Всі категорії новин
Денис Лукашов: Спортсмени мають нагадувати всьому світу, що в Україні продовжується війна

Денис Лукашов: Спортсмени мають нагадувати всьому світу, що в Україні продовжується війна

Досвідчений розігруючий збірної України Денис Лукашов через травму не зміг допомогти національній команді в пре-кваліфікації Олімпійських ігор. Але захисник національної команди продовжує допомагати українській армії, воїнам, які боронять кордони нашої Батьківщини.

В інтерв’ю пресслужбі ФБУ Денис розповів про нещодавній аукціон, цінним лотом в якому стала його іменна майка з автографами гравців збірної України. Кошти пішли на допомогу родичу Дениса, який захищає Україну у складі 56 окремої бригади Збройних сил України.

Розкажи, будь ласка, більше про цей збір. Чия це була ідея, наскільки важливим цей збір є для вас?

- Почну з того, що на початку цього року один із членів моєї сім'ї і хрещений батько моєї доньки пішов захищати свободу і незалежність України. Хочу зазначити, що він народився в Росії і вся сім'я у нього росіяни, але свого часу вони мали переїхати і обрали Україну. А тепер зі зброєю в руках він воює проти росіян у місті Бахмут. Раніше він мав спеціальну підготовку і досвід служби в силових структурах.

З першого дня були великі потреби в тепловізорах, раціях, і я вже організовував збори серед гравців Прометея, але назбиралась зовсім маленька сума, вдалось купити деякі дрібниці. Ми з хлопцями з команди регулярно збираємо якісь гроші, на різну допомогу: це і допомога дітям м'ячами для тренувань, і допомога дівчинці з групи підтримки, у якої загинув батько і залишився маленький брат, і дядьку Сіда (Іллі Сидорова), і куму Вані Ткаченка. З кожним разом сума зменшується. 

ФБУ та команда арбітрів розпочинають збір на допомогу нашому побратиму Андрію Менько

На початку липня мені зателефонувала дружина і розповіла, що моєму родичу банально не видають набої, і їх не вистачає не те щоб для тренувань, а й навіть для завдання. Я був наляканий і терміново перевів гроші, щоб хоч чимось допомогти. Пізніше зв'язався з кумом, і він мені пояснив, що йому подарували хорошу американську гвинтівку, але патрони на неї не передбачені фінансуванням. Один патрон коштує близько 300 грн. Він надіслав відео, де він їх робить сам у перервах між завданнями з куплених заздалегідь куль та пороху за особисті гроші та гроші товаришів по службі.

У серпні мені написав Міша Ваврищук, який тривалий час проживає у Денвері, з пропозицією провести аукціон на збори для купівлі дронів. Від мене лише була потрібна ігрова майка і невелике відеозвернення. Він показав, як вони вже збирали гроші на дрони і відправляли в Україну. Я сказав, що у мене є майка і пояснив йому ситуацію, в якій опинився мій родич, і запитав, чи зможемо ми допомогти і йому. На що Міша відповів, що, звісно, ми можемо повністю всі зібрані кошти спрямувати на закупівлю комплектуючих для патронів.

Я вислав свою майку його мамі, яка перебуває в Україні, і ми почали аукціон. Михайло запропонував не чекати, поки збереться нормальна сума, і почати закупівлю вже зараз за його особисті гроші, це було дуже несподівано, оскільки орієнтовна сума на першу партію була близько 60 000 гривень. У підсумку за тиждень, кулі та прес-станок вже були на руках у хлопців. Складнощі були лише в тому, що мій кум йшов на завдання і кілька днів міг бути без зв'язку.

Зараз аукціон уже завершено, чергова закупівля буде днями і я дуже вдячний Михайлу, який допоміг отримати життєво необхідне. Повірте, я бачив лише кілька жахливих відео і не можу про все розповісти, що відбувається на фронті, але це дуже страшно. Брати участь фінансово одноосібно складно, оскільки наразі в мене немає контракту, і я дуже радий, що в нас все вийшло. Хочу вкотре подякувати своєму куму, для нашої сім'ї він справжній герой, який нас захищає, а також Михайлу і всім тим людям, які відгукнулися і брали участь в аукціоні. 

Ілля Сидоров: Маємо допомагати Україні всіма можливими способами

Банальне питання, але на вашу думку, наскільки важливим для суспільства є подібні збори саме з боку спортсменів?

- Я вважаю кожен з українців — не важливо спортсмен чи представник будь-якої іншої сфери — має намагатися допомагати, чим може. Хтось фінансово, хтось фізично, хтось інформаційно. Хто мене знає, я не медійна особистість і не люблю соцмережі, тому для мене складніше звертати увагу, але я знаю, що багато відомих українських спортсменів активно займаються різними зборами і фондами. Але, тим не менш, зі свого боку я роблю все необхідне. Виступаючи у Франції, я брав участь у зустрічах з нашими співвітчизниками, в Ризі кілька разів допомагав фізично в центрах біженців. Виходи з прапорами перед початком ігор — все це все привертає увагу людей.

Тому спортсмени, особливо ті, які виступають за кордоном, мають нагадувати всьому світові, що в Україні війна, і що на нашій землі продовжують гинути люди, не тільки військові, а й мирні жителі, серед яких діти. А ми своїми результатами маємо показувати, що ми гідні жити в незалежній і суверенній країні, і нам є, чим пишатися.

Допомагає в цьому плані Прометей, організовуючи безкоштовні квитки для всіх українців, а також майстер-класи для дітей. І якщо спортсмени можуть подарувати хвилину гордості за свою країну всім, хто стежить за ними, або трохи радості дітям під час спілкування або фото після матчу — ми зобов'язані це робити.

Як проходить ваше відновлення після травми?

- На даний момент я продовжую відновлення, в цьому мені допомагає Прометей. Я працюю вже четвертий місяць у тренажерному залі за програмою нашого тренера з фізпідготовки. Усе йде добре, останні два тижні бігаю на доріжці, єдине, що в мене вже не вистачає терпіння скоріше почати тренуватися з усіма, дуже скучив за баскетболом. Але лікар і тренер не дозволяють мені форсувати навантаження, зовсім скоро мене мають перевести на більш агресивні бігові вправи. Я дуже хочу грати, особливо після торішнього успішного сезону в Єврокубку — це особливі відчуття.

Які залишились враження від виступів збірної України на турнірі в Стамбулі?

- Я вважаю, що збірна проявила себе добре, з огляду на те, що прийшов новий тренерський штаб, а також, з огляду на кількість хлопців, які з різних причин не приїхали до збірної. Було не так багато часу на підготовку, тому її довелося форсувати. Я спілкувався з хлопцями і часто зустрічався з ними в залі. Їм було дуже важко, але, як ми бачимо, довгі та інтенсивні тренування пішли на користь команді.

Фізично хлопці в офіційних іграх мали чудовий вигляд, також це показує відсоток реалізації кидків. У першій грі була нервозність, і це нормально. Я відразу сказав, що гра проти Болгарії все одно нічого не вирішувала, оскільки ключова гра мала бути проти непоступливих ісландців, і хлопці не залишили їм шансів від самого початку, впевнено обігравши їх із хорошою різницею.

Турки в нашій групі були явними фаворитами навіть за складом, плюс в іграх вони виглядали дуже потужно. Особисто мені найбільше сподобалася наша команда саме в цій грі, незважаючи на те, що ми програли.

Хорвати в півфіналі вважалися фаворитами, у них приїхали всі лідери за винятком Бояна Богдановича. І було видно, що вони добре підготувалися до нашої команди, дуже впевнено діяли, як у захисті, так і в нападі. Хлопці виглядало гідно, але в мене складалося враження, що хорвати повністю контролювали гру, і щойно Україна підбиралася, одразу повертали лідерів і рахунок знову ставав комфортним для суперника.

Все таки на рівні збірних дуже важливо збирати найсильніший склад. З їхнього боку були люди, які грають в НБА, Євролізі, з серйозним досвідом, а це і повага суддів в тому числі.

Прикро, що не вийшло виграти цей турнір. Загальна картина була гідною і ми показала потенціал, а також те, що з такою дисципліною і самовіддачею можна виконувати поставлені завдання, але в наступних матчах хотілося б бачити більш повноцінний склад збірної України.

І звичайно, бажаю всім травмованим якнайшвидшого відновлення, особливо Сергію Павлову та Славі Кравцову, у яких були складні операції.

Новини по темі
Національна збірна на турнірі в Тайвані: топ-10 моментів
Національна збірна на турнірі в Тайвані: топ-10 моментів
Дивіться яскраві моменти гравців чоловічої збірної на William Jones Cup
Володимир Конєв: Молоді гравці відчули, що таке збірна та отримують великий досвід
Володимир Конєв: Молоді гравці відчули, що таке збірна та отримують великий досвід
Форвард національної команди — про турнір в Тайвані та майбутню гру проти естонців
В'ячеслав Бобров буде грати в одній команді з іншим гравцем збірної України
В'ячеслав Бобров буде грати в одній команді з іншим гравцем збірної України
Форвард збірної України продовжить грати у Латвійсько-естонській лізі
Віталій Степановський: В Тайвані хотіли передивитися дебютантів у грі та оцінити резерв збірної України
Віталій Степановський: В Тайвані хотіли передивитися дебютантів у грі та оцінити резерв збірної України
Головний тренер національної команди — про виступ на William Jones Cup та майбутній матч проти Естонії
Національна збірна України продовжує тренувальний збір в Ризі
Національна збірна України продовжує тренувальний збір в Ризі
Команда повернулася до Латвії, де зіграє ще один контрольний матч
Національна збірна обіграла американців на турнірі William Jones Cup: фотогалерея
Національна збірна обіграла американців на турнірі William Jones Cup: фотогалерея
Підопічні Віталія Степановського обіграли американську команду Future Sports USA
Збірна України завершила перемогою виступи на турнірі William Jones Cup
Збірна України завершила перемогою виступи на турнірі William Jones Cup
Українці виграли шостий матч поспіль в Тайвані і посіли підсумкове третє місце.
Збірна України розгромила ОАЕ на турнірі William Jones Cup
Збірна України розгромила ОАЕ на турнірі William Jones Cup
Українці виграли п’ятий матч поспіль в Тайвані
Перша перемога України на турнірі William Jones Cup: фотогалерея третього матчу
Перша перемога України на турнірі William Jones Cup: фотогалерея третього матчу
Збірна України здобула першу перемогу над командою з Австралії
Збірна України здобула першу перемогу на William Jones Cup
Збірна України здобула першу перемогу на William Jones Cup
В третій грі на турнірі наша збірна здолала команду з Австралії
Олександр Кобзистий: Батько мріяв, щоб ми з молодшим братом разом зіграли за збірну України
Олександр Кобзистий: Батько мріяв, щоб ми з молодшим братом разом зіграли за збірну України
Гравець національної збірної розповів про особливості власної кар’єри та дебютний збір із національною командою
Favbet