Всі категорії новин
Олександр Хоменко: допоможемо мешканцям Чернігівщини полюбити баскетбол

Олександр Хоменко: допоможемо мешканцям Чернігівщини полюбити баскетбол

Під керівництвом головного тренера БК Чернігів Олександра Хоменка сіверяни повертаються у великий баскетбол і вже стартували в новому сезоні Першої ліги чемпіонату України (третій за силою дивізіон країни). У перших двох матчах чернігівці у столиці двічі обіграли київський «КСЛІ-Київ-Баскет» – 89:69 і 78:77.

Про те, скільки років місцеві спортсмени не грали в чемпіонатах України, стан обласного баскетболу та амбітні плани новачків журналісти «Деснянської правди» поговорили з Олександром Хоменком.

Підвестися з колін
– Який, на ваш погляд, нині рівень розвитку баскетболу на Чернігівщині?
– Дуже низький. Ми їздимо на змагання з дітьми. І, порівнюючи нашу область із іншими, можна зробити висновок: ми наразі тільки починаємо піднімати баскетбол з колін. Тому що навіть серед дітей є велика різниця у рівні. Але вже починаємо перемагати представників інших областей України. Ми тільки-но почали підйом і намагаємося швидкими темпами наздогнати області-лідерки, але поки що це вдається не так швидко, як хотілося би.

– Якщо повернутися до історії – чому баскетбол на Чернігівщині опинився «на колінах»?
– На мою думку, все впирається у фінансування. Немає змагань – немає розвитку. У нас змагання відбуваються і так не дуже часто, а коли немає фінансування, ми не можемо поїхати на офіційні заходи, хіба що за рахунок батьків. Але є діти, чиї батьки не можуть собі цього дозволити. Доводиться шукати гроші. Та якщо ми їх не знаходимо у спонсорів, то просто нікуди не їдемо. Але, знову ж таки, завдяки деяким людям, котрі раніше займалися баскетболом, останніми роками починаємо виїжджати, набиратися досвіду і вже випустили одне покоління молодих. Директор ДЮСШ намагається допомагати, ніколи не обходить нас увагою. Працюємо. Але все, повторюся, впирається у фінанси. Був бум, коли Волков (Олександр Волков, олімпійський чемпіон 1988 року. – Авт.) випустився і став чемпіоном, але після цього...

– Минулого сезону в чемпіонаті області лише одна команда була не з Чернігова («НДУ-Ніжин». – Авт.). Чому така небагата географія, чому не грають представники інших районів?
– В інших містах, вочевидь, баскетбол узагалі «впав». Хоча, я думаю, там є дорослі хлопці, які хотіли би грати. Але – відстані, витрати... Чи хтось їздитиме, наприклад, до Новгорода-Сіверського грати? Усе у фінанси впирається і в зали – в те, в якому вони стані. Оскільки рівень аматорський, гадаю, люди не готові до цього: внески, поїздки, вільний час…

– Скільки років чернігівці не грали на рівні чемпіонату України?
– Якщо я не помиляюся, близько 15 років. Тоді була команда БК «Сінком». Здається, вони брали участь у чемпіонаті по Вищій лізі. Це була дуже класна команда, хороші часи. Було на що подивитися, ходило багато людей. Баскетбол тоді був популярним видом спорту. Потім команда «Фортуна» брала участь у Студентській лізі України. То був сильний рівень, але це – студенти... А потім закінчилося фінансування і зникло навіть це.

«Бронзові» мрії
– Як з’явилася можливість заявитися у Першу лігу?

– Силами людей, котрі люблять баскетбол. Директор нашого клубу Станіслав Терлецький займається пошуком спонсорів. Цьогоріч у нього вийшло знайти небайдужих людей, і всі вони намагаються потроху допомагати.

– Ви торік грали за ОКДЮСШ, другий тренер команди Ігор Саченко – за «Варягів». БК «Чернігів» створюватиметься на базі цих двох команд?
– Ні. У нас, я сказав би, збірна міста. Велика частина гравців – із ОКДЮСШ, але кілька – і з «Варягів», у тому числі й Ігор Саченко. Він планує грати, а не тільки бути тренером із фізпідготовки. Також із «Десни» у нашому складі троє-четверо людей.
 

– Гратимуть лише чернігівські хлопці? Нікого з інших областей не запрошуєте?
– Знайомі тренери пропонують підключити молодь із Києва, але, швидше за все, ми цього не робитимемо, оскільки мета команди – розвиток баскетболу в області, в місті. Хочеться дати поштовх для своїх хлопців.

– Про Ігоря Саченка ви сказали – він продовжить ігрову кар’єру. А ви не гратимете?
– Чому ні? Я буду граючим тренером. Є порох і бажання, так би мовити (сміється. – Авт.).

– Вам лише 29 років. Скільки часу вже тренуєте і кого тренували до цього?
– Треную 6 років. До цього тренував дітей і аматорську команду БК «Север». Три роки тому вперше став тренувати дорослих. Плюс намагався допомагати «Десні», але тренером був не я. Просто допомагав порадами.

– Які цілі ставите перед командою? 
– Директорат цілей не поставив, оскільки це пробний сезон. Але я за натурою максималіст, тому плани маю завжди максимальні. Хочеться боротися за найвищі місця. Можливо, я переоцінюю наші сили, але вірю в команду. Ми намагаємося з кожним тренуванням стати згуртованішими, зігранішими, щоби спробувати дати бій усім командам. У мріях – потрапити у трійку. А там... подивимося за підсумками. Так, перший сезон пробний, але низьких результатів від команди я не чекаю. Боротимемося з усіма.

– Де проводитимете домашні ігри?
– На майданчику спортивної школи (проспект Перемоги, 110А).

Поштовх для розвитку
– Баскетбол, особливо останнім часом, – це значною мірою шоу. Не тільки під час гри, але й у перервах. Чи плануєте якось залучати уболівальників? Можливо, виступатимуть черлідери?

– Розмов про черлідерів не велося. Але якщо раптом у когось з’явиться прагнення побути нашою групою підтримки, ми, думаю, погодимося. Питання в умовах і бажанні. Але йдеться швидше про волонтерські засади. Коли ж це буде фінансово затратно, не знаю, чи зможемо ми оплачувати.
Наразі наша мета – запросити всіх бажаючих жителів міста та області на наші ігри, заповнити залу. Вхід, 100%, буде безкоштовним. Ми хочемо, щоб Чернігівщина знала, що є цього року команда Першої ліги.

– БК «Чернігів» – це професіонали?
– Більшість гравців, яких можна вважати досвідченими, – все одно аматори. Щоправда, пару людей грали свого часу у Вищій лізі. Але це були київські ліги, сильні суперники, більшість із яких – професіонали у минулому. Досвід у хлопців є, однак пограти у професійних лігах у більшої частини команди не вийшло. Тому ми – значною мірою аматорська кома¬нда, але з зубами.

– У чемпіонаті області команда гратиме?
– Так, але не у повному складі, оскільки цього року у нас не вийшло цією ж самою командою заявитися на чемпіонат області. Хлопці вирішили, що буде нецікаво грати спільним складом з командами, де не вистачатиме 2-4 гравців основного складу. Тому ті, хто грав торік за «Десну» або «Варягів», гратимуть за них і в цьому обласному чемпіонаті. Але, у принципі, велика частина команди виступатиме за ОКДЮСШ.
 

– Поява БК «Чернігів» стане поштовхом для розвитку баскетболу в області?
– Так, однозначно. Я сподіваюся, що, мабуть, за допомогою ЗМІ, соц-мереж люди дізнаватимуться, приходитимуть, дивитимуться. Сподіваюся, ми радуватимемо їх результатами, грою. І цим змусимо людей «закохатися» у баскетбол. Оскільки наразі з популяризацією цього виду спорту в Чернігові не все гаразд. Я думаю, наш клуб дасть хороший шанс на розвиток баскетболу у місті, області.

– Чого не вистачає баскетболу на Чернігівщині?
– Як я вже говорив, у першу чергу – фінансування. Приватні особи, котрі намагаються нам допомогти – це добре. Але якби була ще й допомога з боку держави... І, на майбутнє, – не вистачає гравців, готових виступати на високому рівні. Але щоб його досягти, потрібно працювати з дітьми: навчити, випустити... Або ж підключати тих, котрі готові вступати до чернігівських вишів – педагогічного, технологічного, навчатися тут і грати за нашу команду. Тобто – необхідно знайти привілеї для гравців інших областей. Плюс – організувати житло, навчання, стипендію. І, якщо дозволятиме фінансування, можливо, для початку, – хоча би мінімальні зарплати. Це було би чудово.

Довідка «Деснянської правди»
Олександр Хоменко, 29 років. Народився у Ромнах (Сумська область). Стритболіст, баскетболіст, головний тренер БК «Чернігів». Зріст – 190 см. Виступав за БК «Чернігів», БК «Десна», ОКДЮСШ (всі – Чернігів). Тренерська кар’єра: з 2011 року – дитячий тренер в ОКДЮСШ, з 2014-го по 2017 рік – головний тренер БК «Север» (Чернігів), з 2017-го – головний тренер БК «Чернігів». Чотириразовий переможець чернігівських турнірів зі стритболу 1 на 1, семиразовий чемпіон Чернігівщини з баскетболу, семиразовий володар Кубка Чернігівської області, переможець конкурсу триочкових кидків матчу Всіх Зірок київської Ліги Героїв (2017). Мрія – виростити олімпійського чемпіона. Улюблене місце в Чернігові – Алея Героїв, у світі – Лас-Вегас.

Новини по темі
Перша ліга: анонс матчів 28-31 березня
Перша ліга: анонс матчів 28-31 березня
В першій лізі серед чоловіків стартує другий етап
Визначились групи другого етапу регулярного чемпіонату Першої ліги
Визначились групи другого етапу регулярного чемпіонату Першої ліги
Вісімка команд продовжує боротьбу за медалі Першої ліги
Визначена символічна збірна та MVP ігрового тижня Першої ліги
Визначена символічна збірна та MVP ігрового тижня Першої ліги
В регулярному чемпіонаті Першої ліги у чоловіків завершились матчі першого етапу.
Перша ліга: результати матчів 8 березня
Перша ліга: результати матчів 8 березня
В групі 3 завершився перший етап регулярного чемпіонату
Перша ліга: відеотрансляція матчів 8 березня
Відео08.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 8 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: перемоги Хмельницького-2 та БІПИ-2 у Києві
Перша ліга: перемоги Хмельницького-2 та БІПИ-2 у Києві
В регулярному чемпіонаті Першої ліги відбулись два матчі
Перша ліга: відеотрансляція матчів 7 березня
Відео07.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 7 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: розклад матчів 7-8 березня
Перша ліга: розклад матчів 7-8 березня
У Першій лізі будуть визначені всі учасники
Чернігів обіграв PLAYMAKER-збірну м.Києва в матчі Першої ліги
Чернігів обіграв PLAYMAKER-збірну м.Києва в матчі Першої ліги
Чернігів зберігає шанси на вихід до другого етапу Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчу 3 березня
Відео03.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчу 3 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Полтава завершила перший етап Першої ліги перемогою у Києві
Полтава завершила перший етап Першої ліги перемогою у Києві
У Києві відбувся матч регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчу 2 березня
Відео02.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчу 2 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Інваспорт обіграв PLAYMAKER-збірну м.Києва в матчі Першої ліги
Інваспорт обіграв PLAYMAKER-збірну м.Києва в матчі Першої ліги
Столична команда втратила шанси на вихід до топ-8 Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчу 29 лютого
Відео29.02.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчу 29 лютого
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Визначена символічна збірна та MVP десятого ігрового тижня Першої ліги
Визначена символічна збірна та MVP десятого ігрового тижня Першої ліги
В Першій лізі відбулись чергові матчі регулярного чемпіонату
Перша ліга: відеотрансляція матчів 25 лютого
Відео25.02.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 25 лютого
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: Рівне-2 обіграв Тернопіль, Ужгород здолав Старий Луцьк-2
Перша ліга: Рівне-2 обіграв Тернопіль, Ужгород здолав Старий Луцьк-2
Результати матчів регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчів 24 лютого
Відео24.02.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 24 лютого
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: розклад матчів 24-25 лютого
Перша ліга: розклад матчів 24-25 лютого
Регулярний чемпіонат Першої ліги продовжиться матчами у Рівному
Favbet