Всі категорії новин
Відповідь ФБУ щодо заяви очільника УСЛ

Відповідь ФБУ щодо заяви очільника УСЛ

25 серпня 2020 року на сторінці Facebook очільника Української стрітбольної ліги 3х3 паном Світлицьким була опублікована заява:

Федерація баскетболу України вважає за необхідне відреагувати на заяву пана Світлицького, як таку що змістовно не відповідає дійсності та вводить баскетбольну спільноту в оману. 

Стосовно слів пана Світлицького: 

«Если кто-то вдруг решил установить свои правила «регистрации всех соревнований», придумать для этого определённые финансовые/организационные условия и хочет, чтобы все выполняли эти условия, то именно этот человек (или организация) должен выйти и публично объяснить смысл новых правил, пригласить к сотрудничеству независимые организации. Именно пригласить, а не надавить, не нагнуть, не заставить. Никаких предложений о сотрудничестве со стороны федерации баскетбола в адрес УСЛ не поступало ни до, ни во время текущего сезона 3х3».

Положення ФБУ «Про реєстрацію аматорських змагань з баскетболу» (далі – Положення), як регламентний документ було прийнято на засіданні Виконавчого комітету ФБУ у 2017 році, останні зміни в яке були внесені у 2019 році.

Положенням передбачена процедура реєстрації аматорського змагання, реєстрація змагання на платформах ФБУ та ФІБА тощо. При дотриманні відповідної процедури такі змагання відбуваються за всілякої підтримки ФБУ, включаючи інформаційну, фінансову підтримку, забезпечення ФБУ ведення статистики та онлайн-відеотрансляції змагання, обслуговування ігор змагання ліцензованими  суддями ФБУ.

варто зазначити, що Громадська організація «Українська стрітбольна ліга 3х3» (далі – УСЛ), мова про діяльність якої йде у зверненні пана Світлицького, є асоційованим членом ФБУ з 2018 року. 

При включенні УСЛ до складу членів ФБУ, УСЛ була ознайомлена зі статутом ФБУ, відповідно, надала згоду дотримуватись вимоги статуту ФБУ, її регламентів, положень, рішень, ухвалених органами управління ФБУ; як член ФБУ, УСЛ зобов’язалась, зокрема, співпрацювати з ФБУ з питань стосовно змагань з баскетболу та баскетболу в цілому, брати участь тільки в змаганнях, що проводяться та визнаються ФБУ, виконувати інші обов’язки, передбачені статутом ФБУ для її членів. Крім того, майже рік пан Світлицький працював в Департаменті з баскетболу 3х3 в ФБУ та чудово обізнаний щодо умов реєстрації аматорських змагань. Власне реєстрація в ФБУ іншого проекту пана Світлицького - «Ліга героїв» за правилами, встановленими Положенням, підтверджує його обізнаність.

Підсумовуючи вищевикладену тезу, зазначимо, що ФБУ ніяким чином не «тиснула, не нахиляла і не примушувала» ані пана Світлицького, ані УСЛ до будь-яких дій, а лише вказала на належність УСЛ до членів ФБУ та відповідні обов’язки, передбачені статутом ФБУ для члена ФБУ.

З перших турів змагання УСЛ ФБУ одразу стало відомо про намір пана Світлицького, користуючись особистими знайомствами з посадовими особами міських федерацій баскетболу, заручитись їх підтримкою та провести тури змагання, ігноруючи відомі йому вимоги Положення. І лише 09.07.2020р., після безуспішних спроб представників ФБУ зв’язатись з паном Світлицьким, ФБУ звернулась до УСЛ, як члена ФБУ, відповідним листом з проханням до пана Світлицького утриматися від дій, що можуть суперечить статуту ФБУ та положенням її регламентних документів. На що пан Світлицький з «великим сумом» повідомив про те, що УСЛ знаходиться в стані ліквідації (що не було і не є правдою), про те, що логічним продовженням УСЛ є Всеукраїнська федерація баскетболу 3х3 і взагалі виключив можливість подальшої співпраці з ФБУ в напрямку розвитку баскетболу в Україні (скріншоти листування додаються).

Стосовно слів пана Світлицького щодо списку вимог ФБУ щодо реєстрації змагань, а саме:

«- заплатить 5000 грн. взнос в ФБУ за «регистрацию» лиги;

-обеспечить оплату каждым игроком каждого нашего турнира дополнительного взноса в размере 120 грн. за «регистрацию» в федерации;

-зарегистрировать все турниры лиги на платформе ФИБА 3х3;

-использовать во всех графических макетах логотип ФБУ.

На старте сезона все эти требования были невыполнимыми. Платформа ФИБА еще до сезона стала платной (4000 евро в год либо 500 евро в месяц)».

Відповідно до Положення внесок за реєстрацію аматорського змагання та внесок за реєстрацію гравця та тренера (120 грн.) команд підлягає сплаті одноразово протягом сезону аматорських змагань (з 01.09 по 31.08), які і були успішно сплачені УСЛ одразу після туру змагання УСЛ в Одесі. Тобто процес реєстрації змагання УСЛ було розпочато у відповідності до вимог Положення. 

 

Треба зазначити, що 50% сплачених організатором внесків ФБУ повертає до федерації баскетболу, в регіоні якої було проведено змагання, на розвиток баскетболу в цьому регіоні.

 

Варто також наголосити, що саме ФБУ сплатила суму 4000 євро за користування платформою play.fiba3x3 та зареєструвала турнір УСЛ на зазначеній платформі, надала УСЛ відповідне посилання для проведення реєстрації змагання безкоштовно. УСЛ також було повідомлено про можливість ознайомитись з інформацією стосовно вже зареєстрованих в аматорських змаганнях гравців  на платформі з посиланням на відповідні ресурси платформи (у зв’язку зі зверненням Світлицького).

Крім того, для покращення взаємодії ФБУ та УСЛ, листом ФБУ від 05.08.2020р. пану Світлицькому був запропонований алгоритм спільних дій  щодо  реєстрації гравців на платформі ФІБА, а саме за тиждень до змагань, при умові отримання від УСЛ відповідної інформації щодо змагань та категорії їх учасників, ФБУ реєструє змагання на платформі ФІБА та надає УСЛ відповідне посилання для реєстрації команд у змаганні, що є для УСЛ безкоштовним, а всі дані вносяться ФБУ.

Тобто, інформація наведена паном Світлицьким щодо необхідності УСЛ здійснення оплати 4000 євро за розміщення інформації про змагання на платформі ФІБА та інших згаданих платежів є теж неправдивою, оприлюдненою з метою маніпулювання суспільною думкою.

Не зайвим буде звернути увагу і на факт відсутності регламенту проведення змагань УСЛ/ВФБ3х3, що врешті й стало однією з причин відмови в реєстрації в ФБУ. Обов’язок організатора змагань мати регламент таких змагань передбачений не лише Положенням ФБУ, а й Законом України «Про фізичну культуру і спорт», згідно зі ст.ст. 1, 45 якого спортивне змагання це захід, що проводиться організатором спортивних заходів з метою порівняння досягнень спортсменів та визначення переможців відповідно до правил спортивних змагань з видів спорту та затвердженого організатором спортивних заходів положення (регламенту) про ці змагання. Таким чином, пан Світлицький забезпечив оплату внесків за реєстрацію змагання УСЛ, реєстрацію гравців, після чого не лише відмовився виконати елементарну вимогу Положення, а й ігнорує норму закону. ФБУ, в свою чергу, дотримується норм чинного законодавства України та контролює їх дотримання своїми членами та організаціями, з якими співпрацює. Оскільки за відсутності регламенту змагання невідомо, яким чином і чи дотримуються взагалі під час змагань УСЛ санітарні, протиепідемічні заходи тощо, адже здоров’я гравців та залучених до змагань осіб є пріоритетним.

Щодо 70%-80% національного рейтингу України з баскетболу 3х3 в рейтингу ФІБА, які на думку пана Світлицького дали змагання УСЛ. 

Напевно пан Світлицький мав на увазі в тому числі той період (1 рік), протягом якого УСЛ організовувала свої змагання максимально співпрацюючи з ФБУ, за повної фінансової підтримки ФБУ. Більш того, баскетбольна спільнота має також знати й те, що однією з ключових умов такої співпраці було те, що пан Світлицький особисто взяв на себе зобов’язання перед ФБУ забезпечити достатній національний рейтинг України в рейтингу ФІБА 3х3 для включення Національної збірної команди України з баскетболу 3х3 до складу учасників Олімпійських ігор 2020. Пан Світлицький запевнив ФБУ в тому, що зобов’язання виконає та отримав повний карт-бланш. Попри все це зобов’язання виконані не були, більше того, національний рейтинг України з баскетболу 3х3 в рейтингу ФІБА за цей період суттєво зменшився. Кошти були витрачені неефективно. Крім того, пан Світлицький, який так сильно опікується розвитком баскетболу 3х3 та рейтингом України на міжнародній арені, створив незрозумілу платформу (очевидно більше для розвитку свого власного проекту та досягнення своїх «немеркантильних» цілей ніж для розвитку баскетболу 3х3 в Україні), яка жодним чином не стосується підвищення національного рейтингу України з баскетболу 3х3 в рейтингу ФІБА, те ж саме стосується й індивідуального рейтингу гравців, зареєстрованих на платформі пана Світлицького. 

ФБУ також звертає увагу на те, що рішення ФБУ заборонити своїм осередкам співпрацювати з УСЛ та ВФБ3х3 з будь-якого приводу, не є тотожним забороні проводити змагання (ФБУ на це не посягає), а прийняте виключно у зв’язку з недотриманням УСЛ та ВФБ3х3 вимог, передбачених Положенням ФБУ. Зазначені організації можуть проводити свої змагання, але без будь-якої підтримки членів ФБУ.

Наголошуємо, для розвитку баскетболу ФБУ завжди відкрита для співпраці з будь-якою організацією, але за умови дотримання норм чинного законодавства України та регламентних документів ФБУ.

Всім доброго здоров’я та благополуччя!

Новини по темі
Жіноча збірна України 3х3 провела контрольні ігри зі збірною Німеччини
Жіноча збірна України 3х3 провела контрольні ігри зі збірною Німеччини
Дівчата зіграли чотири матчі проти своїх майбутніх суперниць в олімпійській кваліфікації
Жіноча збірна України 3х3 отримала суперників в олімпійській кваліфікації
Жіноча збірна України 3х3 отримала суперників в олімпійській кваліфікації
На груповому етапі наша збірна зіграє проти Німеччини та Польщі
Азербайджан та Латвія зіграють на Олімпіаді в баскетболі 3х3
Азербайджан та Латвія зіграють на Олімпіаді в баскетболі 3х3
В Гонконгу відбувся перший кваліфікаційний турнір на Олімпійські ігри-2024
Жіноча збірна України 3х3 зіграє на кваліфікаційному турнірі на Олімпіаду
Жіноча збірна України 3х3 зіграє на кваліфікаційному турнірі на Олімпіаду
Українки виступлять на третьому відборі в угорському Дебрецені
Жіноча збірна України 3х3 вже цими вихідними може отримати право зіграти у відборі на Олімпіаду
Жіноча збірна України 3х3 вже цими вихідними може отримати право зіграти у відборі на Олімпіаду
12-14 квітня в Гонконгу пройде перший кваліфікаційний олімпійський турнір
Як жіноча збірна України 3х3 може потрапити на Олімпіаду-2024
Як жіноча збірна України 3х3 може потрапити на Олімпіаду-2024
Визначені майже всі учасники трьох кваліфікаційних турнірів.
Визначені тренери збірних України з баскетболу 3х3 на 2024 рік
Визначені тренери збірних України з баскетболу 3х3 на 2024 рік
Національні збірні продовжать очолювати Володимир Холопов та Юрій Процюк
Збірні України 3х3 у кваліфікації на ЧЄ зіграють у Словаччині
Збірні України 3х3 у кваліфікації на ЧЄ зіграють у Словаччині
Визначились потенційні суперники збірних України
ФІБА оголосила про 20 етапів Жіночої серії FIBA 3x3 на наступний сезон
ФІБА оголосила про 20 етапів Жіночої серії FIBA 3x3 на наступний сезон
Сезон розпочнеться в американському Спрінгфілді 23-24 квітня – вперше етап Жіночої серії пройде в США.
Чемпіонат Європи 3х3 в 2024 році прийматиме Австрія
Чемпіонат Європи 3х3 в 2024 році прийматиме Австрія
Вена прийме дев'яту в історії континентальну першість
Третій тур чемпіонату України 3х3: визначена символічна збірна
Третій тур чемпіонату України 3х3: визначена символічна збірна
В столичному ПС Венето пройшов тур чемпіонату України з баскетболу 3х3
Визначені переможці київського етапу чемпіонату України 3х3 в категорії U-16
Визначені переможці київського етапу чемпіонату України 3х3 в категорії U-16
Київ прийняв другий етап чемпіонату України серед юнаків в категорії U-16.
Столичний етап чемпіонату України 3х3: велика фотогалерея
Столичний етап чемпіонату України 3х3: велика фотогалерея
В столичному ПС Венето завершився тур чемпіонату України з баскетболу 3х3
Чемпіонат України з баскетболу 3х3 в категорії U-16: відеотрансляція туру в Києві
Відео03.02.2024
Чемпіонат України з баскетболу 3х3 в категорії U-16: відеотрансляція туру в Києві
Дивіться трансляцію матчів третього туру чемпіонату України з баскетболу 3х3
Тур чемпіонату України 3х3 у Києві: перемога жіночого Київ-Баскету та тріумф столичних команд у чоловіків
Тур чемпіонату України 3х3 у Києві: перемога жіночого Київ-Баскету та тріумф столичних команд у чоловіків
В столичному ПС Венето завершився тур чемпіонату України з баскетболу 3х3
Чемпіонат України з баскетболу 3х3: відеотрансляція туру в Києві
Відео02.02.2024
Чемпіонат України з баскетболу 3х3: відеотрансляція туру в Києві
Дивіться трансляцію матчів третього туру чемпіонату України з баскетболу 3х3
Третій тур чемпіонату України з баскетболу 3х3 прийме Київ
Третій тур чемпіонату України з баскетболу 3х3 прийме Київ
Тур в двох категоріях за участі команд Суперліги та Вищої ліги пройде вже на наступному тижні
Ольга Алексейчик: 2023 рік був для мене насиченим та вдалим
Ольга Алексейчик: 2023 рік був для мене насиченим та вдалим
Найкраща асистентка жіночої Суперліги розповіла про те, яким був для неї рік, що минає
Другий тур чемпіонату України 3х3: визначена символічна збірна
Другий тур чемпіонату України 3х3: визначена символічна збірна
Старий Луцьк та Прикарпаття стали переможцями другого етапу чемпіонату України 3х3
Favbet