Всі категорії новин
Ярослав Ковальов: Налаштовуємось в кожній грі давати бій, щоб не віддавати нікому своє

Ярослав Ковальов: Налаштовуємось в кожній грі давати бій, щоб не віддавати нікому своє

В листопаді команда Сумського державного університету під керівництвом Ярослава Ковальова на чемпіонаті світу з баскетболу 3х3 серед університетських команд стала бронзовим призером.

Успішно виступає команда і у Вищій лізі чемпіонату України, де перед найближчим туром знаходиться на четвертому місці, але у команди через участь в чемпіонаті світу є дві перенесені гри, перемога в яких дозволить команді опинитись в топ-3.

Про останні успіхи команди та задачі на сезон прес-служба ФБУ поспілкувалась з головним тренером команди Ярославом Ковальовим.

- Команда СумДУ стала призером чемпіонату світу з баскетболу 3х3 серед університетських команд у Катарі. Чи розраховували на такий результат?

- Ми потрапили на чемпіонат світу як срібні призери чемпіонату Європи серед університетських команд. Тоді влітку за команду грали Старцев, Кабацюра, Стародуб та Балабан. Але за правилами змагань, на чемпіонаті світу вік гравців не може перевищувати 25 років, тому прийшлось грати більш молодими гравцями.

Плюс при складенні списків-кандидатів ми зіткнулись з тим, що клуби не відпустили своїх гравців. Один з гравців в останній момент не приїхав в Катар і за нас грав менеджер команди Ілля Кошеватський. Він суттєво допоміг нам в ротації.

Ми розуміли, що буде важко, але нам посміхалась вдача. По-перше, по прильоту нам повідомили, що матчі будуть в залі. На вулиці при +35 і важкому повітрі хлопцям було б дуже тяжко. Нам десь пощастило з групою, а в чвертьфіналі та матчі за третє місце у суперників травмувались гравці і ми грали фактично три на три. І за рахунок бажання, боротьби на кожному клаптику майданчика ми в кінцівці дожимали суперників. Хлопці своєю працею заслужили ці бронзові медалі чемпіонату світу. Це запам’ятається на все життя.

Особисто для мене це на даний момент головний результат дев'ятирічної тренерської кар'єри, що дало друге дихання для роботи.

Тут хочеться сказати, що з начальником команди Миколою Гуменним ми завжди мріяли потрапити на чемпіонат світу. 9 років назад ми поїхали на перші студентські ігри і хоч програли, але тоді з ним поставили задачу, що ми все одно виграємо чемпіонат України, поїдемо на чемпіонат Європи та світу. Він зараз в ЗСУ, боронить нашу державу. Ми бажаємо йому повернення і з ним ми ще багато зробимо для українського баскетболу.

- Якось відсвяткували успіх?

- Не було часу, адже одразу по поверненню в Україну у нас був тур Вищої ліги. Можливо, перед Новим роком зберемось.

Цей рік для нас дуже успішний. Ми стали чемпіонами Молодіжної ліги, чемпіонами України з баскетболу 3х3 в категорії U-21, в Кубку України 3х3 стали другими, виграли літній чемпіонат України 3х3, серед університетських команд стали другими на чемпіонаті Європи і третіми на чемпіонаті світу. Хочеться і далі продовжити.

- Як оцінюєте підсумки першого кола Вищої ліги для своєї команди?

- Є дуже позитивні моменти, є негативні. У нас ще є дві не зіграні гри і якщо їх виграємо, то можемо піднятись на третю сходинку, а програвати ми не збираємось.

У нас доволі молода команда, хлопці з кожною грою додають. У нас є лідери – це Михайлов, Філоненко, Кузьмін, і якщо вони продовжать працювати, то вже скоро, думаю, отримають шанс перейти до команд Суперліги. В свою чергу інші гравці за ними тягнуться і прогресують.

- Які задачі ставите перед командою, адже в порівнянні з минулим сезоном у ас суттєво змінився склад?

- Формуючи склад на сезон ми в першу чергу ставили завдання запрошення молодих гравців, тому що в минулому році ми стали переможцями Молодіжної ліги і в цьому сезоні у СумДУ є амбіції поборотись за медалі Молодіжної ліги.

Ставимо задачі і у Вищій лізі, зокрема хочемо потрапити в п’ятірку кращих за підсумком другого кола, щоб зіграти в Кубку України. Ну і залишитись в топ-5 регулярного чемпіонату, щоб у плей-оф спочатку зіграти з рівною нам командою.

З уходом Стародуба в першу чергу змінилась гра команди, адже через нього йшло більше 50% атак. Тепер же кожен проносить свою користь, показує себе. Перед першою грою я хлопцям сказав, що у них є можливість показати хто вони є. Багато рівних команд і це можливість себе зарекомендувати, щоб отримати кращі контракти на наступний сезон в інших клубах.

Чесно сказати, у нас складна фінансова ситуація, у нас небагато грошей, щоб платити хлопцям і утримувати їх у нас. Треба розуміти, що у нас прифронтове місто, тому фінанси йдуть на інші важливі речі. Сподіваюсь, що у перспективі у нас будуть кошти, щоб грати у Суперлізі, але спочатку ми у Вищій лізі хочемо показати себе на максимум.

Тут дуже хотів би подякувати друзям зі Sport Market review, які допомогли знайти спонсорів поїздки і медійно висвітити нашу подорож у щоденниках, яка допомогла з поїздкою на чемпіонат світу.

Університет нас підтримує не один рік, вдячний Управлінню молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації і керівнику Походні Євгена Івановача, без допомоги якої ми ймовірно взагалі не грали б в сезоні.

У нас нема великих спонсорів, ми як то кажуть збираємо з миру по нитці. Є місцевий меценат Дериколенко Олександр Миколайович, який раніше грав в баскетбол, а зараз нам допомагає. І я дуже вдячний хлопцям, які грають десь на ентузіазмі, а не за великі гроші.

- Влітку Ви працювали тренером збірної U-17 з баскетболу 3х3 і трьох гравців з тієї команди заявили за СумДУ. Наскільки Ви задоволені їх прогресом та грою?

- Цих хлопців я знаю з літа і я був здивований, що їх не запросив ніхто в команду на момент розмови з ними у вересні. Це талановиті хлопці, які могли б підсилити навіть команди Суперліги. Я поспілкувався з їх тренерами і вдячний їм, що вони довірили мені працювати з хлопцями.

Я б хотів, щоб на Микиту Кобилінського чи Максима Грищука, які є киянами, звернули увагу Будівельник чи Київ-Баскет. Хлопцям по 17 років, а вони вже демонструють високий рівень, бажання, борються за кожний м’яч. Я дуже задоволений їх грою. Те ж саме стосується і Богдана Бура. Сподіваюсь, що здобувши досвід, вони вже наступного літа покажуть себе на чемпіонаті світу U-18 з баскетболу 3х3, якщо потраплять в склад.

- У Вищій лізі СумДУ програв три матчі, але два з них – Селф Мейду і Самбору – в близьких матчах. На цьому тижні у вас гра с Самбором. Чи націлюєтесь на реванш?

- В першому колі у нас була лише одна гра з Прометеєм, яку ми програли з великим відставанням. Ця гра була в другий ігровий день тижня перед важливим для нас дербі з харківським Політехніком, тому я дав лідерам менше ігрового часу. Але я був здивований, що в такій ситуації за рахунок бажання молоді ми непогано виглядали з Прометеєм.

Селф Мейду ми програли в турі одразу після чемпіонату світу 3х3 серед університетських команд, де окрім матчів ми провели ще й 56 годин в кожну сторону в дорозі.

Самбору ми програли на старті чемпіонату і в тій грі десь недооцінили себе, або переоцінили суперника. Ми самі втратили шанси на перемогу в кінці через свої помилки. На цьому тижні ми знову з ними граємо і приложимо максимальні зусилля, щоб виграти. Налаштовуємось в кожній грі давати бій, боротись до кінця, щоб не віддавати нікому своє.

Новини по темі
Представлено новий офіційний м’яч Суперліги Favbet
Представлено новий офіційний м’яч Суперліги Favbet
Spalding став технічним партнером чемпіонатів України з баскетболу
Роман Потєєв: Бажаю грати за збірну України та представляти країну на міжнародній арені
Роман Потєєв: Бажаю грати за збірну України та представляти країну на міжнародній арені
Роман Потєєв – про виступи за збірні України, клубний сезон, а також про майбутні плани
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Фіналом восьми у Києві завершився сезон Вищої ліги 2023/24.
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Дивіться яскраві фото вирішального матчу Вищої ліги на церемонії нагородження
Прометей – переможець Вищої ліги
Прометей – переможець Вищої ліги
Команда зі Слобожанського завершила сезон без поразок
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Відео21.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Дивіться трансляцію вирішальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Ніко-Баскет - Харківські Соколи
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Завершились матчі за 5-8 місця Фіналу восьми Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
У видовищному матчі за бронзу Ніко-Баскет переграв Харківські Соколи
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей боротиметься за чемпіонський титул із Самбором
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Відбулись матчі втішного міні-турніру Фіналу восьми Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір здолав в півфіналі Ніко-Баскет і тепер побореться за трофей
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Відео20.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Дивіться трансляцію півфінальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Стартував Фінал восьми у чоловічій Вищій лізі
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Відео19.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Вищої ліги
Favbet