Всі категорії новин
Михайло Бродський підсумував баскетбольний рік. Відео

Михайло Бродський підсумував баскетбольний рік. Відео

Президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський підсумував рік що минає. Він зосередив свою увагу на виступах чоловічої та жіночої збірних України, збільшення клубів у Суперлізі Паріматч та фінансуванню баскетболу. 

- Цього сезону в Суперлізі нарешті 11 клубів. Як вдалося в такий складний час збільшити кількість учасників елітного дивізіону?

- Скажу так, моїй родині це не дуже подобається. Інколи доводиться брати сімейні кошти, аби підтримувати клуби. Безумовно, великий успіх – повернення Будівельника. З цим мене вітав генеральний секретар ФІБА. Повернення Будівельника – це знакова подія для українського баскетболу. Після трьох років великих боргових проблем, які виникли з 2014 року, вони повністю розрахувалися. Спасибі Богдану Гулямову та його спонсорам. 
Також вдалося врятувати Хімік. Дякую Фонду держмайна та його керівникові пану Сенниченку за розуміння. Хімік один з флагманів нашого баскетболу з традиціями, школою, дітьми. Зараз фактично немає такого клубу, де не грали б баскетболісти Хіміка, це баскетбольне надбання. 

Великий успіх, що у Прометея з`явився такий спонсор - Володимир Дубинський. Зараз там конфлікт з мером. Не розумію, до чого тут баскетбол. Угоду щодо залу підписано на три роки. Не розумію, навіщо міському голові так поводитися. Схоже, з`їхав з глузду. Буде дуже покараний. Українська баскетбольна родина покарає цього мера. Колись Тулуб (екс-губернатор Черкащини) намагався викинути Черкаські Мавпи з залу. Ми тоді встояли, встоїмо і зараз. 

У всьому світі муніципалітети підтримують місцеві клуби. Це мінімум 30-50% бюджету. Вони беруть на себе фінансування дитячих команд, виїздів. Навіть якісь відрахування на зарплати роблять, більшу частину яких беруть на себе спонсори. 

Хто б раніше знав Черкаси? А тепер Черкаські Мавпи – чемпіони України (Сезон 2017/2018), клуб має успішну баскетбольну академію. дитячі команди, вихованець Михайлюк грає в НБА -  це мрія! Перед матчем НБА оголошують на всю Америку: Святослав Михайлюк, Черкаси, Україна. 

Тобто це успіхи на клубному рівні. Клуби підтримуємо, як можемо. Десь місцева влада нас чує, десь – ні. Чесно зізнаюся, важка ситуація зі спонсорами. Наприклад, клуб Київ-Баскет – взагалі акціонерне товариство. Там багато невеликих спонсорів. 

На жаль, олігархи у нас звикли лише заробляюти гроші, а соціальної відповідальності ніякої. У нас дуже низьке ставлення до соціальної відповідальності. Держава на це зовсім не звертає увагу. Хоча на місці президента я звернув би на це увагу, на сьогодні це важливий інструмент у формування здорової та щасливої нації. 

Читайте: Олександр Мішула — найкращий гравець грудня в Суперлізі Паріматч

Про державну підтримку баскетболу

- Державі цього року важко. Бюджет Федерації зменшився. З іншого боку багато чемпіонатів не відбулося. Ми незадоволені виділеними коштами на наступний рік. Будемо продовжувати переговори, хочемо справедливості. Влада має розуміти, що ігрові види спорту - це соціальне питання перш за все. Це не просто медалі. Це сотні тисяч залучених дітей та дорослих у весь цей процес. Кожна команда – це ланка громадянського суспільства. Це дуже важливо. У цивілізованих країнах на це спрямовують державні програми. У першу чергу ігрові види спорту, а не індивідуальні. 

Мене вразило, коли почалася пандемія, спортсменів почали звозити з різних країн. Таке відчуття, що нас усі спортсмени в індивідуальних видах готуються за кордоном. Може, потрібно в Україні побудувати необхідні бази та припинити фінансувати закордонні збори. Теж важливе питання.

Ігрові види спорту в Україні держава фінансує за залишковим принципом. Тому є питання і до місцевої влади, і до держави – тобто міністерства молоді та спорту. 

Усе має бути чітко виписано, щоб ніхто ні від кого не залежав. Я не хочу ходити до міністрів, щось просити, погрожувати чи принижуватися. Припустимо, є в країні спорт номер 2, є стільки-то змагань, є стільки збірних і є чітка формула. Виділили за рік суму на підтримку спорту у державі, застосували формулу і ми бачимо необхідну частину фінансової допомоги на баскетбол. Якась частина на масовий баскетбол, якась – на збірні. Все інше – самі крутимося. Все чітко і прозоро. Жодних питань! Але так не виходить. 

- Попри складний фінансовий рік, Федерація готова взяти на себе проведення відбіркового «баблу» до чемпіонату Європи. І ФІБА надала Україні право на його проведення.

- І держава профінансувала його проведення, за що я вдячний. ФІБА нас поважає, як організаторів та федерацію. І суперники нас поважають. Ми перемагали Іспанію. Лише трохи не вистачило, аби пробитися на чемпіонат Світу. Мали тоді у складі Михайлюка, Джетера, Леня, Пустового, але не пощастило. І досі пам'ятаю той матч проти Чорногорії, я був на тій грі, до цих пір з жахом прокидаюся. Але це спорт. М`яч круглий, різне трапляється.

Одразу після того відбору до України прийшов іноземний фахівець. Зараз є Айнарс Багатскіс, як оціните виступи збірної за цей період часу.

Звісно, Федерація запропонувала йому хороші умови, аби у нас був результат. Хотілося б, щоб згодом збірну України все ж тренував український фахівець. Щодо складу, то продовжуємо роздуми, хто у нас має грати «заднього». Майже у всіх збірних грають натуралізовані американці. У нас є Джетер, в Будівельнику Буртт і є трохи забутий Рендл. Більш вікові Джетер та Буртт, мабуть, більше підходять клуба, але уже не збірній, а Рендла можна подивитися. Він грав у нас на чемпіонаті Європи у Ризі. Це справа тренера. Я щойно розмовляв з Айнарсом Багатскісом, він саме переглядає матчі Рендла. Джером чотири сезони грав у Австралії, а зараз – в Іспанії. 

Читайте: Перший рік зі збірною України: велике підсумкове інтерв’ю з Айнарсом Багатскісом

- Чи розглядаються інші кандидатури зважаючи на вік лідерів задньої лінії?

- У нас є і молодь. Є Михайлюк, який може грати на будь-якій позиції. Під Лукашовим вже з`явилися Зотов, Сидоров, підростає Ковляр. Є про кого говорити, але американець не завадив би на цю позицію.

Про повний сезони у чоловічій та жіночій Суперлігах 2020/2021

- Сезон Суперліги Паріматч у нас буде повноцінним, ми хочемо зіграти усі чотири кола та хороший плей-оф. Думаю ми завершимо на початку червня. Зараз ми дещо вибилися з календаря, через перенос серіїї ігор з об’єктивних причин. Тому третє і можливо четверте коло зіграємо у своєрідних баблах, зараз це питання вивчається. Водночас уже відсотків 80 гравців перехворіли на COVID. Тож особливих проблем не має бути. Всі легко подолали таку важку хворобу. Спортсмени, імунітет працює добре. У чолоічій Суперлізі ми постійно всіх тестуємо, виявляємо хворих, за 48 годин до початку матчу усі учасники гри мають пройти тестування. Почали тестування і у жіночій лізі, для нас здоров,я та боротьба з пандемією понад усе. 

Не забуваємо про вісім команд жіночої Суперліги. Тут з`явився Прометей, за що знову ж подяка пану Дубинському. 

Про жіночу збірну України

- Жіноча збірна пішла на процес оновлення. Там у нас іноземний фахівець - Серджан Радулович. Хоча вже важкувато назвати його іноземцем. У них з дружиною українсько-чорногорська сім`я, Бердянськ –  його друга батьківщина. Маючи у складі збірної Ягупову, у мене, як президента Федерації, присутні амбіції. Ми і надалі будемо намагатися дістатися медальної висоти в Європі. 

Читайте: Півтора роки у керма жіночої збірної України: підсумкове інтерв'ю з Срджаном Радуловичем

- Ягупова останнього сезону зробила те, чого не вдавалося жодному українцю. Стала MVP Євроліги. Ваші емоції?

- Я обожнюю це талантище. Ми товаришуєми, часто переписуємося. Та й Науменко помітно прогресує в Туреччині, маючи поруч такого персонального тренера. У нас багато дівчат дійсно додали. Ми активно над цим працювали останні роки. В 3х3 ще є сподівання. Будемо боротися в Олімпійській кваліфікації. Серед жінок. У чоловіків не вийде, а жінки мають можливість пробитися на Олімпіаду. 

Наступний 2021 рік знову буде важким в плані пандемії. Та все ж світло в кінці тунелю вже з`явилося. Я ще на початку березня говорив, що до кінця року буде вакцина. Мені ніхто не вірив, але вакцина є. Будемо вакцинуватися, створювати імунітет і поступово цей коронавірус перетвориться на звичайну застуду. Я сам переніс цю хворобу. Хочу побажати усім у новому році лише здоровя.

- Що ви побажаєте тим, хто дивиться, або ж читає це інтерв’ю?

- Хочу привітати всіх любителів баскетболу і не любителів також, всіх громадян України з наступаючим Новим роком. Хай наступний рік, якщо і лякає, то не карає! 

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі
Favbet