Всі категорії новин
Епічний Фінал чотирьох в Южному, Ягупова - MVP Євроліги, збірна України на Євробаскеті. Десять головних подій 2020 року

Епічний Фінал чотирьох в Южному, Ягупова - MVP Євроліги, збірна України на Євробаскеті. Десять головних подій 2020 року

2020-й рік завершився позаду, тож настав час підбити підсумки і пригадати головні події українського баскетболу протягом останніх 12 місяці. Не дивлячись на те, що рік був нелегким для всіх нас і не все пройшло за планом, є певні події, які обов'язково потрібно виокремити.

Читайте: Перший рік зі збірною України: велике підсумкове інтерв’ю з Айнарсом Багатскісом

Епічний кубок Хіміка

Жертвою коронавірусної пандемії міг стати Фінал чотирьох Кубка України, але навесні було прийнято далекоглядне рішення про перенос вирішальних матчів та їх проведення вже восени — на старті нового сезону.

Фінал чотирьох, який як і було заплановано, пройшов у Южному, став одним із найяскравіших за останні роки. Особливо запам’ятався фінальний матч, в якому господарі здобули героїчну перемогу над діючим володарем трофею Дніпром.

Команда Віталія Степановського в героїчному стилі на останній секундні фіналу вирвара четвертий поспіль кубок з рук у Дніпра, а ікс-фактором южненців став український захисник Кирило Марченко — автор переможного триочкового влучання. Як це було, дивіться та пригадуйте на відео.

Дебютне чемпіонство Дніпра

На жаль, баскетбольний сезон 2019/20 в Україні було завершено достроково через пандемію коронавірусу. Але Суперліга Паріматч отримала свого чемпіона, яким став Дніпро. Саме команда Дениса Журавльова мала найкращі показники в турнірній таблиці на момент призупинки сезону і, враховуючи обставини, що склалися, цілком заслуговувано отримала титул. Це перший чемпіонський трофей в історії дніпровського клуба, який має чіткий намір захистити титул і завоювати друге чемпіонство в рамках поточного повноцінного сезону.

Читайте: Михайло Бродський підсумував баскетбольний рік. Відео

Збірна України достроково на Євробаскеті-2022

В 2020 році на посаді головного тренера національної збірної України на офіційному рівні дебютував досвідчений латвійський фахівець Айнарс Багатскіс. Під керівництвом нового коуча наша команда в лютому стартувала у відборі на Євробаскет-2022 із впевненої виїзної перемоги над Австрією та прикрої домашньої невдачі у грі з Угорщиною.

Вже в рамках закритого баблу, що пройшов у Любляні в листопаді, українська збірна провела ще два матчі. Команда Багатскіса спочатку поступилася господарям поєдінку і діючим чемпіонам Європи словенцям, після чого здобула другу у відборі перемогу над Австрією.

Завдяки двом перемогам, яких виявилось достатньо, наша команда достроково гарантувала собі місце у фінальній частині європейської першості і вже точно зіграє на чемпіонаті Європи. Нагадаємо, через пандемію коронавірусу Ігри в Токіо було перенесено на 2021 рік, а чоловічій Євробаскет, відповідно на 2022-й. 

Аліна Ягупова — MVP Євроліги

Одна з головних зірок українського баскетболу Аліна Ягупова отримала чергове індивідуальне визнання. Минулий сезон лідерка збірної України проводила в складі турецького гранда — Фенербахче. За підсумками сезону Євроліги — головного клубного турніру Європи серед жінок — українка стала його найрезультативнішою гравчинею. В середньому за гру Ягупова набирала 21.3 очка, робила 5.7 підбирання та 5.5 передачі.

В голосуванні тренерів клубів Євроліги Ягупова посіла друге місце, а у фанів та преси — перше. Таким чином, Аліна вперше в кар’єрі отримала титул найціннішої гравчині Євроліги.

Відродження Будівельника

Приємною новиною на старті нового сезону Суперліги стало повернення легендарного київського Будівельника. Після дворічної паузи найтитулованіший клуб в історії українського баскетболу поновив виступи і повернувся в елітний дивізіон, де востаннє виступав в сезоні 2017/18.

Дивіться: Новорічні хайлайти: ТОП-10 влучань першої половини сезону

Столичний клуб вже напередодні старту сезону закрив всі фінансові борги, які не дозволяли 10-разовому чемпіону України потішити київських вболівальників своїм поверненням на баскетбольну арену. Тож київський Будівельник повернувся до Суперліги, додав чемпіонату сили а Києву повернув столичне дербі, яке за традицією завжди було інтригуючим та бескомпромісним.

Розширення Суперліги та наші на євроарені

Будівельник став не єдиним клубом, який приєднався до когорти представників елітного дивізіону. За підсумками попереднього сезону завдяки вдалому виступу в Вищій лізі отримав підвищення в класі БК Тернопіль. Команда, яка представляє Захід України, довела свою спроможність виступати на найвищому рівні, пройшла лицензування та в сезоні 2020/21 дебютувала в Суперлізі Паріматч. Колектив Дмитра Забірченка вдало провів першу частину сезону та на новорічні канікули пішов, знаходячись у верхній частині турнірної таблиці із 7 перемогами у 13 поєдинках регулярки.

Дивіться: Новорічні хайлайти: топ-10 данків першої частини сезону Суперліги Паріматч

Відразу три українських клуби, які представляють Суперлігу Паріматч, отримали можливість зіграти в новому сезоні на євроарені. Чемпіон Україні Дніпро спробував кваліфікуватись в Лігу чемпіонів, але спалах коронавірусу завадив команді Денис Журавльова належним чином підготуватися до відбіркових матчів.

Тож Дніпро, а також Київ-Баскет та Прометей представлятимуть Україну в Кубку Європи ФІБА. Окрім чоловічих клубів жіночій баскетбол України відразу в двох євротурнірах представлятиме Прометей з Кам’янського. Жіноча команда з Кам’янського одночасно виступатиме Єврокубку та Європейській жіночій баскетбольній лізі. Стартові матчі євротурнірів через пандемію було перенесено з 2020 на 2021 рік, тож вже на старті нового року вболіватимемо за наші команди на міжнародній арені.

Лідери збірної України повертаються до Суперліги

Ще одним бонусом сезону стала комплектація команд. До України порвернулись та приїхали не тільки легіонери високого рівня, а й гравці, за якими на Батьківщині скучили особливо.

Ціла плеяда ключових баскетболістів національної збірної України повернулася до Суперліги. Зокрема це капітан національної команди В’ячеслав Кравцов та його партнер по фронкторту в збірній В’ячеслав Бобров, які продовжили кар’єру в складі Дніпра. Олександр Липовий після чотирьох років у потужному чемпіонаті Греції підписав контракт із амбітним Прометеєм, а Олександр Мішула після сезону в Туреччині приголомшив своїм переходом до Київ-Баскета. Ці трансфери підняли загальний рівень першості та загострили інтригу у верхній частині турнірної таблиці. Після Нового року буде ще цікавіше.

Вдалий сезон Михайлюка, Лень перейшов в топ-клуб НБА

В найсильнішій баскетбольній лізі світу Україну продовжують представляти два гравці. Другий сезон в НБА став для Святослава Михайлюка поки що найкращим в кар’єрі. Наш захисник отримав стабільне місце в ротації Детройт Пістонс, взяв участь у 56 матчах, в 27 з яких виходав у старті. Проводячи на майданчику 22.6 хвилини українець в середньому за гру набирав 9.0 очка, робив 1.9 передачі та 1.9 підбирання. При цьому український снайпер реалізовував 40.0% триочкових, виконуючи 5.1 атаки з-за дуги за гру, що є доволі пристойним показником для гравця, який проводив свій другий сезон в лізі.

Підтвердженням прогресу українця стало потрапляння на Матч зірок, де Михайлюк зіграв в рамках матчу новачків за команду Всього світу.

Олексій Лень вже на початку 2020 року в рамках трейду перейшов з Атланти до Сакраменто. Український центровий якісно відпрацьовував свої хвилини, в першу чергу приносячи велику користь каліфорнійському клубу у захисті, про що свідчила статистика. За присутності українського бігмена на корті, захисний рейтинг Кінгз був значно вищим.

Після завершення сезону, яке відбулося вже восени в баблі в Орландо, Лень став вільним агентом та підписав контракт з одним із топ-клубів Сходу Торонто Репторс. Чемпіони НБА-2019 розраховують на українського бігмена, який має допомогти команді Ніка Ньорса укріпити гру позиції в трисекундній. 

Великий літній сезон 3х3

Влітку в Україні було багато баскетболу, баскетболу 3х3, який вдало і вчасно заповнив “коронавірусну” паузу в сезоні. Федерація баскетболу України провела масштабний чемпіонат України 3х3 з чотирма регіональними турами та суперфіналом в Івано-Франківську, призовий фонд якого становив 115 тисяч гривень.

Паралельно проходив сезон професійної Суперліги 3х3: 6 етапів, включаючи епічний івент на НСК Олімпійський та фінал в Одесі, переможцем якого стала місцева команда у чоловіків та Київ-Баскет у жінок. 

Матч зірок Суперліги Паріматч у Києві

На початку лютого в київському Палаці спорту пройшло потужне та ефектне шоу, участь в якому взяли найкращі гравці Суперліги Паріматч — Матч зірок-2020. Традиційні конкурси майстерності, снайперів, данк-контест, звичайно сама гра та шоу від французських данкерів-акробатів — все це склало програму зіркового шоу у переповненому столичному Палаці спорту.

Новини по темі
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Лідер Київ-Баскету прокоментував бронзову серію проти Черкаських Мавп, яка розпочнеться вже 19 квітня.
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
10 кращих гравців та тренер за підсумком сезону отримають індивідуальні нагороди
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Фінальні серії плей-оф Суперліги Favbet розпочнуться 19 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дивіться яскраві моменти третього матчу півфінальної серії Дніпро – Черкаські Мавпи.
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Гравці та тренери команд — про матч, який виграла команда з Днiпра
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Команда з Дніпра вдома обіграла Черкаські Мавпи, закривши серію - 2:1
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Пригадуємо, коли клубам доводилось грати ключові матчі серій за вихід в наступний раунд
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Дивіться яскраві моменти матчу Київ-Баскет – Рівне-ОШВСМ
Рівне — перший фіналіст сезону Суперліги Favbet
Рівне — перший фіналіст сезону Суперліги Favbet
Рівненська команда на виїзді обіграла Київ-Баскет, закривши серію 2:0
24 очка Максима Закурдаєва в другій грі півфіналу проти Черкаських Мавп: відео
Відео11.04.2024
24 очка Максима Закурдаєва в другій грі півфіналу проти Черкаських Мавп: відео
Лідерська гра захисника допомогла Дніпру виграти виїзний матч
Favbet