. У суботу 21-річний гравець зібрав колекцію з 26 очок, 10 підбирань та семи результативних передач, влучивши 10 із 15 кидків з гри, а у неділю здобув 23 бали. За Політехнік досить вдало дебютував запрошений замінити травмованого Антона Рочняка центровий Андрій Шаламов: у першій зустрічі він став єдиним гравцем у складі Політехніка, який напрацював на позитивний показник корисності, а у другій заніс до свого активу 20 очок, сім підбирань, чотири асисти та чотири перехоплення.

Завдяки успішному виїзду до Харкова Ніко-Баскет суттєво покращив власне становище у турнірній таблиці  - у 14 зіграних на даний момент поєдинках команда Берестнєва здобула 10 перемог, випередивши за цим показником саме Політехнік. «Студенти» все ще знаходяться вище свого прямого конкурента у турнірній таблиці, але лише завдяки більшій кількості проведених матчів, а безвиграшна серія хлопців Тимура Арабаджи триває вже чотири поєдинки.

Лідерство на Сході зберігає Кривий Ріг, який у звітному турі провів майстер-клас для молодої кременчуцької команди: станом на сьогодні юні підопічні Виктора Кобзистого не можуть на рівних протистояти одному з головних фаворитів Вищої ліги, що і підтвердив рахунок на табло. Дві зустрічі із Кременем краща команда своєї групи виграла із загальною перевагою у 117 очок, встановивши у недільному поєдинку новий рекорд результативності регулярного чемпіонату – за 40 хвилин ігрового часу колектив Сергія Корабльова здобув неймовірні 134 бали, влучивши 18 триочкових кидків та зробивши 35 результативних передач. Одразу сім баскетболістів у складі гостей подолали позначку у 10 набраних очок, а центровий Владислав Фролов оформив дабл-дабл із 19 балами та 17 підбираннями.

Перший поєдинок між Кременем та Кривим Рогом також не обійшовся без цікавого статистичного досягнення: захисник гостей Сергій Старцев напрацював на рейтинг ефективності у 44 бали, оновивши рекорд поточного чемпіонату, який раніше належав його партнеру по команді Андрію Кулішу. За 29 хвилин на майданчику 22-річний гравець набрав 31 очко та зробив 13 результативних передач – це другий результат з початку сезону-2019/20.

Розгромними перемогами фаворитів завершилися й усі інші поєдинки східної групи – дублюючий склад Дніпра легко подолав супротив паралімпійців з Інваспорту, змусивши свого опонента зробити сумарно 56 втрат за дві зустрічі, а СумДУ без свого провідного бомбардира Олександра Прокопенка без проблем впорався із Новомосковськом. У другому матчі суперників, що цікаво, за сумський колектив дебютував форвард Ілля Кабацюра, який розпочинав сезон саме у складі дебютанта Вищої ліги, і провів блискучу зустріч, здобувши 24 очки, 11 підбирань, сім результативних передач та три перехоплення.

Наразі другим у східній групі йде саме СумДУ, який веде шестиматчеву переможну серію. Втім, усе може змінитися вже на початку лютого, коли підопічні Ярослава Ковальова зустрінуться із іншими фаворитами свого пулу – Криким Рогом вдома та Ніко-Баскетом на виїзді.

Результати усіх матчів туру у групі 1:

Дніпро-2 – Інваспорт 103:54, 104:58;

Кремень – Кривой Рог 67:121, 71:134;

Политехник – Ніко-Баскет 82:103, 69:75;

Новомосковськ – СумДУ 70:107, 70:116.

На Заході напружених поєдинків було набагато більше – перш за все, тому, що номінальні аутсайдери пар приймали фаворитів на власному майданчику, та змогли вчинити їм серйозний супротив. Досить конкурентними вийшли обидві зустрічі у Черкасах, де дублюючий склад місцевих Мавп гідно боровся із Старим Луцьком, у суботу отримавши допомогу від центрового Дмитра Скапінцева, який нещодавно повернувся до України із США. Відсвяткувати дві перемоги підопічним Володимира Журжія дозволили відчутна перевага у боротьбі за підбирання (загалом гості зібрали 38 відскоків на чужому кошику, майже третину з яких до свого активу заніс досвідчений форвард Денис Тютюнник) та продуктивна гра плеймейкера Едуарда Федчука. Він реалізував рівно 50% своїх кидків з периметру, а сім із дев’яти своїх сумарних триочкових забив у других половинах матчів.

Важкі турнірні бали у Івано-Франківську здобули баскетболісти з Рівного: у обох зустрічах Говерла чіплялася за другу команду групи, залишаючи питання щодо переможця відкритим до заключної чверті. Втім, у кінцівках кращими у обох випадках були гості – у суботу вони виграли вирішальну десятихвилинку із перевагою у 15 очок, закинувши у вирішальні миттєвості три триочкові спроби (хоча за попередні 30 хвилин снайпери Рівного влучили тільки один дальній кидок із 22), а у неділю провели ключовий ривок 13:0 у середині четвертої чверті завдяки влучанням захисника Тараса Шанюка та центрового Олександра Шепелева. Відсвяткувавши дві перемоги над «ведмедями», колектив Михайла Переверзія максимально наблизився до Тернополя-ТНЕУ та відстає від лідера західної групи, який звітний тур пропускав, усього лише на один бал.

Єдиною парою минулого ігрового тижня, у якій суперники обмінялися перемогами, стало протистояння Житомира та молодіжної команди южненського Хіміка. У першій зустрічі баскетболісти з Полісся, підсилені досвідченим форвардом Леонідом Стефанишиним, провели потужну четверту чверть, впродовж якої відіграли відставання у шість очок, і виявилися влучнішими у напруженій кінцівці, головними дійовими особами якої стали захисник Євген Болоценко та центровий Олександр Рихлюк. У неділю юніори Олександра Пащенка взяли більш ніж переконливий реванш, розгромивши господарів із перевагою у 38 очок. 51 бал із 98 загальнокомандних южненцям принесли кандидати до молодіжної збірної України Дмитро Головчик та Денис Клевзуник – останній із середнім показником у 20,6 очка наразі входить до трійки кращих бомбардирів регулярного чемпіонату Вищої ліги, поступаючись лише Кабацюрі та Прокопенку.

За підсумками туру на Заході сформувалася четвірка явних претендентів на перевагу домашнього майданчику у першому раунді плей-оф: до трійки лідерів у складі Тернополя-ТНЕУ, Рівного та Хіміка-2 приєднався Старий Луцьк, який випереджає щільну групу переслідувачів на три перемоги. Втім, у ДіДіБао, Житомира та Говерли буде ще достатньо часу та матчів для того, щоб змінити ситуацію на свою користь.

Результати усіх матчів туру у групі 2:

Черкаські Мавпи-2 – Старий Луцьк 71:87, 77:88;

Говерла – Рівне 58:68, 64:75;

Житомир – Хімік-2 87:83, 60:98.

Новини по темі
Визначено MVP та символічну збірну 13-го ігрового тижня Вищої ліги
Визначено MVP та символічну збірну 13-го ігрового тижня Вищої ліги
На минулому тижні відбулись матчі в Слобожанському та Пущі-Водиці
Вища ліга: відеотрансляція матчів 24 березня
Відео24.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 24 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: Самбір обіграв Селф Мейд та інші результати матчів 23 березня
Вища ліга: Самбір обіграв Селф Мейд та інші результати матчів 23 березня
У Вищій лізі відбулись шість матчів регулярного чемпіонату
17-річний Роман Потєєв встановив новий рекорд результативності Вищої ліги
17-річний Роман Потєєв встановив новий рекорд результативності Вищої ліги
Здобутку молодого українця виявилось замало його команді для перемоги
Вища ліга: відеотрансляція 23 березня
Відео23.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція 23 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: впевнені перемоги лідерів та інші результати 22 березня
Вища ліга: впевнені перемоги лідерів та інші результати 22 березня
В регулярному чемпіонаті зіграно чергові матчі
Вища ліга: відеотрансляція матчів 22 березня
Відео22.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 22 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: анонс матчів 22-24 березня
Вища ліга: анонс матчів 22-24 березня
Матчі пройдуть у Пущі-Водиці та Слобожанському, де зберуться по шість команд.
Дмитро Клебан: Постiйно працюю та вдосконалююсь як гравець
Дмитро Клебан: Постiйно працюю та вдосконалююсь як гравець
Найкращий центровий Фіналу чотирьох про вирішальні матчі Кубка України, виступи Прометея у Вищій лізі та найближчі кар'єрні плани.
Визначено MVP та символічну збірну 12-го ігрового тижня Вищої ліги
Визначено MVP та символічну збірну 12-го ігрового тижня Вищої ліги
У регулярному чемпіонаті Вищої ліги відбувся бабл у Пущі-Водиці
Вища ліга: Самбір обіграв СумДУ, ДіДіБао поступився Хмельницькому
Вища ліга: Самбір обіграв СумДУ, ДіДіБао поступився Хмельницькому
У Вищій лізі відбулись чергові матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: відеотрансляція матчів 10 березня
Відео10.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 10 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: впевнені перемоги Самбора, СумДУ та Push Team-ДТЕУ
Вища ліга: впевнені перемоги Самбора, СумДУ та Push Team-ДТЕУ
У Вищій лізі відбулись чергові три матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: відеотрансляція матчів 9 березня
Відео09.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 9 березня
В регулярному чемпіонаті будуть зіграні три матчі
Вища ліга: відеотрансляція матчів 8 березня
Відео08.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 8 березня
В регулярному чемпіонаті будуть зіграні три матчі
Вища ліга: анонс матчів 8-10 березня
Вища ліга: анонс матчів 8-10 березня
В регулярному чемпіонаті Вищої ліги відбудеться черговий тур
Визначено MVP та символічну збірну 11-го ігрового тижня Вищої ліги
Визначено MVP та символічну збірну 11-го ігрового тижня Вищої ліги
У регулярному чемпіонаті Вищої ліги відбувся бабл у Пущі-Водиці та дві перенесені гри у Сумах.
Капітан Селф Мейда Вадим Довідний встановив новий рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Капітан Селф Мейда Вадим Довідний встановив новий рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Один з лідерів киян допоміг команді обіграти харківський Політехнік
Favbet