Всі категорії новин
Історія НБА: походження назв усіх команд

Історія НБА: походження назв усіх команд

Поки усі змагання в світі зупинено через пандемію коронавірусу, можемо звернути увагу на питання розвитку улюбленої гри мільйонів, на які не завжди вистачає часу.

Пропонуємо вашій увазі добірку походження назв команд найсильнішої ліги світу – НБА.

Атланта Хоукс


Спочатку команда була відома як Блекхоукс – чорні яструби. Назва походить від імені вождя індіанського племені сауків Чорного Хоука. Команду заснували в Баффало. Після переїзду до Мілуоки та приєднання до НБА назва скоротилася до Хоукс.

Бостон Селтикс


Назву запропонував перший власник команди Вальтер Браун. Нею він віддавав шану першим ірландським поселенцям Нью-Йорку – кельтам. Серед інших варіантів розглядалися назви Вихори, Єдинороги, Олімпійці.

Бруклін Нетс


Нетс – мережі, сітки, стосуються кільця з сіткою. Також ця назва співзвучна до вже існувавших команд з Нью-Йорка – Метс (бейсбол) та Джетс (американський футбол).

Шарлот Хорнетс


Хорнетс – шершні, походить від легенди щодо історичних подій війни за незалежність США. Опір міста Шарлот проти британців був настільки запеклим, що їхній командувач Корноліус назвав його справжнім гніздом шершнів. Початкова назва команди була Шарлот Спіріт, однак вона не стала популярною серед уболівальників.

Чикаго Булз


Перший власник команди Річард Клайн довго шукав для неї назви. Ідеї звелися до теми биків, оскільки Чикаго був одним з головних міст обігу яловичини. Клайн зупинився на назві Матадор, а його син підказав, що то місце, де багато биків. Також бики – один з жаргонних термінів, що використовується на фондовій біржі, а Чикаго – один з головних фінансових центрів країни.

Клівленд Кавальєрс


Кавалеристи – відважні бійці, які ніколи не здаються та завжди йдуть вперед. Це був лише один з варіантів назви, які винесли на голосування. Також серед варіантів були Лісники, Президенти, Вежі. Уболівальники проголосували за Кавалеристів.

Далас Маверикс


Тут назву також обирали уболівальники. Серед інших варіантів були Ренглерс (Ковбої), Експрес. Назва стосується популярного в минулому серіалу в жанрі вестерн Меверик.

Денвер Нагетс


Команду створили з назвою Денвер Рокетс. Однак для приєднання до НБА 1974 року необхідно було змінити ім’я, оскільки там уже були Ракети – з Х’юстона. Відтак віддали перевагу Нагетс (Самородки). Назва нагадує про часи Золотої лихоманки, коли в середині 19 століття в Колорадо знайшли великі поклади золота.

Детройт Пістонз

Команда з’явилася в місті Форт-Уейн. Її засновником був Фред Золнер, який володів заводом з виробництва поршнів для двигунів. То ж перша назва була – Форт-Уейн Золнер Пістонз. Частина назви залишилася після переїзду команди 1957 року до столиці американського автомобілебудування.

Голден Стейт Воріорз

Команду заснували 1946 року в Філадельфії. То ж називалася вона Філадельфія Воріорз. З 1962 року вона стала Сан-Франциско Воріорз. А з 1971 року отримала сучасну назву. Голден Стейт – неофіційна назва штату Каліфорнія. Воріорз – згадка про колишню баскетбольну команду Філадельфії, яка існувала в першій половині 20 століття. Голден Стейт Воріорз – єдина в НБА, яка не носить назву міста чи штату.

Х’юстон Рокетс

Заснована 1967 року в Сан-Дієго з назвою Рокетс. Ім’я обрали вболівальники. Воно стосується виробництва міжконтинентальних ракет у передмісті Сан-Дієго. З 1971 року команда переїхала до Х’юстона. Назву не міняли, оскільки в місті розташовано головний космічний центр НАСА.

Індіана Пейсерз

В Індіанаполісі традиційно популярними є кінні перегони та гонки Indianapolis 500. Один з перших співвласників команди був великим шанувальників перегонів, то ж він і запропонував саме таку назву.

Лос-Анджелес Кліперс


Команду заснували 1970 року з назвою Бафало Брейвз (Сміливці). 1978 року вона переїхала до Сан-Дієго, де отримала назву Кліперс. Кліпер – швидкісний вітрильник, які були популярними в Сан-Дієго. 1984 року команда переїхала в Лос-Анджелес, залишивши назву.

Лос-Анджелес Лейкерс


Назва однієї з найпопулярніших баскетбольних команд світу походить від місця другого базування – Мінеаполіса. Штат Мінесота називають місцем 10 000 озер. То ж довгих роздумів з вибором назви для команди не було. А створювалася команда 1946 року в Детройті з назвою Джемс.

Мемфіс Грізліс


Заснована 1995 року в канадському Ванкувері. Грізлі – різновид популярного в західній Канаді бурого ведмедя. Після переїзду до Мемфісу 2001 назву вирішили не змінювати.

Маямі Хіт


Назву обирали вболівальники. Серед варіантів були Акули, Торнадо, Баракуди, Сонячні, Пляжі. У підсумку обрали Спеку, яка максимально характеризує місцевий клімат.

Мілуоки Бакс


При створенні команди 1968 року десятки тисяч уболівальників проголосували за варіант Мілуоки Робінс. Робін – вільшанка, птах, який є символом штату. Однак вперше вибір фанів проігнорували. Керівництво команди в підсумку обрало варіант з Бакс. Це білохвостий олень, найпоширеніша дика тварина штату.

Мінесота Тімбервулвз

Тут також назва стосується найпопулярнішої тварини штату. До фіналу вибору дійшли варіанти з вовком та полярним ведмедем.

Нью-Орлеан Пеліканс


Команду заснували 1988 року в Шарлоті. До Нового Орлеану переїхала 2002 року. Пелікан – символ Луїзіани.

Нью-Йорк Нікс


Засновник команди Нед Ірліш доручив менеджменту обрати назву, яка б асоціювалася з містом. Похідним терміном для назви стало слово Knickerbockers – короткі штани, які носили перші голандські поселенці.

Оклахома-Сіті Тандер


Команда походить від створеної 1967 року Сіетл Суперсонікс. 2008 року її продали інвестиційній компанії з Оклахоми. Назва Тандер – Громи, стосується кліматичних особливостей міста, де шторми, урагани, громи та торнадо є звичним явищем. Загалом під час виборів нової назви було 64 варіанти.

Орландо Меджик


Для цієї команди назву обирали через оголошення в газеті. Загалом надійшло понад 4000 варіантів. До фінального відбору залишили Тропікс, Хіт, Джус та Меджик. Остаточний вибір підказала донька генменеджера Пата Вільямса Карен, яка назвала місто магічним, через наявність Диснейленду.

Філадельфія Севенті Сіксерз


Після створення 1946 року в Сіракузі команда переїхала 1963 року до Філадельфії. Назва походить від історичних подій 1776 року, коли в Філадельфії написали Декларацію незалежності США.

Фінікс Санз


Початковим варіантами назви пропонували Скорпіони, Мустанги, Змії. Обрали Сонце, оскільки штат Арізона є одним з найспекотніших у США.

Портленд Трейл Блейзерс


При створені команди 1970 року вболівальники надали перевагу варіанту Піонери. Однак таку назву вже мала одна зі студентських команд міста. Тому обрали Трейл Блейзерс, що є фактично синонімом до Піонерів. Таким словосполученням називали перших будівників залізниці в штаті Орегон.

Сакраменто Кінгз


Це одна з найстаріших американських команд, створена ще на початку 20-х років минулого століття під назвою Рочестер Роялс. До НБА приєдналася 1949 року. З 1957 року переїхала в Цинцинаті. З 1972 року базувалася в Канзас-Сіті як Канзас-Сіті-Омаха Кінгз. Назву Кінгз отримала через те, що в Канзас-Сіті вже була інша команда Роялс.

Сан-Антоніо Сперз


Заснована 1967 року під назвою Далас Чеперелс. 1973 року переїхала до Сан-Антоніо. Сперз – Шпори, данина поваги ковбойській історії штату та всього Дикого Заходу.

Торонто Рапторз


Назву обирали всим містом з понад 2000 варіантів. Вирішальний вплив зробив популярний на той час перший фільм про парк Юрського періоду.

Юта Джаз


Команду створено в Новому Орлеані – серці Луїзіани, яка є світовим центром джазу.

Вашингтон Візардз


Команду започатковано 1961 року під назвою Чикаго Пекерс. 1963 року вона переїхала до Балтимора, де отримала назву Булетс - Кулі. Однак згодом ця назва стала все більше асоціюватися з насиллям, то ж власник команди Ейб Полін 1997 року запропонував назву Чарівники – Візардз.

Новини по темі
Дмитро Скапінцев: Коли дізнався про контракт з Нью-Йорк Нікс, не міг в це повірити
НБА26.12.2023
Дмитро Скапінцев: Коли дізнався про контракт з Нью-Йорк Нікс, не міг в це повірити
Український центровий розповів про свій дебют в НБА
Ефектний данк Олексія Леня — в топ-5 моментів дня в НБА
НБА18.04.2023
Ефектний данк Олексія Леня — в топ-5 моментів дня в НБА
Український центровий отримав ігровий час в серії проти Голден Стейт
Україна – в числі 17 європейських країн, які представлені в плейоф НБА
НБА18.04.2022
Україна – в числі 17 європейських країн, які представлені в плейоф НБА
Святослав Михайлюк може вперше зіграти у плейоф НБА
Лень та Михайлюк допоможуть збирати кошти для українських біженців
НБА16.04.2022
Лень та Михайлюк допоможуть збирати кошти для українських біженців
Наші легіонери в НБА працюватимуть у спеціальному фонді
Українці з НБА закликали світ допомогти нашим біженцям
НБА09.04.2022
Українці з НБА закликали світ допомогти нашим біженцям
Святослав Михайлюк та Олексій Лень просять допомогти жертвам російської агресії
Олексій Лень відіграв 12 хвилин у матчі проти Г'юстона
НБА17.01.2022
Олексій Лень відіграв 12 хвилин у матчі проти Г'юстона
Український центровий не допоміг своїй команді здобути перемогу
Святослав Михайлюк допоміг Торонто обіграти Мілуокі
НБА16.01.2022
Святослав Михайлюк допоміг Торонто обіграти Мілуокі
Українець провів на майданчику 7 хвилин в черговому матчі НБА
Олексій Лень допоміг Сакраменто обіграти Лейкерс
НБА13.01.2022
Олексій Лень допоміг Сакраменто обіграти Лейкерс
Українець вийшов з лави запасних та зробив вагомий внесок в перемогу команди
Святослав Михайлюк відіграв 7 хвилин проти Фінікса
НБА12.01.2022
Святослав Михайлюк відіграв 7 хвилин проти Фінікса
Українець не зумів набрати очок в матчі проти одного з лідерів НБА
Олексій Лень зіграв найкращий матч сезону в НБА
НБА08.01.2022
Олексій Лень зіграв найкращий матч сезону в НБА
Український центровий зробив дабл-дабл у матчі проти Денвера
Олексій Лень відіграв 15 хвилин проти Атланти
НБА06.01.2022
Олексій Лень відіграв 15 хвилин проти Атланти
Український центровий вийшов із лави запасних
Команди Олексія Леня та Святослава Михайлюка здобули перемоги в НБА
НБА03.01.2022
Команди Олексія Леня та Святослава Михайлюка здобули перемоги в НБА
Українські легіонери НБА провели чергові матчі регулярної першості.
Дивіться ранній матч Торонто Святослава Михайлюка в прямому ефірі на ТБ
НБА02.01.2022
Дивіться ранній матч Торонто Святослава Михайлюка в прямому ефірі на ТБ
Команда українця зіграє вдома против Нью-Йорка
Михайлюк допоміг Торонто перемогти Кліпперс
НБА01.01.2022
Михайлюк допоміг Торонто перемогти Кліпперс
Український захисник вийшов у матч з лави запасних
Святослав Михайлюк набрав 9 очок у грі проти Філадельфії
НБА29.12.2021
Святослав Михайлюк набрав 9 очок у грі проти Філадельфії
Українець відіграв 29 хвилин у грі проти 76-х
Штрафи в НБА: за що карають у найкращій лізі світу
НБА26.12.2021
Штрафи в НБА: за що карають у найкращій лізі світу
Матеріал basket.com.ua про штрафи в НБА
Святослав Михайлюк повторив досягнення Станіслава Медведенка в НБА
НБА19.12.2021
Святослав Михайлюк повторив досягнення Станіслава Медведенка в НБА
Досягнення українцю підкорилося на четвертий рік виступів у НБА
Favbet