Всі категорії новин
Ілля Тиртишник: повертаюся до Суперліги з дуже позитивними емоціями

Ілля Тиртишник: повертаюся до Суперліги з дуже позитивними емоціями

Столичний Київ-Баскет продовжує активне формування складу на наступний сезон. Другим новачком чоловічої команди став 22-річний захисник Ілля Тиртишник – гравець відомий багатьом фанатам українського баскетболу, який провів до цього п’ять років за кордоном.

Читайте: Київ-Баскет повернув до України зі США українського захисника

Ілля ще в 16 років дебютував в українській Суперлізі, набравши свої перші очки в найсильнішому дивізіоні країни. Після цього, в 2016 році, Тиртишник надовго залишив Україну. Спочатку українець один рік провів в Чехії, а потім спробував свої сили в американській баскетбольній системі.

Усього Тиртишник зіграв близько 40 поєдинків в США, змінивши кілька команд і отримавши неоціненний досвід становлення як гравця в найбаскетбольнійшій країні світу.

Українським фанатам баскетболу Ілля відомий, перш за все, своїми вдалими виступами на міжнародному рівні. У 2016 році Тиртишник допоміг молодіжній збірній посісти друге місце на чемпіонаті Європи U18 (дивізіон В), набираючи в середньому 16.4 очка, 3.6 підбирань та 3.7 передач під час турніру.

Також він був визнаний одним з найперспективніших захисників в 2017 році скаутинговим ресурсом Eurohoops і в тому ж році представляв Україну на чемпіонаті Європи U20.

В березні цього року, після прибуття з Америки, Тиртишник активно тренувався з Київ-Баскетом. Все це – під пильним наглядом Айнарса Багатскіса, який вже давно стежив за Іллею.

Клубна пресcлужба Київ-Баскета поспілкувалася з Тиртишником після підписання контракту і розпитала в Іллю про його заокеанський досвід, повернення в Суперлігу і основні цілі в кар’єрі.


«Рівень Суперліги значно зріс після спаду декількох років»

– Вітаємо з підписанням контракту з «Київ-Баскетом». Розкажи, як виник такий варіант, чи довго розмірковував і який фактор став визначальним у твоєму виборі?

– З «Київ-Баскетом» я тренувався з того моменту, як прибув з Америки на початку березня. Айнарс Багатскіс вже був знайомий зі мною і проявляв інтерес до моєї кандидатури ще в кінці минулого сезону.

Потім Єгор Чемякін зв’язався зі мною і запропонував працювати разом і шукати клуб, «Київ-Баскет» відразу був зацікавлений в мені і я вже розглядався як варіант для підписання. Вирішальним фактором стало те, що я вже був знайомий зі структурою клубу і головним тренером, важливо що це рідне місто, я безмежно щасливий грати вдома.

– Ти повернувся в український баскетбол після 5 років гри за кордоном. Чи стежив за перипетіями Суперліги і всього українського баскетболу в цілому? Як оціниш останній сезон Суперліги?

– Перебуваючи за кордоном, я завжди стежив за нашою Суперлігою. В останні два роки, коли вже розумів що моє повернення до України дуже ймовірне, став дивитися ще більше. Рівень значно зріс після спаду декількох років.

Зарплати зросли, якісні гравці почали повертатися в Україну, це стосується і наших і зарубіжних гравців. Останній сезон був дуже цікавим, не без драми. Зміна головних тренерів в клубах верхньої частини таблиці, ротація гравців цих же команд і дуже цікавий плей-офф.

– Перед тривалим вояжем закордон, ти встиг трохи пограти в Суперлізі за БК «Київ». З якими почуттями ти повертаєшся в український найсильніший дивізіон? Чи вважаєш себе підготовленим до Суперліги?

– Повертаюся в Суперлігу з дуже позитивними емоціями. У Суперлізі я вже дебютував і навіть пару очок забив, у складі БК «Київ» у шістнадцятирічному віці. Якщо я не помиляюся, то зміг закинути «ДніпроАзоту» 2 очка з гри і 1 штрафний «Хіміку».

Я вважаю, що я до Суперліги готовий, тренуватися ніколи не переставав. Хлопці, з якими я грав в збірних, вже кілька років грають в Суперлізі. Пора і мені показати на що я здатний.

«Спортивна кар’єра далеко не довговічна, треба готуватися до того, що буде після»

– Перейдемо до твоєї студентської кар’єри в Америці. Ти провів 4 повноцінних сезони в американській баскетбольній системі, спочатку виступаючи за Ole Miss, а потім провівши два сезони за St. Cloud State University. Як оціниш свій як баскетбольний, так і життєвий етап в цілому в Америці?

– Перший рік я провів в Ole Miss, команда в одній з найсильніших конференцій в Америці, практично там не грав, був фізично не готовий, але навіть тренуючись на тому рівні я дуже додав у фізиці. Сезон був невдалий і тренера звільнили, з ним разом і половина складу змінилася. У зв’язку з цим я перейшов в NJCAA на 1 рік, там сезон провів на досить хорошому рівні, ми дійшли до півфіналу нашої конференції.

Після сезону я отримав пропозицію від команди 2 дивізіону NCAA St. Cloud State. Я обрав Америку для того, щоб здобути освіту, спортивна кар’єра далеко не довговічна, тому треба готуватися до того, що буде після. Я не шкодую про свій вибір і тільки життя покаже який буде результат.

– В останньому сезоні ти відіграв усього 6 ігор, а американські ресурси повідомляли про твою травму. Розкажи, наскільки все було серйозно і як справи зараз?

– Так, я провів 5 повних ігор і в шостій грі травмувався. Зламав 4-п’ясткову кістку на лівій руці. За баскетбольним мірками травма взагалі не страшна, 4 тижні гіпсу і 2 тижні реабілітації.

Травму отримав 17 січня і вже на другий тиждень березня повноцінно тренувався з «Київ-Баскетом». Зараз все відмінно, тренуюся і граю як ні в чому не бувало, нічого не турбує.

– Які істотні відмінності можеш відзначити в підготовці молодих гравців в США і Україні?

– Головна відмінність – це конкуренція, в Америці всі грають у баскетбол, в кожній школі і в кожному дворі, від цього з’являється здорова конкуренція. Хочеш не хочеш, а рівень баскетболу буде рости, завдяки цьому і сильні гравці будуть з’являтися.

– На твою думку, могла б твоя команда з другого дивізіону NCAA гідно виступати в нашій Суперлізі? Наприклад, зачепитися за плей-офф?

– Ні, я думаю, що не могла б. Навіть якщо гравці сильні індивідуально, то розумінню баскетболу їх не вчать. Повертаючись до попереднього запитання, дітей дуже багато грають в баскетбол, хтось повинен ними займатися, кожен тренер не буде фахівцем в баскетболі. У багатьох школах тренера одночасно працюють і вчителями і тренерами в різних видах спорту.

«Великий плюс – це грати вдома, у себе на батьківщині»

– Чи можеш окреслити свої плани на найближче майбутнє у професійній кар’єрі? Які твої головні цілі на наступний сезон і найближчим часом?

– Я хочу грати і розвиватися, це головна моя мета. «Київ-Баскет» грає в єврокубках, так що можливість розкрити себе і побачити на фоні інших клубів з різних країн буде. Цілі на сезон найвищі, клуб з амбіціями і моя планка буде так само високо.

– Багато хто розглядає тебе, як в певному роді заміну Богдану Близнюку, який також прийшов в «Київ-Баскет» з NCAA. Як ставишся до цього порівняння і чи готовий ти повноцінно замінити Богдана на майданчику?

– Мені дуже приємно таке порівняння. У Богдана була величезна роль в команді, дуже часто від його гри залежав і результат матчу. У нас позиції різні, тому порівнювати нас дуже важко, але я б теж хотів робити такий же вплив на майданчику, як і Богдан.

– Ти продовжуєш тренд повернення українців додому з-за кордону. Розкажи всім, хто сумнівається в подібному рішенні, які плюси насамперед для тебе в поверненні додому?

– Великий плюс – це грати вдома, у себе на батьківщині. Я бажаю всім нашим гравцям знайти найкращий варіант продовження кар’єри. Якщо це буде в Україні, це прекрасно, якщо за кордоном, то нічого страшного. Треба зважувати всі за і проти. Якщо гравці будуть грати в хороших чемпіонатах на високому рівні, то і для збірної це буде корисно.

Новини по темі
Головні хайлайти сезону Суперліги Favbet: топ-10 данків
Головні хайлайти сезону Суперліги Favbet: топ-10 данків
Чергова десятка топ-моментів за підсумком чемпіонату 2023/24
Головні хайлайти сезону Суперліги Favbet: топ-10 блок-шотів
Головні хайлайти сезону Суперліги Favbet: топ-10 блок-шотів
Найкращі захисні моменти минулого чемпіонату
Історія Суперліги Favbet: всі MVP чемпіонату України за останні 15 років
Історія Суперліги Favbet: всі MVP чемпіонату України за останні 15 років
Пригадуємо найцінніших гравців національної першості
Головні хайлайти сезону Суперліги Favbet: топ-10 асистів
Головні хайлайти сезону Суперліги Favbet: топ-10 асистів
Підбиваємо підсумки чемпіонату 2023/24
Головні хайлайти сезону Суперліги Favbet: топ-10 влучань
Головні хайлайти сезону Суперліги Favbet: топ-10 влучань
Підбиваємо підсумки чемпіонату, що минув
Прикарпаття-Говерла організувала Великодні конкурси для гравців команди
Прикарпаття-Говерла організувала Великодні конкурси для гравців команди
Гравці та тренерський штаб також отримали смачні пасочкі
Старий Луцьк за виручені з продажу квитків кошти купив генератор для ЗСУ
Старий Луцьк за виручені з продажу квитків кошти купив генератор для ЗСУ
Команда придбала інверторний генератор для підрозділу свого менеджера
Плей-оф Суперліги Favbet: топ-10 кращих моментів
Плей-оф Суперліги Favbet: топ-10 кращих моментів
Найефектніші епізоди серій навиліт
Андрій Дроздов: Цей чемпіонат був найкращим за останні роки
Андрій Дроздов: Цей чемпіонат був найкращим за останні роки
Андрій Дроздов розповів про підсумки сезону Суперліги Favbet та плани на майбутнє.
Визначено другу символічну збірну сезону Суперліги Favbet
Визначено другу символічну збірну сезону Суперліги Favbet
Продовжуємо підбивати підсумки сезону 2023/24
Визначено першу символічну збірну сезону Суперліги Favbet
Визначено першу символічну збірну сезону Суперліги Favbet
До команди увійшли володарі індивідуальних нагород
Брентлі Байнум — найкращий скорер сезону в Суперлізі Favbet
Брентлі Байнум — найкращий скорер сезону в Суперлізі Favbet
Американський форвард Київ-Баскета став найрезультативнішим гравцем ліги
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Захисник Київ-Баскета отримав відзнаку за підсумком чемпіонату
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Данки, влучання та блок-шоти — все найкраще з останніх матчів сезону
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Учасники фінальної серії підбили пісдумки битви за золото Суперліги
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Головний тренер Дніпра привів команду до чемпіонського звання.
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Один з лідерів Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Favbet