Всі категорії новин
Вища ліга. Потужний старт Тернополя-ТНЕУ, напружені кінцівки у Рівному та Маріуполі

Вища ліга. Потужний старт Тернополя-ТНЕУ, напружені кінцівки у Рівному та Маріуполі

У понеділок, 14 жовтня, завершився перший у сезоні-2019/20 змагальний тур чемпіонату Вищої ліги. У ньому знайшлося місце як для впевнених перемог фаворитів, так і для декількох несподіванок, найгучніша з яких трапилася у Дніпрі.

Дивіться: Вища ліга: старт нового сезону в фото

Тернопіль-ТНЕУ легко здолав ДіДіБао

Бронзовий призер попереднього чемпіонату Вищої ліги ефектно дебютував у новому сезоні: команда Дмитра Забірченка на своєму майданчику двічі здолала дебютанта дивізіону ДіДіБао із загальною різницею у 77 очок. Попри наявність у складі гравців із досвідом виступів у Суперлізі – зокрема, Миколи Полюляка та Віталія Вінтоняка, – баскетболісти із Кам’янця-Подільського не змогли нічого протиставити одному із фаворитів сезону. Доля першого матчу була майже вирішена ще до великої перерви, на яку господарі пішли із перевагою у 15 очок, а у другій зустрічі тернополяни зусиллями переважно Микити Найка та Максима Нікітіна провели потужний ривок у третій чверті, реалізувавши п’ять трьохочкових кидків за десять хвилин ігрового часу.

Втім, турнірні бали далися Тернополю-ТНЕУ дуже дорогою ціною. У другому поєдинку з ДіДіБао серйозної травми зазнав Олег Рудаков – 25-річний форвард був госпіталізований з підозрою на пошкодження зв’язок коліна. Точний діагноз наразі невідомий, але, певно, деякий час один із ключових гравців команди буде змушений пропустити.

Жодних складнощів із досягненням стовідсоткового результату у стартовому турі «вишки» не виникло ще у двох колективів, дублюючого складу Хіміка та Ніко-Баскета. Традиційно активно використовуючи пресинг по всьому майданчику, за два поєдинки із другою командою Черкаських Мавп юніори Олександра Пащенка змусили суперника зробити сумарні 53 втрати та провели безліч результативних швидких відривів. Баскетболісти із Миколаєва, у свою чергу, вдома двічі розгромили Кремінь, якому поки що істотно бракує майстерності та досвіду лідерів минулорічного колективу – захисника Олексія Чигринова, форварда Юрія Лохманчука та центрового Олександра Рихлюка.

Читайте: Вища ліга: результати стартового туру сезону

Дубль Дніпра зміг здивувати Кривий Ріг

Підсиливши зіграний кістяк складу двома «великими», які перемагали у минулому чемпіонаті Вищої ліги із Прометеєм – форвардом Андрієм Кулішем та центровим Сергієм Загребою, – криворізька команда гучно заявила про наміри боротися за підсумкове перше місце у своїй групі та високий номер посіву у плей-оф. Однак вже на старті першості у підопічних Сергія Корабльова виникли проблеми: номінальний фаворит не зміг двічі обіграти дублюючий склад Дніпра, який у попередньому сезоні не потрапив до медальної вісімки.

Отримавши допомогу від гравця ротації основної команди Романа Бондарчука, у першій домашній зустрічі із Кривим Рогом молоді дніпровці мали суттєву перевагу у боротьбі за трьохсекундну зону, зробивши 19 підбирань у нападі, та влучили більше 40% спроб з периметру. Гості виявилися неготовими до настільки ефективної гри з боку суперника, програли першу половину з різницею у 15 очок, а виправити ситуацію після великої перерви не зуміли. Але до другого матчу команда Сергія Корабльова підійшла значно більш зібраною та взяла переконливий реванш – 106:78.

Взагалі жодній команді східної групи, окрім Ніко-Баскета, не вдалося у першому турі виграти двічі. Дебютанти Вищої ліги з Новомосковська, яким наразі не вистачає глибини складу та габаритів у передній лінії, обмінялися перемогами з Інваспортом, а Політехнік, ще минулого сезону виступавший у Суперлізі, втратив залікові бали у Маріуполі.

У Рівному та Маріуполі все вирішувалося на останніх секундах

Харків’яни та приазовські «леви» зіграли один з двох найбільш інтригуючих поєдинків туру, переможці яких визначалися у напружених кінцівках. Маріупольська команда, у складі якої на матч відкриття чемпіонату на майданчик вийшов семиразовий чемпіон України Олександр Скутельник, за підтримки власних вболівальників змогла вчинити гідний супротив Політехніку, і завдяки результативним діям захисників Віталія Тельчарова та Микити Бібікова мала перевагу у два бали за 15 секунд до завершення основного часу. Та утримала її до фінальної сирени, оскільки своїм шансом перевести зустріч до овертайму гості не скористалися через курйозну помилку Антона Рочняка –форвард у простій ситуації зіпсував вкрай важливу атаку харківського колективу передачею в аут.

Не менш непередбачуваним виявився перший матч між БК Рівне та новачком «вишки» Житомиром. У заключній чверті жодна з команд не мала переваги в рахунку, більшої за п’ять очок, а на останніх хвилинах срібному призеру сезону-2018/19 взагалі довелося відігруватися. Із цим завданням досвідчена західноукраїнська команда впоралася: вирішальним став влучний кидок захисника Тараса Шанюка за 45 секунд до завершення основного часу. Після цього рівненські баскетболісти не реалізували чотири штрафні кидки поспіль, але скористатися хвилюванням господарів їх суперник не зміг, зробивши дві втрати.

У другій зустрічі Рівне перемогло більш впевнено – в нагоді команді Михайла Переверзія, яка влучила лише чотири трьохочкових кидки за 80 хвилин, стали 20 очок центрового Олександра Шепелева, – а Маріуполь все ж поступився. Після невдалої першої половини головний тренер Політехніка Тимур Арабаджі зміг знайти потрібні слова для своїх підопічних, і у третій чверті харків’яни продемонстрували, за рахунок чого вони сподіваються боротися за високі місця у турнірній таблиці. Самовіддана гра у захисті та швидкі атаки з чисельною перевагою дозволили їм виграти ключовий відтинок часу із перевагою у 16 балів і сформувати комфортний гандикап.

32 очки – перший орієнтир для кращих бомбардирів Вищої ліги

Перший тур чемпіонату виявився багатим не тільки на цікаві сюжети, але й на статистичні досягнення. Одразу трьом гравцям вже на самому початку сезону вдалося подолати позначку у 30 набраних балів. По 32 очки до свого активу записали форварди Олександр Петров (Кремінь, у програному поєдинку з Ніко-Баскетом), Денис Клевзунік (Хімік-2, у переможній зустрічі з дублем Черкаських Мавп) та Сергій Мясоєдов (Інваспорт, у виграному матчі із Новомосковськом).

Автором найяскравішого індивідуального перфомансу туру став досвідчений центровий Говерли Володимир Орленко. У першій зустрічі із Львівською Політехнікою, у якій «ведмеді» відсвяткували виїзну перемогу із рахунком 86:82, 34-річний баскетболіст зібрав колекцію з 23 очок, 12 підбирань, 5 результативних передач та 5 блок-шотів, отримавши рейтинг ефективності у 40 балів. І це досить серйозне досягнення – за весь попередній сезон більше вдавалося набрати лише дев’яти гравцям.

Вже у наступному турі Вищої ліги, матчі якого будуть зіграні 19-21 жовтня, на Орленка та його Говерлу чекає непросте випробування – чемпіони 2017 року на виїзді зустрінуться з Тернополем-ТНЕУ. Окрім цього, найближчими вихідними виступ у змаганні розпочнуть СумДУ та Старий Луцьк, які стартовий ігровий тиждень пропускали: сумський колектив буде приймати Інваспорт, а лучани завітають до Кам’янця-Подільського.

Новини по темі
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Фіналом восьми у Києві завершився сезон Вищої ліги 2023/24.
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Дивіться яскраві фото вирішального матчу Вищої ліги на церемонії нагородження
Прометей – переможець Вищої ліги
Прометей – переможець Вищої ліги
Команда зі Слобожанського завершила сезон без поразок
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Відео21.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Дивіться трансляцію вирішальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Ніко-Баскет - Харківські Соколи
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Завершились матчі за 5-8 місця Фіналу восьми Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
У видовищному матчі за бронзу Ніко-Баскет переграв Харківські Соколи
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей боротиметься за чемпіонський титул із Самбором
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Відбулись матчі втішного міні-турніру Фіналу восьми Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір здолав в півфіналі Ніко-Баскет і тепер побореться за трофей
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Відео20.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Дивіться трансляцію півфінальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Стартував Фінал восьми у чоловічій Вищій лізі
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Відео19.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Вищої ліги
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Прометей – ДіДіБао
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
На цьому тижні пройдуть вирішальні матчі сезону у Вищій лізі
Favbet