Всі категорії новин
Віталій Черній: Дивізіон В на молодіжних Євробаскетах – це м’ясорубка, де треба налаштовуватись на кожну гру як на останню

Віталій Черній: Дивізіон В на молодіжних Євробаскетах – це м’ясорубка, де треба налаштовуватись на кожну гру як на останню

Літо – це традиційно період молодіжних збірних, які грають на чемпіонатах Європи. Уже сьогодні, 6 липня, жіноча збірна України U-20 першою з наших молодіжних команд розпочне свій шлях на континентальній першості.

Напередодні старту молодіжних чемпіонатів Європи прес-служба ФБУ поспілкувалася з головою комісії збірних команд України Віталієм Чернієм, який розповів про вибір тренерів для збірних цього літа, комплектацію команд, дав поради тренерам і гравцям напередодні першостей.

- Віталій Миколайович, перше і головне питання – це вибір тренерів. Наскільки непростим він був і чому в підсумку зупинились на тих кандидатурах, які наразі готують наші збірні до літніх чемпіонатів Європи?

- Як став головою комісії збірних команд України, то вніс пропозицію більш раннього призначення тренерів для молодіжних збірних – до Нового року, – щоб у наставників був запас часу до початку роботи для збору інформації, вивчення кандидатів, формування тренерського штабу та підготовки до тренувального процесу.

Читайте: Затверджено тренерів молодіжних збірних України на 2024 рік

На кожну тренерську позицію передусім розглядав досвідчених тренерів, з іменами та прогресивним баченням. Розпочав переговори з Валерієм Плехановим і Дмитром Забірченком, і мені  сподобалось, що в нас не виникало суперечок. Вони майже відразу погодилися. Були нюанси по деяким питанням, але я побачив їх бажання працювати з молодіжними командами.

Валерій Плеханов рекомендувався на посаду наставника U-20, оскільки вже працював з хлопцями цього віку.

Дмитро Забірченко з цими хлопцями не працював, але був обізнаний з їх можливостями. А ще в нього є бачення на перспективу, наперед. Звичайно, нам би хотілось, щоб будь-який тренер, який бере збірну на початку, допрацював із нею до U-20.

З цими двома кандидатурами були прямі переговори та моє бажання, щоб Плеханов і Забірченко очолили збірні в підсумку реалізувалося.

По збірній U-18 ще до мого призначення головою комісії була попередня домовленість з Андріусом Вайсекаускасом, який у підсумку й очолив команду.

- А щодо жіночих збірних?

- Тут важлива ремарка, що як голова комісії збірних я маю бачення, кого рекомендувати на посаду головного тренера, але не вирішую, хто стане наставником. Тренерська комісія рекомендує, а затверджуються спеціалісти голосуванням Виконкому.

У нас була гаряча дискусія, було обговорення, сперечання, особливо по чоловічій збірній U-18 та по дівчатам. По дівочим збірним U-20 та U-18 були наші пропозиції, а також думка головного тренера національної збірної Євгена Мурзіна. Він був десь не згоден із нашими рекомендаціями, і ми провели конкурс.

Євгеній Вікторович виніс на голосування свій список, і він набрав більше голосів. Тому U-20 очолила Інна Кочубей, U-18 – Денис Спиридонов. А от по U-16 Євген Вікторович погодився на нашу кандидатуру В'ячеслава Ковалевського, який возив цю збірну на ЄЮБЛ, готував кістяк команди до ВЮБЛ.

Інна Кочубей: Я розраховую на кожну з 12 дівчат, які потрапили до підсумкового складу

При цьому під час обговорення ми передбачали план А, план В і так далі. А коли в травні прийняли закон про мобілізацію, то у Дениса Спиридонова виникли питання з виїздом. Документи він не встигав підготувати до початку збору, тому тут набрав чинності план В, і цю збірну очолить Євген Мурзін, як куратор жіночих збірних. Але при цьому до зборів кандидатки до жіночої команди U-18 отримали індивідуальні програми підготовки від Дениса Спиридонова, щоб з перших днів всі приїхали готовими до роботи.

- Наступне важливе питання – це кадри. Як визначалися списки гравців, які відправилися на збір?

- По кожній команді була зібрана інформація зі списком потенційних кандидатів. Ми знаємо, яка у нас ситуація і що багато молоді виїхало, тому було непросто скласти цей справді великий список. Він був наданий тренерам, які зі свого боку почали вивчати кандидатів, спілкуватися з ними, їх батьками й тренерами команд.

Список насправді не ідеальний. І той експеримент Валерія Плеханова, який в інтерв’ю через сайт ФБУ закликав зв'язуватись з ним, щоб нікого не пропустити, теж дав результат.

- Я так розумію, що цей результат – присутність Максима Олександра Кличка на зборі U-20?

- По ньому була інформація, але вона була "сирою", доволі різною. Він дуже сильно додав за останній рік, хлопець працював і зараз я спілкувався з Валерієм Плехановим, у штабі задоволені його роботою на зборі.

- Тренери самостійно обирали гравців на збір чи Ви також мали вплив на цей вибір?

- Ми з самого початку запланували, що кожен тренер, маючи інформацію по збірній, до певного дедлайну має скоротити список до 24 осіб, а потім до 18, яких можна буде запросити на збір. Тут треба розуміти, що маємо певні фінансові, логістичні питання, тому не можемо на закордонний збір повезти 50 гравців. Є межі, за які ми не можемо вийти в наших реаліях.

З кожним тренером ми розмовляли по списку. Ще на початку домовилися, що кожен наставник має пояснити свій вибір, захистити свою думку. Ціль у нас одна – вдалий виступ на чемпіонатах Європи.

Трішки інша ситуація зі збірними U-16, яким вдалося зіграти в ЄЮБЛ, проводити недовготривалі збори протягом сезону. Плюс ми взимку виїхали на турнір в Барселону. Тому тренери на кандидатів розглянули більш досконало, уже десь награвались п'ятірки. Дмитро Забірченко не на всіх зборах був, але його помічники все контролювали та працювали із завданнями головного тренера.

Читайте: Кадетські збірні України U-16 виграли міжнародний турнір в Барселоні

У 16-річних дівчат була схожа ситуація, як у хлопців. Ми їздили на ЄЮБЛ, я теж допомагав тренерам, також їздив на тури ВЮБЛ, переглядав кандидаток, щоб штаби отримували додаткову інформацію.

Деякі 18-річні та 20-річні гравці виступають в Україні. Ми бачимо їх гру, але багато хто з них – за кордоном. Тут хочу відзначити роботу Наталії Жержерунової, яка багато часу та енергії витратила, щоб зібрати для штабів необхідну інформацію.

Ще хочу сказати, що ці збірні U-16 трішки незвичні, адже пережили час, коли був коронавірус, війна, і вони не проходили проекти U-14, U-15. Фактично ми збирали їх вперше минулої осені на ЄЮБЛ, де визначали кістяк. А на турнірі в Барселоні нам вдалося переглянути легіонерів, які не розчарували й точно нас підсилять.

- Відомо, що є розмови про єдину модель гри збірних. Розкажіть про це і яка роль тренерів національних команд у підготовці молодіжних збірних?

- З самого початку, коли ми обговорювали вертикаль підготовки гравців збірних, як в чоловічому, так і в жіночому баскетболі, у мене насамперед була розмова з Віталієм Степановським. Він сказав, що теж розглядав цю ідею і думав винести її на обговорення.

На цьому етапі Валерій Плеханов постійно на зв’язку з Віталієм Степановським. Степановський навіть раніше приїхав на збір національної команди до Риги, де проводить підготовку й "молодіжка". І до цього вони обговорювали моменти підготовки команди, ще з зими ця стратегія була вироблена й тренери на постійному зв’язку.

Що стосується збірної U-18, то тут не таке детальна комунікація, але вона присутня. Є стрижень підготовки, базові речі, а далі тренеру окремої збірної надається можливість самостійно приймати рішення. Тренери U-18 знають модель, над якою треба працювати. Тут більше я на зв’язку зі штабом, у мене була онлайн-трансляція всіх тренувань команди взимку, і після кожного ми спілкувалися з наставниками, корегували якісь моменти.

Десмонд Йяму: На Євробаскеті U-18 буду боротися за Україну та наших захисників на фронті

У збірних U-16, U-15 та U-14 теж йде робота за цією моделлю. Дмитро Забірченко на зв’язку з Віталієм Степановським й Артемом Сліпенчуком, Олегу Шевченку я розповів, що вимагається від гравців, які взяли участь у навчально-тренувальному зборі.

Хочу відзначити, що в команди U-14 на першому навчальному зборі вікової групи був присутній асистент головного тренера національної збірної Артем Сліпенчук, були відпрацьовані перші кроки впровадження єдиної моделі, хлопці отримали першу інформацію.

По жіночій збірній все ще простіше – головний тренер національної жіночої збірної Євген Мурзін буде тренувати команду U-18, він був присутнім на зборі U-20.

- Якщо не секрет, на які моменти найбільше звертається увага під час тренувань збірних U-14 та U-15, де закладається фундамент?

- Зазвичай у нас як було? Ми дивились як баскетболісти грають, далі  відштовхувались від індивідуальних дій, думали, як ми будемо руйнувати гру суперника. У підсумку зараз ми бачимо й аналізуємо, що не можемо забивати, не можемо підтримувати рух у нападі.

Тому наразі ми пішли іншим шляхом. Акцент був зроблений на роботі гравців без м’яча, як повинні рухатись, порівняно з тим гравцем, який із м’ячем.

Роман Мануйлик: Якщо поїду на чемпіонат Європи, то готовий залишати на майданчику всі сили заради досягнення перемог

У нас був збір U-14 і ми плануємо цього літа ще один, шукаємо турнір, де отримані знання вони спробують реалізувати в грі. Ми хочемо в наступному сезоні зіграти в ЄЮБЛ збірними 15-річних та 14-річних. У майбутньому сезоні це будуть U-15, U-16. Це не просто фінансово, адже підвищився вступний внесок плюс логістично непросто нам туди їздити, бо, наприклад, цього року доводилося до 30 годин проводити в дорозі, щоб доїхати на тури ЄЮБЛ.

Але це потрібно нам, потрібно кожну паузу в чемпіонатах заповнювати зборами молодіжних команд. Це не просто робити з дорослими збірними, але 14-, 15-, 16-, 17-річних будемо намагатися збирати в Україні. Баскетбольна освіта для них має бути постійною, безперервною.

- Повернемося до підготовки збірних до чемпіонатів Європи. Наступна тема – збори та пошук суперників для контрольних матчів…

- Усі збори будуть проходити за кордоном. Не потрібно розшифровувати причину цього – батьки хочуть бути впевнені в безпеці дітей, тому ФБУ робить усім збори за межами країни.

Дуже багато роботи провів Андрій Лебедєв у пошуках суперників для контрольних матчів та місця здобів. Враховуючи питання "ціна-якість" у команд, як на мене, чудові умови. Він провів прямі перемовини з федераціями баскетболу Латвії та Литви, до країн яких на підготовку приїжджають багато збірних. Зазначені федерації допомагають додати наші команди в графіки контрольних матчів таких збірних.

На жаль, ми граємо в Дивізіонах В, і це має свій вплив на контрольні матчі – часто збірні Дивізіону А не хочуть проводити спаринги з командами Дивізіону В. Але Андрій зумів із багатьма все ж домовитись, і ми бачили на прикладі молодіжної жіночої збірної, що з шести контрольних матчів – чотири були проти команд Дивізіону А. Це колосальна робота, яка непомітна багатьом.

Хочу сказати, що команди Дивізіону А – Італія, Іспанія та Франція – відразу після чемпіонату Європи оголошують про проведення підготовчих турнірів наступного року. І до них утворюється черга охочих потрапити на турніри, отримати запрошення. Там конкуренція, і ми поки не входимо в ранжир. Я вважаю, що все зміниться, коли ми будемо грати краще, завойовувати призові місця і з нами почнуть рахуватись. Тоді процес пошуку суперників, планування зборів стане легшим. А наразі ми витискаємо максимум із того, що маємо.

- У травні на Асамблеї ФІБА президент ФБУ Михайло Бродський розмовляв із президентом Федерації баскетболу Грузії Віктором Санікідзе щодо проекту змагань для юнацьких збірних "Кубок Чорного моря". Чи знаєте Ви щось про це, на якій стадії реалізація проекту?

- Ці змагання, як етап підготовки збірної, – шикарні. Турнір з Грузією, Туреччиною, Болгарією… До нього хочуть долучитись інші збірні. Насправді в червні мав відбутися турнір у віковій категорії U-16, ми мали запрошення, але виникли технічні проблеми з залом, а протести в Тбілісі не дозволили перенести змагання в іншу частину Грузії, тому в цьому році його скасували.

Але є домовленість, що нас будуть раді бачити. Є плани проведення змагань чоловічих і жіночих збірних. Тому, сподіваюся, в наступному році такі змагання відбудуться.

- Як буде оцінюватися робота тренерів за підсумками виступів збірних на чемпіонатах Європи?

- Після кожного чемпіонату Європи тренерська група при ФБУ буде оцінювати кожну збірну. І після завершення всіх чемпіонатів восени буде аналіз, де ми обговоримо і тренерів, і команди. Тренери будуть нести відповідальність, доповідати, що вдалося реалізувати, а що – ні.

Не хочу, щоб це була проста формальність. Бажаю, щоб були непрості питання, відверті відповіді, щоб ми розуміли в якому напряму нам рухатися. Глобальна ціль – спершу повернення до Дивізіонів А, а потім боротися там за призові місця.

- Не можу не спитати про національні збірні, тим більше наразі розпочався збір чоловічої збірної. Які в них плани на це літо?

- На літо в національних збірних є завдання перегляду майбутнього резерву. В жіночій збірній Євген Мурзін був присутній на зборі U-20 і буде тренувати U-18. По чоловічій команді ми бачимо, що збірна зібралась у Ризі, візьме участь на турнірі в Тайвані.

Читайте: Національна чоловіча збірна України розпочала літній тренувальний збір

Чоловіча команда зібралася не найсильнішим складом, деякі основні гравці травмовані, не мають контрактів, відпросилися за сімейними обставинами. Тому тренерський штаб вирішив дати можливість продемонструвати свій потенціал молодим гравцям, баскетболістам Суперліги. Переглянути, як вони сприймають методи тренера, як слухають, роздивитися їхні слабкі та сильні сторони.

З "молодими" є ветерани – Денис Лукашов і В'ячеслав Кравцов. Вважаю, що такі, як ми кажемо "дядьки", мають бути в команді, щоб передавати дух, традиції збірної, донести ідею національної збірної. Вони здатні це зробити. Можливо, вони хочуть посприяти своїм кар’єрам таким чином, показати себе в збірній і отримати пропозиції на наступний сезон.

- І завершальне питання. Ваша особиста думка, від якої збірної варто очікувати найкращого результату?

- Я не люблю прогнозувати. Мій тренерський досвід підказує, що Дивізіон В – це особливий турнір. Це рівний турнір. Є номінальний фаворит, але кожна збірна може потрапити трійки. Там треба налаштовуватися на будь-яку гру, як останню. Потрібно вигравати все і викладатись із першої гри.

Ми часто довго "розгойдуємося", боїмося зробити перший крок. А далі вже героїчно рятуємо своє положення. Можливо, ментальність така, що ми любимо грати бек-апом, не як фаворит, а як піде. Ми з першої зустрічі маємо нав’язувати свою стратегію. У нас є для цього можливості. Нам не треба боятися нікого і нічого. Дивізіон В – це м’ясорубка, це бійня. Там інший підхід до гри, там "вмирають" на майданчику, "вигризають" кожен м'яч.

Тому порада тренерам та гравцям – потрібно "вмирати" з першої секунди без "розгойдувань". Необхідно нав’язувати свою гру. Якщо ми десь будемо "провалюватися" технічно, то треба "переламувати" гру фізично, морально. Нюансів не буде. З кожного матчу необхідно витискати максимум, і в жодному разі ніколи не опускати руки.

Читайте: 
Розклад матчів жіночих команд на чемпіонатах Європи
Розклад матчів чоловічих команд на чемпіонатах Європи

Я бажаю, щоб молодіжні збірні пройшли ці етапи дуже яскраво та якісно. Це важливо. Якщо перед національною збірною стоять одні вимоги, а саме перегляд гравців, які вже скоро можуть стати основними в команді, то у молодіжних збірних – інші, й там потрібні бійці з характерами.

Ми готуємось цілий рік до літа, до чемпіонатів Європи. І це екзамен, вершина всього року, ваших виступів. А ще це ринок, де будуть за вами слідкувати тренери, агенти. Але при цьому не треба забувати, що грає команда й результат здобуває саме команда, де окремий гравець – це її елемент.

У нас є яскраві гравці в молодіжних збірних і в цьому році ми побачимо їх. Прізвища не буду називати, але закликаю слідкувати за ними.

Новини по темі
Ярослав Ковальов: Хлопці реально заслуговували на медалі чемпіонату світу
Інтерв'ю02.09.2024
Ярослав Ковальов: Хлопці реально заслуговували на медалі чемпіонату світу
Тренер чоловічої збірної U-18 з баскетболу 3х3 Ярослав Ковальов прокоментував виступ своїх підопічних на світовій першості.
Владислав Лукінський: Обіцяв влучити дальній кидок — і я це зробив
Інтерв'ю02.09.2024
Владислав Лукінський: Обіцяв влучити дальній кидок — і я це зробив
MVP Кубку України з баскетболу 3х3 розповів за фінальний тур та літні змагання
Вадим Довідний: Будемо боротися за перемогу в фінальному етапі Кубку України 3х3
Інтерв'ю28.08.2024
Вадим Довідний: Будемо боротися за перемогу в фінальному етапі Кубку України 3х3
Капітан Picture Together розповів про виступи на турнірах із баскетболу 3х3 та особливості своєї кар'єри
Максим Михайлов: Моя нова мрія — зіграти за національну збірну України 3х3
Інтерв'ю27.08.2024
Максим Михайлов: Моя нова мрія — зіграти за національну збірну України 3х3
Новачок Старого Луцька розповів про виступи за збірні України з баскетболу 3х3 та клубну кар’єру
Серафима Тиха: Я отримала велике задоволення працювати в двох збірних цього літа
Інтерв'ю15.08.2024
Серафима Тиха: Я отримала велике задоволення працювати в двох збірних цього літа
Талановита українська гравчиня розповіла про виступи цього літа одразу в двох збірних України
Данило Марків: Хочу вдосконалюватися та грати за головну збірну країни в майбутньому
Інтерв'ю14.08.2024
Данило Марків: Хочу вдосконалюватися та грати за головну збірну країни в майбутньому
Гравець команди України U-23 розповів про виступи за різні збірні країни з баскетболу 3х3 та особливості своєї кар’єри
Євгеній Мурзін: Враження від виступу команди на чемпіонаті Європи дуже позитивні
Інтерв'ю13.08.2024
Євгеній Мурзін: Враження від виступу команди на чемпіонаті Європи дуже позитивні
Головний тренер жіночої юнацької збірної України підбив підсумки Євробаскету.
Володимир Решетник: У збірної України хлопців 2010 року народження багато цікавих гравців як у ВЮБЛ, так і за кордоном
Інтерв'ю09.08.2024
Володимир Решетник: У збірної України хлопців 2010 року народження багато цікавих гравців як у ВЮБЛ, так і за кордоном
Головний тренер збірної України U-14 розповів про результати літніх зборів команди, кадровий потенціал хлопців 2010 р.н. і плани зіграти наступного сезону в ЄЮБЛ U-15
Степан Топор: Круто грати за іспанські або балтійські клуби, але цікавіше їх перемагати з українською командою
Інтерв'ю08.08.2024
Степан Топор: Круто грати за іспанські або балтійські клуби, але цікавіше їх перемагати з українською командою
Гравець збірної U-17 з баскетболу 3х3 розповів про особливості підготовки під керівництвом тренера Володимира Журжія та про свій початок кар'єри
Серафим Новіков — про збірну України U-20: За командною хімією це був найкращий колектив у моєму житті
Інтерв'ю01.08.2024
Серафим Новіков — про збірну України U-20: За командною хімією це був найкращий колектив у моєму житті
Гравець молодіжної збірної України після повернення додому розповів про виступ української команди в Румунії та свою кар’єру
В’ячеслав Окунський: Досягнення батька мотивують мене провести ще кращу кар’єру
Інтерв'ю29.07.2024
В’ячеслав Окунський: Досягнення батька мотивують мене провести ще кращу кар’єру
Центровий збірної України U-16 розповів про власну баскетбольну родину, свою клубну кар'єру та гру за збірні країни
Дмитро Стадник: Батько служить у ЗСУ, тому відчуваю особисту відповідальність – маємо грати заради наших захисників та держави
Інтерв'ю23.07.2024
Дмитро Стадник: Батько служить у ЗСУ, тому відчуваю особисту відповідальність – маємо грати заради наших захисників та держави
Захисник збірної України U-16 розповів про очікування від кадетського Євробаскету-2024, мотивацію грати за країну та власну кар’єру
Христина Кулєша: Виклик до національної збірної - це мрія кожної баскетболістки
Інтерв'ю20.07.2024
Христина Кулєша: Виклик до національної збірної - це мрія кожної баскетболістки
Українка – про початок кар’єри в іноземних клубах та бажанні зустрітись в збірній з Аліною Ягуповою.
Олександр Кобзистий: Батько мріяв, щоб ми з молодшим братом разом зіграли за збірну України
Інтерв'ю15.07.2024
Олександр Кобзистий: Батько мріяв, щоб ми з молодшим братом разом зіграли за збірну України
Гравець національної збірної розповів про особливості власної кар’єри та дебютний збір із національною командою
Перший тренер Михайлюка: Свят до останнього терпів, вичікував і дочекався шансу у Бостоні
Інтерв'ю13.07.2024
Перший тренер Михайлюка: Свят до останнього терпів, вичікував і дочекався шансу у Бостоні
Олександр Молчанов згадав перші кроки Михайлюка в баскетболі
Лука Лохманчук: Юніорська збірна мотивована на Євро викластися на 200%
Інтерв'ю09.07.2024
Лука Лохманчук: Юніорська збірна мотивована на Євро викластися на 200%
Форвард розповів про очікування від чемпіонату Європи U-18 та власну кар'єру, свою спортивну родину й партнерів зі збірних України
Віталій Черній: Дивізіон В на молодіжних Євробаскетах – це м’ясорубка, де треба налаштовуватись на кожну гру як на останню
Інтерв'ю06.07.2024
Віталій Черній: Дивізіон В на молодіжних Євробаскетах – це м’ясорубка, де треба налаштовуватись на кожну гру як на останню
Голова комісії збірних команд України Віталій Черній розповів про вибір тренерів для збірних цього літа, комплектацію збірних та дав пораду тренерам та гравцям перед першостями.
Десмонд Йяму: На Євробаскеті U-18 буду боротися за Україну та наших захисників на фронті
Інтерв'ю04.07.2024
Десмонд Йяму: На Євробаскеті U-18 буду боротися за Україну та наших захисників на фронті
Український центровий розповів про кар'єру в збірних України, життя в Німеччині, виступи за клуб і де проведе майбутній сезон
Олександр Ковляр: У національній збірній повинні грати українці
Інтерв'ю03.07.2024
Олександр Ковляр: У національній збірній повинні грати українці
Розігруючий збірної України розповів про перехід до нового клубу та підсумки сезону-2023/24
Олег Шевченко: Збір національної команди U-15 вийшов дуже плідним
Інтерв'ю02.07.2024
Олег Шевченко: Збір національної команди U-15 вийшов дуже плідним
Наставник збірної U-15 Олег Шевченко розповів про підсумок роботи на зборах.
Favbet
voda ua