Всі категорії новин
Аурімас Маяускас: я знав, куди їду, український чемпіонат бойовий та конкурентний

Аурімас Маяускас: я знав, куди їду, український чемпіонат бойовий та конкурентний

Аурімас Маяускас – перший в історії литовський легіонер БК Запоріжжя. Він долучався до лав юнацьких збірних Литви, а в 2010 році разом з командою U-17 посів четверте місце на чемпіонаті світу. Своїм головним баскетбольним досягненням вважає період студентської кар’єри в Америці, де двічі зумів зіграти у фіналі конференції. Однак Аурімас завжди мріяв про кар’єру в Європі, яка зараз привела його до України. Прес-служба БК Запоріжжя, користуючись паузою в чемпіонаті Суперліги Паріматч, дізналася найцікавіші подробиці кар’єри першого в історії клубу литовського легіонера.

Читайте: Пух Джетер: знаю гравців Дніпра ще з часів виступів за збірну України

– Аурімас, розкажи про своє дитинство. В якому віці ти почав грати у баскетбол і коли вийшов на професійний рівень?

– Все своє дитинство я провів на баскетбольних майданчиках. Це призвело до того, що в віці восьми років батько привів мене до свого знайомого тренера. Відтоді я грав ще більше і частіше. Коли завершував шкільне навчання в Литві, з’явилася можливість вступити до американського коледжу. Той період став визначальним і допоміг мені отримати повноцінну баскетбольну освіту.

– Все ж, як хлопець з Литви зумів пробитися до Америки, де відкриваються найкращі баскетбольні перспективи для будь-якого гравця?

– Уже в молодому віці я мав досвід гри на міжнародному рівні. На одному з таких турнірів до мене підійшов тренер. Він представляв американський коледж і запропонував поїхати туди на навчання. Він пропонував повну стипендію, тобто, за навчання платити не треба було. Тоді я серйозно задумався і зрозумів, що міжнародні турніри відкривають перспективу. Я виступав за юнацьку збірну Литви, на всіх чемпіонатах за молодими гравцями стежили наставники з різних університетів та коледжів США. Власне, міжнародні матчі й допомогли мені отримати пропозицію поїхати на навчання до Америки. 

– Наскільки амбітною людиною ти є? Які цілі з самого дитинства ставив щодо баскетбольної кар’єри?

– Чесно кажучи, ніколи не ставив собі за мету стати професійним баскетболістом. Таких амбіцій у дитинстві не було. Мені подобалося грати, я хотів ставати кращим і в певний момент, коли переглядав такі серйозні протистояння в нашому чемпіонаті як, наприклад, Жальгіріс – Летовус Рітас, мені теж хотілося бути як вони. Я теж хотів грати на високому рівні. У мені закладений цей дух суперництва, постійних змагань, тому на кожному тренуванні завжди викладаюся в повну силу. Це власне і дозволило мені стати професійним спортсменом.

– Розкажи про свою родину. Хто твої батьки, чим вони займаються?

– У мене звичайна родина – тато, мама і старша сестра. Батько на любительському рівні займався баскетболом, мама так само, але легкою атлетикою. Ніхто з моїх родичів не пов’язаний з професійним спортом.  

– Після завершення студентської кар’єри в Америці чи були в тебе шанси залишитися там і грати баскетбол?

– Я навіть не ставив собі таку мету. Навпаки, після Америки хотів повернутися в Європу. По-перше, за всі роки навчання в США я рідко бачився з ріднею, по-друге, розумів, що типаж такого гравця більше пасує для європейського баскетболу. 

– Який період кар’єри в Європі був найуспішнішим для тебе?

– Європейські досягнення не можна порівнювати з тим, чого я набув за роки проведені в Америці. Навчання в коледжі, університеті, два фінали конференції – це мабуть краще, чого я досяг в особистому плані. Не хочеться порівнювати європейський період кар’єри та роки в Америці, але саме період виступів у США став для мене визначальним у подальшому.

– Тренер БК Запоріжжя Валерій Плеханов не перший рік намагався запросити тебе в команду. Чому не приїхав раніше?

– Вперше розмовляли з ним після мого сезону в Сербії. Той рік я провів не кращим чином, тому обрав інший варіант. Цього разу Валерій Плеханов заздалегідь перед сезоном зв’язався зі мною, ми все обговорили, він пояснив мою роль, мене все влаштувало і я погодився приїхати. 

– Початок цього сезону в БК Запоріжжя ти пропускав. Зараз повністю відновився від усіх травм і готовий демонструвати максимум своїх можливостей? 

– Дійсно, зараз почуваю себе добре, всі травми залікував. Початок сезону виявився якимсь сумбурним. Довго заліковував травму, потім коронавірус. Нинішня пауза в чемпіонаті допомогла нам всім набрати хороші кондиції. Сподіваюсь, вже з перших матчів ми зможемо показувати динамічний баскетбол.  

– Рівень українського чемпіонату перевершив твої очікування? 

– Я знав, куди їду. Український чемпіонат бойовий та конкурентний. Тут є гравці з досвідом виступів в NBA. Я знав, що наша команда за рівнем бюджету поступається іншим, і щоб нам перемагати, потрібно завжди докладати надзусиль. Я оцінюю чемпіонат з точки зору кожної окремо взятої гри.  Крок за кроком поступово йти до мети. 

– БК Запоріжжя поступається більшості клубів Суперліги своїми габаритами і тобі часто доводиться боротися на позиції проти більших і вищих гравців. Комфортно почуваєшся у таких протистояннях чи все ж таки умови не рівні?

– Усю свою кар’єру я боровся проти більш кремезних гравців, так що мені не звикати. Звісно, це важко. Але з іншого боку, перед ними теж стоїть завдання зупинити мене. Я намагаюся використовувати свої переваги, тому йде постійна боротьба – хто проявить свої кращі якості. Чим більше неприємностей ти створиш своєму опоненту, тим кращі шанси нівелювати його фізичну перевагу.

– Як швидко тобі вдалося знайти спільну мову з іншими легіонерами та українськими гравцями БК Запоріжжя?

– Ми тут всі як одна сім’я. Американці, українці, ми всі зустрічаємося разом, обідаємо, вечеряємо, проводимо вільний час. У нас чудова команда. Я задоволений, мені з усіма комфортно. 

– Як проводиш вільний час, коли він з’являється? 

– Люблю просто погуляти по місту. Насправді навіть протягом цих трьох тижнів, пов’язаних з паузою, знайти вільний час було складно. Ти прокидаєшся, снідаєш, потім тренуєшся. В обід так само, а увечері після другого тренування сил відверто бракує. Цього вікенду мені вдалося провести час зі своєю дівчиною, яка приїжджала до Запоріжжя на кілька тижнів. Гуляли містом, дивилися фільми, спілкувалися з ріднею. Такий був у нас відпочинок. 

– Як зустрів Новий рік?

– Ми зібралися з кількома гравцями з команди, повечеряли разом, і спокійно пішли по своїм домівкам. 

– Сезон для БК Запоріжжя поки що складається непередбачувано. Спершу серія з перемог, потім багато поразок. Тобі вдається зберігати психологічну стійкість в такі моменти?

– Як я вже говорив, не треба фокусуватися на минулому, кожна гра – це окрема історія. Зрозуміло, що коли серія з перемог, то всі переживають піднесення в емоційному плані, коли багато поразок, то навпаки – спустошення. Але це не повинно впливати на кожну наступну гру. Сезон триває, ще буде багато матчів, треба думати про майбутнє і загострювати свою увагу на цьому. 

– В останніх матчах БК Запоріжжя ти був одним з кращих у команді, демонструючи лідерські якості. З чим це пов’язуєш?

– Важко пояснити. Я просто виконую свою роботу. Ми маємо викладатися на кожному тренуванні, тоді й гра буде краща. Я ніколи не думаю про свою особисту статистику. Після гри можу глянути і порадіти особисто за себе. Однак завжди у пріоритеті – це команда. Я зациклений на тому, чим можу допомогти команді та що потрібно зробити на майданчику. 

– Які подальші очікування від сезону в українській Суперлізі Паріматч?

– Наше першочергове завдання – потрапити в плей-офф. Цей формат  тим і цікавий, що там кожна команда має шанс. За підсумком першої частини сезону ми бачимо, що теж спроможні на сенсацію. У будь-якому разі будемо боротися, незважаючи ні на що. Я з великим передчуттям чекаю найближчих матчів у чемпіонаті. Ми дуже скучили за цим адреналіном, який відчувається лише в іграх.

 

Новини по темі
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Дивіться кращі моменти першого матчу фінальної серії Дніпро - Рівне-ОШВСМ
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Відео20.04.2024
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро переміг Рівне в першому матчі фіналу Суперліги Favbet
Дніпро переміг Рівне в першому матчі фіналу Суперліги Favbet
Команда Володимира Коваля вийшла вперед у чемпіонській серії
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Відео20.04.2024
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Дивіться першу гру чемпіонської серії
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Воїни відвідали гру між Київ-Баскетом та Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Дивіться яскраві моменти першого матчу бронзової серії Суперліги Favbet
Київ-Баскет перемiг Черкаськi Мавпи в захоплюючому протистояннi бронзової серiї: вiдео коментарiв
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Молодий захисник Київ-Баскета продемонстрував чудову гру
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
Кияни вийшли вперед в бронзовій серії плей-оф з Черкаськими Мавпами
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Наставник Старого Луцька розповів про підсумки сезону команди Суперліги
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Лідер Київ-Баскету прокоментував бронзову серію проти Черкаських Мавп, яка розпочнеться вже 19 квітня.
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
10 кращих гравців та тренер за підсумком сезону отримають індивідуальні нагороди
Favbet