Всі категорії новин
Вища ліга: лідери Заходу обмінялися перемогами в Южному, СумДУ двічі виграв у Маріуполі

Вища ліга: лідери Заходу обмінялися перемогами в Южному, СумДУ двічі виграв у Маріуполі

Після двотижневої перерви на матчі 1/8 фіналу розіграшу Кубку України поновився регулярний чемпіонат Вищої ліги, подарувавши вболівальникам чимало яскравих зустрічей та цікавих результатів.

Центральні поєдинки п’ятого туру було зіграно у Южному, де дублюючий склад Хіміка приймав Тернопіль-ТНЕУ – команду, що потужно розпочала сезон-2019/20 та продемонструвала здатність боротися за найвищі місця у турнірній таблиці. Зовсім не дивно, що обидва протистояння амбітних колективів вийшли максимально конкурентними та напруженими, а їх доля вирішувалася у заключних чвертях.

У суботу вирішальний проміжок часу краще провели господарі: талановита молодь Олександра Пащенка змусила баскетболістів з Тернополя зробити чотири втрати у останні п’ять хвилин зустрічі та здобула перемогу багато в чому завдяки своєчасним влучанням захисників Олександра Ковляра та Руслана Івашова з далекої відстані. У другому поєдинку більш вправними виявилися снайпери Дмитра Забірченка – п’ять вдалих три очкових кидків у четвертій чверті (по два у виконанні захисника Владислава Рижова та центрового Євгена Ворніка та одне – від форварда Микити Найка) допомогли лідеру Заходу виграти останню десятихвилинку із перевагою у 13 очок та схилити шальки терезів на свою користь.

Втім, найкраще співвідношення перемог та поразок у західній групі наразі мають не Хімік-2 або Тернопіль-ТНЕУ, а баскетболісти з Рівного – їх безпрограшна серія триває із самісінького початку регулярного чемпіонату та налічує вже вісім зустрічей. У звітному турі команда Михайла Переверзія була дуже близькою до першої невдачі у поточному сезоні, але дивовижним чином врятувала недільний домашній матч із Старим Луцьком. Ще за п’ять секунд до фінальної сирени срібний призер минулорічної першості поступався із різницею в один бал, проте до завершення основного часу встиг зусиллями захисника Дмитра Тимощука заробити та реалізувати два доленосних штрафних кидки.

Інші протистояння тижня на Заході завершилися прогнозованими перемогами номінальних фаворитів, але якщо Житомир не мав істотних проблем із молодіжною командою Черкаських Мавп, вигравши дві зустрічі на власному майданчику із сумарною перевагою у 41 бал (ледь не найбільш помітною постаттю у складі новачка Вищої ліги у цих матчах став центровий Олександр Рихлюк, зробивший два дабл-дабли поспіль), то Львівська Політехніка вчинила неймовірний супротив ДіДіБао з Кам’янця-Подільского у першому з двох поєдинків. Молодим хлопцям Ярослава Зубрицького трохи забракло концентрації, щоб втримати триочкову перевагу в основний час – Анатолій Конєв перевів зустріч у додаткову п’ятихвилинку влучним дальнім кидком за 18 секунд до сирени, – а у овертаймі досвід того ж Конєва, Миколи Полюляка та Віталія Вінтоняка виявився більш вагомим аргументом, ніж завзяття та жага до боротьби господарів.

У недільному матчі, у якому ДіДіБао переміг із двозначною перевагою в рахунку, Полюляк став автором непересічного статистичного досягнення, за 34 хвилини на майданчику оформивши трипл-дабл із 12 очок, 11 підбирань і 13 результативних передач.

За підсумками п’ятого туру першу позицію на Заході втримує Тернопіль-ТНЕУ, але тіньовим лідером групи на цей момент є команда з Рівного, яка поступається принциповому супернику лише через меншу кількість проведених поєдинків. Вже за два тижні на призерів попереднього сезону чекають очні зустрічі у Рівному, і багато в чому саме від їх результатів буде залежати, хто зустріне новорічні свята на верхівці турнірної таблиці.

Результати всіх матчів туру у групі 2:

БК Рівне – Старий Луцьк-Університет 83:70, 70:69;

Хімік-2 – Тернопіль-ТНЕУ 74:68, 71:78;

БК Житомир – Черкаські Мавпи-2 104:82, 95:76;

Львівська Політехніка – ДіДіБао 95:98 ОТ, 79:93.

Схід станом на сьогодні очолює Маріуполь, який встиг зіграти вже 12 поєдинків (це найбільший показник серед всіх учасників регулярного чемпіонату), але останнім часом справи у команди Сергія Заваліна йдуть не найкращим чином. На кубковому тижні «леви», що зіткнулись із істотними кадровими проблемами, дещо несподівано втратили турнірні очки у домашньому протистоянні з Інваспортом, здобувши лише одну перемогу, а на минулих вихідних нічого не змогли вдіяти із снайперами СумДУ, які спіймали справжній кураж у Приазов’ї. 43% реалізації дальніх кидків у суботу та неймовірна гра Олександра Прокопенка у неділю – колишній гравець Хіміка повторив бомбардирський рекорд сезону у Вищій лізі, здобувши 34 очки загалом і 26 всього лише за першу половину, – допомогли баскетболістам з Сум двічі виграти у зазвичай не дуже гостинному палаці спорту «Новатор» та суттєво покращити власне турнірне становище.

Користуючись тим, що звітний тур пропускав Кривий Ріг, на другій сходинці турнірної таблиці закріпився миколаївський Ніко-Баскет. У домашніх матчах з Інваспортом хлопці Валентина Берестнєва здобули видовищні розгромні перемоги, у обох зустрічах подолавши позначку у 100 набраних очок. При цьому господарі не покладалися тільки на гравців основної ротації: тренерський штаб надав можливість проявити себе зовсім молодим вихованцям місцевої баскетбольної школи, і вони цю довіру виправдали – зокрема, у суботу одразу вісім гравців Ніко-Баскета принесли своїй команді принаймні десять балів, а найбільшу кількість ігрового часу отримав 18-річній Олексій Кочура.

Істотно підсиливши власний склад (вже протягом сезону до команди приєдналися Микола Несущий, який раніше виступав у найсильніших аматорських змаганнях країни, та вихованець Дніпра Ілля Васильєв) та трохи знизивши навантаження на гравців стартової п’ятірки, набагато краще заграв Новомосковськ. У неділю дебютант Вищої ліги досить впевнено виграв у Харкові, подолавши супротив місцевого Політехника, а у суботу підопічнім Ігоря Кобца трохи не пощастило – Олександр Шашков на останніх секундах основного часу виконував потенційно переможну триочкову спробу за переваги господарів у два бали, але йому забракло влучності. Втім, варто відзначити, що обидва матчі харків’яни проводили без свого найзірковішого гравця, форварда Антона Рочняка, що не могло не вплинути на ефективність та впевненість команді Тимура Арабаджі у власних силах.

Кремінь залишається єдиним учасником Вищої ліги, який поки що не відсвяткував жодної перемоги у сезоні-2019/20 – серія поразок молодого колективу під керівництвом Віктора Кобзистого нараховує вже вісім поєдинків. У п’ятому турі кременчуцькі баскетболісти на власному майданчику двічі поступилися дублюючій команді Дніпра: висока результативність форвардів Романа Бондарчука та Ігоря Дубоненка (перший здобув 21 бал у суботу, а другий – 27 у неділю), які час від часу долучаються до основної команди діючого володаря Кубку України вирішила долю цього протистояння.

Вже найближчими вихідними на Сході буде зіграно центральні поєдинки першого кола регулярного чемпіонату – Ніко-Баскет завітає до Кривого Рога та спробує зупинити переможну ходу команди Сергія Корабльова, яка не поступається вже сім зустрічей поспіль. Той із суперників, хто більш вдало пройде непросте випробування, і стане головним фаворитом у боротьбі за перший номер посіву від своєї групи, та, як наслідок, більш зручну сітку плей-оф.

Результати всіх матчів туру у групі 1:

Кремінь-КДЮСШ-2 – Днепро-2 76:86, 74:101;

МБК Маріуполь – СумДУ 66:91, 84:95;

Ніко-Баскет – Інваспорт 106:71, 102:64;

Політехнік – БК Новомосковськ 80:78, 70:81.

СТАТИСТИКА ВИЩОЇ ЛІГИ

Новини по темі
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Фіналом восьми у Києві завершився сезон Вищої ліги 2023/24.
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Дивіться яскраві фото вирішального матчу Вищої ліги на церемонії нагородження
Прометей – переможець Вищої ліги
Прометей – переможець Вищої ліги
Команда зі Слобожанського завершила сезон без поразок
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Відео21.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Дивіться трансляцію вирішальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Ніко-Баскет - Харківські Соколи
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Завершились матчі за 5-8 місця Фіналу восьми Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
У видовищному матчі за бронзу Ніко-Баскет переграв Харківські Соколи
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей боротиметься за чемпіонський титул із Самбором
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Відбулись матчі втішного міні-турніру Фіналу восьми Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір здолав в півфіналі Ніко-Баскет і тепер побореться за трофей
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Відео20.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Дивіться трансляцію півфінальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Стартував Фінал восьми у чоловічій Вищій лізі
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Відео19.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Вищої ліги
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Прометей – ДіДіБао
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
На цьому тижні пройдуть вирішальні матчі сезону у Вищій лізі
Favbet