Всі категорії новин
Святослав Михайлюк може стати шостим українцем в плейоф НБА. Згадуємо решту

Святослав Михайлюк може стати шостим українцем в плейоф НБА. Згадуємо решту

Торонто, я складі якого грає український захисник Святослав Михайлюк, з п’ятого місця в таблиці Східної конференції пробився в плейоф і сьогодні вночі, з 16 на 17 квітня, стартує в матчах на виліт.

Читайте: Українці з НБА закликали світ допомогти нашим біженцям

Має шанси з'явитись на майданчику проти Філадельфії наш Святослав Михайлюк, який в такому разі стане шостим українським баскетболістам, якому вдасться відчути смак матчів на виліт у найсильнішій лізі світу. Варто зазначити, що тільки двоє з цього списку проходили далі першого раунду.

В цьому сезоні Святослав Михайлюк не мав стабільного місця в складі Торонто. Якщо на початку сезону до січня він був гравцем ротації, то в останніх 17 матчах команди з'являвся на майданчику лише шість разів, в тому числі в останній грі проти Нью-Йорку.

В очікуванні появи Михайлюка в матчах плейоф НБА згадуємо інших українців.

Віталій Потапенко (перемоги/поразки в серії – 0:3) – 1998, 2005, 2006

Центровий Віталій Потапенко першим з українців зіграв у плейоф НБА, а ще грав там тричі з трьома різними клубами – Клівлендом, Сієтлом та Сакраменто. Втім, жодного разу його командам не вдавалось пройти стартовий раунд.

У 1998 році Потапенко з Клівлендом поступився у серії Індіані 0:4. Українець за 4 гри провів 71 хвилину, а найуспішнішим для Потапенка став другий матч, в якому він за 22 хвилини набрав 8 очок.

Через 7 років Потапенко повернувся у плейоф з Сієтлом, з яким у другому раунді (в першому раунді проти Сакраменто українець не грав) програв Сан-Антоніо. Потапенко в жодній з ігор не грав більше 10 хвилин і не набирав більше 4 очок.

У 2006 році вже з Сакраменто Потапенко останній раз зіграв у плейоф і знову програв Сан-Антоніо. У тій серії українець зіграв лише в двох іграх з чотирьох, зібравши у сумі менше 10 хвилин.

Станіслав Медведенко (перемоги/поразки в серії – 7:2) – 2002, 2003, 2004

Найуспішнішим з українських баскетболістів у НБА є Станіслав Медведенко, який двічі ставав чемпіоном з легендарними Лейкерс у 2001 та 2002 році. При цьому в плейоф 2001 року українець не провів на майданчику жодної хвилини, а у наступному чемпіонському плейоф українця задіяли в 7 з 19 матчів. Сумарно його ігровий час склав скромні 21 хвилину та 0,9 очок за гру, але він навіть зіграв у фіналі проти Нью-Джерсі – в його активі 9 хвилин і 2 очки.

У 2003 році роль Медведенко вже була більш серйозною, наприклад, в півфіналі Західної конференції проти Сан-Антоніо за два останні матчі він набрав 25 та 13 очок відповідно. Всього на рахунку українця 9 матчів, 8,1 хвилин за гру, 3,8 очок, 2,0 підбирань.

У 2004 році Лейкерс дійшли до фіналу, де програли Детройту. Медведенко зіграв у 21 матчах з 22, в тому числі 1 у старті. В середньому проводив 11,3 хвилини за матч, набирав 4,0 очок, робив 2,5 підбирань.

Олексій Печеров (перемоги/поразки в серії – 0:1) – 2008

Центровий Олексій Печеров провів у НБА три неповні сезони, одного разу вийшовши з Вашингтоном у плейоф у 2008 році. В шести матчах серії проти Кліпперс Печеров зіграв у трьох, але лише в одному з них (третьому) українець заробив очки (в двох інших навіть не кидав по кільцю), двічі реалізувавши штрафні.

Кирило Фесенко (перемоги/поразки в серії – 1:1) – 2010

Центровий Кирило Фесенко вийшов у плейоф у 2010 році з Ютою. В 10 матчах серії на виліт він у 9 іграх виходив у стартовій п’ятірці, граючи в середньому 18,1 хвилин, набираючи 3,3 очки та роблячи 3,9 підбирання за гру. Команда українця спершу обіграла Денвер 4:2, а у другому колі поступилась Лейкерс 0:4.

Олексій Лєнь (перемоги/поразки в серії – 0:1) – 2021

Олексій Лєнь в минулому сезоні перервав серію без українців в плейоф, яка тянулась 11 років. З Вашингтоном українець в першому раунді поступився Філадельфії 1:4.

Українець зіграв у всіх п’яти матчах, граючи в середньому 8 хвилин, набираючи 4,0 очки, роблячи 2,2 підбирання. Особливо українцю вдався перший матч, в якому він набрав 12 очок.

Новини по темі
Українці за кордоном: дабл-дабл Бринюка, 15 очок Чумакова в Грузії
Українці за кордоном: дабл-дабл Бринюка, 15 очок Чумакова в Грузії
Огляд виступів українських баскетболістів за 23 квітня
Українки за кордоном: у Балабан 10 очок в чемпіонаті Литви
Українки за кордоном: у Балабан 10 очок в чемпіонаті Литви
Огляд виступів українських баскетболісток за 22 квітня
Favbet