Всі категорії новин
Звіт президента ФБУ за два роки

Звіт президента ФБУ за два роки

У Києві відбулася конференція Федерації баскетболу України. Зокрема конференція своїм рішенням запустила процедуру реорганізації ФБУ. Водночас першим пунктом у порядку денному став звіт президента ФБУ Михайла Бродського про роботу ФБУ за період з 28.05.2015 по 20.09 2017.

 

Виступ національних збірних України у період 2015-2017 років

  За цей час національні збірні (жіноча та чоловіча) виступили на двох чемпіонатах Європи. 2015-го чоловіча та жіноча збірні України не змогли вийти з групи.

   2017-го наші дівчата успішно кваліфікувалися на чемпіонат Європи, вигравши відбірну групу з діючим чемпіоном Європи (Сербією). На чемпіонаті Європи цього року наша збірна вийшла з групи, але зупинилася на стадії 1/8 фіналу. Цей виступ ми вважаємо незадовільним, хоча ще кілька років тому могли б поставити йому значно вищу оцінку.

   Чоловіча збірна України у кваліфікації до чемпіонату Європи посіла друге місце і зуміла вийти в основну сітку турніру. 2017-го збірна України зуміла подолати бар’єр групового етапу чемпіонату Європи, та посіла загальне 15-те місце, поступившись у плей-оф майбутньому чемпіону – збірній Словенії. Цей виступ ми вважаємо задовільним.

Прогрес баскетболу 3х3

 З 2015 року до баскетболу 3х3 приділяється значно більше уваги, що спричинило серйозний прогрес цього різновиду баскетболу, який два місяці тому став Олімпійським.

Упродовж двох останніх сезонів вперше почали проводитися офіційні чемпіонати України, які формуються з 25-ти етапів та фінальної частини. У підсумку було проведено рекордну кількість змагань та залучено значно більшу кількість учасників.

За останні два роки: міжнародний рейтинг країни значно виріс - чоловіки з 40 місця 2015 р. до 5 місця 2017-го,  жінки – з 28 місця до 6 місця, юнаки до 18 років – з 53 місця до 4 місця, дівчата до 18 років – з 57 місця до 4 місця.

Кількість зареєстрованих українських гравців на сайті FIBA становить 10 000. В Україні в рази зросла кількість офіційних турнірів. Так, у період з 2013 по 2015 рік проведено 12 змагань, а з 2015 до сьогоднішнього дня їх кількість зросла до 104.

Також слід відзначити досягнення збірних команд, а саме:

- 2015-го жіноча збірна України виграла срібло Європейських ігор у Баку. А 2016 р. наша збірна стала срібним призером чемпіонату світу з баскетболу 3х3 у Китаї та отримала від Міністерства молоді та спорту відзнаку “Команда року”. Свій високий статус жіноча збірна України підтвердила і 2017-го, коли здобула бронзу чемпіонату світу, який проходив у Франції .

- Чоловіча національна збірна 3х3 2017 року стала бронзовим призером чемпіонату Європи, та посіла 5-те місце на чемпіонаті світу. При цьому наша команда здобула для України перші нагороди на такому високому рівні в командному Олімпійському виді спорту за часи незалежності.

- Молодіжні збірні України юнаків та дівчат вперше 2017 року були учасниками чемпіонату Європи, а також чоловіча юнацька збірна була 5-ю на чемпіонаті сіту в Китаї.

 

Юнацький баскетбол

Розвиток дитячого баскетболу для ФБУ є пріоритетом. Для цього ми збільшили кількість ігор. У кожній віковій категорії їх кількість зросла у середньому в 2 рази. В сезоні-2014/15 було зіграно 934 гри у юнаків та 304 у дівчат,  в сезоні-2015/16 – 1140 юнаки та 404 дівчата , а в  2016/2017 – 1919 ігор у юнаків та 710 у дівчат. Кожна команда зіграла в останньому чемпіонаті близько 40 матчів, проти 22 що було раніше. Це дає змогу для повноцінної  ігрової практики юних баскетболістів.

Літні чемпіонати Європи серед молодіжних та юнацьких команд показали, що Україна займає свою нішу у юнацькому баскетболі. Зокрема за два роки збірній Україні U18 вдалося повернути собі місце в дивізіоні “А” та закріпитися у статусі середняка чемпіонату. Молодіжна чоловіча збірна України традиційно знаходиться у топі провідних європейських команд. Відзначу і результат дівочої збірної України U16. 2015 та 2016-го наші дівчата цієї вікової групи замикали підсумковий список учасників дивізіону “Б”, цьогоріч вони зупинилися уже за крок від виходу у дивізіон “А”. З усіма результатами можете ознайомитися у додатку, які маєте у своїх папках.

Водночас нас турбує, що відчутного прогресу у результатах молодіжних збірних за звітний період досягнуто не було. Це спонукало до кроків, які останнім часом почала впроваджувати ФБУ.

  • Зокрема вперше сформовані збірні України U14 та U15. До прикладу, U14 провела повноцінну літню підготовку, яка склала 72 дні та виступила на неофіційному чемпіонаті Європи. Там юнаки посіли 5 місце, дівчата були 8-ми.

 

  • Стипендії ФБУ для гравців. Починаючи з вересня цього року стипендії у розмірі 1 тисяча гривень щомісяця отримають 16 кращих гравців збірної U15 і така ж кількість гравців U16. Тренери, які підготували гравців у збірні команди U15 та U16 впродовж 9-ти місяців з вересня по травень отримують стипендію у розмірі 1 тисячі гривень в місяць за кожного гравця.

 

  • Вдосконалено положення про компенсаційні виплати спортивним школам та тренерам, які підготували гравців до команд, що грають у чемпіонатах України.

 

  • Для навчання тренерів створена комісія з професійної підготовки. До її складу входять, як вітчизняні фахівці Дмитро Базилевський, Олег Рубан та Валентин Мельничук, так і провідні тренери-науковці, які спеціалізуються у теорії та методиці баскетболу - Микола Безмилов та Олена Митова.

 

  • Залучення іноземних спеціалістів до професійної підготовки та ліцензування тренерів. Уже один такий семінар відбувся у Харкові. 

 

Чемпіонати України

Чоловічий баскетбол

За останні два роки кількість офіційних чемпіонатів України збільшилась з 15-ти 2015-го до 28-ми, які є зараз. Крім того, в кожному зі змагань збільшилася кількість команд-учасниць, з’явилися нові.

   Слід відзначити зростання технічного забезпечення змагань, поліпшення організації місць проведення матчів у деяких регіонах. Яскравий приклад зали БК «Дніпро» та “БІПИ”. Клубам вдалося перебудувати сучасні баскетбольні зали із арен, які приходили до занепаду. До слова, минулого року ФБУ спільно з Дніпром у ПС “Шинник” провели “Матч Зірок”, який відбувся в Україні вперше за останні п’ять років. А восени минулого року в Одесі УСК “Одеса” (Краян) прийняла гру жіночої збірної України у кваліфікаційному етапі до чемпіонату Європи-2017.

 Реконструкція залів - це скоріше виняток з правил наших реалій. Суттєвим недоліком для України є відсутність Палаців спорту та спортивних комплексів, в яких можна проводити ігри на сучасному рівні. Особливо це стосується жіночого чемпіонату та змагань чоловіків у Вищій та Першій лізі. Зали тісні, в них холодно, немає теплих роздягалень, нормальних умов для гравців та суддів.

На жаль, за ці роки не збудовано жодного нового спортивного комплексу європейського рівня. Але Федерація наполегливо працює у цьому напрямку.

   Цього року у чоловічій Суперлізі виступатиме 8 команд. Ми свідомо пішли на зменшення кількості клубів, аби покращити рівень проведення змагань. У нас фактично не буде матчів у залах, які не відповідають рівню Суперліги. У всіх клубів цього сезону будуть хороші домашні арени. Приємно, що харківський “Політехнік” переїде до сучасної тритисячної зали “Локомотив”, де і проведе свою першу гру чемпіонату проти “Дніпра”. Центральні матчі чемпіонату ми з вами зможемо побачити в ефірі українського каналу. Ми досягнули домовленості з каналом “Хsport”, який транслюватиме у прямому ефірі 2-3 матчі в тиждень. Це стосується і Єврокубків, де вперше за останні роки виступатиме аж три наші клуби.

 

Жіночий баскетбол

Кількість команд у жіночому чемпіонаті України не є стабільною. Насамперед, це залежить від фінансової спроможності команд. Проте  кількість жіночих команд також зросла з 14 (2015) до 20 (2017).

Останній сезон команди грали в Суперлізі та Вищій лізі, вдвічі збільшилась кількість ігор. Недостатнє фінансування відображується і на обладнанні баскетбольних майданчиків, де грають жіночі команди, і на технічних можливостях. Проте, спільними зусиллями вдалося отримати позитивний результат: команд стало більше, жіночий баскетбол пожвавився, на сайті ФБУ з’явилися статистичні звіти та відео трансляції матчів жіночих команд чемпіонату.

 

Кубок України

Система проведення змагань Кубку України серед чоловіків змінювалася залежно від кількості команд-учасниць змагань. 2017-го за Кубок України змагалися 31 чоловіча команда, враховуючи і аматорські колективи. Цей турнір має великий інтерес і серед уболівальників. Останній фінал Кубка України серед чоловічих команд привів у столичний Палац спорту 7 тисяч уболівальників.

Після тривалої перерви, 2016-го ми відродили Кубок України серед жіночих команд. До цього цей турнір проходив ще у сезоні-2008/09. Останнього року за Кубок змагалися 16 жіночих команд.

 

Студентський баскетбол

Сезон-2015/16 став сезоном відродження для Студентської баскетбольної ліги України. На ігрові майданчики у вісімнадцяти областях в різні періоди часу виходили 111 чоловічих та 38 жіночих команд, це більш як півтори тисячі учасників.

В 2016/2017 рр. в Студентській лізі взяли участь рекордні 182 чоловічих та 78 жіночих команд. В деяких областях студентські змагання на регіональному етапі проходили в двох дивізіонах. В СБЛУ попереднього сезону виступали команди усіх областей, окрім тимчасово окупованих територій. Загальна кількість учасників наблизилась до позначки 3,5 тис. студентів з усіх куточків України.

Робота з обласними федераціями

Упродовж звітного періоду ФБУ надавала юридичну та методичну допомогу усім 24-м обласним федераціям. Системно проводилися тренерські та суддівські семінари. ФБУ сприяє у пошуку спонсорської допомоги для обласних осередків. У новому сезоні ФБУ наддасть підтримку у проведенні обласних аматорських змагань. Під час кожного аматорського змагання, яке зареєстровано у ФБУ, ми забезпечуватимемо ведення онлайн-статистики на сайті, та онлайн-відеотрансляції матчів (центральних) аматорського змагання у відповідному розділі на офіційному сайті ФБУ.

 

Пізнаванність баскетболу: ЗМІ, медіа, трансляції:

Два роки тому був створений новий сайт Федерації баскетболу України. Перед стартом сезону-2017/18 ми ще раз модернізували сайт FBU.UA, який наразі відповідає усім сучасним інформаційним потребам користувача. Середня відвідуваність ресурсу складає близько 5 тисяч унікальних користувачів. Кожного дня на сайті з’являється 15 власних новин, пов’язаних з українським контентом.

Інформаційними партнерами ФБУ на сьогодні є 11 телевізійних каналів, 16 всеукраїнських сайтів та 5 газет.

Яскравим підтвердженням плідної співпраці зі ЗМІ є кількість знімальних груп, які прибули на останні прес-конференції та відкриті тренування. Так, відкрите тренування  жіночої збірної України відвідало 8 каналів, на прес-конференції, присвяченій відльоту чоловічої збірної на чемпіонат Європи, було 9 камер.

Зважаючи на економічне становище та неможливість українських каналів викуповувати дорогі спортивні трансляції, ФБУ довелося взяти цю функцію на себе. Український глядач зумів побачити матчі національної жіночої та чоловічої збірних України на чемпіонатах Європи в ефірі українського телебачення (ХSport). Це саме стосується і матчів Єврокубків, завдяки нашим домовленостям ігри “Хіміка” у Лізі чемпіонів були показані в ефірі каналу Тоніс.

Зазначимо, що останні телевізійні рейтинги матчів збірної України підкреслили найвищий глядацький інтерес впродовж останніх двох років. Так, матч України проти Грузії на чоловічому ЄвроБаскеті невідривно в інтернеті та ефірі ХSport дивилися 90 тисяч уболівальників. Хоча б на 15 секунд до трансляції долучалося 350 тисяч глядачів.

 

Робота з уболівальниками

ФБУ доклала чимало зусиль, аби збільшити відвідуваність матчів чемпіонату України, Кубку України та матчів національних збірних України. Переконливі цифри пов’язані з кількома центральними подіями минулого сезону. Уперше за багато років на баскетбольний матч прийшло 6 тисяч уболівальників. Сталося це під час домашнього матчу кваліфікації чемпіонату Європи між збірними України та Словенії 17 вересня 2016 року. Після цього у чоловічій Суперлізі системно на київські ігри приходило 4 тисячі глядачів. На Фінал чоловічого Кубка України прийшли рекордні 7 тисяч уболівальників!

 

Суддівство

Зважаючи на збільшення кількості матчів виросла потреба у кількісному збільшенні суддівського корпусу. Так, на сьогодні зареєстровано 146 суддів, а 2015-го їх було 86. У нас було 9 арбітрів ФІБА – зараз 11. Ми збільшили кількість переглядів та аналізів матчів усіх рівнів. Раніше розглядалося лише 45% таких матчів, зараз їх 75%. Суттєво збільшилась кількість семінарів для суддів та комісарів, а також семінарів для тренерів щодо правил баскетболу.

 

Робота зі спонсорами та партнерами

За останні роки в рази збільшилась кількість спонсорів та партнерів українського баскетболу. На сьогодні у нас є чітко вибудувана піраміда спонсорів. ФБУ та чоловіча збірна України має преміум-спонсора – “Укргазбанк”, який є і титульним спонсором Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги. Титульним спонсором чоловічої Суперліги впродовж уже другого сезону є - “Парі-Матч”, який водночас є партнером чоловічої та жіночої збірної України. Офіційним партнером ФБУ є компанія “Авангард”. Титульним спонсором чемпіонату України серед студентських команд виступає – “ТАСКОМБАНК”. Технічним спонсором збірних команд України – є “Errea”. Технічним спонсором чоловічої та жіночої Суперліг, а також Вищих ліг виступає Wilson. Так, цього сезону наш партнер забезпечить клуби Суперліги 15-ма м’ячами, а клуби Віщої ліги – 12-ма. Окрім того, ФБУ у розвитку баскетболу допомагають його партнери – “Брокбізнес”, “Венето” та “Альтком”.

За допомогою наших спонсорів та партнерів, а також на ініціативи ФБУ була запроваджена програма “Баскетбол у кожен двір”. Упродовж двох років нам вдалося обладнати баскетбольним обладнанням 256 баскетбольних майданчиків по всій Україні.

 

Законодавча діяльність

  • Було ініційовано розробку проекту постанови про підвищення заробітної плати тренерам-викладачам ДЮСШ, відповідний проект супроводжувався на всіх стадіях погоджень та прийняття (постанова прийнята Урядом 13 липня поточного року, підвищення зарплат відбувається з 1 вересня 2017 року);
  • Постійно провадиться експертиза нормативно-правових актів Мінмолодьспорту на предмет перегляду та актуалізації.
  •   Підготовлено та укладено меморандум про співпрацю між Київською міською державною адміністрацією та ФБУ і Київською федерацією баскетболу;
  • Укладено додаткову угоду до договору ФБУ з Мінмолодьспортом  стосовно проведення експерименту щодо залучення Міністерством молоді та спорту національних спортивних федерацій з окремих олімпійських видів спорту до організації і проведення спортивних заходів, з метою його продовження до 2020 року;

-         Запроваджено ліцензування агентів (розроблено відповідне положення, яке направлене на погодження до FIBA);

-     Запроваджено процедуру реєстрації аматорських змагань з баскетболу в Україні.

-     Розроблено новий варіант статуту ФБУ, який ми будемо приймати на наступній конференції ФБУ.

 

Фінанси

Відчутне збільшення змагань та кількості збірних за останні два роки суттєво збільшили витрати на утримання баскетболу та проведення на належному рівні змагань. Нам вдалося збільшити фінансування завдяки бюджетним коштам. Для порівняння, 2015-го року з державного бюджету на розвиток баскетболу було виділено близько 10 мільйонів гривень, 2016-го ця цифра сягала вже 19-ти мільйонів гривень, а 2017-го – 30 мільйонів. Та цього ще недостатньо, аби на належному рівні готувати сильне, конкурентоспроможне покоління, проводити на високому рівні чемпіонати та забезпечувати усім необхідним національні збірні.

Федерація баскетболу України задля покращення ситуації зуміла залучити спонсорські кошти. Так, 2016-го було використано близько 9 мільйонів спонсорських коштів, по серпень 2017-го включно – близько 8 мільйонів гривень.

 

Новини по темі
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Останні офіційні матчі збірна України провела у листопаді 2023 року.
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Гравчиня збірної України набрала 41 очко в матчі у Варшаві.
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Гравчиня збірної України перебралась до чемпіонату Ізраїля
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Українська захисниця допомогла команді здобути перемогу в Румунії
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Новорічна анкета: Віта Горобець
Новорічна анкета: Віта Горобець
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Гравчиня жіночої збірної змінила одного аутсайдера Серії А на іншого
Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Привітання зі святами від гравчині збірної України
Аліна Ягупова залишає Чукурову
Аліна Ягупова залишає Чукурову
Зірка збірної України продовжить кар'єру в іншому клубі
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Розігруюча нашої національної команди — про другу гру кваліфікації
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Україна - Португалія у відборі на чемпіонат Європи
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Жіноча збірна України без перемог провела два матчі першого вікна відбору
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Відео12.11.2023
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Дивіться матч жіночої національної збірної у кваліфікації на чемпіонат Європи-2025
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Придбати благодійний квиток можуть абсолютно усі охочі
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Захисниця збірної України — про матч відбору на Євробаскет-2025
Favbet