Всі категорії новин
Айнарс Багатскіс: криза покаже кожному, чого він вартий

Айнарс Багатскіс: криза покаже кожному, чого він вартий

Головний тренер Київ-Баскета Айнарс Багатскіс підбив підсумки сезону, що його передчасно завершили через пандемію коронавірусу. Нагадаємо, Київ-Баскет посів у Суперлізі Парі-Матч друге місце, а у Кубку Європи ФІБА дістався чвертьфіналу, де з боєм поступився фавориту турніру Каршияці.
 
- По-перше, нам не треба дивитися, що роблять навколо інші країни та інші Ліги. Нам треба виходити з тієї ситуації, яка склалася у нас. Звісно, спорт це важливо, перемоги – важливо. Насолоджуватися шоу – важливо. Але найголовніше, що має людина – це здоров’я. І зараз, коли ми вживаємо таких заходів, ми уникаємо якихось наслідків. І як ви знаєте, не треба боротися з наслідками, треба боротися з причинами. Думаю, найближчим часом усі ліги, які поки призупинили свої чемпіонати, вони теж закінчать турніри. Якщо з боку тренера подивитися на ситуацію, я зараз не уявляю такого: так, давайте, хлопці, зараз зупинили чемпіонат, два-три тижні відпочиньте на карантині, а давайте потім зіграємо. Як ти будеш грати, що гратимеш? Хай там як, нічого в цьому житті немає ціннішого за здоров’я людей.
 
- Як оцінюєте сезон в цілому?
- Якщо дивитися з професійної точки зору, як я можу бути задоволений, якщо я не побачу плодів нашої роботи. Ви добре сказали, у другій половині сезону проявляється рівень командної злагодженості, уже зрозуміло, у який баскетбол команда грає. Може за якимось виключеннями, але після нового року ми грали у більш якісний баскетбол. Може у такий стриманий баскетбол, впевнений баскетбол. Не дивлячись на те, як розвивається гра, ми знаходили ресурс для того, щоб виправити гру, і як виграти гру. І останні два матчі з Каршиякою мої слова підтверджують. Попри те, що ми грали з явним фаворитом Кубка Європи, але 29 хвилин у першому матчі ми були у грі. І контролювали хід подій у другому матчі 33 хвилини. І це при тому, що грали без основного центрового Коренюка. Це означає, що у нас з’явилася певна самоповага, гравці розуміли, команда розуміла, що від неї хочу. І врешті решт у нас була чоловіча гідність, йти битися, не жаліти ані свої руки, ані руки суперників. На жаль, ми не дізнаємося, як було б, якби було (посміхається – ред.). Але закінчилося, як закінчилося.
 
- Результат виступу команди у Кубку Європи можна вважати позитивним?
- Задам риторичне запитання. Могло бути гірше? Сто відсотків. Могло бути краще? Можливо. Згадайте, як починалася наша епопея у Кубку. Ми потрапили у груповий турнір, не були фаворитами, але зуміли вийти з групи з першого місця. Потім, будучи далеко не фаворитами турніру… як мені потім сказали – коли починався турнір ми у рейтингу учасників пасли задніх, а вже перед плей-оф нас розглядали як одних з фаворитів Кубка. Це ми заслужили тільки своєю грою, виключно якістю гри, якістю баскетболу, що його ми демонстрували. І те, що український клуб просунувся турнірними сходами так високо? Я і не пригадаю, хто до нас пройшов такий самий шлях у єврокубку. Я радий за українських хлопців. Бо як ви знаєте концепція клубу будувалася на українських гравцях. Знов таки – вірний це шлях чи ні, мене мало цікавить. Мене як тренера збірної цікавить, щоб українським гравцям була надана можливість розвиватися. В наскільки це можливо гарних умовах, в умовах конкуренції. А гравець може розвиватися тільки в умовах конкуренції. Коли є тиск на нього. Тільки так він може себе проявити. І ми це проявили. Звісно, виступом у Кубку є задоволений. Я можу бути незадоволеним деякими іграми, які ми програли у Суперлізі. Коли ми прощалися з гравцями, я їм говорив – тренери, як папуги, весь час вам повторювали – фокус, повага до себе, до суперника, тощо. Так, віддали свою гру у Миколаєві, так, коли ми програли у третьому овертаймі Одесі, це одне, така гра залишиться у пам’яті і в історії Суперліги. Але коли ми програли Одесі на виїзді… та гра у нас була одразу ж після виїзного матчу зі Зволле. Ми їх обіграли, і потім поїхали в тур – через день грали з Одесою, через день з Хіміком. Просто відео коли дивишся, ми виглядали дуже втомленими. І може нам забракло тих емоцій, щоб виграти на два матчі більше. І тоді б вже ми були чемпіонами, а не Дніпро (посміхається – ред.). Це тільки підтверджує мої слова, що у професійному спорті нема минулого, є тільки сьогоднішній день. Ти сьогодні зробив, чи не зробив. І потім далі ти будеш тільки жалкувати про те, що ти не зробив. І ось в цих іграх – десь пару очок забракло, пару дій, які вплинули на результат, нам цього не вистачило, щоб стати чемпіонами. 
 
 
- Тренери інших команд по-доброму заздрили, що у Київ-Баскеті зібралися найсильніші гравці, селекційна робота була проведена на найвищому рівні.
- Повірте, це не так, так з боку здається. Я з першого дня говорив, не буде проблемою, як ми підготуємо команду. Головна проблема – як гравці зрозуміють те, чого від них хочуть. І як гравці житимуть своїм его. Подивіться, усі гравці, які були у нас, до цього грали у своїх попередніх командах добре. Грали погано, але теж грали. Неважливо, погано чи добре, але грали. Мроже хтось з гравців грав за кордоном, може знали інший досвід окрім українського баскетболу? Скажу так – ні. Повірте. Я вже казав раніше – якщо ми хочемо бути королями в українському баскетболі, це добре. Але я говорив їм – хочу щоб ви розвивалися, грали ще краще, щоб ви могли грати і у Європі, маючи кращі контракти. Могли грати у кращих командах. Я буду тільки радий цьому. Якщо ви це не усвідомити, то ви звісно залишитеся – сьогодні у Києві, завтра у Южному, після завтра у Прометеї і таке інше. Але коли у гравця закінчиться кар’єри, він подумає – так, може треба було тоді десь по-іншому подивитися на баскетбол, на ставлення до баскетболу. Може десь менше треба було їсти, може треба було більше тренуватися, більше індивідуально тренуватися. Може треба було почути тренерів і тоді б я міг грати краще і в іншому місці. А так залишиться осад – ну, грав, зіграв. Але міг же грати краще. Подивіться, коли в команді на усіх провідних ролях перебувають українці, це було тільки один раз в українському баскетболі. Коли я 2015-го йшов з Будівельника, я теж був причетний до комплектації, коли були зібрані усі українські хлопці. А в решті випадків і зараз – хто головні ролі грають в усіх командах? Легіонери. Ми прагнули йти іншим шляхом. Звісно, ми хотіли, щоб було ще краще. Але наївно було б очікувати усього і одразу ж. Я хотів би, щоб ми були Феррарі, щоб ми могли умовно кажучи до швидкості 100км/год за чотири секунди розігнатися. Але моментами ми були Феррарі, а моментами – як Жигулі. Бракувало досвіду і взаємопорозуміння. Я коли з гравцями востаннє спілкувався, деякі тільки зараз збагнули, чого від них вимагав. Як треба себе готувати не тільки фізично, але і ментально. Подивіться, що у європейському баскетболі відбувається. Чи є гравці, які грають більше 30 хвилин, більше 25 хвилин? Дуже мало. Гравець має зрозуміти – важливо не те, скільки хвилин ти граєш, а як ти граєш. І це було найголовнішою проблемою з першого дня. Але я жодним чином не жалкую, що ми обрали саме цей напрямок, цю концепцію розвитку. Можливо треба було посилити позицію розігруючого, вона у нас була проблемною. Але ми все одно хотіли інвестувати увесь можливий ресурс в українських гравців. Був би капелюх, зняв би його перед керівництвом клубу.
 
 
- Післясезонна розмова з гравцями. Відчувалося, що востаннє бачитеся?
- Ми вже місяць тому почали думати, яким буде стрижень майбутньої команди. Концепт залишиться таким, яким був. Але дуже важливо, щоб у команді, виходячи з нашого досвіду, були гравці, які знають і хочуть. Звісно, я маю бажання зберегти багатьох гравців з цієї команди. Але ми зараз не знаємо своїх можливостей. Зараз просто треба перечекати, пережити цей період і потім думати, як рухатися далі, виходячи з можливостей. Знов таки – український ростер, навколо українських гравців будувати наступну команду. 
 
- Як Ви сприймаєте ситуацію з коронавірусом, що склалася?
- Знаєте, це можна назвати кризою. Часом криза є гарною. Вона поставить усіх на місце, покаже хто є хто. І це гарний час переоцінити, перезавантажити себе. Якщо ми зараз говоримо про баскетбол, зрозуміти усім нам, я б зараз хотів звернутися до гравців – перезавантажити себе, спробуйте зрозуміти, що для вас значить баскетбол. Це дуже важливо – або ти професіонал раз на місяць в день зарплати, або ти весь час ним є і таким себе вважаєш. Для гравців, мені здається, настають гарні часи. Бо без гравців баскетбол неможливий. Гравці будуть, і будуть потрібні завжди. І на сто відсотків будуть затребуваними саме ті гравці, які ставляться до себе професійно. Які у серпні прийдуть на збори, і буде помітно, що вони фізично загартовані, без зайвої ваги, з позитивом, без якихось особистих образ. Криза зараз покаже кожному, якою буде його ціна.
 
- Переймаєтеся проблемою поширення коронавірусу?
- Бережи себе і Бог тебе берегтиме. Повірте, це не порожні слова, що кажуть про заходи безпеки, не перебувати у натовпі. Це актуально. У мене один син живе в Іспанії, інший у Лондоні. Товариш в Америці працює, там теж жорсткі заходи безпеки. Місяць так живуть – це нормально, так треба зробити. Берегти себе та інших. 
Новини по темі
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Наставник Старого Луцька розповів про підсумки сезону команди Суперліги
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Лідер Київ-Баскету прокоментував бронзову серію проти Черкаських Мавп, яка розпочнеться вже 19 квітня.
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
10 кращих гравців та тренер за підсумком сезону отримають індивідуальні нагороди
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Фінальні серії плей-оф Суперліги Favbet розпочнуться 19 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дивіться яскраві моменти третього матчу півфінальної серії Дніпро – Черкаські Мавпи.
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Гравці та тренери команд — про матч, який виграла команда з Днiпра
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Команда з Дніпра вдома обіграла Черкаські Мавпи, закривши серію - 2:1
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Пригадуємо, коли клубам доводилось грати ключові матчі серій за вихід в наступний раунд
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Дивіться яскраві моменти матчу Київ-Баскет – Рівне-ОШВСМ
Рівне — перший фіналіст сезону Суперліги Favbet
Рівне — перший фіналіст сезону Суперліги Favbet
Рівненська команда на виїзді обіграла Київ-Баскет, закривши серію 2:0
Favbet