Всі категорії новин
Олександр Кольченко: маю схожі з Забірченком погляди на баскетбол

Олександр Кольченко: маю схожі з Забірченком погляди на баскетбол

Минулого тижня лави Тернополя поповнив вельми колоритний гравець – чемпіон і MVP української Суперліги-2017/18, учасник двох ЄвроБаскетів Олександр Кольченко. Окрім суто ігрових рис, Олександр отримував особисту підтримку прихильників тих команд, за які виступав раніше, завдяки своїм щирості й відкритості. Можемо не сумніватися, що прихід Кольченка додасть тернопільській команді особливої енергетики. Про досвід і майстерність 32-річного захисника годі й говорити.

Про перехід до складу дебютанта Суперліги Парі-Матч новачок команди Дмитра Забірченка розповів у першому інтерв’ю клубній прес-службі.

- Олександре, у червні ти спілкувався з підписниками в Instagram. І сказав там, що маєш варіанти з продовженням кар’єри в двох клубах – українському й закордонному. Українським був Тернопіль?
- З тернополянами почав спілкуватися набагато пізніше. Я особисто знайомий з тренером Дмитром Забірченком. Наші дороги раніше перетиналися в статусі гравців. З того часу у нас гарні стосунки. Навіть можу сказати, що ми дружимо сім’ями.

У червні я говорив про інтерес до мене від команди з Угорщини. Після того мав варіант з продовженням кар’єри в Мексиці. Це цікаво і екзотично. З фінансової точки зору теж виглядало привабливо. Тим паче, що пропозиція надійшла від клубу елітного дивізіону. Єдиний момент, який відлякував – раніше мексиканці не запрошували гравців з Європи і пропонували неґарантований контракт. Також не задовольняло, що чемпіонат там триває всього п’ять місяців. А назву української команди, з якою були перемовини, мабуть, зараз, коли я став гравцем Тернополя, згадувати недоречно.

- Чому не продовжив співпраці з Черкаськими Мавпами, клубом, якому віддав чотири роки кар’єри і здобув чемпіонський титул?
- Перемовини велися. Але ми не змогли домовитися про фінансові аспекти. Крім того, розходилися наші погляди на деякі речі, пов’язані з баскетболом. Хоча я безмірно вдячний за ці чотири роки. У коментарі в Фейсбуці, у якому попрощався з командою, подякував і вболівальникам, і керівництву клубу. То був дуже яскравий відрізок мого життя. Але спортивна кар’єра нетривала. Будь-якої миті її перервати можуть травми чи інші супутні речі. Ми професіонали і фінансовим аспектом нехтувати не можемо.

- У Тернополі тобі запропонували те, що влаштовує?
- Не скажу, що з матеріальної точки зору це абсолютно те, чого хотів. Але ми легко домовилися, бо маємо з Забірченком однакові погляди на баскетбол, на модель гри, підготовку. Діма, точніше, Дмитро, бо ми зараз у різних статусах, ще вчора сам виходив на паркет і відчуває гру ідеально. Крім того, привабив інтерес керівництва клубу до моєї персони, сприйняття мене як потенційного лідера команди, людини, яка здатна впливати на результат на обох краях майданчика – у нападі і в обороні.

- Забірченко пообіцяв, що будеш грати багато?
- Ні. Дмитро сказав, що гратиме той, хто на це більше заслужить. Такого, щоб хтось в обороні відпочивав, а в нападі набирав свої очки, в нас бути не повинно. Усі рівні. Мені це імпонує. Повторюся, маємо з Забірченком схожі погляди на баскетбол. Ми за характером бійці, обоє морально стійкі.

- До того ж ви з Дмитром грали в одному амплуа.
- І були конкурентами за місце в складі. Проте то була чесна конкуренція. Більше грав той, хто сильніший. Конкуренція робила нас сильнішими. Ми розуміли, що поступаючись конкурентові на тренуванні, втрачаємо ігрові хвилини і відповідно маємо менше перспектив отримати цікаві й вигідні контракти. Тому ми з Дмитром билися за кожен м’яч, за хвилини на майданчику, але після тренування могли разом пообідати, повечеряти чи сходити в одній компанії в кінотеатр. Треба розділяти роботу й інше життя. Так, у тренувальному залі ми могли сперечатися, але потім обговорювали ситуацію в спокійній атмосфері і досягали розуміння.

Поблажок у професійному спорті бути не може. Буду викладатися сповна як під час тренувань, так і під час матчів, щоб виправдати довіру і принести Тернополю користь.

- Кажеш, що знаєш, чого очікувати від тренера Забірченка. Доводилося у двох попередніх сезонах переглядати матчі Тернополя?
- Здається, бачив дві трансляції в Youtube. А ще одного разу графік основного складу Черкаських Мавп дозволив знаходитися в Черкасах у ті дні, коли на ігри проти другої команди у Вищій лізі приїздив Тернопіль. Подивився, як Дмитро керує процесом, наживо. Зізнаюся, тоді й подумати не міг, що мине зовсім небагато часу і знову пересічемося в одній команді, але вже в різних статусах. Тому й особливих висновків з гри Тернополя тоді не робив. До того ж треба враховувати, що я тоді був гравцем Суперліги, а тернополяни грали у Вищій, де рівень самих матчів, гравців, їх підготовки помітно відрізняється. Відзначив для себе кілька моментів, як команда переходила від оборони в напад, як тренер вимагав від баскетболістів виконання певних домовленостей. Такі речі кидаються мені у вічі відразу.

- Наразі ростер Тернополя вкомплектований приблизно на дві третини. Маєш якісь думки про комплектацію команди?
- Прогнозувати я не люблю. До того ж нові гравці ще будуть. Рівень поточної комплектації доволі непоганий. З такими баскетболістами у Суперлізі можна грати на хорошому рівні. Але то ж ще як пощастить. Можна вкомплектуватися ідеально, як ми торік з Черкаськими Мавпами. Проте команду спіткала епідемія травм. Однієї миті в лазареті опинилося шість гравців, відповідно тренуватися могло лише шестеро інших. Зокрема з переломами ребер випадав із обойми я. Коли повернувся, то хоча й виходив на майданчик, тривалий час відчував у грі дискомфорт. Але зараз начебто уже все гаразд.

Тому волію не загадувати далеко наперед. В ідеалі, якщо все складеться добре, всі будуть здорові, а команда добре підготується фізично й тактично, можемо боротися на рівних навіть із лідерами чемпіонату. Не дивлячись на те, що бюджет Тернополя у порівнянні з грандами українського баскетболу значно нижчий.

- У Тернополі втретє впродовж кар’єри ти маєш перетнутися з Андрієм Кальниченком. Це поєднання з огляду на співзвучність прізвищ стало для нашого баскетболу практично мемом.
- З Андрієм ми знайомі років 20, року з 2002-го. Ми обоє з Молдови. Правда, познайомилися, коли опинилися приблизно в один час в южненському Хіміку. В Молдові виступали за команди різних вікових категорій, тому не перетиналися.

А стосовно мемів, то нас справді плутали доволі часто, починаючи ще з тренувань у юнацькому віці в Южному. В школі вчителі теж запам’ятовували, хто є хто, не відразу. Я був Колею, Андрій – Калею. Потім, коли разом виступали в Суперлізі-2015/16 за Мавпи, яскраві моменти траплялися регулярно. Коментатори постійно плуталися: триочковий забиває Андрій, а кажуть, що я; перехоплення здійснив Кольченко, а кажуть, що Кальниченко. Потім, звісно, вибачалися, але все це виглядало дуже кумедно.

- З іншими майбутніми одноклубниками можеш бути знайоми хіба візуально.
- З Санею Тищенком ми встигли провести сезон-2014/15 за київський Будівельник. З великою повагою ставлюся до нього і як до гравця, і як до людини. З Пашею Буренком особисто не знайомі, але, зважаючи на його досвід, спільну мову нам буде знайти не складно. Те саме можу сказати й про Макса Сандула. Хоча у нас не бракує спільних друзів і вже траплялося, що ми перетиналися в компаніях. Макс теж грає на високому рівні давно і, гадаю, буде для команди корисним.

З іноземцями, звісно, поки не знайомий. Точніше, читав їхні профайли та дивився нарізки моментів у Youtube. Знаю, що розігруючий Едрієн Бові зміг закріпитися в Європі, був на непоганих ролях у сильному, доволі жорсткому литовському чемпіонаті. Едрієн – цікавий, швидкий, кмітливий гравець. Аверейла Юґбу, який досі грав за южненський Хімік, знаю трохи ліпше. То – боєць. А Керрінґтон Вард вочевидь буде моїм конкурентом за потрапляння у склад. Бачив, що він дуже атлетичний гравець. У нього помітні сильні, але є й слабкі сторони. Як і в мене, зрештою, теж. Будемо одне одному допомагати, доповнювати.

- Олександре, ти раніше бував у Тернополі?
- Єдиний раз, коли виступав за Хімік-2 у Вищій лізі. Спогадів практично не залишилося, але друзі й знайомі запевняють, що Тернопіль – то маленький Львів. Якщо так, то чудово. Пограв один сезон у складі Львівської Політехніки. Мені в цьому місті було дуже комфортно.

- Збираєшся перевозити до Тернополя сім’ю?
- Можливо. Торік у нас із дружиною Іриною, з якою знайомі уже 13 років, було поповнення. Невдовзі молодшій доньці Ніці має виповнитися рочок. Тому складно і з ними, і без них. Багато залежатиме від того, яким буде цьогоріч навчання у школах. Якщо дистанційне, то сім’я поїде зі мною. Ні – не хочеться відривати старшу доньку, дев’ятирічну Єву з місця, від школи. А живемо ми в Южному.

Мушу сказати, що вже скучив за баскетболом і не можу дочекатися, коли нарешті зберемося разом, почнемо тренуватися і відновимо чемпіонат. Хочеться швидше познайомитися з командою і людьми, які за неї вболівають. Сподіваюся, в нас складуться чудові стосунки, підтримка фанів буде нам допомагати, а ми будемо дарувати яскраві емоції їм. Тернопіль лише має повинен пізнати справжній баскетбол. Зробимо все від нас залежне, щоб люди відчували в очікуванні наступних матчів нашої команди «ломки».

Новини по темі
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Захисник Київ-Баскета отримав відзнаку за підсумком чемпіонату
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Данки, влучання та блок-шоти — все найкраще з останніх матчів сезону
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Учасники фінальної серії підбили пісдумки битви за золото Суперліги
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Головний тренер Дніпра привів команду до чемпіонського звання.
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Один з лідерів Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Бігмен Дніпра отримав головну індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Відео24.04.2024
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Гравці та тренери учасників битви за золото — про останню гру сезону Суперліги Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Команда Володимира Коваля виграла фінальну серію у БК Рівне
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Американський захисник Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Команда Володимира Коваля виграла чемпіонську серію Суперліги Favbet
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Відео24.04.2024
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Дивіться другу гру протистояння за перше місце
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Захисник Дніпра дав коментар перед другим матчем фінальної серії
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Кияни повторили рекорд за очками в половині матчу і встановили новий рекорд за кількістю триочкових.
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Столична команда завоювала медалі за підсумком сезону 2023/24
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Відео23.04.2024
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою киян
Favbet